Špatná zpráva pro Djokoviče. Týdny na postu světové jedničky se údajně nebudou během zmražení žebříčků počítat

15. 4. 2020, 09:53
Aktuality 35
Tenisové dění a s ním i oba žebříčky jsou minimálně do 13. července zmraženy. Dle dostupných informací se během zmražení nebudou počítat týdny na postu světové jedničky, což určitě není dobrá zpráva pro aktuální světovou jedničku Novaka Djokoviče, který na rekordmana Rogera Federera ztrácí pouhých 28 týdnů.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Letos neporažený Novak Djokovič měl k překonání rekordu solidně nakročeno. Po triumfu na Australian Open se vrátil na tenisový trůn a znovu zahájil stíhací jízdu. V historických tabulkách je s 282 týdny aktuálně na třetím místě za Petem Samprasem (286) a Rogerem Federerem (310).

Jenže své kolegy jen tak nedožene. Minimálně do 13. července sice zůstane na postu světové jedničky, ale týdny se mu dle L’Equipe přičítat nebudou. Informaci má francouzský deník přímo od vedení ATP, to ale zatím na rozdíl od WTA žádné oficiální prohlášení nevydalo.

"Zmražení se netýká pouze žebříčku, ale také všech statistik jako jsou například týdny strávené na postu světové jedničky nebo v Top 10," píše WTA Insider.

Djokovič měl na začátku roku parádní formu, když vyhrál všech 18 zápasů. Jeho tažení za překonáním Federera v počtu týdnů na postu světové jedničky ale zastavila pandemie koronaviru.

Zmražení žebříčků samozřejmě vyvolalo velkou kontroverzi, stejně jako tato informace. Bývalý tenista a kouč Andreho Agassiho Brad Gilbert si myslí, že by se mělo postupovat jako v pauze mezi sezonami a Djokovičovi by se měly týdny v čele žebříčku přičítat. Slavný kouč Sven Groeneveld naopak souhlasí s tím, že pokud je zmražen žebříček, pak má být zmraženo vše.

Ke zmražení žebříčků došlo 16. března. Jelikož až do 13. července zůstavají hráčům body z loňska, zatím není jasné, kdy se jim tyto body odečtou.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Kozoroh
Kdyby se týdny během pauzy počítaly a s jejich pomocí by Novak překonal Rogerův rekord, vyrojila by se spousta keců, že si Novak rekord nezaslouží, jelikož týdny během pauzy získal zadarmo, atp. Raději ať si Novak na překonání rekordu počká, než aby byl předmětem hejtování. Věřím stejně, že rekordu nakonec dosáhne.
Reagovat
Nola
spravne
par haterov to aj tak nezvladlo, prvy pribehol zdvihnuty prst :DDD
Reagovat
gigin
Tvl, jak kdyby to nebylo jedno. Asi to fakt vidím jinak, beru si z tenisu to své, jak bylo psáno jinde. Hlavně, že jsme všichni spoko. Důležité je blaho turisty, jinak jebat.
Reagovat
Nola
najspokojnejsi bude Fulnek s Fandinou, nekonecne debaty o nesmrtelnosti chrusta...
Reagovat
Fandina
Trapné.
Reagovat
tommr
tahle herní pauza může v krajním případě trvat i několik let a bylo by absurdní kdyby se kvůli tomu Bartyová a Djokovic stali nejlepšími hráči historie ...
Reagovat
Nola
ak bude trvat pauza nekolik let, tenis ako sport zanikne.....
Reagovat
Patik
prečo myslíš ?
Reagovat
Nola
vrcholovy/plateny/ sport nie je k zivotu potrebny, na amaterskej urovni pomaha prekonat stres, dobit si baterky, zdvihnut adrenalin...
tommr ma "slajzbabu" v hladaciku, to neokeca ani nahodou :D
Reagovat
Fandina
Profesionální vrcholový sport je normální ekonomická kategorie, která teď nefunguje jen kvůli tomu, že tam dochází ke hromadění lidí v hledišti, případně i při sportu. Je to firma jako každá jiná. Vydělává peníze a je součástí ekonomiky. Není důvod, proč by po skončení pandemie nepokračovala.
Reagovat
paddy
dlouhou válku sport přežil, a pak si polepšil díky TV - co má sledovanost, to přitáhne prachy
ekonomicky to bude horší, takže např. průměrný fotbalista už nebude brát 100 tis. EUR/měs., ale bude muset živořit ze 70 tis. EUR/měs. :)
Reagovat
Fandina
Plat sportovců to je to poslední o čem jsem psala. To je ocenění jejich práce, ale celkově je to ekonomická kategorie, která znamená i ty, kteří vytvářejí podmínky pro sportování, ať už jde o výrobce oblečení, pomůcek, ale i stavby sportovišť, to jsou všechno ekonomické kategorie, místo, které zase uživí další a další lidi. Je to koloběh jednoduše řečeno, přelévání peněz. Celkově je to ekonomická kategorie, zdroj příjmů pro mnoho lidí. Nejen těch sportovců.
Reagovat
Fandina
Vrcholový sport je v podstatě důležitý sociálně společenský kulturní fenomén. Ovlivňuje společnost a to samozřejmě za přispění médií. Poměřování se fér soutěžení mezi lidmi různých národů má svojí morální hodnotu.
Reagovat
Kozoroh
Tenis přežil dvě světové války, přežije i koronavirus.
Reagovat
annah
Tak tak. Zase budeme sledovat, jak míček lítá přes síť, nebojte...
Akorát to chvíli potrvá.
Reagovat
Krisboy
To turista nepřežije.
Reagovat
turista
Ale přežije. Novak má započteny týdny do přerušení činnosti okruhu. A započtené týdny nucené pauzy by netěšily ani Djokiho ani Djokoland. To je OK, že se to teď nepočítá.
Reagovat
steve79
Myslím si, že Novak dříve Rogera stejně překoná. 28 týdnů není velký náskok.
Reagovat
Patik
tiež si myslím..ak dotiahne Rogerove rekordy tak to bude podľa mňa na poslednú chvílu s odretými ušami..a možno sa mýlim.
Reagovat
gigin
Turista už píše petice a odesílá je na patřičná místa. Tohle je podraz století.
Reagovat
turista
Nepíšu petice. Celý život jsem dělal sport tak vím co to je time out. A ten právě je.
Reagovat
smazaný uživatel
Tyzdne su druhorade, koncoročná jednotka je stále v hre a tam má Nole slušnú šancu, kedze jeho jediný súper zrejme príde o antukovu sezónu...

Zly scenar a skrt celej sezóny však moze byt problémom.
Reagovat
Marduch
Ano tydny jsou druhorade, hned za provoradym poctem vyhranych GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, mas to správne.
Reagovat
Marduch
S tim se pocitalo, ci? V clancich by se ale po dobu zmrazeni nemely pouzivat zebrickove charakteristiky hracu, takze zadny "nejlepsi tenista soucasnosti" atd.
Reagovat
Mayo
Toho roku mal byt Djokovic už definitívny GOAT ale korona ho zrejme zastaví. Potrebuje si teda počkať.
Reagovat
Marduch
Jak prohlasil matador TP Forehand, pambu ma Rogiho rad. Jen zasah vyssi moci mu aktualne ochranuje rekordy..a cas jeho pronasledovatelu se krati..
Reagovat
smazaný uživatel
Ono by to bolo symbolické, keby Rogerov GS rekord zachráni pandémia.

Je to podla mna jediná vec, na ktoru sa moze spoliehat, inak neodolajú.
Reagovat
paddy
jsi připraven na to, že Rafa může skončit třetí v pořadí?
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme..

Rovnako ako som pripravený, na nového vitaza RG, uz 10 rokov asi :)
Reagovat
Kojinho
A počítat Tě naučili?
Reagovat
paddy
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je HNUS !!!

Já čekal, že se bude i házet kostkou o tituly na turnajích, které se nehrají. Kdo hodí 3x 6, tak bere titul i prize money.

Djokovič pak překoná rekord Federera v počtech týdnů na N.1, když se nehrálo.

Snad se k tomu všemu vyjádří otec Djokoviče, který tenisu rozumí ze všech nejvíce.
Reagovat
misoSK
A to je niečo nové? Veď o tom sa hovorí už dlho, alebo sa mýlim?
Reagovat
LubosZabloudil
Jak se píše v článku - u WTA je to oficiální, u ATP to dosud potvrzené není.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist