Štěpánek: Každá ošemetná situace má své kouzlo

3. 4. 2013, 16:45
Aktuality 1
Složitých situací už Radek Štěpánek prožil v kariéře několik. Třeba loni ve finále Davis Cupu proti Španělsku zvládl ve vypjaté chvíli rozhodující dvouhru a zvedl s týmem nad hlavu 'salátovou mísu'. Nyní má před sebou další výzvu: jako lídr oslabeného týmu nastoupí v Kazachstánu po operaci a více než dvouměsíční přestávce s otazníkem nad formou.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Česká sportovní)

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek se po zranění vracel v kariéře několikrát, ale nikdy nehrál první zápas po pauze hned v Davis Cupu a v roli obhájce titulu. "Už jsem ošemetných situací zažil spoustu, každá měla své kouzlo a tahle taky," řekl Štěpánek v Astaně, kde pozítří odehrají tenisté první dvě dvouhry.

Naposledy hrál Štěpánek zápas na grandslamovém Australian Open 18. ledna proti světové jedničce Novaku Djokovičovi. O deset dnů později už byl po operaci vyhřezlé ploténky, kvůli které ztrácel cit v prstech a nemohl pořádně držet raketu.

Od pátku do neděle by měl být v Astaně při neúčasti Tomáše Berdycha, který se v pondělí omluvil kvůli zraněnému ramenu, oporou proti Kazachstánu. "Pro mě je to vždycky obrovská zodpovědnost. Nehraju za sebe jako na turnajích, ale za náš národ. Musím být v tomhletom hodně senzitivní," řekl karvinský rodák.

Čas nemůžu ošidit, uvědomuje si česká dvojka
Trénink na antuce připravené v hale zvládá Štěpánek naplno. Naostro podával, s Janem Hájkem si nic nedarovali. Trénink a zápas jsou ale odlišné věci a při návratu po zranění to platí dvojnásob. "Je těžké trefit ten správný moment, kdy se člověk má vrátit, když není v zápasovém rytmu. Může se v tréninku cítit, hrát v něm jako pánbůh, a pak v zápase je to něco úplně jiného," řekl 45. hráč žebříčku.

Štěpánek po rehabilitaci trénoval v teple na Floridě pod vedením Petra Kordy. Úderově se podle svých slov lepší každým dnem. "Na to, v jaké jsem byl situaci, na tom špatně nejsem. Snažím se pracovat, abych se zlepšoval a dostával do formy, ve které jsem byl, ale čas nemůžu ošidit, všechno je v procesu," řekl.

Speciální přípravu před tréninkem Štěpánek dělat nemusí. V Astaně má nejlepší péči díky profesoru Pavlu Kolářovi. "Posouvá se to každý den dopředu, ale je to proces, který nejde uspěchat. Musím trpělivě pokračovat," řekl tenista.

Tenisté Kazachstánu nejsou v žebříčku do 150. místa, v poslední době hrají turnaje nižších kategorií, ale doma vyhráli v DC pět zápasů v řadě. "Teď nehrajou na velkých turnajích, ale všichni je známe, jejich tenis se tolik nezměnil. A v Davis Cupu je každý zápas jedinečný, s normálními turnaji nemá moc společného," řekl Štěpánek.

pva, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
Fandina
Hlavně, aby Štěpec byl v pořádku a nebyly komplikace. Přeji ať je to v pohodě a může Radek hrát. Držím palce a pojď Ráďo, pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist