Sezona skončila. Proč je Wozniacká na trůnu?

8. 11. 2010, 13:09
Téma 0
Je to pozoruhodný paradox: nejlepší dánský hráč Frederik Nielsen se krčí ve třetí stovce žebříčku ATP. A jeho krajanka CAROLINE WOZNIACKÁ (20), dvacetiletá blondýnka s přezdívkou "Zlatý retrívr", je od 11. října novou světovou jedničkou a na této pozici sezonu také zakončila. Na trůnu vystřídala atraktivní Dánka Serenu Williamsovou. Jakými zbraněmi to dokázala?
Caroline Wozniacká (© Martin Sidorják)

Tenisový svět má po Srbce Jankovičové a Rusce Safinové další královnu, které ve sbírce chybí grandslamový titul. Maximem Wozniacké je loňské finále US Open. Jenomže odhlédneme-li od grandslamů, její letošní bilance je přímo famózní: svou sbírku obohatila o šest turnajových vavřínů a bezkonkurenční je i počet vyhraných zápasů v sezoně – 62.

„Caroline je na svůj věk neuvěřitelně vyrovnaná a psychicky odolná. Po fyzické stránce je na tom až zázračně a hraje bez výkyvů,“ vyzdvihuje přednosti Dánky Jiří Fencl, trenér Ivety Benešové a Lucie Hradecké.

Po Sereně, která vyznává silové, ba brutální pojetí, opanuje první místo světového žebříčku ladná dáma. Nejen kvůli vizáži, ale i pro neúnavnou vůli běhat, dostala přezdívku po oblíbeném psím plemenu.

„Mým vzorem byla Martina Hingisová,“ říká rodačka z Odense. Podle toho také vypadá její hra. Aktivní obrana od základní čáry. „Hrála jsem s ní v Pekingu a mám dojem, že dokáže doběhnout skoro všechno. Navíc to vrátí pokaždé nepříjemně a takřka nekazí,“ chválí Wozniackou Petra Kvitová.

V listopadovém čísle Tennis Areny si také přečtete:

Tomáše Berdycha tíží nová role - v rozhovoru to říká jeho kouč Tomáš Krupa
Špičkový turnaj v Česku? Utopie, hvězdy budou jezdit jen na exhibice
Dvojrozhovor s Ivo Kaderkou a Igorem Moškou

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok na www.tennis-arena.cz!


Kde Dánka bere rychlost? Do přípravy zahrnuje speciální boxerský trénink - boxuje do pytle, hází medicinbalem, vší silou tluče v ringu do chráničů trenéra. „Tak ze sebe vybíjím agresivitu a hlavně se stávám stále rychlejší,“ vysvětluje dcera bývalého polského fotbalisty, jejíž maminka byla pro změnu volejbalovou reprezentantkou.

Dospívání ve sportovní rodině a obrovská ctižádost vedly k tomu, že Caroline dřela ve třinácti letech pět hodin denně. Už tehdy si dala jasný cíl – bude profesionálkou. Jejím snem bylo první místo na světě; ten už si splnila. Teď je na řadě mise s názvem grandslamový titul. „Určitě ho vyhraje. Stále se zlepšuje, v poslední době hlavně podání,“ tvrdí Fencl a připouští, že Dánce na vrchol pomohlo zranění mladší ze sester Williamsových. „Caroline není lepší tenistka. Serena je daleko nebezpečnější, má víc zbraní a hlavně dvanáct grandslamových titulů,“ usmívá se kouč.

Pro Wozniackou však hraje věk, na velké úspěchy má čas. „Stále se mám co učit. Třeba právě od Sereny. Je úžasné, co dokázala. Mnohem víc než já. Obdivuji ji,“ říká. I kvůli podobným slovům patří mezi nejoblíbenější hráčky na okruhu. „Vždycky si fajn popovídáme, je to skvělá holka,“ potvrzuje Kvitová, že Wozniacká s nikým nemá problém. Tak jako zlatý retrívr. Zdá se, že její přezdívka opravdu sedí.

pva, Tennis Arena

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist