Štěpánek dorazil Querreyho kanárem a je po půl roce v semifinále

24. 2. 2012, 22:55
Aktuality 27
ATP MEMPHIS - Radek Štěpánek v Memphisu zdolal vítěze turnaje z roku 2010 Sama Querreyho a po půl roce postoupil do semifinále. Český tenista dnes zvládl dramatickou koncovku prvního setu a nakonec zápas ukončil kanárem. O finále se utká s Rakušanem Jürgenem Melzerem, jenž vyřadil nejvýše nasazeného Isnera.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek dnes v Memphisu bojoval o první semifinále od loňského srpna, kdy tak trochu překvapivě triumfoval na podniku ATP 500 ve Washingtonu. Soupeřem české dvojky byl domácí šampion z roku 2010 Sam Qurreym, se kterým Štěpánek ve dvou vzájemných duelech neuhrál ani set.

Čtyřiadvacetiletý Američan měl sice na kontě čerstvé vítězství nad nasazeným Andersonem, po loňské operaci lokte se ale stále nedostal do bývalé formy. K té se v dnešním utkání přiblížil v prvním setu, ve kterém se spoléhal především na dělový servis i forhend. Dokonce se dokázal dostat z nepříznivého stavu i setbolu a v tie-breaku sahal po vedení, koncovku však nezvládl a nakonec prohrál 6-7 0-6. 

Sam QuerreyŠtěpánek se hned v úvodu utkání ujal vedení 3-0 a za stavu 5-3 šel podávat na zisk úvodní sady. Querrey se ale dostal poprvé (a naposledy) k brejkbolu, který proměnil a posléze vyrovnal. Český hráč se pak za stavu 6-5 dostal na returnu k setbolu, soupeř ho ale jedním z mnoha dělových servisů odvrátil a šlo se do tie-breaku. V něm už Američan vedl 4-1 a měl dvě podání k dobru, Štěpánek se však vypořádal s nepříznivým stavem i problémy s kontaktními čočkami a úvodní sadu nakonec urval.

Vybojovaný závěr prvního setu se ukázal být klíčem celého zápasu. Obzvlášť poté, co třiatřicetiletý Štěpánek hned na úvod setu druhého Querreymu sebral podání a brejk potvrdil. O devět let mladší Američan zcela ztratil koncentraci, vypadl z tempa a často své údery vyhazoval du autu. A když přišel i o chuť s výsledkem ještě něco udělat, karvinský rodák zaznamenal prvního letošního kanára. Zápas ukončil ukázkovým dropshotem.

Štěpánek tak v Memphisu navázal na své semifinále z roku 2008 a v sobotu bude chtít postupem do finále vyrovnat své maximum ze sezony 2009. Do cesty se mu postaví Jürgen Melzer, s nímž dosud ve dvou zápasech neuhrál ani set.

Melzer se dnes postaral o vyřazení nejvýše nasazeného Johna Isnera, kterého sebevědomým výkonem přehrál po setech 6-3 7-6. Američanovi nepomohla ani spousta bodů z podání, Rakušan se prezentoval velmi jistým a sebevědomým výkonem.

Melzer v Memphisu málem nehrál. Těsně před začátkem turnaje v noci cestou na záchod v hotelovém pokoji zakopl a zlomil si palec na pravé noze. Po výhře nad Isnerem si však pochvaloval, že je po loňských velkých problémech se zády už v pořádku.

"Zdraví drží. Je to paráda, když člověk může hrát a nic ho nebolí. Když nepočítám ten palec, ale to se zahojí," uvedl přítel české tenistky Ivety Benešové podle agentury AP. "Tohle vítězství mě samozřejmě těší, ale hlavní pro mě je, že se zlepšuje moje hra," řekl bývalý osmý tenista světa, jenž před cestou do Memphisu pomohl Rakušanům v Davisově poháru k nečekanému postupu přes Rusko.

Melzerův výkon ocenil i Isner. "Nemám pocit, že jsem si to dneska prohrál. On to vyhrál, byl lepší," prohlásil vytáhlý Američan, který hrál teprve podruhé v kariéře turnaj, v němž byl nasazenou jedničkou. V předchozích dvou zápasech nasázel dohromady 48 es, Melzer mu jich dovolil pouze jedenáct.

Také Štěpánek měl před turnajem zdravotní potíže, kvůli nemoci strávil doma na Floridě čtyři dny bez tréninku v posteli.

- ATP 500 MEMPHIS -
(USA / Tennessee, tv. povrch / hala, 1.155.000 dolarů)
páteční výsledky (24. 02. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (3-ČR) - Querrey (USA) 7-6(5) 6-0
Melzer (Rak.) - Isner (1-USA) 6-3 7-6(8)
Raonic (4-Kan.) - O. Rochus (Belg.) 6-3 7-6(3)
Becker (Něm.) - Kubot (Pol.) 7-5 7-6(5)

Semifinálové dvojice:
Štěpánek - Melzer, Raonic - Becker.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Rado super. Trochu nerviky ten nedotazeny prvni set,ale TB vse napravil.S Jurgenem neni bez sance, ale musi si dat pozor na ty jeho jedovate ruterny, ty mu sly naprosto famozne a Rada se svym stylem hry servis volej, no proste to nesmi prehanet. Nechame se prekvapit.
Reagovat
Fandina
jestli mu to půjde tak jako dnes ....... vítězství ho nemine ... pěkná hra
Reagovat
spaniel
"K té se v dnešním utkání přiblížil v prvním setu, ve kterém se spoléhal především o dělový servis i forhend."
Bud se spolehal na, nebo se opiral o...
Jinak Rade super!
Reagovat
LubosZabloudil
Díky
Reagovat
VlS
porazil Johna. Trochu překvápko, ale vyhrál zaslouženě, hrál moc pěkně.
Reagovat
smazaný uživatel
John vubec nebyl v pohode, prilisny rozptyl strel, pomerne zbytecne se tlacil do dnes perfektniho Melzerova forhendu, nektere prohozy az naivni, sam se k siti moc nedostal a pokud ano, byl snadna korist, ten kratas-lob, fuj, jsem smutna, zbytecna prohra. Nevadi, priste! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
zapomnela jsem pogratulovat protivovi (pro me) Melzerovi, byl na zapas takticky perfektne pripraveny a sel "najisto".
Reagovat
smazaný uživatel
....proč protivovi?Naopak,mě je Jurgen docela sympatický...
Reagovat
Fandina
je pěknej chlap a dnes se předved jako chytrej hráč ... než se John vzpamatoval z podání tak ho tam měl .... buď zkráceným míčem nebo natvrdo po lajně .... takže tak na Johna je pomalý a když nedá eso tak šup na něj ve výměně a hezky tvrdě. Jinak Melzer je sympaťák ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Fandino,hlavně,je to pohodář,kterej to nehrotí.Škoda že to semifinále nemůžu sledovat,(pracuju),ale finále,tak to se těším...
Reagovat
Fandina
jo jo ........ finále přeji Radkovi ........ úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Chytrej..? Jak kdy :-)
Pohodář..? Jak kdy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
superlativy jsem uz tady ruzne roztrousila, takze gratulace, hezky, Stepec! :-)
Reagovat
pepin
Radek si to za svuj přístup uasloužé. Velká gratulace.
Reagovat
pepin
zaslouží
Reagovat
smazaný uživatel
Radkův tenis prostě pořád baví,přechody k síti,neskutečné ritterny,fakt pestrá hra.V jeho letech,klobouk dolů.Schyluje se k překvapení,Melzer vyhrává 1.set....,že bychom to amíkům vyfoukli?
Reagovat
smazaný uživatel
ja bych jeste pockala, John se uz vsiml, ze Melzer hraje levou rukou a uz byly BB! ;-)
Reagovat
VlS
No fakt je, že tý vejšky těžko dohlídnout na soupeře :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Melzer poráží Isnera,viděl jsem celý zápas,s odpuštěním...,tady se projevila chytrost nad hloupostí.Isner má možná dělová podání,ale víc nic.Semifinále Štěpánek-Melzer bude stát za to sledovat.Hodně štěstí Radku,bude to ale hodně těžký,Isner by byl lahůdka.
Reagovat
smazaný uživatel
celkem nepodlozena predstava lahudky, pokud by Johnovi strelba vychazela, byl by Stepec se svou technickou a vlastne krehkou hrou ve velkych problemech.
Reagovat
smazaný uživatel
Milá sojko,s dnešní hrou Isnera by Radek dle mého úsudku velký problém neměl.Každopádně velká gratulace oběma,myslím,že i Iveta bude potěšena...
Reagovat
smazaný uživatel
dle meho usudku by pri Radkove mekci hre vypadala situace jinak, ale potvrdit nase "pravdy" nema kdo.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale těm amíkům jsme to vážně vyfoukli,velkou zásluhu má Radek,porazil hned tři......a teď ještě sehnat lístky na Fed-cup,nevíte někdo,jak?
Reagovat
smazaný uživatel
Kašli na to Sojko milá,Radkova hra se líbila.Zítra smete rakušáka,ve finále dá poláka,pak se spolu zaradujem a v neděli si sklenkou vína připijem.
Reagovat
smazaný uživatel
ja na to nekaslu, byla jsem prvni, kdo Stepcovi pral! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím,tvý komentáře jsou úžasný,bavíš mě sojko,tak drž palečky,ať to ten Ráďa zítra dá,já mu věřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Milánku, tvý nečitelný slitky ovšem úžasný nejsou ani omylem. Divím se, že na tohle vůbec někdo reaguje. Čteš knihy, noviny nebo na webech články? Asi sotva. Pořád nevíš, jak má vypadat psaný text a kde musí být mezery?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist