Sinnerovi se povedla odveta proti Rubljovovi, v semifinále vyzve bývalého šampiona Zvereva

17. 8., 22:59
Aktuality 1
ATP MASTERS CINCINNATI - Jannik Sinner (23) prohrál před týdnem ve čtvrtfinále na Masters v Montrealu s Andrejem Rubljovem (26), ale ve stejné fázi na další tisícovce v Cincinnati ruského protivníka zdolal 4:6, 7:5, 6:4 a znovu vylepšil své maximum v tomto dějišti. O první finálovou účast od červnového triumfu na trávě v Halle bude aktuální lídr žebříčku bojovat s Alexanderem Zverevem (27), který zvládl po setech 3:6, 7:6, 7:5 bitvu s domácím Benem Sheltonem (21).
Jannik Sinner podnikl úspěšnou odvetu proti Andrejovi Rubljovovi (© AFP)

Sinner – Rubljov 4:6, 7:5, 6:4

Jannik Sinner odehrál po cestě do semifinále probíhajícího turnaje Masters 1000 v Cincinnati jen dva zápasy. Po volném losu v prvním kole si poradil s domácím Alexem Michelsenem, v osmifinále měl nakonec po odstoupení Jordana Thompsona volno a ve čtvrtfinále oplatil týden starou porážku ze stejné fáze v Montrealu Andrejovi Rubljovovi.

Ital byl ovšem potenciálně dvakrát jediný míček od dalšího nezdaru proti tomuto soupeři. Po ztrátě úvodního setu totiž čelil v tom následujícím za stavu 3:4 dvěma brejkbolům v řadě. Aktuální lídr žebříčku nepředváděl v úvodní polovině zápasu přesvědčivý výkon a na své poměry příliš chyboval, po senzační obraně v jedné z dlouhých výměn v koncovce druhé sady se ovšem rozjel.

Hodinové druhé dějství nakonec urval na svou stranu a aktéři museli do rozhodujícího setu, v němž oba pořádně trápil silný vítr. Také v něm Sinner zaváhal na vlastním servisu, dokonce dvakrát a celkově už počtvrté a popáté v utkání, nicméně pokaždé měl v zádech náskok dvou brejků a jeden z nich si vždy pohlídal.

Sinner nastartoval po skončení loňského US Open životní období. Na lednovém Australian Open získal svůj první grandslamový titul, po French Open se stal světovou jedničkou a v této nové roli ovládl hned svůj první turnaj na trávě v Halle, kde slavil už čtvrté prvenství v aktuální sezoně.

V posledních týdnech však bojoval se zdravotními problémy, mimo jiné musel kvůli angíně vynechat olympijský turnaj v Paříži. Dle svých slov stále není stoprocentně fit a letos se netrápí se zdravím poprvé. Přesto postoupil na všech letošních turnajích minimálně do čtvrtfinále a má v tomto roce famózní bilanci 46:5.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V tomto týdnu už dvakrát vylepšil své maximum na podniku Masters v Ohiu, v minulosti byl nejdál v osmifinále. Postupem do semifinále solidně vykompenzoval bodovou ztrátu za neúspěšnou obhajobu titulu před týdnem na akci stejné kategorie v Montrealu a stále může využít vypadnutí rivala Carlose Alcaraze. Navíc se stal prvním italským semifinalistou Western & Southern Open v otevřené éře tenisu.

Jeho semifinálovým protivníkem bude bývalý šampion Alexander Zverev (H2H 1:4). Sinner bude v neděli útočit na své páté finále v probíhající sezoně, všechna čtyři předchozí vyhrál. Na dosah má celkově 19. finálovou účast, pátou na prestižních tisícovkách.

 

Zverev – Shelton 3:6, 7:6, 7:5

Namále měl také Alexander Zverev. Šampion ročníku 2021 musel zvládnout bitvu a dešťovou přestávku v utkání s domácím Benem Sheltonem. Německý favorit využil v zápase jen jeden z osmi brejkbolů, ale sám o podání také přišel pouze jednou. Na kurtu strávil nepočítaje přerušení dvě a půl hodiny.

V tie-breaku druhé sady začal ztrátou na podání, nicméně pak získal sedm z následujících devíti bodů a zkrácenou hru ovládl jednoznačně 7:3. V rozhodujícím setu, v němž oba aktéři odvraceli několik brejkbolových hrozeb, slavil Zverev v 11. gamu svůj první brejk a napínavý duel po likvidaci celkově čtvrtého brejkbolu Sheltona dopodával.

Všech sedm úvodních startů na Western & Southern Open zakončil nejpozději ve druhém kole. Při posledních třech účastech však pokaždé postoupil minimálně do semifinále. V roce 2021 tady získal jeden ze svých šesti titulů z podniků Masters a v loňském semifinále podlehl ve dvou těsných setech pozdějšímu šampionovi Novakovi Djokovičovi.

Proti Jannikovi Sinnerovi bude usilovat o své 12. kariérní finále na tisícovkách. S aktuálním lídrem pořadí má pozitivní bilanci 4:1 a vyhrál s ním poslední čtyři vzájemné souboje. Naposledy se střetli na loňském US Open, kde došlo na pětisetovou bitvu.

 

Rune – Draper 6:4, 6:2

Holger Rune má na Masters v Cincinnati na dosah své premiérové finále od úvodního lednového týdne a také potenciální útok na první titul od loňského dubna. Dánský mladík přehrál ve čtvrtfinále bez ztráty servisu 6:4, 6:2 Jacka Drapera.

Bývalý šampion pařížské tisícovky bude ve svém prvním semifinále po čtyřech měsících čelit domácímu Francesovi Tiafoeovi (H2H 0:0), jemuž vzdal Hubert Hurkacz. Američan zapsal jubilejní 200. výhru na hlavní tour a zabojuje o své první finále na tisícovkách.

Hurkacz se v rámci probíhající US Open Series vrátil pár týdnů po operaci menisku a ve všech pěti úvodních zápasech musel hrát tři sety. Stejně jako před týdnem v Montrealu vypadl i na dalším Masters ve čtvrtfinále, tentokrát musel po prohrané úvodní sadě (3:6) skrečovat kvůli zranění lýtka.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Cincinnati

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist