Siniaková se po zlatu na OH vrátila prohrou, vypadla i Bouzková. Muchová v Cincinnati vykročila za obhajobou finále

14. 8., 19:21
Aktuality 38
WTA CINCINNATI - Kateřina Siniaková (28) na turnaji WTA 1000 v Cincinnati ani pošesté nenašla cestu k vítězství a popáté se loučí po porážce v úvodním kole hlavní soutěže. Letos česká tenistka v prvním utkání od zisku olympijského zlata v mixu neudržela vedení proti nasazené Rusce Anně Kalinské (25) a prohrála 6:1, 2:6, 3:6. Vypadla i loňská čtvrtfinalistka Marie Bouzková (26), naopak uspěla Karolína Muchová (27), jež po odvrácení pěti setbolů v řadě porazila Ukrajinku Dajanu Jastremskou (24) a vykročila za obhajobou loňského finále.
Kateřina Siniaková (© Profimedia)

Kalinská – Siniaková 1:6, 6:2, 6:3

Kateřina Siniaková na posledních velkých akcích slavila úspěchy ve čtyřhře se třemi různými partnery. Na Roland Garros (s Coco Gauffovou) a ve Wimbledonu (s Taylor Townsendovou) triumfovala v deblu žen a na olympiádě (s Tomášem Macháčem) získala zlatou medaili z mixu. K tomu přidala triumf na Livesport Prague Open po boku Barbory Krejčíkové.

Ve dvouhře ale už na čtvrtém turnaji po sobě nevyhrála víc jak jedno utkání. Na tvrdém povrchu v Cincinnati stejně jako na olympiádě na pařížské antuce skončila hned v prvním kole. V Ohiu neudržela vedení proti světové šestnáctce Anně Kalinské a neoplatila jí vyřazení z loňského US Open.

Osmadvacetiletá Češka přitom začala skvěle a po necelé půl hodině získala první set. Jenže v dalším průběhu i vinou osmi dvojchyb šestkrát neudržela podání a po hodině a tři čtvrtě prohrála 6:1, 2:6, 3:6.

Statistiky zápasu Anna Kalinská – Kateřina SiniakováStatistiky zápasu Anna Kalinská – Kateřina Siniaková (@ Livesport)

Siniaková v Cincinnati hrála pošesté a opět ve dvouhře nevyhrála jediný zápas. Popáté skončila v prvním kole hlavní soutěže, jednou vypadla v kvalifikaci.

Ještě než se Siniaková vydá na generálku na US Open do Clevelandu, odehraje v Cincinnati čtyřhru. V té se představí po boku domácí Townsendové, s níž se i vzhledem k reálné šanci kvalifikovat se na Turnaj mistryň domluvila na spolupráci do konce sezony.

Kalinská, která na předchozích dvou akcích (Wimbledon a Toronto) skrečovala osmifinálové utkání, ve druhém kole vyzve Paulu Badosaovou. Španělská tenistka, jež před deseti dny ve Washingtonu ukončila více než dvouleté čekání na titul, zahájila své působeni na tisícovce v Cincinnati výhrou 6:2, 7:5 nad domácí Peyton Stearnsovou a z posledních 12 zápasů zaznamenala 10. vítězství.

Muchová – Jastremská 7:6, 6:2

Poprvé od porážky v zápase o olympijský bronz ve čtyřhře žen se na kurtu představila Karolína Muchová. V prvním zápase na tvrdém povrchu od loňského US Open zdolala 7:6, 6:2 sousedku ze světového žebříčku Dajanu Jastremskou, byť v první sadě třikrát nepotvrdila brejk a v tie-breaku za stavu 1:6 čelila pěti setbolům v řadě. S Ukrajinkou neztratila ani ve čtvrtém vzájemném duelu jediný set.

Sedmadvacetiletá Češka tak úspěšně vykročila za obhajobou loňského finále. Ve druhém kole se utká poprvé s domácí světovou šestkou Jessicou Pegulaovou, jež v pondělí slavila triumf v Torontu.

Bouzková – Frechová 6:3, 4:6, 3:6

Marie Bouzková po postupu do finále ve Washingtonu utrpěla tři třísetové porážky v řadě. Na dvou turnajích WTA 1000 hned v prvním kole neudržela vedení, v Cincinnati šestadvacetiletá Češka podlehla 6:3, 4:6, 3:6 Polce Magdaleně Frechové, neobhájí loňské čtvrtfinále a vypadne z TOP 40.

Postoupily dvě z pěti Češek

Prvním kolem tak prošly jen dvě z pěti českých tenistek. Už v úterý vítězně odstartovala Karolína Plíšková, naopak hned po úvodním vystoupení vypadla podoběn jako Siniaková a Bouzková také Linda Nosková.

Ani v Cincinnati nezahájily přípravu na US Open dvě žebříčkově nejvýše postavené Češky a vítězky posledních dvou ročníků Wimbledonu Markéta Vondroušová a Barbora Krejčíková, které stále trápí zdravotní potíže.

Silné startovní pole

Cincinnati se těší z výrazně našlapanějšího startovního pole oproti v pondělí dohrané tisícovce v Torontu. Nechybí světová jednička Iga Šwiateková, Jelena Rybakinová, Jasmine Paoliniová či olympijská vítězka Qinwen Zheng. Titul obhajuje Coco Gauffová.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
tommr
Frech je sice jen průměrná tenistka ale pro české hráčky začíná být docela problém. V poslední době na ní ztroskotaly tři české naděje: v Praze se jí podařilo porazit a ještě k tomu zrakvit Dominiku Šalkovou a Terezu Valentovou a teď nečekaně vyřadila Marii Bouzkovou. Začínám na ní být alergickej ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Terka v Praze nehrála
Reagovat
Trojchyba_Mat
Asi jsi myslel Lauru
Reagovat
tommr
jj máš pravdu. Tereza Valentová mi tam naskočila místo Laury Samson. Tereza se stihla zranit ještě před začátkem Prahy takže za to Frechová nemůže ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
lvicek
Jen jestli spolu netrenovaly!
Reagovat
misa
Naštěstí jsem měl tolik rozumu, že jsem se na Marii nedíval v noci a pustil jsem si to až dnes odpoledne...

Měla by se nad sebou zamyslet. Ve 25/26 letech vypadá její kariéra tak, že jí letos vyšly (hlavně díky lehkému losu) čtyři turnaje - Auckland, Bogota, French Open a Washington. Všude jinde skončila většinou v 1. kole, výjimečně v tom druhém. Její tenis je buď ustrašené pinkání na střed nebo přichází nevynucená chyba (většinou z forhendu) při pokusu o útok, k tomu se jí nedaří 1. podání a dělá dvojchyby... Myslel jsem, že jí finále pětistovky dodalo sebevědomí, ale u ní to asi není možné. Podle chování na kurtu je úplně mentálně rozložená, i na síti dělá chyby, které by v minulosti nikdy neudělala. Často ztrácí zápasy, ve kterých vede o set a brejk, na trávě dokonce letos přicházela i o náskok dvou brejků Psycholog by pomohl?

Frech byla skoro celou kariéru za Bouzkovou, dnes je už výkonnostně nad Marií. Aktivnější hrou, konzistencí úderů, myšlením na kurtu. Smutné.

Za jejím propadem vidím neustále měnění trenérů, které k ničemu dobrému nevedlo, spíš naopak.
Reagovat
misa
Určitě mě nenapadlo, že po Washingtonu nevyhraje Marie na dalších dvou tisícovkách zápas a přijde tak o všechny loňské body. Soupeřky měla přijatelné.
Reagovat
com
a navic v zebricku Bouzkovou preskocila i Karolina smile

To uz je vrchol smile
Reagovat
misa
Dvaatřicetiletá veteránka dávno za zenitem výkonnosti

Vždy jsem u Marie viděl potenciál vypracovat se ve výbornou obranářku, která ve výhodné situaci zaútočí a donutí tak soupeřku k chybě, nebo si dojde k síti pro volej, ale vypadá to, že se nenajde trenér, který by ji k tomu dovedl... Místo toho u ní vidím snahu o často bezhlavé ukončování výměn, na které nemá rychlost úderů, ani stabilitu forhendu, který je hodně náchylný k chybám, ani na takovou hru není zvyklá. Herně by měla být jinde a měla by i lepší výsledky (viz rok 2022 nebo druhá půlka loňské sezony).
Reagovat
bardunek666
Po dobrém turnaji ve Washingtonu Marie opět spadla do útlumu. Prohra s Frech je mrzutá, protože to není kdo ví jaká tenistka. Ani nevím, zda je ještě týden před USO někam přihlášena. Ale fajn by bylo vyzkoušet mexické kouzlo v Monterrey.
Reagovat
com
prihlasena nikam neni.. Uz muze v plne sile jet trenovat na US Open
Reagovat
alishurban
Koukám, že v plánu na dnešní den je s Badosou napsaná Anna Kalinskaya
asi chybka..
Reagovat
alishurban
jééé ale Muška hraje s Pegulou a ne Badosou, můj fail
Reagovat
EllNino
Maruška třetí třísetová prohra v řadě :/

Mušce gratulace, ale Jess asi nedá ... i když víme, jak dopadl Poppy :)))
Reagovat
Mac
medoch neda snad ani jedno prvni podani a ten nas kulturista si stejne na returnu ani neskrtne...
Reagovat
tommr
U zápasu Muchová vs Yastremska člověk neví jestli se má smát nebo brečet. Dvě tragédky se předhánějí v tom která toho víc zkazí. První set nakonec uhaluzila Karolína díky tomu že Yastremska v TB za stavu 1:6 zahodila 5 setbolů v řadě ...
Reagovat
frenkie57
To byla dobrá trága od Jastremský. Ta musí mít v té kebuli úplný šrot...
Reagovat
tommr
jj ve druhým setu nemusela Karolína prakticky nic dělat a Yastremska se zničila úplně sama ...
Reagovat
frenkie57
No fakt, ten druhý set byl úplně zadarmo. Kája toho moc předvést nemusela.
Reagovat
TSP
U Kačky to snad ani jinak nemohlo dopadnout. Podléhá zcela klasicky, asi jako 80- 90 % hráček na okruhu WTA tzv. stádnímu efektu, což se projevuje např. tak, že i když v 1 setu svou soupeřku zcela předčí (a vyhraje jej např. 6:1) přijde vzápětí psychické blik v hlavě (asi ucítí větší samici nebo něco podobného nebo znervózní i jen z představy, že by mohla vyhrát) a další dva sety zdánlivě zcela nelogicky prohraje (obvykle nečekaně zvýšeným počtem nevynucených z nervozity) obdobným poměrem, aniž by k tomu byl jiný zjevný herní důvod. Uvedený jev má ale i jiné podoby (např. když vede v setu 4:1 nebo 5:1 a ještě jej stačí prohučet 4:6 nebo 7:5). No a Kačka tak dopadá zcela pravidelně, a to bez ohledu na to, že její hra a herní kvality by na mnoho soupeřek jinak měly v zásadě plně stačit. A je celkem jedno, zda se tak stane v 1. či 2. kole. Ve čtyřhře je u ní zřejmě tento psychický efekt utlumen, neboť se může psychicky i herně opřít o spoluhráčku, která její nevyrovnanost dorovná. Ostatně tenis je minimálně z poloviny o hlavě, nikoliv o nohách či rychlosti a kvalitě úderů. Ale zase, když se na to podíváme z humorné stránky, mohli by se s Tomášem vzít, neboť spoustu věcí (bez ohledu na deklarovaný rozchod) dělají stále společně (např. v singlu vypadávají zcela společně v obdobných fázích turnajů). Howg.
Reagovat
sojka1
stadni efekt se ovsem projevuje stejnou mirou i u jiste skupiny diskuteru, ktery nastupuje zejmena po prohre jimi sledovanych hracu, uvedeny jev ma take vice podob, dokonce se o sebe casto rovnez velmi opiraji..... jen bych je snad nenutila do vzajemneho snatku... :-))
Reagovat
frenkie57
Reagovat
Otmar
Znamenitě, první sojko!!
Reagovat
makro99
no...:) a ještě mi není jasný, když je to 80-90% hráček, kdo pak ty zápasy vyhrává...
Reagovat
frenkie57
Já bych ty procenta i přidal, tak asi 75%. Protože mozek řídí muskulaturu, tudiž i ty údery. Teď to ani u jednoho není optimální, ale známe to, nic, co by se nedalo změnit. Otázkou je, kdy.
Reagovat
GaelM
Světová deblistka nemusí porážet kdo ví koho v singlu, časem to vezme jako fakt a na kašle se na něj... pak třeba bude víc času i na ty mixy, kde je taky obří prostor na úspěch.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Mixy jsou směšně placené. Je to jasné, když i debly jsou placené velmi špatně ve srovnání se singly (a navíc prize money je u hráče)hráčky nutné dělit dvěma).
Reagovat
GaelM
Je to pravda, ale pořád za vítězství v deblu je víc peněz než za druhé-třetí kolo singlu. A to je přesně realita Katky Siniakové, už několik let. Dokud je mladá a zdravá tak to ničemu nevadí kombinovat, ale časem si bude muset říct: buď jedno nebo druhé.
Reagovat
makro99
myslím, že si nic muset říkat nebude - dokud bude mít singlovej ranking, bude hrát singla (doufám, že ještě aspoň 5 let), až ho mít nebude, tak bude ještě pár let pokračovat v deblu (myslím, že ale ne zas tak dlouho, pže v deblu už bude mít dosažený úplně všechno, takže převáží motivace založit včas rodinu)
Reagovat
EllNino
klasika, netřeba dělat okázalá rozhodnutí, tohle je přirozený postup, nevím, proč to rozhodovat
Reagovat
tommr
Po prvním setu to vypadalo docela nadějně ale stačilo aby se Kalinskaya přestala tolik vyhazovat a Katka rázem neměla nárok ...
Doufám že se Katka prosadí aspoň v deblu s Townsendovou ...
Reagovat
Random33
Nic prekvapujiciho. Pokud se jedna o vetsi turnaj, nez 125 nebo 250, je konec v prvnim kole v singlu skoro jistota.
Reagovat
frenkie57
Je to tak, bohužel. Katka je hráčkou a občasnou šampionkou malých turnajů.
Reagovat
tommr
zajímavý je že v deblu je to právě naopak. V něm Katka vyhrává velký turnaje a malý bud vůbec nehraje nebo na nich vypadává brzo ...
Reagovat
Random33
To, ze je v singlovem zebricku tam, kde je, ma diky tem malym turnajum. Nicmene u ni nechapu jednu vec. Neustale rika, jak je pro ni singl priorita. Ale ono to vypada presne naopak. V deblu exceluje a v singlu vypadne casto naprosto zbytecne.
Reagovat
Dobry-den
To není pravda, v prvním kole letos vypadla jen pětkrát.
Reagovat
Random33
Dobre. Tak ten konec v prvnim kole byl s nadsazkou, koncila ve druhem kole.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist