Serena s Venus vyhrály poosmé grandslamový turnaj

30. 1. 2009, 09:12
Aktuality 1
Americké sestry Serena a Venus Williamsovy se staly vítězkami ženské čtyřhry na letošním Australian Open. V dnešním finále úvodního grandslamu sezony si desáté nasazené poradily se slovensko-japonským párem Daniela Hantuchová, Ai Sugijamaová, který porazily dvakrát 6-3.
Profily hráčů
Serena a Venus Williamsovy

Finále se hrálo pod uzavřenou střechou areny Roda Lavera, jelikož Austrálii zasáhla vlna obrovských veder a dnes teploty dosahovaly až 45 stupňův Celsia ve stínu. V halových podmínkách se podařilo Sereně otočit čtvrtfinálové utkání ve dvouhře proti Kuzněcovové a v semifinále neztratila ani set s Dementěvovou.

Americké tenistky dnes působily na kurtu naprosto uvolněně, při výměně stran spolu na lavičce konverzovaly a smály se. Bez větších potíží si za 78 minut dokráčely pro výhru dvakrát 6-3.

Společné triumfy sester Williamsových
na grandslamech:
Australian Open 2001, 2003, 2009
French Open 1999
Wimbledon 2000, 2002, 2008
US Open 1999

Serena Williamsová se nebojí, že by jí dnešní zápas sebral síly pro sobotní duel, v němž bude usilovat o jubilejní desátý grandslamový titul. "Nijak zvlášť jsem se nenadřela, jenom jsem dala pár dobrých servisů. Pro mě je to skvělý trénink, velká zábava," řekla sedmadvacetiletá tenistka.

Hantuchová se Sugijamaovou nenašly recept především na returny a výborný pohyb Američanek. "Myslím, že jsme dneska hrály proti skvělému týmu, byly těžkými soupeřkami. Na konci jsme to možná o něco více chtěly," uvedla Venus Williamsová.

Rodinnou spolupráci si nemohla vynachválit. "Na kurtu se doplňujeme, protože jsme obě extrémně pozitivní. Chtěla bych poděkovat Sereně za to, že je tou nejlepší partnerkou. Nechtěla bych hrát s nikým jiným, je úžasná," uvedla.

Na Australian Open Venus a Serena Williamsovy triumfovaly v deblové soutěži potřetí, předchozí tituly vybojovaly v letech 2001 a 2003. Celkem získaly v ženské čtyřhře osmý grandslamový titul, naposledy nenašly přemožitelky loni ve Wimbledonu. Triumfovat dokázaly na všech čtyřech grandslamech. Společně vyhrály také olympiády v roce 2000 v Sydney a 2008 v Pekingu.

Mladší Serena si může z Melbourne stejně jako před šesti lety odvést hned dva tituly, protože v sobotu hraje s Ruskou Dinarou Safinovou finále ženské dvouhry. V té už má ve sbírce tituly rovněž ze všech grandslamů. Její sestře Venus chybí tituly z Paříže a Melbourne. Ve finále ji vždy zastavila právě Serena. Mezinárodní mistrovství Franie a Austrálie však starší ze sester vyhrála v roce 1998 po boku krajana Gimelstoba.

Fed Cup hrát nebudou
Stejně jako v loňské sezoně se Serena s Venus neobjeví v týmu Spojených států, kteří čeká příští týden fedcaupové utkání proti Argentině.

"Tento rok, kdy máme nový program a nové závazky, to myslím není nejlepší čas na Fed Cup," povzdychla si Serena, kterou v sobotu čeká boj o jubilejní desátý grandslamový titul ve dvouhře. Nový ročník Fed Cupu začne přesně za týden 6. února. Tým Američanek je složen z kvarteta hráček: Bethanie Matteková, Jill Craybasová, Melanie Oudinová a Liezel Huberová.

Dlouhý si finále nezahraje ani v mixu
Českému tenistovi Lukáši Dlouhému nevyšel ani druhý pokus o postup do finále deblové soutěže na letošním Australian Open. Po vyřazení v semifinále mužské čtyřhry dnes neuspěl ve stejné fázi turnaje ani ve smíšené čtyřhře, v níž společně s krajankou Ivetou Benešovou podlehl 4-6 1-6 indickému páru Sania Mirzaová, Maheš Bhúpathí.

Čeští tenisté přitom vstoupili do zápasu lépe a záhy vedli 3-0, jenže pak už na dvorci vládli jejich indičtí soupeři. Benešová s Dlouhým uhráli jen dva další gamy a za 54 minut odešli poraženi. Mirzaová s Bhúpathím se ve finále utkají s francouzsko-izraelskou dvojici Nathalie Dechyová, Andy Ram.

- AUSTRALIAN OPEN (Melbourne, tv. povrch, 15.700.000 dolarů) -
páteční výsledky žen

Čtyřhra - finále:
S. Williamsová, V. Williamsová (10-USA) - Hantuchová, Sugijamaová (9-SR/Jap.) 6-3 6-3

Smíšená čtyřhra - semifinále: Mirzaová, Bhúpathí (Indie) - Benešová, Dlouhý (ČR) 6-4 6-1

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
No klobouk dolů před nimi, bůhví, co k tomu zase řekne broz:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist