Serena na pátý pokus obhájila titul na Australian Open

30. 1. 2010, 13:57
Aktuality 32
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Serena Williamsová poprvé dokázala obhájit titul na Australian Open. Ve finále zdolala Belgičanku Justine Heninovou a z Melbourne si odváží již pátý triumf, celkově dvanáctý grandslamový.
Profily hráčů
Serena Williamsová

Světová jednička Serena Williamsová porazila v dnešním finále v Melbourne nenasazenou Belgičanku Justine Heninovou, vracející se na dvorce po dvacetiměsíční pauze, ve třech setech 6-4 3-6 6-2 a připsala si dvanáctý grandslamový triumf ve dvouhře. Mladší ze sester Williamsových tím vyrovnala zápis své slavné krajanky Billie Jean Kingové.

"Billie, jsme na tom stejně. Dosáhla jsem svého cíle," prohlásila světová jednička při ceremoniálu na dvorci. Po dnešním vítězství jí chybí šest grandslamových titulů, aby dotáhla legendy Martinu Navrátilovou a Chris Evertovou. Obě mají na svém kontě 18 trofejí z turnajů velké čtyřky a v historickém pořadí se dělí o čtvrté místo. "Nikdy bych si nepomyslela, že budu moci Martinu dostihnout, protože je opravdu úžasnou šampionkou. Prostě dělám, co mohu. Tenis v Melbourne si jednoduše užívám," pokračovala Williamsová.

Osmadvacetiletá Američanka proměnila pátou účast ve finále Australian Open v pátou výhru především díky tomu, že ve vyrovnaném duelu lépe zvládla klíčové body a brejkové šance. V první sadě čtrnáctého vzájemného měření sil ji držel hlavně vynikající servis, díky němuž odvrátila šest ze sedmi brejkbolů.

Naopak Heninová, která dostala od pořadatelů divokou kartu a po dvou letech se vrátila na grandslamovou scénu, prohrála vlastní podání dvakrát a úvodní sadu kvůli tomu ztratila v poměru 4-6.

K dočasnému zlomu ve vývoji duelu došlo za stavu 3-3 v druhém setu. Bývalá světová jednička sebrala Williamsové servis, zpřesnila a zrychlila údery a k radosti australského publika poslala sérií deseti vyhraných míčů po sobě dramatické utkání do rozhodujícího dějství.

V něm však opět prokázala lepší nervy americká hráčka. Soupeřku definitivně zlomila v šestém gamu, kdy zariskovala a esem z druhého podání zvýšila na 4-2.

Heninová: Tohle jsem ani nečekala
Heninová už na zvrat nenašla psychické síly a také v druhém turnaji po návratu k soutěžnímu tenisu se musela smířit s finálovou účastí. Na triumf stejně jako v Brisbane nedosáhla. Příliš zklamaná ale nebyla. "Je to mnohem více, než jsem mohla čekat. Během posledních čtyř týdnů jsem dosáhla výborných výsledků, uhrála jsem dvě finále. Mohu být velmi spokojená, návrat byl správným rozhodnutím," řekla vítězka z Melbourne z roku 2004.

Australští diváci si ji velmi oblíbili a ve finále jí vytvořili takřka domácí prostředí. "Byly to pro mě dva velmi emotivní týdny," prohlásila Heninová, když s rukou přitisknutou na srdci děkovala publiku v Melbourne za podporu.

Obdivem ke skvělému comebacku v podání belgické hráčky nešetřila ani Williamsová. "Je vzrušující mít Justine zpátky na okruhu. Bezpochyby může být světovou jedničkou, zvlášť s ohledem na nynější žebříčkový systém," uvedla Serena, která se v posledních sezonách soustředila hlavně na grandslamové podniky a menší turnaje často vynechávala.

Williamsová tak po triumfech v lichých letech 2003, 2005, 2007 a 2009 v Melbourne poprvé dokázala obhájit titul. Na grandslamech se jí to podařilo ještě v roce 2003 ve Wimbledonu.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
finálový výsledek žen (30. 01. 2010)

Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Heninová (Belg.) 6-4 3-6 6-2

Statistika:
Esa: 12:4. Dvojchyby: 3:6. Nevynucené chyby: 37:32. Vítězné míče: 32:28. Využité brejkboly: 6 z 11/5 z 16. Celkem získané míče: 90:85. Čas utkání: 2:07 hod.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zaprvé bych chtěl ocenit, že se utkání protáhlo na tři sety. Ta zdlouhavá bilance 13 ženských grandslamových finále ve dvou setech je konečně proražena. Hurá! I ze zvukových mirkorofonů se dalo vyčíst, že na začátku třetího setu byli diváci "oživeni živou vodou" a průběh třetího setu byl již správný kotel. Ještě, kdyby k tomu přispěla i dramatičnost...
Upřímně, Justine jsem v tomto utkání moc nevěřil, již z důvodu posledního zápasu se Serenou, kde ji Serena naprosto suverénně vyklepla. Připadalo mi pro Justine skoro nemožné vracet údery ze Serenina skvělého servisu a zároveň hrát své servisy tak, aby je nemohla Serena okamžitě zreturnovat obrovskou ránou. První set mě v tom víceméně utvrzoval, ale asi v půlce druhého se to naštěstí prolomilo a Justine pochopila, že hraje finále grandslamu a svoji hru na servisu i returnu výrazně zlepšila. Jaká škoda pro třetí set, že Justine nakupila v klíčových gemech ty proradné dvojchyby, bez nich se mohl zápas ještě o něco prodloužit a zdramatizovat...
Nic naplat, určitě je škoda, že Justine sovji první šanci na grandslam po návratu na kurty neproměnila, nicméně zde je důležité to slovo PRVNÍ. Takovýchto šancí bude mít jetšě mraky, navíc, AO není její vysněný turnaj, přesto v něm dokázala potrápit vítězku předchozích čtyř ročníků a suverénní světovou jedničku. Vysněný titul může přijít v Paříži, kde jí již vše "hraje do karet-bude více rozehranější, antuka jej jeí nejoblíbenější povrch, vládce na tomto povrchu se stále hledá, není zde tak důležitá procentuální úspěšnost prvního serivsu...
Teď to vše závisí už jen na Justine.
Reagovat
weak
...jj, Justine muze priste GS vyhrat... ovsem pokud ji zase nechyti a tajne nepotrestaji za doping... teda pardon, co to pisu... pokud Justine zase neztrati nahle motivaci a na rok ze svetoveho tenisu opet neodejde... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ona měla problémy s dopingem?
Reagovat
smazaný uživatel
weak - neco mi uniklo? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, zda to bylo myšleno opravdu tak přímo na osobu Justine, ale pokud ano, myslím, že novodobým metodám antidopingových kontrol by nic neuniklo. Oc.cat to dnes dovedou pouze Rusáci.
Reagovat
skott
hej, tak to jsem jako preslechl:))
Reagovat
smazaný uživatel
:)Tak aby se ti ulevilo, na tenis to konkrétně s Rusy mířeno nebylo.
Reagovat
weak
nevim jak vy, ale ja osobne NEVERIM, ze Justine - symbol drivu, ambice a zizne po vitezstvich, by jen tak pro nic za nic, navic na vrcholu, ukoncila karieru...
nechape to vůbec nikdo a vsichni si o tom mysli svoje...

ciste hypoteticky - kdyby HENIN skutecne chytli, ze dopovala, vzdycky se vice vyplati s takovou hvezdou se tajne domluvit, ze si da jako trest rok dva pauzu a pak se muze vratit - prinese to jen sama positiva - neocerni to ani ji samou, ale hlavne ani svetovy tenis, coz je samozrejme pto ITF(WTA/ATP mnohem dulezitejsi... Pokud by se totiz provalilo, ze takova hvezda ziskala sve tituly za podpory dopingu - razem by zajem sponzoru, medii a divaků rapidně poklesl a to v dobe krize plati o to vic... neni zadnym tajemstvim, ze treba ATP uz nekolik let je na pokraji krachu a je rada, ze preziva....

Slysel jsem z nekolika zdroju, ze takhle chytli uz nekolik hvezd a vzdycky byla zvolena radeji cesta domluvy...
Reagovat
weak
...na konci své řeči po finále Justine včera řekla "...uvidíme se příští rok, teď už to mohu najisto říct..."

myslím, že pokud by byla Justine natolik labilní ve svých myšlenkách o motivaci, karieře a smyslu se pohybovat na tůře (zduraznuji, ze její ukončení kariery v nejlepsím veku a na samotnem vrcholu nema ve svetovem tenise obdoby), tak by si asi nechávala zadní vrátka na to, že se ji podobná "ztráta motivace" přihodí během roku znovu... ale ona si už je teď jistá, že do Melbourne příští rok přijede zas? Nějak se v tom ztrácím.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, odkud své zdroje bereš, ale věřím, že nepodložené informace sem umisťovat nebudeš...
Myslím, že pokud Justine takto očerňuješ, mohl by sis "pochutnat" i na jiných velkých jménech ženského tenisu, namátkou třeba Jana Novotná a Steffi Graf. Je to úplně stejný případ, také zde obě dvě ukončily svoji kariéru na vrcholu. Nikdy jsem ale neslyšel na adresu ani jedné z dam obvinění, že se někdy zapletly v této sféře. Opakem je Martina Hingis, která opravdu prolbém s dopingem měla, ale kariéru nekončila na vrcholu, naopak se již celé léto 07 herně trápila.
Zde byl doping pravděpodobnější, než u hráčky, která vládla roku minulém světovému tenisu a žádné známky problémů s výkonností na ní viditelné nebyly. Navíc Justine uvažovala o založení nové rodiny, když jí to před tím s Hardennem nevyšlo.
Reagovat
smazaný uživatel
A nevím, zda tu větu z Melourne můžeš brát nějak hodně vážně. Řekla to před plnou Rod Laver arenou, před davem australsých fanoušků, dychtivě očekávajících další tenisový koncert v podání Justine. Jinou větou by je zklamala, toť můj názor.
Reagovat
weak
je to podobné jako s BRYANY - serena nezahrála herně nejlepší turnaj a přesto jej vyhrála... o to to musí těšít více - vyhrát grandslam ikdyž to moc nejde, to je prostě paráda....

Pamatuji, když v roce 1997 poprvé zazářila VENUS, porazila na US OPEN Spirleu, malem se tam porvaly :-), serenu ještě nikdo neznal, zacla hrat se segrou debla... jen se tak smala a rikala neco ve stylu "ja nic, ja jen tak se segrou stojim na kurte a ona to tahne... a porad se smala".... a za par mesicu nastoupila do singla ona... a kde je dneska... :-) Serena, byt bych ji za ten excess na us open potrestal aspon na rok distancem, tak je to pro me nejlepsi hracka vsech dob - nema prakticky slabinu a ikdyz je obvazana, sotva leze, je nervozni, tak v klidu vyhraje znovu dalsi grand slam....
Reagovat
smazaný uživatel
ale tak zase pár slabin by se našlo,tou největší je pohyb,kdyby Serena chtěla,tak s tím může něco dělat,ale asi by při tom stratila na síle a odrazilo by se to třeba na servisu.
Reagovat
weak
a co by s tim asi mohla delat? nechat si uriznout kozy? :-)) serena neni tlusta, ma proste takovou postavu - jako farmarka nebo cesacka bavlny, ma to v genech, po oracene....
Na to jak je Serena "narostla", tak se pohybuje skvele... Letos ale byla nejaka lina, spise v tom hrali roli ta zraneni, ktera mela zavazana... ale kdyz prislo na dulezity mic, tak vybehala velke mice....
takze v obezite bych to fakt nevidel...
navic SERENA hrala takhle agresivne i pred lety, kdyz jeste tak narostla nebyla.... takze naopak - o to vetsi ma kredit, kdyz s takovym handicapem na zadku a na prsou dokaze byt bezkonkurencne nejlepsi....
Reagovat
smazaný uživatel
Obezita to není, ale nadváha to je. I když Serena :DDD tam leta ve svých materiálech uváděla nějakou neskutečnou cifru ;) ohledně své váhy, patrně ze začátku kariéry,..no. Ale má výsledky, to se počítá. Tečka.
Reagovat
skott
Ja to rikam porad, Serena ma neco jako turbo:) Kdyz chce tak vybeha cokoliv a zrychleni ma jak Dementieva.To bylo krasne videt proti Azarence, ktera ji honila po bejslajne sem tam a stejne to bylo malo.
Reagovat
smazaný uživatel
weak: nejlepší hráčka všech dob... vidíš to, pořád se řeší muži, ale kdo je "nejlepší" (vím, těžce relativní pojem) z ženských? Ač se mi některé její výroky nezamlouvají, volil bych asi M. Navrátilovou.
Reagovat
weak
mas pravdu, tezko se srovnavaji hraci/hracky z ruznych tenisovych er... taky jsem fanda Martiny a asi bych v ankete o nejlepsi hracku vsech dob dal hlas prave ji :-), to, co dokazala, kdy v 45 letech dokazala, ze dokaze hrat porad singla a na trave vyrovnane zapasy s top20 hrackami, to je neco bezprecedentniho...
Reagovat
Vojtaakk
Jednoznačně rozhodl servis, výměny byly podle mě celkem vyrovnané. Navíc na obě tenistky se dá koukat (myslim tenisově), ale krom těhle dvou tak ještě Venus, Kim a Elena. Zbytek je jen takový pinkání...

Jinak doufam že na FO nechytne Elena Heninovou už takhle brzo, byla to docela škoda, myslim že min. takový semifinále by jí slušelo... i když jí to sluší často :-)
Reagovat
skott
Nezbyva nez opet smeknout pred Serenou, v soucasnosti nema konkurenci!Obhajit vitezstvi v singlu i deblu je neskutecne, zvlast po takovych krizovkach, co musela resit s Azarenkou a i dnes s Henin po prohranem 2.setu, kdyz zacinala mit Justine navrch.Obe sice odehraly na turnaji lepsi utkani nez finale, ale aspon jsme se po dlouhe dobe dockali znova tri setu a poradneho dramatu.A i kdyz nejsem nadsenej z navratu Henin, tak musim uznat, ze WTA dostava vetsi stavu;)
Reagovat
smazaný uživatel
Z výsledku nemám radost. Zápas to byl pěkný, ale Sereně jsem to teda tuze nepřál... ne kvuli Justine, ale kvuli Williamsce - ta mi fakt vůbec nevoní (i když tenis hraje parádní).
Reagovat
smazaný uživatel
Dopoledne jsem skákal jak písečná blecha, Sereně jsem fandil po dlouhé době a spolu s úspěchem juniorky Plíškové jsem si připadal jak v tenisovém nebi :DDD. Henin má skvělý styl, rád ji vidím hrát, ale bohužel k srdci mi nikdy nepřirostla. Sereně jsem kdysi vzhledem k rostoucím tělesným proporcím tak dlouhou kariéru na vrcholu nepředpovídal, je pravda, že je pořád samý fáč, ale je to nezmar! :D
Reagovat
skott
Ja byl dneska vyjimecne na strane Sereny, asi z podobnych duvodu jako olfess.Driv jsem nemusel ani ji, ale postupem casu mi prestala vadit.Da se rict, ze vlastne obe Williamsky.Venus dospela, Serena sice trochu min, porad si neodpusti svuj sarkasmus, ale oproti Henin jsou aspon ferovy tenistky.
Jeste jsem chtel rict, ze ja jsem si taky napriklad pred deseti lety nedovedl predstavit, ze Serena bude touhle dobou vyhravat Slamy, zatimco treba takova Hingis bude mit davno po kariere.To mi prijde neuveritelny, zvlast proto, ze jsem vzdycky povazoval za nejlepsi hracku svoji generace prave Martinu.Bohuzel Serena ji utika s kazdym GS cim dal vic.
Reagovat
smazaný uživatel
Votom je ten tenis aby se breakovaly a bylo to zajímavé víc , když se ti to nelíbí tak si zrob svůj turnaj a přihlaš si tam samé kolohanáty šesti metrové tipu Karloviče ,Isnera , Ljubičiče a můžeš si užít krásny tenis a jak se šijí samé projektily typu ES
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel som to tak ze zensky tenis je typicky samymi breakmi zatial co u muzov je typicke drzat si servis a jeden break v muzskom tenise casto znamena stratu setu. Nepaci sa mi proste ked zena podava je vo vedeni a nedokaze doservirovat lebo to psych. napr. nezvladne. A nepaci sa mi Karlovic. Paci sa mi proste ze ked zajtra budu podavat Federer alebo Murray budu si drzat servisy ale zaroven bude kopa vymen ale aj tak na konci ten co podava si to svoje podanie vyhra zatial co u zien to je naopak a robia vela chyb
Reagovat
smazaný uživatel
Ale finale Brisbane kde hrali Justine a Kim malo vyssiu uroven. Keby Justin lepsie podavala tak by bola vyhrala myslim si ze vo vymenach bola lepsia. Ale zase to bol typicky zensky tenis same breaky no dufam ze zajtra Federer Murray sa enbudu breakovat ako na beziacom pase:D A co sa tyka RG tak si myslim ze Justine tam urcite vyhra neviem kto by ju porazil kedze na antuke je najlepsia a este sa dostane do lepsejformy teraz na dalsich turnajoch medzi AO a RG cize tam by som to videl jednoznacne na Justine titul v Parizi.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Serena, zvládla to i přes zdravotní potíže! Justine na Wimbledon nedosáhne, ne pokud bude Serena s Venus na okruhu.
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace serene, i kdyz sem to vic prala justine..jen mi serena prisla na kurtu nejaka znudena, nevim :-)
jo a kdyz pak mluvila, tvarila se normalne a smala se, tak to byla fakt pekna baba, co? :)
Reagovat
smazaný uživatel
škoda no,ale na FO to tej hekálistke vráti...chce to ale zapracovať na servise,tam je ten rozdiel medzi nimi výrazný...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ženský tenis nepozerám, ale na tento sa dalo dívať, to musím uznať. Henin bola jediná hráčka, ktorej tenis som sledoval. To ukončenie kariéry a návrat, to som z jej strany nepochopil dodnes. Jej hra má však úroveň a hrá ako žiadna z nich. Už pred pár dňami som však za víťazku tipol Sirenu, aj keď som dúfal v opak.
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi dobře... :-) idyž Sereně nefandím, tak jsem jí to tentokrát přál! Pač vítězství Henin bych asi nerozdejchal... Serena je opravdu právem nejlepší tenistkou.
Reagovat
firestarter
Prohrála herně lepší tenistka, Justine bude muset zamakat na servisu, jestli chce ten Wimbledon...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist