Štěpánek: Píšeme historii, jsou z nás legendy

17. 11. 2013, 22:00
Aktuality 22
Radek Štěpánek se stal druhý rok po sobě hrdinou Davisova poháru. Dvakrát po sobě vyhrál ve finále rozhodující pátý zápas, což v minulosti dokázali jen Francouz Henri Cochet a Brit Fred Perry. Především ale čeští tenisté porazili v Bělehradu Srbsko 3-2 na zápasy a stejně jako loni v Praze zvedli nad hlavy slavnou "salátovou mísu".
Profily hráčů
Radek Štěpánek

"Těžko najdu správná slova, protože jsem plný emocí," řekl Štěpánek po jasné výhře nad Dušanem Lajovičem, která odstartovala vítězné oslavy.

Češi jsou pátou zemí, která dokázala vítězství v Davisově poháru obhájit. "To je pro nás historický den," řekl čtyřiatřicetiletý Štěpánek, který se inspiroval výhrou československého týmu v čele s Ivanem Lendlem v roce 1980. "My jsme je teď dokonce překonali. Staly se z nás dnes legendy. To je nepopsatelné."

Štěpánek doufal, že stejně jako se on motivoval výkony Lendla, Tomáše Šmída, Jana Kodeše a Pavla Složila před 33 lety, i současní vítězové jednou budou mít nástupce. "Doufejme, že dnešní děti v nás najdou vzory a jednou nás napodobí," řekl karvinský rodák.

Na začátku letošního roku to přitom se Štěpánkem nevypadalo dobře. Musel koncem ledna na operaci krční ploténky a vynechal 1. kolo. Rychle se ale zotavil, hrál už v dubnu v Kazachstánu, ale starým dobrým Štěpánkem, který vládne čtyřhře a přidá bod ve dvouhře, byl až v semifinále proti Argentině a nyní v Srbsku.

"V únoru jsem vůbec netušil, jestli ještě někdy budu na této úrovni hrát, a kdyby mi někdo měsíc po operaci řekl, že tady budu sedět s mísou, tak bych se smál," řekl Štěpánek, který v září dokázal s Isndem Paesem vyhrát i US Open.

S jiskrou a dojetím v oku mluvil o své vášni pro tenis. "Za vším je láska ke hře a já budu hrát, co nejdéle to půjde. Užívám si každou minutu, tohle je můj život a chci to vydržet, co nejdéle to půjde. Davis Cup miluji od první minuty," řekl.

Fantastický kraťas, chytrá hra, velké srdce
Štěpánka vystihli i jeho parťáci v daviscupovém týmu. "Chcete, abych vyzdvihl jednu věc z jeho hry?" opakoval Berdych otázku a dodal: "Kraťas má fantastický." Lukáš Rosol mluvil o chytré hře a Jan Hájek řekl: "Má velké srdce."

Srdce ukázal Štěpánek v rozhodující dvouhře. Loni v ní porazil v Praze Nicoláse Almagra. "To bylo těžší, protože jsme chtěli mísu získat před domácími fanoušky, což je nejvíc," řekl tenista.

Nyní šel na kurt proti 117, hráči světa Lajovičovi jako favorit. "Myslím, že mi strašně pomohla zkušenost z Prahy. Věděl jsem, co odblokovat z hlavy, co na kurtu předvést, a do puntíku jsme to předvedl," řekl.

Loni musel před posledním zápasem zmizet z haly a jít se domů vyspat. V Bělehradu použil stejný model, jen vyspat se šel do nedalekého hotelu. "Usnul jsem hned, což byla dobrá známka, že jsem nebyl tak nervózní. Po druhém setu Berdi jsem přišel do haly a cítil jsem se vyrovnaný, nabuzený a povedlo se to," řekl.

Štěpánek s Berdychem se dali dohromady v Davisově poháru v roce 2007. Tehdy si řekli, že se pokusí mísu vyhrát. Teď už to dokázali dvakrát. "Snili jsme o míse, pracovali jsme na tom tvrdě a dlouho. Když se nám to povedlo poprvé, tak to bylo nádherné, to se nedá nikdy přebít, ale zopakovat to hned rok potom, to je něco neuvěřitelného. O výhře dvakrát po sobě se nám ani nesnilo," řekl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Roger_Federer
vymečne s tebou souhlasim..ale Pe3k to nebude, to spiše Olympiada..nebo dceraPe3ka..
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhľadom na výber nicku si nemyslím, že to je Olympiáda. Je to určite hater Rafu, nie naopak..
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k výběru nicku? To znamená, že užívatel Roger_Federer je hater Rogera? Nebo že Rafaeoli25 je hater Rafaela?
Reagovat
tito
Vzhledem k tomu, jak tady někteří zmnožují své přístupy, píšou si sami se sebou či jiné kousky, bych se tomu ani nedivil.
Reagovat
smazaný uživatel
Hirschna, skus trosku viac sledovat kontext, predtým nez polozis podobnú otazku..
Reagovat
smazaný uživatel
Co jsem měl tadymožnost si přečíst tak nick Olympiáda párkrát atakoval české tenisty... Takže by ten nick na něj celkem seděl.
Reagovat
Roger_Federer
vymečne s tebou souhlasim..podle arogance k memu nicku, bych si tipl na Olympiadu..
Reagovat
marika
Dens ve 12:30 živě na čt sport přílet tenistů do čr
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis je hlavne o individualitach,proto ho mam rad a proto se na to koukam. Nejakej DavisCup neni atraktivni trofej.Nesnasim Stepanka,honi si triko na nezkusenych hracich a v zivote v singlu nikdy nic poradneho nevyhral.Tyto pohary jsou pro me jako individualni cena ve fotbale. Brak,ale aspon neco ten krivak ma.
Reagovat
Roger_Federer
:):):)...Hm vysoká škola tenisová..
Reagovat
smazaný uživatel
Koukam,ze dnes jsi na webu s mamkou :D
Reagovat
Roger_Federer
tvoje mamka, zrovna ode mě odešla :)
Reagovat
smazaný uživatel
neni divu,ze tvoje by ti neporadila ;)ona ma slabost pro dementy :D
Reagovat
smazaný uživatel
ani se nedivim,ze jsi takovej dement,kdyz meskas skolu :(
Reagovat
Roger_Federer
:):), vyživna a konstruktivni diskuze..sory, letim na obed do školni jidelny..
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, jistě. Sám Djokovič označí DC jako jakési tenisové mistrovství světa, ale stejně se vždycky najdou anonymové typu Raffaa, kteří než aby připustili, že se českému týmu povedlo něco skvělého a jedinečného, radši budou plkat nesmysly o tom, jak tuhle trofej neuznávají. A Raffaa to ještě korunuje přirovnáním k fotbalu. Ehm, to jako fakt? Víš vůbec, za co se ty individuální ceny ve fotbale dávají a za co se dává DC? Nechápu potřebu neustále srovnávat GS a Masters s DC. Vždyť je to úplně jiná soutěž.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle byl komentář hoden fanouška Raffaela Nadala.
Už mě to ani nepřekvapuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu mě udivuje, že tohle může napsat fanoušek s nickem Raffa, tedy podle hráče, který je jeden z nejvzornějších reprezentantů své země.
Například já jsem fanouškem Rogera, uznávám ho za všechno, co dosáhl ... Ale velmi bych ocenil, kdyby se DC zasvětil více, přesto, že tenis je především individuální sport a tak to vnímá i Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Typický troll a je jedno, jaký má nick :))
Reagovat
smazaný uživatel
Podla mna to je Petrík alebo niekto jemu podobný a ten nick si dal schválne, aby pospinil Rafa fans..Alebo chcete povedat, ze ten nick ste uz predtým videli?..ruku do ohňa že vznikol vcera..:)
Reagovat
smazaný uživatel
S timhle stebou musim souhlasit...

Tyffer- Ikdyz s hodne fans Rafy tu na TP zrovna nemam stejne nazory a dost z nich mi prijdou neobjektivni, tak hazet je do jednoho pytle neni vubec spravedlive. A to se tyka fans jakehokoliv tenisty...
Reagovat
a.magerova
"Dvakrát po sobě vyhrál ve finále rozhodující pátý zápas, což v minulosti dokázali jen Francouz Henri Cochet a Brit Fred Perry."

Radku nádherně se TO čte, zvláště srovnání s Fredem, ale oblečení nosíš o hodně hezčí než Fred, to by měla uznat i Judy ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist