Štěpánek má první grandslamový titul!

28. 1. 2012, 13:15
Aktuality 31
Radek Štěpánek se ve svých 33 letech dočkal premiérového triumfu z grandslamového turnaje. Na Australian Open uspěl ve čtyřhře po boku Inda Leandera Paese, se kterým v dnešním finále porazil světové jedničky bratry Bryany 7-6 a 6-2.
Radek Štěpánek a Leander Paes

Na své druhé grandslamové finále v kariéře čekal Radek Štěpánek dlouhých deset let. V roce 2002 neuspěl po boku Jiřího Nováka v boji o titul na US Open, letos v Melbourne už ale nezaváhal a společně s Leanderem Paesem se může po výhře nad Bobem a Mikem Bryanovými radovat ze zisku jedné ze čtyř nejcennějších tenisových trofejí.

Poměřováno počtem odehraných grandslamových finále byl sice český tenista zdaleka nejméně zkušeným z dnešních finalistů a jako jediný neměl čtyřhru jako svoji specializaci, za ostatními ale ani v nejmenším nezaostával - naopak byl v důležitých momentech nejvýraznější postavou zápasu.

Diváci v Melbourne byli dlouho svědky vyrovnaného souboje, v jehož úvodním setu si všichni hráči dokázali podržet své servisy. Jak Štěpánek s Paesem, tak Američané si vypracovali po jednom brejkbolu, ani v jednom případě z toho ale nic nebylo. Set proto musela rozhodnout zkrácená hra, ve které se česko-indický pár ujal rychle vedení po Paesově vynikajícím returnu. Osmatřicetiletý Ind si sice vzápětí vybral vzácnou slabší chvíli na síti, ale od té chvíle už Štěpánek s Paesem nenechali soupeře uhrát jediný bod a tie-break vyhráli 7-1.

Čeští vítězové grandslamové čtyřhry:
2012 (Australian Open): Radek Štěpánek (s Paesem)
2009 (US Open): Lukáš Dlouhý (s Paesem)
2009 (French Open): Lukáš Dlouhý (s Paesem)
2006 (US Open): Martin Damm (s Paesem)
1998 (US Open): Cyril Suk (se Stollem)
1997 (US Open): Daniel Vacek (s Kafelnikovem)
1997 (French Open): Daniel Vacek (s Kafelnikovem)
1996 (French Open): Daniel Vacek (s Kafelnikovem)
1996 (Australian Open): Petr Korda (s Edbergem)
1986 (French Open): Tomáš Šmíd (s Fitzgeraldem)
1984 (US Open): Tomáš Šmíd (s Fitzgeraldem)
1948 (French Open): Jaroslav Drobný (s Bergelinem)

V už tak dobře rozjetém finále se skvěle hrající Radek Štěpánek a Leander Paes dočkali ve druhé hře následující sady prvního brejku, což byl klíčový moment setu. Bratři Bryanové sice dál zkoušeli nepříznivý vývoj zvrátit a za stavu 2-4 se při Paesově servisu mohli vrátit zpátky do zápasu, indický tenista ale dobře umístil těžký bekhendový volej a podání si udržel.

Další příležitost pak už Američané nedostali. Za stavu 5-2 zahrál Štěpánek prudký return přímo na tělo Boba Bryana, který míč nedokázal vrátit přes síť, což znamenalo dva mečboly pro nenasazený pár. Při prvním zahrál Paes return do sítě, jenže Mike Bryan vzápětí zápas ukončil svou první dvojchybou.

Štěpánek se dočkal, Paes zkompletoval sbírku, bratři Bryanové si na překonání 'Woodies' musejí počkat
Ať už by dnešní finále dopadlo jakkoli, bylo jasné, že se po něm bude přepisovat historie. Bratři Bryanové měli možnost získat dvanáctý grandslamový titul kariéry a přeskočit v historické tabulce Australany Marka Woodforda a Todda Woodbridge. Místo toho se Radek Štěpánek raduje z premiérového titulu z turnaje velké čtyřky a Leander Paes dnešním vítězstvím zkompletoval kariérní deblový grandslam. Ve sbírce už měl výhry v Paříži (1999, 2001, 2009), Wimbledonu (1999) a na US Open (2006, 2009).

"Napotřetí jsem tady Boba s Mika ve finále porazil, takže: díky, Radku, že jsi mi pomohl na vrchol," řekl Paes při slavnostním vyhlášení. "Chci říct jen jednu věc. Vím, co pro tebe tenhle turnaj znamenal. Jako jediný z grandslamů ti chyběl a jsem rád, že jsem mohl být při tom. Byla to velká zábava s tebou hrát," uvedl Štěpánek.

Radost vítězů deblové soutěže z triumfu byla veliká. Objali se, pak Paes naskočil na českého hráče a předvedli na kurtu vítězný taneček. Z hlediště jim tleskala i Martina Navrátilová, se kterou Paes vyhrál v Melbourne v roce 2003 smíšenou čtyřhru. "Jsi mou velkou inspirací, díky, že jsi tady dnes byla," řekl Paes směrem k legendě ženského tenisu.

Štěpánek s Paesem spolu hráli čtvrtý turnaj v kariéře a podruhé se radovali z triumfu. Poprvé to bylo již v roce 2004 v americkém Delray Beach.

Štěpánek je třetím českým tenistou, s kterým Paes získal grandslamový titul. S Lukášem Dlouhým zvítězil v roce 2009 na Roland Garros a US Open, s Martinem Dammem vyhráli US Open v roce 2006.

 

Výsledky - Australian Open - muži (tvrdý povrch, dotace 26 mil. AUD):
Čtyřhra - finále:
Paes/Štěpánek (Indie/ČR) - B. Bryan/M. Bryan (1-USA) 7-6(1) 6-2

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

31
Přidat komentář
VlS
Zápas jsem sledoval celej (znovu díky tipu Rib na player), Radek byl jasně nejlepším hráčem. Hrál super a radost Radka a Leandra na konci mě opravdu dojala. Hrozně to Radkovi přeju. Tak si to ještě zopakuj.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Radkovi, tak alespoň někdo z našich to dokázal :-)
Každému, kdo sleduje tenis, musí být jasné, že Radek je mistr jak zacházet se svou kariérou a jak dosáhnout maxima možného. A teď se zdá, že pomalu přeřazuje na čtyřhru, kde ho mohou čekat ještě obrovské úspěchy. Velký RESPEKT!
Reagovat
zde73
SUPER STEPEC!
Reagovat
smazaný uživatel
Obrovská gratulace, Radek si to opravdu zasloužil :-)
Reagovat
Heather_Fedex
skvely vysledek, radku!!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace oběma, velký úspěch. Ale je známo, že je Radek v deblu výborný. Úspěch mu ze srdce přeji.
Reagovat
smazaný uživatel
Dá se někde na netu zkouknout záznam? popř. kdy?
Reagovat
LubosZabloudil
http://www.australianopen.com/en_AU/video/index.html

Tady by měl být sestřih.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak vzhledem k tomu, že si zatím vydělal jen na odměnách cca 150 milionů Kč a život mu zdaleka nekončí, tak bych to s tím obětováním taky tak dramaticky neviděl.

Každopádně to vítězství mu ale přeji. I ty prachy.
Reagovat
capjar
Bravo, bravissimo ! Velká gratulace oběma !!
Reagovat
smazaný uživatel
Výbornej výsledek moc jim to přeju, koukal jsem na všechny zápasy od druhýho kola a hned bylo jasný že maj fazónu jak blázen. A výsledek? supr.
,,Přene tak"
jo a co se týče těch 14ti turnajům to je pravda ale neni v tom Roland garos ani wimbledon nevíte někdo proč?
Reagovat
mac.hall
Skvělý výsledek.Radek s Leandrem hráli výborně. V té souvislosti mě napadá , zda by Radek neměl přehodnotit své tenisové priority. Přeci jen si myslím , že v singlu už ho příliš úspěchů nečeká. Návrat k deblu by mohl být logickým krokem. Nakonec , možná že se již tímto směrem vydává. Jestli se nepletu , tak jsem zazanamenal informaci , že pro letošní rok je s Leandrem dohodnutý na 14 turnajích.
Reagovat
smazaný uživatel
Obrovska gratulace Radku. Zaslouzil sis to....
Reagovat
smazaný uživatel
tak to famózní! Radkovi to moc přeju, na závěr kariéry to musí být pro něho něco nádhernýho! za svoji dřinu a co všechno tenisu obětoval si to zaslouží!
Reagovat
smazaný uživatel
Co napriklad podle tebe tenisu obetoval?? :-) To by mne celkem zajimalo....
Reagovat
smazaný uživatel
Obětoval život, který mohl být bez dřiny, bez ohromné píle a nespočetně mnoho úsilí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si narozdil od tebe myslim, ze Radka tenis bavi a dela ho rad i s vecma okolo. Jde na nem videt ta vasen pro to co dela. Jako protipol k nemu bych postavil treba Kafelnikova, ktery se v pozdejsi fazi sve kariery jiz nikterak netajil tim, ze hraje uz jen pro penize. Tohle podle mne ale neni Radkuv pripad. Nevim sice odkad si a co delas ty, ale ver tomu, ze v Karvine to bez pile a usili nemas snadne ani pri vykonu civilniho povolani. Respektive on je ten typ co by hral tenis i do 50. nekde na okresnich dvorcich, ale misto toho aby v ramci sve "prace" trenoval tenis, tak by stejne musel makat nekde jinde, i kdyz treba bez toho nadseni, te vasne kterou ma k tenisu. Zkratka receno, Radek dela co ho bavi, o nejakem sebemrskacskem obetovani se nemuze byti debat.
Reagovat
smazaný uživatel
tak já si myslím, že tomu tenisu obětoval ohromný čas a úsilí, aby něco dokázal, aby se dostal tam, kde dneska je, bez toho by to asi těžko šlo, když uvážím, že se z té Karviné dostal do světa, tak je to dle mého obdivuhodné... v nějakých 24 letech se Radek stále plácal na nějakých podřadných turnajích, kde vydělával kulový a kde se možná zisk rovnal nákladům, ale šel si za svým cílem/snem a probojoval se mezi tenisovou elitu...
Reagovat
smazaný uživatel
je uzasne, ze se mu to nakonec povedlo v tenisove pokrocilem veku triatriceti let. A kdovi, pokud s Leandrem jeste zkusi stesti i na dalsim GS, nejsou bez sance. Ze pracoval pilne, o tom neni sporu, ale to ve spicce dneska musi vsichni...
Reagovat
VlS
rozumím ti. taky nejsem úplně zastáncem velkých slov, ale myslím si, že dostat se v současném světovém tenisu až tak daleko, abys vyhrál GS jistou míru patosu i snese. Holt vítěz GS bude vždycky slavnější a známější, než skvělý karevinský zámečeník, který ve volném čase hraje tenis, sbírá známky nebo chytá ryby. Vítzězství GS je časem velkých emocí a velkých slov, tak mu to přej.
RADKU, SUPER, jsi jednička a máme tě rádi.
Reagovat
smazaný uživatel
Super. GS titul si Štěpánek určitě zaslouží ...
Reagovat
Pe3k
Wow! Gratulace Štěpovi! Berdych má co dohánět :D
Reagovat
VlS
Petříku, srovnáváš debla se singlem? To nemyslíš vážně, že ne?
Reagovat
Jan
Radkovi to přeju. Odehrál moc krásných zápasů i za DC.
Reagovat
smazaný uživatel
Without a doubt, Radek Stepanek was the man of the match. A magnificent performance by Radek. Neni co dodat, velke gratulace!!
Reagovat
smazaný uživatel
To je bomba - veliká gratulace - už mě z toho taky bolejí nohy - běhala jsem od TV (sjezd mužů) k PC a do toho vařila oběd - a vše se povedlo HURÁ!!!
Reagovat
petrulinka
Super podívaná!!! Velká gratulace!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Radek dneska nejlepší na hřišti, skvělý debl!!!
Reagovat
gigin
Gratulka !! Moc mu to přeju !!
Reagovat
smazaný uživatel
Congrats. Tohle jsme opravdu nečekal.
Reagovat
VlS
Moc pěkně kluci, doufám že Radek přehodnotí svůj program a budou hrát všechny GS.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist