Siniaková má 8. titul z grandslamu, třetí trofej z Paříže si odváží s Gauffovou

9. 6., 13:28
Aktuality 67
FRENCH OPEN - Kateřina Siniaková (28) slaví osmý triumf na grandslamovém turnaji a první bez krajanky Barbory Krejčíkové. Pro třetí trofej z antukového Roland Garros si dokráčela na první společné akci s Coco Gauffovou (20), která se raduje z nejcennějšího deblového vítězství. Ve finále z nouze vytvořený, nicméně nebezpečný česko-americký pár porazil 7:6, 6:3 Italky Saru Erraniovou (37) a Jasmine Paoliniovou (28).
Coco Gauffová a Kateřina Siniaková po triumfu na French Open 2024 (© AFP)

Erraniová / Paoliniová – Siniaková / Gauffová 6:7, 3:6

Kateřina Siniaková po loňské sezoně překvapivě přerušila úspěšnou spolupráci s Barbora Krejčíkovou a na rok 2024 se dohodla na spolupráci s elitní deblistkou Storm Hunterovou. Odehrát ale stihly jen čtyři turnaje, než si Australanka vážně poranila koleno a česká tenistka zůstala bez partnerky.

Pro Roland Garros ale našla velmi kvalitní alternativu a s třetí singlistkou světa Coco Gauffovou, které v posledních měsících chybí tradiční partnerka Jessica Pegulaová, vytvořily velmi silnou dvojici. V Paříži bývalé nejlepší deblistky světa velmi rychle našly společnou řeč, na kurtu jim fungovala vzájemná chemie a v šesti zápasech nenašly přemožitelky.

Ve finálovém duelu si Siniaková s Gauffovou poradily 7:6, 6:3 s deset zápasů neporaženými Italkami Sarou Erraniovou a Jasmine Paoliniovou, které před Paříži vyhrály generálku na tisícovce v Římě.

V prvním setu sice po dvou ztracených servisech Siniakové dvakrát nepotvrdily brejk a v tie-breaku prohrávaly 3:5, závěr však zvládly lépe a získaly psychickou výhodu do dalšího průběhu.

Také ve druhé sadě česká tenistka dvakrát prohrála své podání, ale dál zůstávala pozitivně a bojovně naladěná a ve výměnách předváděla parádní momenty. A když Gauffová i pošesté vyhrála hru při své podání, mohl česko-americký tandem začít slavit.

Osmý triumf pro Siniakovou

Osmadvacetiletá Siniaková v jubilejním 10. grandslamovém finále získala už osmou trofej z majorů. Teprve podruhé hrála o titul bez Krejčíkové, s níž slavila všech sedm předchozích triumfů. Před sedmi lety si zahrála finále také s Lucií Hradeckou na US Open. Na French Open může navázala na triumfy z let 2018 a 2021.

"Jsem šťastná, že jsem si tady mohla zahrát další finále. S Coco jsme odehrály spoustu zajímavých zápasů. Děkuju všem fanouškům, že nám  vytvořili skvělou atmosféru," řekla Siniaková během slavnostního ceremoniálu.

"A děkuju Coco, že se mnou hrála a doufám, že si spolu ještě někdy zahrajeme," dodala rodačka z Hradce Králové v češtině poslala i krátký vzkaz domů. Více titulů ve čtyřhře žen z Češek získaly jen Helena Suková (9) a Jana Novotná (12).

Vítězka loňského US Open ve dvouhře žen Gauffová vybojovala za pomoci o osm let starší Češky první grandslamovou trofej ve čtyřhře. Předchozí dva finálové pokusy po boku Pegulaové pro ni skončily neúspěchem (French Open 2022 a US Open 2023).

"Tohle bylo mé třetí finále a konečné úspěšné. S Kateřinou jsme se domluvili až na poslední chvíli a moc jí děkuju, že to se mnou zkusila," pochvalovala si Gauffová.

Italové zůstali bez trofeje

Italský tenis měl zastoupení ve finále French Open ve třech ze čtyř hlavních kategorií, na titul ale nikdo z Italů nedosáhl. Paoliniová v sobotu nepřekvapila ve dvouhře žen proti Ize Šwiatekové a ve čtyřhře mužů neuspěli Simone Bolelli a Andrea Vavassori.

"Děkuju Saře, že se mnou hrála. Byly to pro mě dva hezké a velmi emotivní týdny. Mám na turnaj nádherné vzpomínky," řekla navzdory druhé finálové porážce Paoliniová, jež se v pondělí stane sedmou singlistkou světa.

"Snad se tu uvidíme znovu příští měsíc. S Jasmine máme společný sen startovat na olympiádě a dosáhnout na mety nejvyšší," dodala Erraniová směrem k olympijskému turnaji, který bude na konci července hostit právě areál Rolanda Garrose. V roce 2012 si tam sedmatřicetiletá Italka zahrála finále dvouhry a slavila triumf ve čtyřhře s Robertou Vinciovou, s níž vyhrála minimálně jednou každý grandslam..

Výsledky French Open ve čtyřhře žen


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

67
Přidat komentář
paddy
Venus a Serena - sestry, které změnily tvář tenisu (2023)

koukl jsem na dokument a jeví se mi to jako propagace rasové a genderové nerovnosti

- zmiňuje se tam např. incident z IW 2001, kdy Venus odstoupila před vzájemným soubojem kvůli údajnému zranění, a diváci je tam, pak rasisticky vybučeli
- Sereniny kostýmy považované za módu
- výbuchy Sereny prý byly zveličované (vč. incidentu na USO, chtěla nacpat míč rozhodčí do krku a ta řekla, že ji chtěla zabít)

konečný dojem - jestli je Djokovič Bůh, pak ony jsou nad ním smile

smile dostupné do 20. června smile
https://www.ceskatelevize.cz/porady/15831899889-venus-a-serena-sestry-ktere-zmenily-tvar-tenisu/
Reagovat
Mony
Tak jasně, že aby byl dokument zajímavý a koukatelný, tak musí být dojákem s emocemi. A jaké jine, nez rasistické emoce tam zasadit, ze?Většina z nás zná ty poslední dva případy finále s Osakou a zahlášený footfault na Big Pointu v závěru z Cleistersovou.
Ten footfault byl jasně hodně nejcitlivý od lajnové a reakci Sereny"zabiju tě!"
zná dobře i naše Terka Martincová z Petrohradu.
Jen blázen by v tom ale viděl rasismus.
S Osakou to už nebyla necitlivost, ale důslednost empira, který po sporném 1. warningu a jasném 2. warningu musel dát trestný bod( Podobně jako ve fotbale po sporné první žluté a jasné druhé musí hráč ven). ..Jenže v USA jsou Hvězdy nedotknutelné a byla z toho zase aféra a živobytí pro média.
I tady jen blázen V tom může vidět nějaký rasismus.

Já viděl nedávno v letadle hraný film právě o mladých sestrách v Williamskách ,ale bylo to hlavně o jejím otci podobně jako v dokumentu ,který v jejich růstu hrál klíčovou roli nejen sportovním, ale i marketingovém..
Oba filmy byly dost podobné, ale hraný byl realističtější a nesnažil se někam tlačit..
Reagovat
GaelM
https://www.livesport.cz/zpravy/tenis-french-open-juniorky-ctyrhry-triumf-i-pochvala-od-gauffove-tvorily-jsme-dobry-par-potesilo-siniakovou/GlaClqTg/

Navzdory úspěšnému vystoupení na Roland Garros spolu ve Wimbledonu Siniaková s Gauffovou hrát nebudou. Česká tenistka je již domluvená s jinou Američankou Taylor Townsendovou, ke Gauffové by se měla vrátit Pegulaová. Rodačka z Hradce Králové by se ale další spolupráci nebránila.

"Ještě jsme neměly šanci se o tom pobavit. Věřím, že ale příležitost nastane. Jak už jsem říkala na kurtu, budu určitě moc ráda, když si spolu nějaký další turnaj zase zahrajeme," dodala Siniaková.
Reagovat
PTP
Ebony and Ivory live together in perfect harmony
Reagovat
Dobry-den
Gratulace. smile
Přestože holky nebyly sehrané, do každého zápasu šly z pozice velkých favoritek, což se jim přes drobné problémy podařilo potvrdit.

Jsem zvědavý, jestli si spolu ještě někdy zahrají.

Zároveň se potvrdilo, že v béčkových soutěžích, které mimo ČR skoro nikdo nesleduje (debl, juniorky), stále kralujeme.
Reagovat
Nola
vie niekto ake su PM pre vitazov stvorhry na FO?
Reagovat
frenkie57
590000 Éček
Reagovat
frenkie57
Za pár.
Reagovat
Nola
to je viac nez slusne, pre hracov, ktori sa nikdy nepresadili v singli, slusny zaklad pre pohodlny zivot
Reagovat
frenkie57
Je to brutto, takže nutno ještě odečíst 35-40%, ale i tak je to pěkný.
Reagovat
GaelM
Skvělý turnaj, tenhle pár neměl konkurenci. Trochu se bojím, že zůstane jen u této jednorázové spolupráce, Pegula už by se měla na trávě vrátit. Ale uvidíme, třeba Coco zisk titulu zachutná a bude si to chtít někdy zopakovat Ve špičce je už dlouho, ale GS titul je i pro ni stále něco mimořádného, zase tolik jich nemá.

Katka se po výborných výkonech v první polovině roku definitivně vrací mezi deblovou elitu a to má hned tři pozitivní důsledky:
- v deblu na OH má díky pozici v top10 jistou účast s libovolnou parťačkou
- v mixu na OH by s Tomášem Macháčem měli hodně slušnou šanci na účast (díky jeho pozici v singlu bude jejich kombinovaný ranking hodně vysoko)
- už na Wimbledonu může zabojovat o návrat na pozici světové jedničky - na čelo už ztrácí jen lehce přes tisíc bodů a obě aktuální top hráčky na W obhajují finále, resp. titul... Katka tam neobhajuje ani bod
Reagovat
Liverpool22
Ano - pro OH je úspěch Katky pozitivní, ale o mix na OH má zájem i Markéta, tak snad se holky nepoperou
Reagovat
tommr
Katka by se na OH měla soustředit na debla a mix nebrat. S Macháčem by stejně vypadla už v prvním kole ...
Reagovat
GaelM
Je otázka, jestli zraněný singlista Lehečka a věčně napůl-zraněná Vondroušová jsou lepší volba...
Reagovat
frenkie57
Ano, protože Tomáš má morální problém hrát na holky ostrý míče.
Reagovat
GaelM
Katka má v tuhle chvíli lepší kombinovaný žebříček než ona (4 vs 5) a komu dá Macháč přednost je asi jasné Lehečka vůbec není jistý že na OH bude a upřímně řečeno, pár Lehečka-Vondroušová tam vzhledem k jejich zdravotnímu stavu nikdo soudný nemůže upřednostnit. Navíc Katka možná nebude vůbec hrát singl (pokud Muška uplatní svůj chráněný žebříček), takže pak by dávalo ještě větší smysl zátěž rozložit a nechat ji hrát debl a mix, zatímco Markéta určitě singl a možná debl, tam záleží jak se to poskládá...

Každopádně je škoda, že už v mixu nemůžou být dva páry z jedné země jako minule. Letos bychom je možná složili i s odpovídajícím rankingem
Reagovat
paddy
Šafářová říkala, že nemůže hrát s Mattek protože vrcholí americká kvalifikace na OH, jsou tam 3 páry a Mattek hraje s Kenin
neznám kritéria, ale jestli Mattek ve Wimbledonu kvůli bodům nemůže hrát s Češkou, pak logicky ani Gauff
Reagovat
GaelM
To by mě zajímalo, jak probíhá americká deblová nominace

Protože Melichar je v top10 a tím pádem si k sobě může vybrat koho chce. Jenže ona pravidelný pár netvoří s Američankou, takže kdo ví... třeba se toho vzdá jako u nás kdysi Květa Peschke, která rozumně uznala že sehraný pár je lepší a pustila na LOH do Londýna H+H, kde si pak došly pro stříbro

Pak tam Amíci mají hned několik sehraných párů: Krawczyk+Dolehide ukázaly že jim antuka chutná, Mattek-Sands+Kenin, Gauff+Pegula... plus další silné deblistky jako Townsend, Muhammad, Parks... bude to zajímavé, hrát můžou jen dva páry.
Reagovat
australan.tenis
Gratulace LGBT.

Ne vážně, Sini přeju úspěch. Viděl jsem ji hrát naživo. Je to bojovnice. Gauff nemám rád, ale Siniakové fandím. Good job.
Reagovat
A211
Gratulace k vítězství v turnaji GS bez filozofani kdo vyhraje ten umí
Reagovat
Otmar
Jsem samozřejmě rád, že ty dvě vyhrály a máme se z čeho těšit. Ale hrou obou nijak nadšený nejsem, spousta UE, nedůraz na síti, chyby při postavení na kurtu, o podání Katky a Sáry radši nemluvit. První set byla Katka hodně špatná, ve druhém šla hodně nahoru a Italky začaly chybovat, což nakonec pohled na celý debl změnilo. Ale co, holky vyhrály, těší mě to, blahopřání a dík!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
Coco s Katkou - velmi zajímavá a zábavná kombinace.
Snad si spolu zahrají více, třeba i ve W.
Reagovat
com
Jelikoz Pegule bude ted hrat v Hertogenboschi, tak je dost pravdepodobny, ze uz je zdrava a ze se vrati zpatky ke Gauffce..

Pochybuju, ze by ji ve Wimbledonu Gauff vymenila zase za Siniakovou
Reagovat
GaelM
Určitou motivací by mohl být turnaj mistryň, kam má s Katkou aktuálně našlápnuto mnohem líp. Ale pro ni to asi nebude tak zásadní jako pro deblistky, když tam skoro určitě bude hrát v singlu...
Reagovat
makro99
jj, atraktivní, zajímavé, zábavné...
a myslím, že tenhle deblový turnaj udělal docela dost pro "normalizaci" vztahu československé veřejnosti k této reprezntantce USA :)
Reagovat
Petr_Fisk
Taky doufám.
Coco je fajn holka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Velká gratulace Cori, ale především Katce!

První set jsem neviděl, tam se prý Katka trápila, ale co se druhého setu týká, možná si s ní Cori roli vyměnila, musím s Nolou nesouhlasit. Cori mi v něm přišla, jak když hraje debl poprvé. Katka uhrála všechny důležité body a ještě další navíc. Byla jasně nejlepší hráčkou na kurtu a opět potvrdila, že na síti patří k těm nejlepším hráčkám vůbec. Cori naopak na síti neukázala zhola nic a od BL byly její údery nedůrazné a neúčinné. Možná na ni dolehla nervozita při vidině trofeje, může být.

Jinak jsem si opravdu lámal hlavu, jak kdy mohla být v deblu No1. I taktika pohybu na kurtu, směřování úderů, prostě skoro nic nefungovalo. Ale klidně ať spolu ještě něco odehrají, třeba už to bude jen lepší.
Reagovat
Mony
V 1.setu to Coco jasně táhla, Katka na co sáhla, to šlo do...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak se to ve druhém obrátilo. Od toho tam jsou dvě.
Reagovat
vavrinec
Cori na síti ukázala, že umí včas uhýbat míčkům ... což taky není špatný ....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile A zabít míč pro ni byl taky oříšek...
Reagovat
tommr
Gauff se stala jedničkou v době kdy KrejSi nemohly hrát protože stále byla jedna z nich nemocná nebo zraněná ...
S Katkou by se dobře doplňovaly kdyby se trochu sehrály. Gauff hraje debla stejně jako singla a tak si někdy s Katkou nerozumí. Její předností je ale spolehlivý servis ...
Reagovat
GaelM
Možná ve druhém setu byla Coco slabší, ale za celý turnaj byla tahounem páru většinou ona. Má jisté podání a silné údery, její singlové kvality platí na většinu soupeřek. Hlavně v semifinále svou úderovou jistotou podržela, tam by Katka se slabší spoluhráčkou měla velké problémy postoupit.
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. V SF byla Coco velký držák.....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ok, jak jsem psal, v tom druhém setu mohla její výkon ovlivnit nervozita z možného titulu. Tam fakt hrála mizerně. Minulé výkony jsem neviděl, takže jak tu víc lidí včetně tebe píše, potenciál má.
Reagovat
tommr
Těžce vydřenej titul. Italky hrály dobře ale Gauff/Siniaková byly přece jen lepší ...
Čekalo se že bude rozhodovat slabina obou párů tj. podání Katky a Errani. Obě ale svoje podání prohrály čtyřikrát takže se navzájem neutralizovaly a nakonec tedy rozhodlo že Gauff byla na podání stoprocentní zatímco Paolini přece jen jednou na podání zaváhala ...
Reagovat
Liverpool22
Ano - bylo to dle předpokladů tj. slabina servis Errani a Katky. V 1. setu každá prohrála servis tuším 3x a nakonec to rozlouskl TB, který byl s odřenýma ušima, ale klaplo to
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ten jsem viděl na číslech a byla klika, že ho otočily. S prohraným prvním setem by to byla fuška.
Reagovat
Liverpool22
V TB z 3:5 na 7:5 a tento obrat se ukázal jako rozhodují pro vývoj celého zápasu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A tam už předpokládám začala bodovat i Katka. Aspoň někdo tu psal, že se probudila v TB.
Reagovat
Liverpool22
Ano od stavu 3:5 v TB se Katka probudila či spíše zdravě naštvala a ve 2. setu už totálně dominovala a byla nejlepší na kurtu - hlavně na síti řádila
Reagovat
australan.tenis
Přesně to se stalo v zápase proti Krejčíkove na AO v deblu tenhle rok. Prohrávali s breakem pozadu a pak Sini neskutečně zabrala a zápas zvrátili s Australankou. Na tenhle zápas pouštěli zadarmo před night session, na kterou jsem měl lístky.
Reagovat
Liverpool22
Katka holt umí zabrat ve správnou chvilku - zdravě se nase.e a pak řádí
Reagovat
australan.tenis
Reagovat
Honza-K
Reagovat
frenkie57
Je zajímavé, že v deblu nikdy nepsychotí, to jenom v singlu je někdy na Chocholouška. Asi její to před parťačkou blbé.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Souhlas, ovšem s tím, že úspěšnost Cori na servisu hodně odvisela od práce Katky po returnu.
Reagovat
EllNino
V současnosti asi dvě nejlepší deblistky světa ... to ještě nemusí znamenat jistotu dobré chemie v týmu, ale tyhle dvě holky by mohly vyhrát spoustu GS

Gratulace :)
Reagovat
makro99
Jj, supr pár, byl jsem nadšenej, když jsem tu zprávu četl.. a dnes jsem se dokonce v telce podíval na finále :)
Reagovat
GaelM
Nejlepší je stále Su-wei Hsieh, má to neuvěřitelně v ruce a nemá žádné evidentní slabiny. Její SF v Melbourne s Mertens proti Katce a Storm je imho stále deblový zápas roku, to byl koncert pro čtvery ruce.
Reagovat
Mony
2.set měl od obou párů špičkovou kvalitu
Sára ale už tak nevévodila, zato Paolini se chytla, stejně jako Katka
Reagovat
vavrinec
Je fajn, že ve finále hrála finalistka a semifinalistka dvouhry. Snad se pomalu vrátí staré časy.
Reagovat
Liverpool22
Katka + Coco super a velká gratulace :thumbsup:: Byl to na turnaji jasně nejlepší pár což se potvrdilo i ve finále a proto zaslouženě holky berou titul
Reagovat
Nola
prave kvoli Coco som to pozerala, celkom som zmenila na nu nazor, kvoli hype som ju velmi nemusela, ale dnes musim uznat, ze je to spickova tenistka a bola najlepsou hrackou na kurte, otrasny servis Errani je znamy, ale Katka na jej vysku ho nema ovela lepsi, to spojenie Katky s Coco je fakt zaujimave, nielen tenisovo, ale aj vyzorom, take protiklady, ale tie sa zrejme pritahuju, fakt im to velmi prajem
Reagovat
Liverpool22
Jo, jo přesně jak píšeš. Coco + Katka jsou protiklady co se přitahují. Katka to takhle měla i s Bárou - také každá povahově úplně jiná, ale fungovalo to. Jinak souhlas i s tím, že servis Errani byl slabina - nicméně Katka v 1. setu na servisu také nic moc, ale tradičně zářila na síti
Reagovat
Honza-K
Byla to nádherná čtyřhra. V 1.setě byla nejlepší na kurtě Coco a v 2. setě kralovala Katka Velká gratulace oběma
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Mony
Já bych řekl v1.setu Sára..ale zase ten servis, no..
Reagovat
frenkie57
Také gratuluji k titulu, zápas měl vysokou úroveň, plno výměn bylo dechberoucí, zápas jsem si moc užil. Škoda, že spolu Coco a Katka nebudou hrát i nadále, i když vlastně vše záleží na Jessice Pegule, zda se stihne dát dohromady na Wimbledon. Pokud ne, je možné, že je uvidíme na trávě znovu. A to by bylo fajn, neboť pár je to znamenitý.
Reagovat
Liverpool22
Ve Wimbledonu snad spolu budou hrát taky i když je otázka jestli se Coco nebude soustředit jen na dvouhru - zatím je zdravá a debla hraje. No uvidíme
Reagovat
Mony
Tam je to na ní moc bílé
Reagovat
Honza-K
Obě se skvěle doplňují. Katka je skvělá na síti a Coco na servisu a oproti Báře hraje dobře i na síti.
Reagovat
Liverpool22
Katka dnes na síti čarovala - občas tam vyškrábla neuvěřitelné míče i když měla cca 2x kliku
Reagovat
Tomas_Smid_fan
dobře, tzn. za 3, to by souhlasilo a že lépe než Bára taky
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ve Wimbledonu by holky mohly být ještě nebezpečnější, než na RG.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist