Sinner chce po dopingové kauze pročistit vzduch. Propustil fyzioterapeuta i kondičního trenéra

24. 8., 15:27
Aktuality 183
Jannik Sinner (23) oznámil, že propustil svého kondičního trenéra a fyzioterapeuta poté, co se vyhnul zákazu výkonu činnosti, přestože v březnu neprošel dvěma dopingovými testy. Ital byl pozitivně testován na steroid clostebol, který se používá k budování svalové hmoty. Do kontaktu s ním měl přijít poté, co jeho fyzioterapeut Giacomo Naldi použil volně prodejný sprej na řeznou ránu na vlastní ruce předtím, než Sinnera ošetřil. Sprej dal Naldimu kondiční trenér Umberto Ferrara.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© Joe Toth / Reuters)

Letošní vítěz Australian Open byl minulý týden tribunálem očištěn od pochybení či nedbalosti. Ten přijal Sinnerovo vysvětlení, že s látkou přišel do stuky neúmyslným přičiněním Naldiho, uvedla Mezinárodní agentura pro tenisovou integritu (ITIA). Pozitivní dopingové testy vyšly najevo v úterý, den poté, co Ital získal svůj pátý letošní titul na Cincinnati Open.

"Oni (Naldi a Ferrara) hráli pro mou kariéru velkou roli," řekl Sinner na páteční tiskové konferenci na US Open. "Odvedli jsme spolu neuvěřitelnou práci, získali spoustu úspěchů a tvořili skvělý tým," dodal.

"Teď kvůli těm chybám necítím takovou jistotu, abych s nimi pokračoval. V posledních měsících jsem se hodně trápil. Čekal jsem na výsledek. Jediné, co teď potřebuji, je vyčistit vzduch," odůvodnil své rozhodnutí 23letý tenista.

Sinnerův případ vyvolal kontroverzi vzhledem k tomu, že ostatní hráči, kteří neprošli dopingovými testy, bývají v průběhu vyšetřování suspendováni, což nebyl jeho případ. Ital opakovaně trvá na své nevině a tvrdí, že mohl dál hrát, protože jeho tým rychle identifikoval zdroj kontaminace.

"Důvodem, proč jsem mohl hrát, bylo to, že jsme věděli, odkud látka pochází a jak se dostala do mého těla," řekl. "To je velmi důležité, aby se tento proces uskutečnil, aby se to vědělo, a oni to hned pochopili," doplnil.

Poškozená pověst?

Na otázku, zda má obavy z poškození pověsti, které by kontroverze mohla způsobit, Sinner odpověděl: "V duchu jsem věděl, že jsem neudělal nic špatného. Kdo mě dobře zná, ví, že jsem neudělal a nikdy bych neudělal něco, co je v rozporu s pravidly."

"Ohledně pověsti se uvidí, jak to bude dál, ne? Protože tohle opravdu nemůžu ovlivnit," myslí si. Současní i bývalí hráči tvrdí, že se jedná o dvojí metr, a ptají se, proč nebyl Sinner okamžitě suspendován jako ostatní hráči, kteří měli pozitivní test.

"Spousta hráčů si projde tím samým a musí čekat měsíce nebo roky, než bude dokázána jejich nevina," napsal na sociálních sítích britský hráč Liam Broady. Analytička ESPN a 18násobná vítězka majorů Chris Evertová uvedla, že podle ní čelí hráči z nejvyšších pozic, jako je Sinner, po pozitivním testu jiným důsledkům.

"Myslím si, že chrání špičkové hráče," řekla tento týden novinářům. "Myslím si, že máte jinou úroveň ochrany, než kdybyste byli například Joe Smith, který je na 400. místě světového žebříčku," dodala.

Sinner trval na tom, že se mu dostalo stejného zacházení jako jeho kolegům hráčům. "Každý hráč, který je pozitivně testován, musí projít stejným procesem. Neexistuje žádná zkratka, žádné odlišné zacházení, všichni procházejí stejným procesem," uvedl.

"Někdy samozřejmě chápu frustraci ostatních hráčů. Ta pramení spíš z toho, že byli suspendováni, nevěděli přesně, odkud to pochází, také z jaké látky. Hlavní důvodem je toto všechno vědět, jak se to do vás dostalo. A my jsme to věděli hned," připomněl.

Američan Frances Tiafoe, poslední hráč, který se se Sinnerem utkal před zveřejněním zprávy, se v pátek debatě o kontroverzi vyhnul. "Dozorující orgány dělají to, co uznají za vhodné. Je zřejmé, že má povolení hrát, a to je samozřejmě jediné, na čem záleží. Já se snažím soustředit výhradně na US Open," řekl novinářům.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

183
Přidat komentář
paddy
Roddick si také neodpustil rýpnutí do fotbalu.

"Tenis má ve srovnání s jinými sporty nejdelší seznam zakázaných látek. Mnoho přípravků. které užívají fotbalisté, by způsobilo, že by jim vyšel pozitivní test," sděluje ve svém podcastu.
smile

https://www.sport.cz/clanek/tenis-sinner-nasel-spriznenou-dusi-uzemnila-kritiky-kteri-se-ptali-na-masaz-v-rukavicich-5035400
Reagovat
paddy
Nejvíce křišťálově čistá je cyklistika smile
Reagovat
paddy
"I just think that this came out right after Cincinnati... throughout the whole week. [Jannik Sinner] seemed a little bit more down, a little bit more subdued than he normally is," Prakash Amritraj said.

"This is a lot to deal with over five months and [Jannik Sinner] is one of the cleanest guys out there. Everybody loves him," Prakash Amritraj said. "He is such a class act."

Tennis Channel
"Did Jannik Sinner dope? The answer is pretty clearly no." - @jon_wertheim

https://x.c
om/TennisChannel/status/1827483219291492688
(pozn: spojit odkaz)
Reagovat
paddy
Sanctions
20 August 2024
Independent tribunal rules 'No Fault or Negligence' in case of Jannik Sinner

https://www.itia.tennis/news/sanctions/independent-tribunal-rules-no-fault-or-negligence-in-case-of-italian-player-jannik-sinner/
------------
The full decision is available to read by clicking here.
https://www.itia.tennis/media/yzgd3xoz/240819-itia-v-sinner.pdf
Reagovat
muster
takže teď by vlastně jeho výkonnost měla stagnovat, když už nemůže,,zobat,,
Reagovat
bogo
A aj pri ňom sa chlastá, tak už neviem...
Reagovat
bogo
Vie mi niekto povedať, v ktorom športe sa nedopuje ? Snáď športový rybolov...
Reagovat
Pe3k
Tam se podvádí
Reagovat
ladinec
Hanzlík jeden , já čistý jak křišťál.... To oni za to můžou..... typický anglosas..... Však ti doktoři a inženýři co jste si tam navozili vám to spočítají
Reagovat
d@ve
Co s tím má společného Hanzlík?
Reagovat
Mantra
100 nových příspěvků...

ALIGO
Reagovat
aape
Je to fanatik
Reagovat
d@ve
Asi se mu sekla klávesnice...
Reagovat
Vlk-v-trave
No, řešit to asi nějak musel...
... mě spíš štve, že se to zase hlavně dost veze po hráči, ale ten přeci ty pravidla neřídí, ten jim podléhá. By mě opravdu zajímalo, který pitomec by si zastavil dobrovolně činnost sám...

Takže opět dav křící, má svou oběť a jako obvykle WADA, ITIA celkem v klidu si dělá dál co chce... a jen záleží jak se rozhodnou, na jakých základech atd...
... stejně nikdo ani o tom nemá ponětí, speciálně internetoví fans, kteří jdou po Sinnerovi jak slepice po flusu,... vždyť jen projít všechny ty zakázané látky, kombinace, množství, co má WADA na seznamu. to je studium tak na rok. A rozhodnutí jestli bude zastavena činnost nebo né... na dobu vyšetřování, na jak dlouho,,, tam mě to příjde dost elastické... nejednoznačné... a často mimózní... nebo akce meldonium, to byl hlavně trapas WADY,,, dokonce později museli uznat, že mnoho sportovcům neměli právo jen tak zastavit činnost a udělali to... a tak zase si měnili pravidla za pochodu... atd. atd.

* pozn. - Nejsem fan Sinnera,.. naopak... ale na jeho adresu se toho vlastně nedá ani moct říct... krom pár vtipů... Ale jestli jde o WADU, tam bych teda výhrad měl spoustu...:)))
Reagovat
aape
Souhlas
Reagovat
Pe3k
Reagovat
diskuse
Sinner neskutečně klesl v očích veřejnosti. Tohle bude žehlit dlouho. Měl by mu být odebrán titul z AO 2024 i post světové jedničky.

Tohle jeho gesto, kdy propustil trenéry je čistou kudlou do zad jeho týmu. Chci vidět, kdo s takovým člověkem bude spolupracovat. Už jenom to, že je vykopnul, až po zveřejnění celé kauzy, ukazuje, že frajer rozhodně frčí na steroidech systematicky a dlouhodobě. Jinak by je nevykopnul. Ale italský pan prezident federace všechno žehlí .... akorát kluci italští nezvládli tentokráte cyklus. Strašný... Patetický Nadal to uměl aspoň nafingovat a schovat za 3 měsíční zranění po celou svou kariéru. Musí je italskej hloupej Honza ještě hodně učit. :))
Reagovat
PetaM
Klesl jenom u hlupáčků. A takové fandy je potřeba ignorovat.
Reagovat
TheRoyalBlue
Už len kvôli tomu aký typ populácie sa pustil do Sinnera - neinformovaní alebo fakty si vymýšľajúci, zakonšpirovaní, do seba zahladení, s veľkou pravdepobnosťou mnohí aj krajne pravicoví - budem fandiť Sinnerovi o to viac. Ľudia, z ktorých mi je často až nevoľno a kdekoľvek oni stoja, je mi jasné, že musím stáť na opačnej strane. Asi takto nejak funguje ten mechanizmus polarizácie v spoločnosti, holt ten tribalistický inštinkt má svoju silu.
Reagovat
ladinec
Fanda podvodníků
Reagovat
diskuse
Mluvíš s Mgr. Sociální práce z Univerzity Karlovy, ty patetický PANICký forehand. :)) To, že v tom oboru nyní nedělám, neznamená, že tomu tak bude donekonečna, až se vrátím domu, woke strejčku. A dávej si pozor, možná si pořídím domov důchodců a v rámci interdisciplinární spolupráce ponížím počet přímé obslužné péče. Pak budeš většinu dne v exkrementech, ty můj malý karmický trosečníku. :) hihi
Reagovat
d@ve
Ó že by velký pan Vezír a s velkým titulem...
Já zase vidím jen znovu hnojnou diskusi.
Reagovat
TheRoyalBlue
A doplním ešte, že zúfalo túžiaci po záujme a pozornosti. Okrem mnohého iného si musia predstavovať, že sa bavím s nimi :)
Reagovat
diskuse
PetaM, hádám, že pořád věříš tomu, že USA nebylo na měsíci. Sinner jede systémový doping, ale Djokovice pořád obviňuješ z dopingu, ačkoli je ze.s.raný i z Covid vakcíny.

Perfektně se usvědčuješ ze své kontradikce, jednoduchosti a stupidity - dezoláte. Vrána k vráně, i s pošahanou "královskou modrou". Hihi.
Reagovat
paddy
smilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmile
smilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmile
smilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmile
smilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmile
smilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmilesmile
Reagovat
diskuse
A heleme se, PAKObří krysa padDICK se vrátila. Je fajn, že tvůj pobyt v léčebně po mentálním breakdownu spojeném s OH dopadl dobře. :) hihi
Reagovat
Pe3k
Reagovat
aligo
Tak to pardón
Reagovat
winsett8
A ty budeš který, Managing Partner a nebo Investment Analyst? Tipuji, že to druhé
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
com
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
aligo
Po takové době to působí dost divně
Reagovat
PTP
+ ještě pouští k vodě Kalinskou
Reagovat
winsett8
Každý čeká, že udělá nejaký krok, a když ho udělá, je to zase špatně.

No mohl by to synek vyhrát, pak by byly titulky typu -

Po dopingu zázračně vyhrál...
Sinner, po obměně týmu, opět vyhrál, zvláštní schoda, nemyslím si....
Tajná mise Sinnera opět slavila úspěch...
nebo.... Neporazitelný Sinner, my víme první, proč!
Reagovat
alcaraz.dva
Pro Jannika nemá kauza šťastný konec, každopádně s ním zůstane až do konce kariery
Reagovat
Mantra
V čí kompetenci takové kroky jsou? Z jeho hlavy to nebude. Je to takové správně politické řešení
Reagovat
Kandinsky1
Tím tomu tedy pomohl
Reagovat
hanz
Trapné... ví to jakou dobu a propustí je po mediální masírce... nikoli ze svého přesvědčení...
Reagovat
paddy
nepřeháněj, v rozhovoru zdůvodnil, proč se tak dělo, tady jako obvykle - nikdo nic neví smile

Double standard?
"Every player who tests positive must go through the same process. There are no shortcuts, no preferential treatment, everyone goes through the same process.
We immediately responded to them, they suspended me for two or three days. I couldn't train during that time, but they accepted the reasons very quickly, and that's why I could keep playing."

a dříve to nemohl zveřejnit
"There are some deadlines you have to respect throughout this process, you cannot choose when it comes out or not."

jestli chcete někoho lynčovat, tak to musí být ITIA/ATP
Reagovat
aape
Přesně tak
Reagovat
hanz
Trapné... ví to jakou dobu a propustí je po mediální masírce... nikoli ze svého přesvědčení...
Reagovat
PetaM
Trapné.
Reagovat
hanz
Co, že je propustil po půl roce, co měl dobroty v sobě? ...
Reagovat
alcaraz.dva
Neměl na to sílu.. musel řešit kauzu. V roce 2022 jako dvacetiletý vyhodil po petilete(? )spolupráci hned celý tým...
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
"Sinner chce po pročistit vzduch. Propustil fyzioterapeuta i kondičního trenéra". Asi příliš mnoho prděli.
Reagovat
raron
s tebou musi bejt ale bžunda
Reagovat
Patik
Aj keby prepustil celý tím nič to nerieši..
Reagovat
Pe3k
Ještě měl propustit svojí kadeřnici.
Reagovat
Amputace
Namísto pročištění vzduchu to teď působí jako ještě větší komedie.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co měl teda udělat?
Reagovat
hanz
Měl ho vyhodit hned a né až se to provalí... takhle to vypadá, že hledal tak akorát obětního berana, aby to neukazovala na něj... vono i vysvětlení starý Errani mělo pořádný trhliny...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to jo, ale možná je v tom mediální prodleva respektive i to, že se k tomu do určité chvíle nesměl vyjadřovat.
Samozřejmě to vypadá na obětní beránky a asi jimi i jsou, ale myslím, že ty okolnosti jsou důležité.
Rád bych Jankovi věřil, ale hlavně šetření muselo prokázat, jestli množství bylo menší než malé, což při máznutí mastí snad musí být rozdíl oproti cílenému užívání.
Reagovat
fajmanovam@email.cz
Taky bych ráda věděla jaké to bylo množství dopingu. Je rozdíl mezi dlouhodobém užívání a nahodile použití masti .
Reagovat
paddy
Pro oba
Celé osvětlení kauzy uvádím vedle v preview USO
Nesměl hrát ani informovat

Mj.
Vzorek obsahoval jen stopové množství Clostebolu (jednu miliardtinu gramu).
Či biliontinu kilogramu smile
Reagovat
turista
Ano. Je to fraška. Doufám že Sinner bude díky tomu dlouho tenisově neškodný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist