Štěpánek se dočkal, po dvou měsících zvítězil

9. 10. 2012, 14:57
Aktuality 22
Radek Štěpánek ukončil v Šanghaji sérii porážek a poprvé od srpnového turnaje v Cincinnati si připsal vítězství. Český reprezentant vyřadil dalšího veterána Lleytona Hewitta 7-5 a 6-1 a postoupil do druhého kola.
Radek Štěpánek

Třiatřicetiletý Radek Štěpánek se s Lleytonem Hewittem utkával zatím pouze na grandslamech a všechna tři dosavadní utkání prohrál. V Šanghaji narazil český reprezentant na bývalou světovou jedničku po třech letech a tentokrát se z vítězství radoval on.

Základem úspěchu byl dnes pro Štěpánka servis, rodák z Karviné nemusel za celý zápas odvracet jediný brejkbol. Diváci v Šanghaji dlouho viděli vyrovnanou bitvu od základní čáry, v níž si podání hlídali oba hráči, ale Hewitt ještě v prvním setu nakonec kapituloval; těsně před zkrácenou hrou se český hráč dostal ke dvěma setbolům a ten druhý využil.

Nezvládnutý konec úvodní sady jako by se podepsal na Hewittově psychice: hned při prvním podání v dalším setu nabídl někdejší nejlepší hráč světa Štěpánkovi tři brejkboly, český tenista nabídnutou šanci využil a dostal se do vedení 3-0. Hewittův odpor zlomil Radek Štěpánek definitivně dalším brejkem za stavu 4-1 a za necelou hodinu a půl zvítězil 7-5 6-1.

Dnešní výhra je pro 41. hráče žebříčku ATP první od postupu do osmifinále na turnaji v Cincinnati. Po něm totiž následovaly další porážky na US Open, v Davis Cupu v Argentině a minulý týden v Tokiu. Více se českému tenistovi dařilo ve čtyřhře. V ní si spolu s Indem Leandrem Paesem, jenž ho dnes sledoval z hlediště, o víkendu zajistili postup na Turnaj mistrů.

Ve druhém kole se Štěpánek utká s jedenáctým nasazeným Richardem Gasquetem.

Už v osmifinále je po dnešku Američan John Isner, který v souboji dvou výborných servismanů vyzval Jihoafričana Kevina Andersona. Oba hráči si v 36 hrách udrželi svá podání, a tak se všechno podstatné událo v tie-breacích. První pro sebe získal Isner, který měl ve druhé sadě mečbol. Ten ale neproměnil, zkrácenou hru vyhrál Anderson 10-8 a v rozhodujícím setu měl Jihoafričan sám tři možnosti utkání ukončit. Tentokrát ale zaváhal Anderson, což se mu vymstilo: po dvou hodinách a 45 minutách se Isner dostal k dalšímu mečbolu a ten už využil.

"Co se týká servisu, bylo to dobré utkání," řekl Isner, který nastřílel 24 es, zatímco jeho soupeř 21. "Jinak jsme ale asi mohli hrát o něco líp. Z pohledu fanouška to mohl být vzrušující zápas - každý zápas, který dojde ve třetím setu do tie-breaku, je vzrušující," dodal.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3.531.600 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Hewitt (Austr.) 7:5, 6:1, Raonic (12-Kan.) - Matosevic (Austr.) 7:6 (7:4), 6:3, Wawrinka (13-Švýc.) - Ramos (Šp.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:5), Nišikori (14-Jap.) - Wu Ti (Čína) 6:2, 6:4, Simon (15-Fr.) - Melzer (Rak.) 6:4, 6:2, Istomin (Uzb.) - Berlocq (Arg.) 4:6, 6:2, 6:1, Mayer (Něm.) - Tomic (Austr.) 6:4, 6:0, F. López (Šp.) - Falla (Kol.) 6:3, 1:6, 6:3, Troicki (Srb.) - Južnyj (Rus.) 6:3, 2:6, 6:4, Baghdatis (Kypr) - Fognini (It.) 6:2, 6:2, Lu (Tchaj-wan) - Zhang (Čína) 6:0, 6:2.

2. kolo:
Verdasco (Šp.) - Mónaco (7-Arg.) 6:4, 6:2, Isner (8-USA) - Anderson (JAR) 7:6 (7:3), 6:7 (8:10), 7:6 (9:7), Čilič (10-Chorv.) - Kližan (SR) 7:5, 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:
Berdych/Zimonjič (ČR/Srb.) - Gonzalez/Lipsky (Mex./USA) 6:4, 3:6, 10:6.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Berdych-Seppi 6:3, 6:3, celkem jednoznačně za hodinu dvacet, bez větších problémů přidává Tomáš 80 bodů do žebříčku. Vzhledem k očekávané neúčasti Nadala a vypadnutí Almagra je už dost blízko jisté účasti na TM.
Reagovat
smazaný uživatel
klasika. Querrey vyhraje 5 svých servisů za sebou čistou hrou, pak nepromění dva brejkboly a odevzdá i svůj servis. Začíná to vypadat na další souboj Berdych - Nišikori
Reagovat
smazaný uživatel
přitom Kei vypadá, že toho má opravdu plné zuby, ale v krizových chvílích tahá některé téměř zázračné údery
Reagovat
smazaný uživatel
Same, chlape. Doraz ho.
Reagovat
smazaný uživatel
A bylo by zase zajímavé, kdyby během pár minut vypadli finalisté z minulého týdnu - Kei a Miloš.
Reagovat
smazaný uživatel
tak Japončík úplně odešel, prohrál 5 gemů v řadě a na Tomáše čeká Querrey. Ale podle toho, co jsem viděl a jakým způsobem Sam solil servis, nebude to žádná procházka růžovým sadem.
Reagovat
smazaný uživatel
bylo to přesně jak hrál rfever. Tihle hráči prostě prostě nejsou zvyklí hrát dva turnaje po sobě, nejsou na to zvyklí. Vyhrát turnaj, odbýt si všechny ty sponzorské povinnosti a ihned přepnout zpět na začátek. Viz Monaco a Gasquet minulý týden. U Nišikoriho to bylo ještě posílené tím, že vyhrál doma.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem neviděl, ale asi byl prostě vyšťavený, ne? Začátek hrozil kanárem pro Sama...
Reagovat
smazaný uživatel
já jsem to viděl jen od stavu 1:1 ve třetím, protože mě zajímalo, jak může hráč první dvacítky 5 gemů po sobě na returnu prohrát bez zisku jediného míče. A tam už toho měl Nišikori opravdu dost. Nějakým zázrakem se utrhl na vedení 4:1, když své dva servisy uhrál z 15:40 a 0:30 pomocí několika Samových chyb a několika nádherných úderů z těžké defenzívy. Za stavu 4:1 při střídání stran rozhýbával kotníky a lýtka, sedl si snad jen na 10-15 vteřin. Pak jeho údery ještě více ztratily na síle a délce. Sice bojoval, ale Sam to nevyházel a zaslouženě otočil.
Reagovat
smazaný uživatel
a už je venku i ten Raonič
Reagovat
dadaft
uff, tak Samantha si pěkně zavařila zpackaným prvním setem (po svém prvním servisu uhrála jen 5 míčků z 19ti, nechápu), ale nakonec po boji postupuje.
Reagovat
gigin
tvl schíza jak sviňa :-O
Reagovat
smazaný uživatel
OT: Jinak, kdo chcete zítra vidět krásný zápas plný dlouhých výměn, tak se určitě dívejte na challengeru v Rennes na zápas Olivetti-De Schepper. :D
Reagovat
misoSK
tak Kennyho som pozeral v nedelu proti Llodrovi, a nebol to zly zapas, taka klasika plna volejov, hlavne sice od Llodru, kedze De Schepper vacsinou ani volej po podani nepotrebuje uz hrat, ale nebol to vyslovene zly zapas, zajtra to bude asi horsie, kedze olivetti nema vobec ritern, avsak servis je nechytatelny, to asi pozerat nevydrzim...
Reagovat
smazaný uživatel
A jak vidíš Marcose proti Milosovi?
Reagovat
smazaný uživatel
Nišikori-Querrey. Hm dobrý no. A komu mám jako fandit? I když tady je to asi celkem jasný. Sam v poslední době na Berdycha moc neumí, což se o Keiovi rozhodně říct nedá.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandi komu chceš vyhraje Kei bez problémů ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
No nedávno v Torontu ho Sam docela sestřelil. Ale tam Kei neměl takovou formu jako teď a jestli mu nedojdou síly (což mi u něj připadá dost nepravděpododný) taky myslil, že vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Podľa mňa vyhrá Querrey, Nishikori bude unavený.
Reagovat
tommr
kéž by si měl pravdu, ale moc tomu nevěřím. Nishikori není ten typ co by odpad kvůli pár zápasům navíc - dobrá fyzička je jeho největší přednost ... :)
Reagovat
tommr
je po vyřazení Almagra další dobrá zpráva pro Tomáše ze Šanghaje. Ted už se dá říct skoro se stoprocentní jistotou, že Almagro a Monaco odpadli ze souboje o letošní TM ...
Tomášovu účast v Londýně ted můžou reálně ohrozit už jen Del Potro, Tsonga a Tipsarevic, ale to by ho museli předstihnout všichni tři současně což není moc pravděpodobný ... :)
Reagovat
tommr
první set byl dlouho vyrovnanej, ve druhým setu už byl Radek suverénní ... :)
Jsem rád, že Radek konečně vyhrál a snad tím na nějakej čas zastavil ten pomalej, ale jistej propad žebříčkem. V dalším kole ho ovšem čeká Gasquet a toho Radek asi nedá ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist