Sezona je dlouhá, stěžují si znovu tenisté

12. 10. 2009, 17:48
Aktuality 9
S koncem roku se opět ozývají tenisté, kterým vadí, že sezona je příliš dlouhá a hráči mají málo času před začátkem dalšího roku na odpočinek a přípravu. Na turnaji v Šanghaji se na tom shodli Španěl Rafael Nadal a Američan Andy Roddick.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Je nemožné hrát od prvního ledna a předtím skončit pátého prosince," řekl třiadvacetiletý Nadal. Druhý hráč světa letos nemohl kvůli zranění kolen obhajovat titul ve Wimbledonu a poté měl problémy s břišními svaly. "Nelze hrát bez problémů na sto procent, tak jako já v minulých pěti letech, kdy jsem hrál hodně zápasů," řekl.

Roddick, jenž patří v 27 letech mezi tenisové veterány, volal mnohem důrazněji po delším odpočinku. Poukázal na fakt, že v Číně kvůli únavě chybí světová jednička Roger Federer ze Švýcarska a zraněné zápěstí vyřadilo ze hry Brita Andyho Murrayho.

"Je zcela absurdní, že máme profesionální sport, který prakticky nemá legitimní volnou část sezony, aby si hráči mohli odpočinout, uzdravit se a začít zase s tréninkem," zlobil se Roddick.

Je to střet zájmů, říká Roddick
Elitní třicítka světového pořadí hraje na čtyřech grandslamových turnajích a má povinných osm z devíti (výjimkou je Monte Carlo) turnajů ATP kategorie Masters. Do žebříčku se jim ještě započítávají čtyři nejlepší výsledky z turnajů série ATP 500 a dva z nižších kategorií. K tomu většina hraje alespoň dvakrát do roka Davis Cup.

"Diskutujeme o tom pořád dokola a teď máme povinné turnaje," uvedl Roddick, vítěz US Open 2003. "Nemáme moc šancí něco změnit, což není příliš dobrá cesta," řekl Američan s tím, že hráčská unie, která funguje pod ATP od roku 1990, neměla nijak ohromující vliv.

Americký tenista upozornil, že lidé, kteří mají vliv na změny, jsou zároveň ti samí, kteří pořádají turnaje. "To je trochu střet zájmů," podotkl Roddick. O možném bojkotu však neuvažuje. "To je složité, ale nemyslím si, že by někdo z nás chtěl stávkovat. Cítíme odpovědnost k fanouškům, kterým se nechceme odcizit," konstatoval Roddick.

pva, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobrý vtip prý Federer k vůlí únavě to je všechno jen výmysl hráčů aby nemuseli jezdit když si to tak vezmu tak Federer klidně mohl nastoupit a nevymlouvat se na únavu bo hrál Wimbladon pak měsíc odpočíval a pak hrál US open a zas měsíc odpočívá no a jeden zápas v D.S nebo dva. Vše je jenom na hráči kolik turnajů odehraje Nadal a Roddick tu jezdit nemuseli pokad by nechtěli kolik hráčů by klidně místo nich tam hráli a určitě dost tak také trapné kecy neberu dělají jak kdyby hráli každý den.Je to každého volba kolik turnajů odehraje vezměte si příklad ze Sereny Williams!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
když nechcou hrát tak ad jezdí jen na mega turnaje jak Williamsky a ne se furt jen vymlouvat!!
Reagovat
smazaný uživatel
S hraci souhlasim. Dva mesice dlouha pauza by okruhu ATP jen prospela. Byl by opravdu takovy problem posunout Australii az do unora (kdy se nehraje ani zadny Masters 1000), zabalit to na konci listopadu (Turnaj mistru by opravdu mohl byt o tyden driv, po Sanghaji je dlouha dira) a zacit hrat az na konci ledna / zacatku unora? Ja myslim, ze ne...
Reagovat
skott
Proc se Australian Open nepresune na pozdejsi termin uz tu napsano kdysi bylo.Je to proto, ze koncem ledna v Australii vrcholi letni prazdniny a turnaj tak ma nejvyssi sledovanost.Ale jinak je pravda, ze seskrtat kalendar tak, aby se koncilo o nejake dva tydny driv by nemusel byt takovy problem.Ten rozdil mezi poslednim utkanim sezony ATP a WTA je temer jeden mesic...
Na druhou stranu je ale treba zas rict, ze hraci si casto za problemy muzou sami.Nikdo je napriklad nenuti zacinat sezonu hned po silvestru nekde na Blizkem vychode a pote cestovat do Australie.A podobnych blaznivin by se v programech nekterych z nich naslo jiste vic.To, ze jsou unaveni, je do jiste miry dano spise jejich programem nez delkou sezony.
Reagovat
smazaný uživatel
Je fakt, že logiku to nemá. U WTA poslední turnaj teď končí už 25. řijna, další dva týdny jsou jenom výběrové turnaje v Doha a Bali pro ty nejlepší. Navíc, pokud by se jim tam hrát o body a peníze už moc nechtělo, můžou to v tréninkovém tempu odpinkat a jet domů.
Tito profíci by si ale měli uvědomit, že nikdo z normálně pracujících lidí nemá dovolenou dlouhou skoro dva měsíce jako oni tu zimní přestávku.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ale nemůže to brát mezi normálníma lidma.Musíš to brtá mezi sportovcema.Fotbal,atletika,volejbal jak dlouhé oni mají pauzy?Jak moc třeba tito sportovci jsou vytížení?Stejně jako tenisti?
Reagovat
skott
No jo, ale kolik oni zase berou? Urcite ne, to co teniste.Tim myslim zminene atlety (nepocitam ¨poolympijseho¨ Bolta, ktery se dostal mimo atletickou realitu) a volejbalisty.Na druhou stranu fotbaliste, pokud nebudu mit na mysli zrovna nase domaci ¨gambrinus kopace¨, ale napriklad borce z Premier League nepochybne stejne vytizeni jsou.Oni zas nemaji napriklad volne tydny behem sezony, hraji nedele-streda-nedele po celou dobu...
Reagovat
smazaný uživatel
Podle me nemuze zacit sezona hned AO, kazdy si chce po pauze zkusit odehrat par zapasu v tempu. Proto bych nikomu nevycital, ze pred tim hraje mensi turnaje. Navic mensi turnaje hraji vetsinou ti kdo vypadnou na velkem ve ctvrt nebo osmi finale. Ono zvolit optimalni variantu mezi tim nevypadnout z tempa, nepretizit se, dodrzovat zavazky vuci fanouskum, poradatelum, zemi neni podle me zadna sranda. A srovnani s jinymi sporty (ne s jinym zamestnanim) je podle me taky dost obtizne. Napr s anglickym fotbalem tenista sehraje 60-90 zapasu za rok, prevazne pres hodinu trvani, fotbaliste podle me to same. Ale jedna nesporna vyhoda fotbalu je ta, ze tam vsechno nelezi na jednom cloveku. Ten psychicky napor co je v tenisopvem zapase je opravdu obrovsky, to se jen tak nekde nevidi. Podle me maji teniste naprostou pravdu, turnaje jsou poskladany tak aby nekdo vydelal co nejvic penez. Na tenistech samotnych zas tak nesejde ti se vzdycky najdou.
Reagovat
smazaný uživatel
Skotte, diky za info, priznam se, ze o vrcholu letnich prazdnin v Australii jsem nemel tuseni...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist