Štěpánek v Madridu porazil Tomice a vyzve Federera, Čilič nestačil na Andújara

5. 5. 2013, 21:00
Aktuality 108
Radek Štěpánek zdolal Australana Bernarda Tomice 6-3 6-2 a čeká ho druhý nasazený Švýcar Roger Federer. Na turnaji v prvním kole překvapivě skončil Marin Čilič, který prohrál 7-6 4-6 1-6 s domácím Pablem Andújarem.
Radek Štěpánek

Štěpánek vyhrál druhou z pěti dvouher po lednové operaci krční páteře. Bernarda Tomice, který je v žebříčku ATP hned za ním, čtyřiatřicetiletý český hráč porazil v Madridu stejně jako loni ve dvou setech.

Český reprezentant ani jednou neztratil podání a po 64 minutách slavil postup, když proměnil při svém servisu třetí mečbol. S Federerem si zahraje počtrnácté v kariéře, bývalou světovou jedničku dokázal porazit dvakrát a vždy na antuce.

První duel letošního turnaje v Madridu obstarali domácí Fernando Verdasco s Belgičanem Davidem Goffinem. Španěl měl před turnajem na kontě pouze tři výhry v aktuální sezóně a v Madridu se pokouší odrazit se k lepším výkonům.

Verdasco sice první set neukončil na servisu za stavu 6-5, ale v tie-breaku své zaváhání napravil, když vyhrál 7-2. Druhou sadu už k radosti domácích fanoušků ovládl Verdasco jasně 6-2 a ve druhém kole vyzve vítěze duelu Raonič – Davyděnko.

V souboji dvou francouzských tenistů uspěl favorizovaný Gilles Simon, který sice prohrál první set, ale zápas s Benneteauem dokázal otočit. Po více než dvou hodinách hry Simon zvítězil 2-6 7-5 6-3 a ve druhém kole vyzve kraja Chardyho, který porazil 6-4 7-6 Argentince Zeballose.

O první překvapení mužské dvouhry v Madridu se postaral domácí Pablo Andújar. Španěl, startující na divokou kartu, porazil turnajovou desítku Marina Čiliče.

Do utkání přitom lépe vstoupil favorizovaný Chorvat a první set vyhrál v tie-breaku výsledkem 8-6. Utkání se zlomilo v závěru druhého setu. Čilič v desáté hře za stavu 4-4 nevyužil dva brejkboly a ve hře následující ztratil servis. Andújara vítězství nabudilo a rozhodující sadu ovládl jasně výhrou 6-1.

- ATP MATUA MADRID OPEN -
(
Španělsko, antuka, 3,755.140 eur)
nedělní výsledky (05. 05. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Tomic (Aust.) 6:3, 6:2,
Simon (16-Fr.) - Benneteau (Fr.) 2:6, 7:5, 6:3,
Verdasco (Šp.) - Goffin (Belg.) 7:6 (7:2), 6:2,
Chardy (Fr.) - Zeballos (Arg.) 6:4, 7:6 (7:3),
Andújar (Šp.) - Čilič (10-Chor.) 6:7 (6:8), 6:4, 6:1.

Komentáře

108
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
(oni vědí, o koho jde...) a konzervativcům by nebylo od věci připomenout, že původní název tohoto sportu je "Lawn Tennis" a kdyby se všichni k inovacím stavěli tak, jako oni, hrálo by se dodnes na trávě a jejich oblíbenci by měli zřejmě daleko méně titulů...
Reagovat
J.M.
No on i ten trávový tenis je takovou moderní vymožeností a inovací. Skutečný tenis - real tennis - se hraje na něčem úplně jiném. :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Real_Tennis
Reagovat
Stan_Borowitz
To hráli tuším i tři mušketýři, že jo?

Takže se dá říct, že se původně začínalo na hardu a antuka je vlastně takový moderní výstřelek...
Reagovat
Stan_Borowitz
Navíc v hale - a kdo je nejlepší v hale? I v Halle?
Reagovat
J.M.
No ano, antuka je skutečně vývojově docela moderní záležitost. Čili je jenom logické, že se i antuka může inovovat a měnit. Kdyby se argumentovalo tradicí, tak se hrají 3 ze 4 GS na trávě, s dřevěnými raketami, přírodním výpletem... Tradice není argument pro konzervaci stávajícího stavu na věčné časy.

Já budu třeba rád, až se prosadí kurty, které jsou zespod podsvícené. Mimo jiné, až se zrychlí analýza jestřábím okem, můžou třeba vizuálně signalizovat auty v reálném čase přímo na hrací ploše...
Reagovat
gigin
Já bych tam dal čidla a už jak letí balon, tak by signalizovala, kam dopadne. Kdyby to letělo do autu, aby ten hráč za tím balonem nemusel utěkat.
Reagovat
J.M.
To by mě potom zajímaly ty hádky s rozhodčím - za míčkem jsem neběžel, protože čidlo ukazovalo, že půjde do autu, ale newyorské tornádo jej sfouklo zpátky do kurtu, požaduji opakování výměny...
Reagovat
Stan_Borowitz
To by snadno vyřešil trestný fiftýn.

Co se týče inovací, já bych nejvíc uvítal něco jako univerzální pohlcovač řevu nejmenovaných tenistek při úderech... aby byly ostatní zvuky slyšet, jen ten řev ne. Ty by koukaly :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
na případný osmifinálový zápas Berdycha s Erraniovou, která byla dle oficiálních stránek turnaje nasazena do třetího kola v Tomášově části pavouka...
Reagovat
Stan_Borowitz
http://www.madrid-open.com/en/torneos/mutua-madrid-open/resultados/
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak už ji smázli, škoda. Ion Tiriac zřejmě čte diskuse na Tenisportálu.
Reagovat
smazaný uživatel
Antuka je hnusná a je úplně jedno jestli je modrá nebo červená. :D
Reagovat
tito
a tvrdil by jsi to i tehdy, kdyby Andy na ní začal sbírat tituly? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je tak strašně nereálná představa, že asi ani nemá cenu nad tím přemýšlet. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Červený Madride, chyběls mi:-)
Reagovat
Roger_Federer
Tak museli vyhovet...uplakankum.:)
Reagovat
Roger_Federer
ty me ignoruješ?Jsem smutny..
Reagovat
gigin
Tvl, nepruď jí, nebo ťa dobiju, jak koňa!!!
Reagovat
Roger_Federer
zitra v 11:30 na namesti u kašny..Vyhovuje? :)
Reagovat
gigin
Ve Zlíně??
Reagovat
Roger_Federer
A kde asi, to se potahnem do Brna, když jsme oba doma u Gotwalda??:)
Reagovat
gigin
Ok, takže tady:
http://zlin.cz/74979-webova-kamera-zlin-namesti-miru

Ostatní se budou moct koukat online... :) Jen to prosím tě posuňme na 16 hodinu. Sonja v 11:30 hod nemůže, díky.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D:-D
volku...
Reagovat
Roger_Federer
Jo taaak, ty si jako přitahneš posilu, aby me střiskala sama jo??to si valach?Ty srabe srbsky:):)
Reagovat
gigin
Sonja: :DDDD
Dominik: Ale houby. Přijdu sám, beze zbraní. Jen jde o to, aby se mohla koukat.. :))
Reagovat
smazaný uživatel
U kašny je prd vidět. Sraz dejte u těch 2 dlaždic nebo co to je.
Reagovat
gigin
Ok.
Reagovat
Roger_Federer
ty gigine a co kdyby jsme to ješte probrali v Jabku u kavy?..:), proč to hned hrotit..vždyt Sonja ani neni muj tip..:).
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, modrá antuka se mně zamlouvala, bylo to takové zpestření. Tady se ukazuje, kdo je nejkomplexnější hráč. Federer se dokáže přizpůsobit jakýmkoliv podmínkám, ten by dokázal hrát i v hurikánu. :) Škoda.
Reagovat
gigin
Ok. Když tak pak skočíme do Růžovky... Doladíme přes vzkazy :)))))))))))
Reagovat
Roger_Federer
Tak to beru a snad to i platim..:)
Reagovat
smazaný uživatel
:(
Reagovat
a.magerova
Reagovat
tito
No mně se osobně modrá fakt nelíbila. Bazén, navíc hoši tam "elegantně" pohupkávali jak Mája Plisecká v Labutím. Ale pochopitelně nejvíc vadila nikoliv barva, ale struktura, kluzkost. Na to téma a jak to napravit, se vedlo debat více než dost.
Reagovat
J.M.
Mně se líbila moc. Dodnes ty velkoplošné fotky, kde je zachycen široký hluboký kurt s modrou antukou, hlavně zblízka, vypadají impozantně. Ne jako bazén, ale jako moře. Někteří říkají - na co modrá antuka, když máme modrých tvrdých kurtů všude dost? Ale právě ta kombinace "přírodní" antuky s modrou barvou byla úžasná. Ta bohatá struktura, která na uniformním tvrdém povrchu není, to modré mramorování po několika gemech...

A pro kontrast s míčkem to prostě byla skvělá věc. Viditelnost byla mnohem lepší.
Reagovat
gigin
Hlavně, když si borci navlékli modré trička. Viděl jsem akorát trenky, ponožky a míčky...
Reagovat
J.M.
Tak v tom mohla být tehdy i nějaká poťouchlá provokace, tichý protest (modrou antuku kritizovali už předem, jenom na základě barvy)... Na oranžové antuce si většinou nenavlékají oranžová trička. Nebo na trávě trávově zelená. Na každém povrchu si můžou vzít oblečení v barvě povrchu, to pak ale není chyba barvy povrchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já se nedivím, někdo holt ctí tradice a nechce barvit antuku, což může bejt jen začátek všelijakejch vymoženin (tuším, že někdo tu tehdá psal o fosforeskujících míčcích)...mně osobně by ta barva nevadila, ale s tou kluzkostí to prostě podělali a možná si tím sami zapřičinili, že už se modrá antuka nevrátí...
Reagovat
a.magerova
Mně se modrá antuka taky moc líbila a navíc na konci turnaje byla ještě mnohem hezčí než na začátku :-)))
http://zetaestaticos.com/cordoba/img/noticias/0/714/714938_1.jpg
Reagovat
gigin
Jasně, že nejde o barvu. Řešili jsme to tehdy a tady mockrát a dlouho. Téma podloží a způsob drcení a já nevím co... Barva byla sice netradiční, ale ne hlavním důvodem kritiky.
Reagovat
J.M.
Barva byla hlavním - a jediným důvodem kritiky až do startu turnaje. Celé roky, kdy se modrá antuka plánovala, hráči (hlavně Rafa, zdrženlivěji i Roger) kritizovali jen a pouze tu barvu. Tedy ne modrou barvu, ale to, že červená antuka má tradici. To byl jediný "argument" (do uvozovek to dávám proto, že to za argument nepovažuji).

To nelze podcenit - toto, nikoli kluzkost, bylo pravou příčinou neslavného konce modrého experimentu. Ta animozita a předpojatost, kterou si několik hráčů vůči ní vytvořilo už roky předem. Rafa "držkoval" dlouho přečd tím, než vůbec na modrou antuku poprvé vkročil a vyzkoušel si, jak se na ní hraje. To, že pak byl průser s kluzkostí, byla jenom poslední kapka, a myslím, že svým způsobem byli hráči pravděpodobně moc rádi, že se nějaký takovýto průser objevil. Protože to jim dalo příležitost chytnout pořadatele a ATP pod krk - zrušte modrou antuku, nebo příště nepřijedeme. A ATP a pořadatelé tak chtě nechtě museli kapitulovat (přestože klidně mohli pořešit pravou příčinu, ale nebyla jim tím ultimátem dána možnost). Ale to byla z větší části jen záminka. Hráči by tu modrou antuku chtěli zrušenou i kdyby byla v pořádku (celé roky předtím o tom mluvili), jenom prostě neměli ten granát v ruce, kterým mohli pohrozit. Ta kluzkost jim ho dala. To, že to byla víceméně záminka, dokazuje to, že občas hráli a hrají i na horších, nebezpečnějších antukových kurtech, ale tam pořadatelům nehrozí, že příště nepřijedou. Když Rafa vyhraje turnaj na daleko horším kurtu v Brazílii, tak pořadatelům nakonec poděkuje, protože co je pro něj dobré, tomu na zuby nehleď... Prostě se hráčům touto cílenou mediální demagogií povedlo zmanipulovat veřejnost, které už navždy vecpali do hlavy spojení "modrá antuka=kluzká antuka", a tedy "modrá antuka už nikdy víc". Davová blbost.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesné, jasné, výstižné. Ale nakonec rozhodne trh, to jest reklama, potažmo televize. Modrá se vrátí, dříve nebo později - trh si ji vynutí...
Reagovat
gigin
Ty máš k těm povrchům velice hezký vztah :))
Reagovat
tito
možná pro někoho zajímava, ale uvedení nepřipraveného a neověřeného produktu na trh naprosto lajdácké a neprofesionální.
Jinak s těmi fluoreskujícími míčky by to mohlo evokovat třeba ...oblohu prozářenou meteority, ne? Zvlášť při zatažene střeše...Hvězdné války.. Ale co. Pokud to je takový trhák, tak se to bezpochyby prosadí a inovátoři se dočkají.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Dobrá...
Reagovat
J.M.
No, já jsem už skeptický k tomu, jestli si trh něco vynutí... Spíš mi už dlouho přijde, že trh má to, co dodavatel dodá, bez ohledu na to, co zákazník chce. Modrá antuka má bohužel to stigma neúspěšného experimentu, a kdo ví, jestli si to někdo troufne oživit.

Jinak samozřejmě, jak píše tito, vinu má i amatérismus pořadatelů a ATP, že to před nasazením na tak významný turnaj řádně neotestovali. Mohli tak přijít na to, že sypat na kurt sůl těsně před turnajem není dobrý nápad, pokud z něj nechtějí mít kluziště. To byla hloupost, a za hloupost se platí.

Jinak proti fluorescentním míčkům bych neměl nic. Takovéto barvy se v tenisovém náčiní používají běžně. Prostě by byly míčky ještě o něco výraznější a líp viditelné. Myslím, že by to bylo fajn.

Bohužel si zapálený inovátor Tiriac pořídil špatný turnaj. I Moya loni vysvětloval, že velká část toho fiaska byla v tom, že to byl Madrid. Jednak kvůli tradici konzervativního španělského antukového tenisu, a hlavně kvůli vztahům s Rafou, které se tím tehdy velmi zhoršily. To si španělský turnaj nemohl dovolit.

Já bych byl pro návrat modré antuky i jiné inovace (syntetické povrchy, včetně umělé antuky), ale uprostřed antukové sezóny, před RG, a ještě ve Španělsku, to je prostě smolná kombinace pro experimentování.
Reagovat
smazaný uživatel
Farba nebola príčinou, farba je a vždy bude len farbou..Prvotná kritika hráčov bola podmienená predsudkami, neskor sa však objavila kritika relevantná, teda obohatená o osobnú skúsenosť..A kritizovali sa vlastnosti kurtu..

Dovodom prečo sa teda modrá nezopakuje bola nepopieratelná zvýšená kĺzavosť a tým pádom logické hazardovanie so zdravím hráčov..Každý kto tvrdí opak, potláča podstatu veci a do popredia stavia len vlastné tendenčné konšpirácie..Pravdou je, že ATP si na plecia takéto riziko nezoberie, zaujala absolútne logický a voči hráčom korektný postoj..To že klasické antukové kurty sú miestami nebezpečnejšie je hlúposť, turnaj 250 snáď nebudeme porovnávať s masters..Navyše je logické, že pri početných antukových turnajoch sa nejaké tie zranenia objavia (viď Monte Carlo), no je neprípustné, aby už jeden jediný turnaj s modrou predstavoval také riziká.

Na záver už len treba dodať, že usporiadatelia sa populisticky snažili odlíšiť svoj turnaj od ostatných, údajne zmenou farby antuky..No vytvoriť sa im podarilo povrch, ktorý od antukového nebol odlišný len farbou, ale aj v kontexte základných tenisových vlastností mal diametrálne odlišný charakter..Organizátori teda diváka preukázatelne klamali ešte pred zahájením turnaja, kedze deklarovali len kozmetickú zmenu v podobe farby, no výsledok v plnej nahote odhalil ich neschopnosť a cieľ nasilu vynikať bez domyslenia hlbších následkov.
Reagovat
J.M.
Forehand: Tak já jsem dlouhodobě zvyklý, že hledat jakoukoli logiku v tvých argumentacích je úkol, na kterém by si vylámal zuby i bystrozraký, ale ten prostřední odstavec, to je opravdu síla. :-) Je hloupost, že jiné antukové kurty jsou nebezpečnější, protože turnaj 250 není turnaj 1000... To je super úvaha. Je logické, že při početných turnajích jsou zranění, takže když se na jednom konkrétním turnaji 1000 s mizernou, nerovnou a klouzavou antukou (MC) zraní 3 lidi a na následujícím turnaji 1000 s mizernou a klouzavou antukou (Madrid) nezraní nikdo, tak zcela logicky (to slovo "logické" v té větě je na celém příspěvku asi nejlepší :-)) z toho vyplývá, že popravíme Madrid, kvůli bezpečnosti.

A tak dál. Jinak samozřejmě, že pořadatelé taky oklamali lidi (byť praveděpodoběn nevědomky, protože asi opravdu až do poslední chvíle se na té modré antuce hrálo normálně, než ji osolili, čímž se z toho stala skluzavka). Především asi oklamali ATP, která jim hloupě uvěřila a dala jim zelenou bez otestování. Ale pořadatelé pořádají dál, ATP dál úřaduje, a jediný, kdo si odnesl trest, je modrá antuka. Tomu říkám logika. Ve férovém světě pyká ten, kdo chybu způsobil a taky ten, kdo ji posvětil. Nicméně v dnešním světě je zodpovědnost za vlastní činy věc dávno zapomenutá.
Reagovat
Roger_Federer
rad bych se zeptal, z jakych zkušenosti a opodstatnenych argumentu čerpaš, že si dovoliš tvrdit
" no výsledok v plnej
nahote odhalil ich neschopnosť a cieľ
nasilu vynikať bez domyslenia hlbších
následkov."
maš nejake osobni zkušenosti z vyrobou nebo upravou antukvych kurtu, pořadanim tenis.turnaju..?Nebo se opet jedna o tve osobni pocity a nazory ve stylu jedna pani povidala??
Reagovat
smazaný uživatel
Bez toho, že by som reagoval na tie osobné poznámky (k ničomu to nevedie a takto nízko nepojdem) myslím, že trocha šľápeš vodu, takže sa proste skús hlbšie zamyslieť.

Turnaj 250 sa nemože rovnať turnaju masters, ak je nejaký kurt nedostatočne pripravený, bude to zrejme tam..Nedostatočne však neznamená nebezpečne, nezamieňaj si pojmy s dojmami, tak ako bežne zvykneš.

Čo sa MC týka, antuková sezóna obsahuje niekolko turnajov, sú ich desiatky, mensich ci vacsich..Je logické, že pri vacsom pocte je vacsia sanca na zranenie, či ojedinelý zlý kurt, nemá to vsak moc spoločné so vseobecným spájaním povrchu a potenciálnym rizikom vyplývajúceho z typu povrchu..Ak sa však objaví nový povrch a už pri premiére sa vyskytuje nadmerné kĺzanie, či kritika poukazujúca na túto vlastnosť, zrejme to nie je vysnívaný debut povrchu a organizácia zodpovedná za hráčov a ich bezpečnosť musí zasiahnuť..Kapišto?..
Reagovat
gigin
Obloha prozářená meteority... ty Rafanovy kopce by na to byly jak dělané :)))))
Reagovat
Roger_Federer
A ja si vžicky myslelel, že rozdeleni turnaju zavysi na penezich, zazemi..pořadatelich.. A kurt by mel byt kurt..ono ne..složeni antuky a kvalita kurtu je jina na 250, 500, masters, Rg..Mysliš, že to ATP vubec tuši, jake ryzika podstupuji hrači na Challengerech, že na tu horši antuku jdou hrat??
Reagovat
Stan_Borowitz
Já bych to řekl asi tak. Kdyby na tomtéž modrém, údajně šíleně klouzavém povrchu, zvítězil Nadal, tak by si nikdo na modrou antuku nestěžoval. Obzvlášť ne na tomto fóru :-). Ostatně samotnému Nadalovi začala klouzat až v zápase s Verdaskem, když porazil Davyděnka, tak proti klouzavosti nijak výrazně neprotestoval.

Kámen úrazu je v tom, že se na modré antuce prosadil útočný tenis. Na antuce se přece musí do úmoru běhat a když míček nepřeletí během výměny padesátkrát síť, tak to prostě není tenis :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prosto a jednoducho, ak by Nadal rozbil každého súpera 6:2 6:1 na modrej antuke, Forehandík by tu obhajoval aj to, že modrá je farba nádeje :)

Faktom ostáva, že antuka bola šmyklavejšia ako ostatné, nie však nejako extra nebezpečne, ako to deklarovali Djokovič s Nadalom. Nikto sa predsa nezranil, na rozdiel od napr. Monte Carla, kde je antuka šmyklavá tiež.

Páčil sa mi Federerov komentár, "za našich čias sme sa museli každý týždeň prispôsobovať inej rýchlosti a šmyklavosti povrchu, teraz keď je akákolvek odchýlka, všetci sa sťažujú".. Myslím, že ten komentár hovorí za všetko. Mimochodom, aj Federer uznal že bola šmyklavejšia, akurát nenariekal a nevyhrážal sa, že sa už do Madridu nevráti hrať, ak to nezmenia, ako niekto ...
Reagovat
J.M.
Forehand: V mé poznámce nebylo vůbec nic osobního. Poukazuji na dlouhodobou absenci jakékoli logiky v tvých argumentech. Moje výtka se týká tvého dlouhodobého způsobu (či spíš absence) argumentace, ne tvé osoby. Já už normálně na hlouposti nereaguju, ale tvoje příspěvky jsou dlouhodobě tak kuriózně iracionální, a tento tvůj byl i mezi těmi tvými tak mimořádně hloupý, že jsem na to musel poukázat.

Jinak co se týče nebezpečnosti:

1. Na turnaji v Madridu se nikdo nezranil.
2. Na turnaji v MC se hráči zranili.
3. V Madridu to klouzalo.
4. V Monte Carlu to klouzalo.
5. I na jiných turnajích to klouzalo, povrch byl často na rozdíl od Madridu rozbitý s pro zdraví hráčů nebezpečnými dírami atd.
6. V Madridu modrou antuku položili blbě, s opatřeními, která by způsobila kluzkost na antuce libovolné barvy (čili kluzkost byla důsledkem způsobu položení, ne barvy).

Z toho podle tebe vyplývá:

1. Je potřeba zakázat modrou antuku, protože se ukázalo (Kde? Jak? Čím? Kým?), že je nebezpečná.
2. Ostatní turnaje jsou v pořádku, je tedy nesmysl tvrdit, že je jinde antuka nebezpečná (jak se ukázalo třeba v Monte Carlu).
3. Na jiných turnajích je antuka v pořádku, protože na turnajích 250 nemusí být v pořádku.

Gratuluji.

Jinak bych znovu poukázal, že zásach proti ATP nebyl kvůli bezpečnosti, ale kvůli podlehnutí mediální kampani, zejména ze strany Rafy a Novaka, kteří jakoukoli racionální diskusi rezolutně odmítli (protože by se nutně ukázalo, že modrost antuky s bezpečností nemá nic společného, a jim o bezpečnost nešlo).
Reagovat
J.M.
(zásah, ne "zásach" :-))
Reagovat
J.M.
(A ne proti ATP, ale zásah ATP, uf...)
Reagovat
smazaný uživatel
Viete, ono sa to dá aj otočiť..Ak by na modrej netriumfoval Federer, tak by dnes po modrej ani pes neštekol, obzvlášť tu na fóre.

Snáď sa všetci zhodneme, že modrá (antukou by som ju nenezýval) kĺzala viac, než bolo vhodné..Práve to bol dovod stopky,. A vobec to nebolo len o staznosti Rafu s Nolem (hoci uznávam, že tieto dve mená sa vašej strane hodia najviac do krámu)..Na kĺzavosť sa stazovali viacerí, vrátane zenských zástupkyň..A že sa v MC na oranžovej zranili a v Madride nie?..Áno, ale to nevylučuje vacsia riziká zranení na modrej predsa..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, ten komentář mluví za vše, Rafan a spol brečí a ATP by si nevzala na triko postavit se "titánům". A tak budou povrchy stále pomalejší a pomalejší.
Reagovat
gigin
"Když kloužete na červené antuce, cítíte, že se můžete zastavit a znovu vstát. Ale tady, cokoli uděláte, tak prostě spadnete," zlobil se Srb, jenž trefil 20 vítězných úderů, ale udělal 24 nevynucených chyb. "Neslyšel jsem ani jednoho hráče - ženu nebo muže - říct 'Mám rád modrou antuku.'
Reagovat
smazaný uživatel
J.M, popravde vždy som ťa považoval za toho bystrejšieho FFF, hoci zakliesneného, ba až uväzneného vo svojom presvedčení, bez schopnosti absorbovať názor, či poznatok z druhej strany, no fakt, že musím tretikrát zopakovať to isté ma núti názor pozmeniť.

Takže v skratke. To, že sa niekto zraní v MC a v Madride nie, neznamená, že oranžová je nebezpečnejšia, než modrá. Inak povedané, ak sa na futbalovom trávniku v 100 zápasoch zrania traja hráči a v 1 zápase na ľade ani jeden, neznamená to, že tráva je nebezpečnejšia. Jeden zápas (jeden turnaj) totiž nie je v tomto kontexte smerodajný. Smerodajné sú názory protagonistov (tenistov), ktorí mali možnosť daný povrch vyskúšať.

Bohužiaľ, tvoja rétorika mi pripomína rétoriku mnoho kompetentných, ktorí majú na starosti verejnú bezpečnosť na rizikových priestranstvách a pokiaľ sa niečo nestane, niekto sa nezraní, či dokonca nezomrie nie je schopný zabezpečiť preventívne bezpečnostné opatrenia. Veď načo, dosiaľ sa nič nestalo, nikto sa nezranil a podobne. Presne rovnaké zmýšľanie, tomu tvojmu. Zbohom zdravý rozum..Našťastie v ATP pracujú ľudia, ktorí myslia na zadné vrátka.
Reagovat
gigin
vykašli se na to :))) Jasně, že je barva jedno. Však i zelené jsou. Prostě tam Rožérek vyhrál, tak ta antuka je super. A navíc, proč to nezkoušet chvílu před RG, že jo... Prostě debi*ita.
Tiriac napsal, že jsou otroci televizních společností, že je míček vidět na modrej líp o 15%, tak to udělali s požehnáním ATP a WTA. S hráči o tom nikdo nediskutoval a proto taky byli pěkně nasraní.
Reagovat
Stan_Borowitz
Rožérek tam vyhrál i na oranžové, ta :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
... tak v tom to asi nebude.
Reagovat
gigin
Ano, ale tuto barvu teď neprobíráme ;)
Reagovat
Stan_Borowitz
Kurňa, gigine, nehraj si na hlópého. Televizní společnosti jen zprostředkovávají obraz divákům u televizních obrazovek a zpětně předávají zpětnou vazbou jejich požadavky. A že na oranžové antuce je nejhorší viditelnost míčku na obrazovce ze všech povrchů, je nepopiratelný fakt. Divák u TV je ten, kdo celou tu legraci platí, že. Včetně multimilionových odměn Rafy, Djokoviče, Rožérka a dalších. Takže jak to chce on, tak to nakonec bude - s přihlédnutím k bezpečnosti, samozřejmě. Toť vše.
Reagovat
gigin
Já nic platit Federerovi nebudu!!!!
Reagovat
J.M.
gigin: Tenhle Noleho citát přesně ukazuje, jak zbytečně tuhle kauzu mediálně nafoukl. Zaprvé není pravda, že by pořád padal on, natož ostatní (i Berdych, mezi špičkovými hráči poměrně neohrabaný hráč, na modré antuce držel bez problémů), jednak to je opět stížnost na modrou antuku jako takovou, nikoli na to, že ji prostě blbě položili (což byla skutečná příčina). Z toho se to pak celé odvíjelo. Demagogická mediální hysterie, které prostě nešlo nijak racionálně čelit, protože stádní blbost manipulovatelného davu je mocná.

Forehand: Stále jsi nic nepochopil. Pokud jsou kurty objektivně a prokázaně nebezpečné v Monte Carlu, pokud jsou nebezpečné na jiných turnajích (i v Davis Cupu), a jsou nebezpečné v Madridu, potom podle tvé invalidní logiky z toho jediný závěr je - potrestat modrou antuku. Ostatní místa s nebezpečnými kurty nechat být. To není logika, to není férovost, to je prostě totální myšlenková bramboračka.

Stan_Borowitz: O tom, že to bude jak to chce on, bych docela pochyboval. O věcech do značné míry rozhodují jiné faktory. V podstatě je to politika.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já teda nevím, ale pořád se tady mluví o tom, jak nadávala "většina" hráčů, hráči byli nasra.ní a podobně, ale citují se stále jen dva nejmenovaní, kteří se prostě nedokázali aklimatizovat. Proč se nevyjádřila i ta ostatní "většina"?

Kdyby ten turnaj vyhrál třeba Martin Alund a ve finále zvítězil nad Adrianem Ungurem, tak bych si taky řekl, že je asi něco špatně. Ale v semifinále byli čtyři hráči z první světové desítky.

Ten povrch byl prostě jiný, nebyl horší. Někteří se dokázali přizpůsobit, jiní ne. Nějak podobně to asi probíhalo, když se vedle trávy začínalo hrát právě na červené antuce.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kúkáš? Tak platíš! To je neúprosný zákon showbusinessu...
Reagovat
J.M.
Tohle je ve skutečnosti jeden z mála argumentů, na kterém se dalo stavět. Přesto ho většina lidí ignorovala a místo toho se věnovala těm primitivním typům argumentů (Modrou antuku ne! Klouže!)

Ten povrch byl jiný - a to možná neměl být, ať už ta "jinakost" byla nebo nebyla negativní, byla nebo nebyla nebezpečná atd. Protože je to turnaj Masters uprostřed antukové sezóny sloužící mimo jiné jako příprava na RG. Proto nemůže mít najednou jiné herní vlastnosti. Ale to jsme opět u toho schvalování - ATP to prostě, zdá se, schválila jen na dobré Tiriacovo slovo, že to je stejná antuka jako jinde. Aniž by to bylo řádně ověřeno. To byla ta skutečná chyba. A to se mělo řešit dávno předem. Pokud by měla skutečně stejné herní vlastnosti, jenom jinou barvu (a to se, jak se zdá, klidně dalo zařídit), pak tady mohla být i letos.
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozhodují prachy a ty přicházejí především od televizního diváka...

Jinak samozřejmě když dotáhneme logiku odpůrců modré antuky do dokonalosti, pak je samozřejmě potřeba, aby ATP okamžitě zakázala všechny antukové turnaje, protože je naprosto zřejmé, že je to zdaleka nejnebezpečnější povrch. Je na něm nejvíce zranění způsobených nerovnostmi povrchu, navíc nejvážnějších, a kromě toho nepravidelný odskok míče způsobuje časté nečisté údery, vedoucí k poškozování zápěstí a lokte. Zvýšená prašnost může způsobovat problémy s průduškami, plícemi či oční záněty. Špatná viditelnost míčku vede ke zvýšenému namáhání zraku a k jeho následnému zhoršování. Je snad potřeba ještě něco dodávat?
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, to je pravda - to je validní argument. Pokud jsou antukové tisícovky jen přípravou na Roland Garros, pak by samozřejmě povrchy měly mít plus mínus stejné vlastnosti.

Správný postup by samozřejmě byl ten, že se v roce 2012 mělo na modré antuce direktivně hrát všechno od Monte Carla včetně. Podle mne by to na RG uměli na modré antuce už i Rafa s Novakem a letos bychom se jen divili, jak jsme mohli na tu nemožnou kombinaci žluté a oranžové dřív koukat...
Reagovat
tito
Obecně fakt nic zásadního proti modré kromě totálního průšvihu s klouzáním nemám. Z estetického pohledu pokud si můžu vybrat, tak vyberu klasiku. Líbí se mi víc. Opravdu. Zvlášť když byla zatažená střecha, tak to byl fakt hnus. Studená neolemovaná modrá plocha přecházející do tmavého hlediště. Akvarium, skoro až mauzoleum. Žádné kontrasty. Co bylo na tom hezkého kromě lepší viditelnosti míčku? Pro mne nic. Ovšem to je otázka vkusu každého z nás a opravdu jen estetické hledisko. Navíc se výsledný vzhled dá vždy upravit. Ale klouzalo to od začátku. A vadilo to všem. Stačí googlovat a nemít klapky na očích. To, že postoupivší nakonec mírnili své vyjadřování popř. se nevyjadřovali vůbec, je naprosto logické. Netřeba personifikovat problémy dle (ne)oblíbenosti hráčů, selektivně zapomínat.
Reagovat
tito
Pozn. zprávu jsem měl rozepsanou, tak jsem nečetl poslední příspěvky (jsem v práci).
Reagovat
J.M.
Stan_Borowitz: No, to jsi hodně radikální. :-) Myslím, že tak radikální nebyl ani Tiriac, ten to chtěl jako takové svoje odlišení od ostatních turnajů.

Ale jiné turnaje mohly používat jiné odstíny. A nebo se mohla někde zase začít používat americká šedozelená antuka, ta vypadá skvěle sama o sobě, bez barvení (i když má asi trochu jiné vlastnosti).
Reagovat
Stan_Borowitz
už se to snad v legraci obrací, doufám...
Reagovat
smazaný uživatel
Ach, debata s tebou vyžaduje ozaj veľkú dávku trpezlivosti.

Modrá antuka v Madride bola potrestaná, pre relevantné referencie tenistov, to sú tí, ktorí na nej ozaj hrajú, nie tí ako ty alebo ja, ktorí sa len pozerajú a mudrujú. Čo iné má byť v tomto kontexte viac smerodajné?..Zároveň sa ťa môžem spýtať, podľa čoho súdiš, že antuka v MC je preukázateľne nebezpečná?..Za to, že sa tam zhodou okolností zranil nejaký hráč?..To teraz na každom turnaji, kde sa zraní hráč je na vine povrch?..To je ozaj veľmi ploché, triviálne uvažovanie. Holt, tvoja vizitka..
Reagovat
tito
Taky, taky :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jou, gigine. Zbytočne tu kopíruješ hlas zainteresované, čo sa on do toho vyzná :)

Kĺzalo to preto, lebo to blbo položili. Zhodou okolností tak blbo položili práve modrú, s oranžovou by bol výsledok predsa rovnaký.

No proste rehot.
Reagovat
Stan_Borowitz
té modré antuky, člověk až teď doceňuje, jak skvělá volba to byla pro oko diváka. A jsem si jist, že i Nadal s Djokovičem by se na ní nakonec naučili hrát, takže jejich hysterie byla úplně zbytečná. Ale stejně si myslím, že pokrok se dá maximálně přibrzdit, ale ne zastavit. Nakonec si modrá najde cestu...
Reagovat
gigin
Další takový... jako brblali skoro všichni, Stane.. Tak to zase nezdivoč a nepřekrucuj :)
Reagovat
Stan_Borowitz
když se stavěla Eiffelovka, taky skoro všichni brblali...

Já jen doufám, že se problémy, na které si hráči stěžovali, podaří brzy odstranit a my, diváci u obrazovek, si budeme moci užívat skvělé viditelnosti žlutého míčku na modrém pozadí.
Reagovat
Fandina
gigin ... třeba kdyby brblal 101 a 102 hráč žebříčku, modrá antuka by se hrála dál a vychytávaly se problémy, ale když brblal 1 a 2 na žebříčku, tak se jim ustoupilo.
Reagovat
gigin
Souhlasím, divizní komisaři :) Tak na usmíření - přišel jsem kvůli noci z 12. na 13.... :DDDDD
http://www.youtube.com/watch?v=BpohVMExrpk
Reagovat
gigin
Fandino, zase. Píšu přece, že si na to stěžovala většina hráčů, kteří tam hráli. Nejen ti dva. Jen je někdo holt větší diplomat a nepustil to na plnou hubu.
Reagovat
Roger_Federer
Tim chceš řict, že Rafa a Nole jsou burani, co si otevřeli kušnu? :):).
Ja vim urcite že Herr Gott si loni nestežoval na modrou..:)
Reagovat
Fandina
gigine a já zase napsala, že větší váhu mají dva přední, než ostatní. Rozumíš?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tos objevila Ameriku, Fandino...
P.S: Za řadovými číslovkami se píše tečka...
Reagovat
gigin
Modrá antuka má však také vlivné odpůrce. Jak Rafael Nadal, tak i Roger Federer jasně deklarovali, že antuka má být rudá a že změna její barvy je jen přílišné nadbíhání televizním stanicím.

Ti, co si to vyzkoušeli, nevěřili svým očím. Klouzali se v modrofialové drti. Do očí jim létal tmavý prach. Sněhobílé tenisky a ponožky pak mohli hodit do popelnice. Ne, to je vážně blbost!

?Nelíbí se mi to! Mám rád tradiční oranžovou antuku,? mračil se nejlepší tenista světa Rafael Nadal. ?Modrá antuka? Bez šance! Jen jsem na ni mrknul, a to mi stačilo,? kabonil se jeho rival Roger Federer.
Reagovat
gigin
Berdych, Raonic... dál se mi to nechce hledat. Snad jen Můře to bylo šumák...
Reagovat
Fandina
Sonja ... jsi na omylu, Ameriku jsem neobjevila a co se píše psaní číslovek, nikdo není dokonalý.
Reagovat
Roger_Federer
Bývalý první hráč světa Roger Federer a Brit Andy Murray , kterého trénuje Ivan Lendl, chtějí dát
neortodoxní barvě antuky šanci. "Je
jasné, proč to udělali. Chtějí být něčím
odlišní a zajímaví. Bude to nová
zkušenost," uvedl Murray ještě
předtím, než se z turnaje kvůli zranění zad odhlásil. Ruska Maria Šarapovová
řekla o modrém povrchu po prvním
tréninku, že je unikátní.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem nevěděl, že Mária je taková diplomatka.
to je unikátní = takovou blbost jsem ještě neviděl
:)))
Reagovat
gigin
No ale Můra na to nakonec nevlezla. A vidíš, Roger je diplomat každým coulem... Kecá, co je třeba....
Reagovat
Fandina
gigine a jak víš co je třeba kecat?
Reagovat
J.M.
Modrá antuka byla užitečná aspoň jako výzkum lidské hlouposti. Klouzala? Zrušíme modrou antuku. Sice nikdo nikdy nebyl schopný vysvětlit, proč by modrá barva způsobovala kluzkost, ale koho v honech na čarodějnice zajímá nějaká racionální debata...

Už před rokem Carlos Moya vysvětlil, že ta modrá antuka byla ještě týden před turnajem úplně v pořádku, sám na ní hrál. Těsně před turnajem ji posypali solí (inspirace RG, pro lepší odvod vlhkosti a uniformitu barvy), a další dny Moya jenom trnul hrůzou, co to s povrchem udělalo. Ve vlhkém horkém počasí sůl krystalizovala, přilepila se k povrchu a vytvořila na kurtech kluzký film. Totéž by se stalo, kdyby antuka byla červená.

Ale koho to zajímalo... Prostě antuka byla modrá, a hráči, kteří ji demonstrativně odmítali už tři roky předem (a odmítali si na ní i zahrát a otestovat ji, když jim to bylo nabízeno), najednou měli pádný demagogický argument k ultimátu - buď modrá kluzká antuka, nebo my.

Samozřejmě, že tu kluzkost mohli vychytat, ale koho to zajímá... Kluzká modrá antuka je přece nebezpečná. Co na tom, že na předchozím turnaji v MC se na katastrofální červené antuce zranili tři hráči, zatímco na modré v Madridu ani jeden. Koho to zajímá. A tak Rafa pohrozil, že pokud antuka zůstane modrá, příště nepřijede. Zatímco na ještě horším a nebezpečnějším kurtu v Sao Paulu jenom zdvořile naznačí, že není úplně v pořádku, ale jinak je rád, že si tam mohl zahrát a vyhrát. Protože antuka není modrá.

A tak Tiriac a turnaj letos investovali nějaký ten milion do perfektně připravené nové antuky, na které si dali pořádně záležet, aby si už nikdo nemohl stěžovat (problém byl i v tom, že se tam antuka dřív dávala narychlo, protože to byl víceúčelový areál, byla hodně zválcovaná atd.) A i podle Rafy je tam letos antuka dokonalá. Samozřejmě, že stejně perfektně letos mohli připravit antuku modrou, protože problém nebyl v modré antuce, ale v tom, že ji blbě připravili. Ale koho to zajímá...
Reagovat
Stan_Borowitz
zase trochu objektivity by neškodilo od těch, co se prostě na nový povrch nedokázali dostatečně rychle aklimatizovat. Nevím, jaký je rozdíl v tom, když do očí létá tmavěmodrý, nebo oranžový prach. V MC nebo v Římě fouká vítr pravidelně daleko víc než v Madridu, a přece nikdo nežádá, aby tam místo antuky nalili beton C20/25 dle ČSN EN 206-1, což je přece standardní tenisový povrch, že. A zasviněné tenisky a ponožky jsou na antuce vždycky, bez ohledu na to, jakou má barvu.
Reagovat
smazaný uživatel
Debata o max. počtu zápasů na jeden den - http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=183433

To samé, ale pro juniory - http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=183433
Reagovat
smazaný uživatel
Štepánek vs. Federer..Stretnutie dvoch tenisových veteránov, ktoré nemá favorita.
Reagovat
Stan_Borowitz
je sice Federerův oblíbený antukový turnaj, má z něj více titulů než "antukový král" Nadal, ale máš pravdu. To utkání nemá jasného favorita, stejně jako kdyby se utkali Nadal s Rosolem. I když - s ohledem na vzájemnou bilanci - by v takovém zápase byl mírným favoritem Rosol.
Reagovat
tito
Pochopitelně. Takže až Rafa před případným vzájemným utkáním řekne, že není favoritem, tak by to nikoho nemělo překvapit. Jinak Lukáš má dobře našlápnuto. Teď jen formu potvrdit titulem z GS či 1000 a nikdo již pochybovat nebude.
Reagovat
Stan_Borowitz
To víš, tito, pohasínající hvězdy typu Federera a Nadala musejí počítat s tím, že se jim už nebude v takových exponovaných zápasech dvakrát věřit. Forehand to trefně naťuknul, já jen doplnil, v zájmu politické korektnosti a vyváženosti ;-)
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
Roger_Federer
Pochopitelne, Rafa neni favoryt před žadnym zapasem..I kdyby na druhe strane stal Vaclav Klaus, bylo by to dle Rafy 50/50..:)
Reagovat
darek.vrana
Super zpráva, snad se zase chytil. Bohužel krutý los pro druhé kolo. I když, třeba překvapí a zase si užije chvilku slávy!
Reagovat
Fandina
Tak to je dobrá zpráva, že se zase daří. Držím palce a přeji Ráďo pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist