Španělé slaví čtvrtý titul. Máme silný tým, pyšní se

5. 12. 2009, 22:55
Aktuality 0
Tenisté Španělska jsou v uplynulém desetiletí vládci Davisova poháru. Hráči okolo antukového mistra Rafaela Nadala dnes získali od roku 2000 již čtvrtý titul, přičemž výhrou nad českými hráči obhájili loňský triumf.
Slavící tým Španělska

"Šampioni, šampioni!" vychutnával si výběr kapitána Alebrta Costy oslavující pokřik fanoušků v Barceloně. Právě v hale Palau Sant Jordi před devíti lety jejich vítězné tažení začalo. Doma už vyhráli poosmnácté za sebou a od loňska osmkrát v řadě.

"To říká vše a ukazuje to, jak je španělský tenis silný. Je na vrcholu a hráči to potvrzují na kurtu," řekl Radek Štěpánek.

"Nečekali jsme, že vyhrajeme tak rychle. A důvod? Tím je síla celého týmu," řekl Costa po sobotní čtyřhře, v které jeho svěřenci získali nad českými hráči třetí bod. Španělům nevyhráli "mísu" jen finalisté Nadal, David Ferrer, Feliciano López a Fernando Verdasko, ale také Juan Carlos Ferrero nebo Tommy Robredo.

Salátovou mísu zvednou Španělé nad hlavy až po nedělních dvouhrách, ale radost si užívali už po čtyřhře. Mezi prvními gratulanty byl španělský princ Felipe. Pak už tenisté poskakovali po kurtu a dali "hobla" Juanu Carlosi Ferrerovi, který jim zachránil čtvrtfinále proti Německu, ale ve finále se do sestavy nevešel, a také kapitánovi Costovi.

Atmosféra byla fantastická
V hledišti při utkání i po něm vládla báječná atmosféra. "Byla opravdu skvělá," souhlasil i dvacátý hráč světa Berdych.

Mezi sedačkami se tančilo, na trumpety, saxofony a bubny vyhrávala početná kapela, jejíž část obcházela halu dokola. "Podpora diváků je fantastická," řekl Ferrer za španělské hráče a komentátor ITF v reportáži napsal, že podobně skvělou náladu v DC nepamatuje.

Po zkaženém první podání sice občas Španělé hlučeli a vytvářeli tlak na české hráče, ale na jejich zklidnění museli čekat i domácí tenisté, když třeba zaznělo sborové "Olé" do přípravy Lópeze.

Vřava se vždy stupňovala ke konci setů a v tie-breaku první sady čtyřhry diváci vytvořili skoro až ďábelský hluk. O pauzách atmosféru jednou umocnila populární fotbalová mexická vlna, po které si diváci zatleskali a hráči museli skoro minutu čekat na zahájení hry.

Všude po hale byly rozvěšeny španělské i české vlajky a zahanbit se nenechávali ani čeští fanoušci. "Díky, jak skvěle fandíte svému týmu," ocenil je dokonce moderátor finálového klání.

Vedle českých sportovních hvězd Jana Železného, Kateřiny Neumannové a Jana Kollera sledovalo zápas mnoho bývalých skvělých španělských tenistů - jako třeba první španělský vítěz Wimbledonu Manuel Santana, Manuel Orantes nebo královna z londýnského All England Clubu Conchita Martinezová, trojnásobná vítězka Fed Cupu.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist