Srbsko - Francie 1-1. Body získali suverénní Djokovič a Monfils

3. 12. 2010, 16:20
Aktuality 11
DAVIS CUP - Vítězství v letošním ročníku Davisova poháru mají po úvodním dnu stejně blízko Srbové i Francouzi. První bod v bělehradské hale získal po hladké výhře nad Tipsarevičem hostující Gael Monfils, o vyrovnání se rovněž bez problémů postarala domácí hvězda Novak Djokovič.
Novak Djokovič

V zahajovacím střetnutí byla papírovým favoritem francouzská jednička Gael Monfils. Na druhé straně kurtu však stál Janko Tipsarevič, jenž v zářiovém semifinále zaskočil české tenisty Radka Štěpánka i Tomáše Berdycha. Srb se znovu mohl spolehnout na domácí prostředí a navíc měl se s Francouzem aktivní bilanci tří výher a dvou porážek. 

Oba hráči odstartovali první díl finálového souboje nervozně. Zatímco Monfils si na úvod s drobnými potížemi servis podržel a uklidnil se, Tipsarevič i vinou dvou dvojchyb zaváhal a celou úvodní sadu se pak trápil. Pro hostujícího hráče tak byl snadnou kořistí a prohrál nečekaně snadno 1-6. 

"Soupeři jsem dodal sebevědomí, protože věděl, že jsem nervózní. Ani fanoušci mi nemohli pomoci, protože jsem jim k tomu nedal důvod," řekl po utkání skleslý Srb. 

V druhém dějství si už šestadvacetiletý rodák z Bělehradu začal pomáhat podáním, což mu pomohlo i v jistotě během delších výměn. Prodral si i k brejkbolům, přesto o osudu dějství rozhodl až tie-brerak. Ten hned po prvním Monfilsově servisu ovlivnilo necitlivé rozhodnutí hlavního rozhodčího a Tipsarevič v následné výměně udělal zbytečnou chybu. Minibrejk si ještě dokázal vzít zpět, přesnější ruku a pevnější nervy ovšem prokázal Francouz. 

Ten se ujal vedení 2-0 na sety a trápící se Tipsarevič rezignoval. V třetím setu, během kterého utichlo bělehradské publikum a zmizely emoce ze srbské lavičky, už neuhrál ani game a premiérový zápas Srbska ve finále Davisova poháru zakončil 'kanárem'. V dvouhodinovém utkání spáchal celkem 38 nevynucených chyb, tedy o čtyřiadvacet více než o poznání jistější soupeř. 

"Podle skóre to vypadá na lehký zápas, ale bylo to hodně těžké. Musel jsem vytáhnout všechny své zbraně," prohlásil po zápase Monfils, podle kterého byl Tipsarevič v domácím prostřední hodně nervózní. "Nehrál jako obvykle. Po prvním setu jsem to měl jednoduší, protože Janko byl pod tlakem," dodal 12. hráč světa, který potvrdil skvělou podzimní formu, kdy ze tří finálových účastí získal jeden titul a na konto si připsal skalpy Roddicka, Verdaska, Murrayho i Federera.

Vyrovnat měl ve druhém utkání Novak Djokovič a světová trojka papírové předpoklady naplnila. Třiadvacetiletý Srb porazil 6-3 6-1 7-5 Gillesa Simona, s nímž vyhrál sedmý z osmi vzájemných zápasů.

Francouzský kapitán Guy Forget na Djokoviče oproti očekávání nenasadil jeho nedávného přemožitele Michaela Llodru, ale dal šanci Simonovi. Ten se držel do stavu 3-3 v úvodní sadě, pak však přišel o podání a Djokovič hnaný bělehradskou halou vyhrál devět z deseti následujících her. "Hrál jsem skvěle," pochválil se třiadvacetiletý Djokovič.

Simon se sebral až ve třetí sadě, kde sice rovněž brzy ztratil servis, ovšem pak držel se soupeřem krok a dokonce vzal Djokovičovi podání, když Srb servíroval na vítězství a měl dva mečboly. Jenže hned vzápětí si Djokovič vzal ztracené podání zpět a poté již celkově čtvrtý mečbol zužitkoval. "Měl jsem problémy v koncovce a dostal ho do hry, ale důležité je, že jsem vyhrál a získal bod," konstatoval Djokovič.

Finále pokračuje v sobotu čtyřhrou, do které jsou na domácí straně nominováni Viktor Troicki a Nenad Zimonjič, barvy Francie by měli hájit Arnaud Clément a Llodra, jenž dnes šetřil síly.

Srbové však nevyloučili možnost, že by do čtyřhry nastoupil místo Troického Djokovič. "Je to otevřené. Sedneme si a probereme všechny možnosti. Potřebujeme čtyřhru bezpodmínečně vyhrát. Je důležité, abychom do závěrečného dne šli ve vedení," prohlásil Djokovič. "První zápas Novak zvládl skvěle. Ušetřil hodně sil buď na zítra nebo až napozítří. Uvidíme," dodal kapitán Srbů Bogdan Obradovič.

- FINÁLE DAVISOVA POHÁRU (Srbsko - Bělehrad, tv. povrch / hala) -
páteční výsledky (03. 12. 2010)

Srbsko - Framcie 1-1
Tipsarevič - Monfils 1-6 6-7(4) 0-6
Djokovič - Simon 6-3 6-1 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já být Srby, tak ušetřím Djokoviče a nechám ho odpočinout na neděli, v deblu není o nic lepší než Troicki nebo Tipsarevič a minule mu to s Nenadem nešlo, takže podle mě by hrát debla neměl. Nejlepší by byl asi Tipsa, i když tuším, že bud hrát Troicki.
Reagovat
smazaný uživatel
ty jo, ten ho smet jak mouchu plácačkou
Reagovat
smazaný uživatel
Moc nevím, co tě na tom překvapilo...Tipsarevič porazil Štěpánka i Berdycha, protože byli oba totálně bez formy...ale pokud jsi sledoval Gaelův podzim...tak to bylo jiný kafe..
Reagovat
smazaný uživatel
vyhral bude to vyrovnanejsie. Musim uznat ze som dost prekvapeny ze Tipsar. dneska to nezvladol. Monfils uhral povinny bod a tym viac menej dal nadej FRA, lebo ak by Monfils prehral tak je game over pre nich uz dnes viac menej. Mozno bude 4hra rozhodujuca tak ako v 90% DC postupov. Som ale dost prekvapeny vysledkom a celkovo 3:0 v Srbsku pre Monfilsa. Ja som veril Tipsarovicovi, snad druhy zapas bude hrat Troicki- ako srbska dvoja mam na mysli samozrejme- proti Llodrovi pravdepodobne ako posledny zapas. Djokovic ale Simona da 3:0 o tom nepochybujem tu sa mylit snad nebudem:D
Reagovat
skott
Opravdu si myslis, ze by si Srbove pomohli s Troickim?:-) Sice byl dneska Tipsarevic zoufalej, ale i tak je v mych ocich porad lepsi volbou na pripadny rohodujici zapas on.Kazdopadne by to stejne vic asi zalezelo na Forgetovi, aby se spravne rozhodnul mezi Llodrou a Simonem, kdo je na tom psychicky lip, protoze tenisove jsou oba lepsi nez Tipsarevic s Troickim.Podle me ted drzi karty Francouzi ve svych rukou.
Jinak tak jednoznacny vysledek me taky trochu prekvapil, jak jsem psal vcera, cekal jsem vyrovnanejsi sety a tie-breaky aspon dva.No, ale Tipsarevic se nechytal hned od zacatku, za ty dvojchyby v prvnim gemu by se stydela i Domachowska, Monfils nemusel delat vic nez pockat na bekhendove chyby.Ve druhem setu v TB pak mozna jeste vic dulezita nez to sporne eso, byla vymena na 5-4 pro Monfilse, kterou si vybehal, i kdyz predtim mohl uklidit lehky forhend, ale misto neho zahral bidne dropshot.Ale o to vic ho potom ten bod nakopnul.Z 0-2 uz bylo tezky pro Tipsarevice neco vymyslet.
Reagovat
smazaný uživatel
To s tym Troickim bolo myslene tak ze Tipsarevic bol tragicky a ze neverim ze predvedie o 100% lepsi vykon- ze radsej dat sancu Troickemu, ktory mozno zavidi alebo je nahnevany ze prave Tipsarevic sa stal 2kou v poslednom case- i ked SRbi vravia o skvelom tymovom duchu- to je blbost Troicki by chcel hrat to je prirodzene- inak nemyslim si ze FRA duo je lepsie ako Srbske- Simon neni extra hrac to ze bol v top 10 je doteraz pre mna zahadou, Llodra si stale myslim ze to nic neznamena ze v PArizi bol super- na neho staci mat strategiu a ten jeho SV je neefektivny atd.. No ved to ma prekvaplo hladke skore- ako napr. kanar v poslednom sete - vzdy som myslel ze Janko je bojovnik a aj ked bolo 2:0 som veril ze aspon bude bojovat- samozrejme by bolo jasne ze prehra zapas ale necakal som kanara sklamal ma proste vyhorel jak fakla
Nicolas_Almagro- to ma prekvapilo ze Tipsarevic vyhorel totalne- lebo vcera som pisal v clanku kde Monfils riesil stres a to ze Tipsarevic bude pod tlakom tak som pisal ze davam slusne sance Jankovi- 50/50 som si myslel ze to bude lebo v DC vie zahrat- to ze dal CZ hracov aj forma ano ale hral dobre- mi chces povedat ze 1. set proti Stepankovi kde ho totalne znicil tak to bolo lebo Radek bol z formy? :d Tipsarevic v DC podava slusne vykony a spoliehal som sa ze doma sa nakopne k svojmu maximu cize sance mal z mojho pohladu- Monfils odohral dobre turnaje posledne tyzdne, mesiace ale aj tak som mu moc neveril- no zmylil som sa
Reagovat
smazaný uživatel
Já souhlasím se skottem, Troicki by ničemu nepomohl, Tipsarevič, ač byl dneska špatný, je daleko lepší tenista než Troicki a také má podle mě pevnější nervy.
Reagovat
smazaný uživatel
Tipsarevic urcite ma pevnejsi nervy, je to petisetovy bitkar a kdyz ma den, dokaze si vyslapnout i na hrace te nejuzsi svetove spicky. Pravda, Troicki by dnes urcite nicemu nepomohl, sazka na nej se Srbum nevyplatila ani v utkani s Ceskem, ktery sice vyhrali, ale to hlavne kvuli spatne formy Berdycha. Tim nechci znehodnocovat vykon Tipsarevice v patem zapase, ale patecni duel Tipsarevic - Berdych se ukazal jako rozhodujici.
A ted k dnesnimu zapasu: Tipsarevic uz od prvniho gamu delal chyby, urcita nervozita na nem byla znat. Ale i Monfils hral dnes dobre a vyhrat si zaslouzil. Zvlast prvni a treti vyhral naprosto suverene. V pripade, ze by dnes nastoupil Troicki, troufam si tvrdit, ze by dostal jeste vic.
Reagovat
skott
Ja mam podobny nazor na Simona, stejne tak ani Llodru nijak neprecenuju narozdil od tech oslavnych od, co se tu v nedavne dobe objevili.Nicmene Tipsarevic pro me neni o nic lepsi, spise naopak.
Presto jeho zkusenosti by byly Srbum vhod asi vic v nedeli nez Troickiho ¨mohl by prekvapit¨, ten nic jineho nabidnout opravdu nemuze.Nejsem si jisty, zda bych to nazval primo pevnyma nervama jako tomasinho, ale aspon nemam Tipsarevice ve skatulce labila.
Ale je mi to celekm jedno, jak DC letos dopadne, ani jeden tym me nezajima;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nemyslel jsem, že má extra pevné nervy, ale že je má rozhodně pevnější než Troicki.
Reagovat
skott
tak nejak...;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist