Sen o finále se rozplynul, Češky v Itálii prohrály 0-10 na sety

25. 4. 2010, 14:49
Aktuality 5
FED CUP - České tenistky finále Fed Cupu hrát nebudou. V semifinále na půdě obhájkyň titulu Italek neuhrály prohrály 0-5, aniž by během víkendu získaly jediný set. V sobotu se nedařilo Šafářové i Hradecké, dnes o čestný bod marně bojovala i Petra Kvitová, znovu Hradecká a porážku ve čtyřhře nezmírnilo ani duo Peschkeová a Hradecká.
Petra Kvitová

Po sobotních porážkách Lucie Hradecké a Lucie Šafářové dnes italská jednička Flavia Pennettaová porazila Petru Kvitovou 7-6 6-2 a získala vítězný bod. Náhradnice Sara Erraniová pak umocnila triumf Italek výhrou 6-4 6-2 nad Lucií Hradeckou a debakl českého týmu završila čtyřhra.

Italky vybojovaly čtvrtou finálovou účast za posledních pět let a titul budou obhajovat proti lepšímu z dvojice USA - Rusko.
Kvitová před třetí dvouhrou nahradila na poslední chvíli Šafářovou, kterou při dopoledním tréninku bolelo rameno. "Chtěla jsem uhrát bod, ale bohužel, jsou to patnáctá a sedmnáctá hráčka světa a na antuce jsou doma a hodně nepříjemné," řekla Kvitová v České televizi.

Kvitová nezvládla začátek duelu. Působila nervózně a netrefovala kurt, v prvních dvou hrách vyhrála jen jeden fiftýn. Pak se uvolnila, dala pár vítězných míčů, ukázala sílu svého křížného bekhendu a získala jistotu. Ztrácela 2:5, ale za stavu 3:5 jistě odvrátila při svém servisu setbol a vyrovnala na 5:5. O setu rozhodl tie-break, v němž Kvitová vyprodukovala více chyb a při setbolu dvojchybu.

"Po prvním setu jsem byla trošku naštvaná a nechtěla jsem to vzdát," řekla Kvitová. Hráčka z Fulneku začala podávat a vedla 30:0, ale podání přesto ztratila. "Něco se zvrtlo, já se pak snažila bojovat, ale bohužel to nestačilo," řekla. Na antuce už nedokázala přitlačit a Pennettaová zápas ukončila bezpečně esem.

Kapitán Petr Pála původně plánoval, že Kvitovou nasadí do dvouher místo Hradecké, ale musel svůj záměr změnit kvůli bolavému ramenu jedničky Šafářové. "Tuhle variantu jsme nechtěli, ale nedá se nic dělat. Musíme hrát v sestavě, jaká je k dispozici," uvedl Pála na facebooku českého fedcupového výběru.

Hradecká nastoupila za rozhodnutého stavu proti Erraniové, která na rozdíl od české reprezentantky téměř nechybovala a dostala se rychle do vedení. Italka hru kontrolovala a za hodinu a 18 minut se radovala z vítězství.

Také závěrečná čtyřhra, do které vedle deblové specialistky Květy Peschkeové nastoupila Hradecká, byla dlouho jasnou záležitostí. Až za stavu 6-2 5-1 pro italský pár Schiavoneová/Erraniová se Češkám povedlo několik výměn a dokonce měly tři možnosti na vyrovnání na 5-5. Sedmý mečbol už ale Schiavoneová proměnila a dala debaklu konečnou podobu.

Mezi elitní čtyřkou se v této soutěži podobně jednoznačný rozdíl zrodil naposledy v semifinále roku 2004, kdy Francouzky smetly bez ztráty setu tým Španělska.

- FED CUP (semifinále) -
kompletní výsledky (24. - 25. 04. 2010)

Itálie - ČR 5-0
sobotní výsledky 24. dubna 2010:
Pennettaová - Hradecká 6-4 7-5
Schiavoneová - Šafářová 6-0 6-2
nedělní výsledky 25. dubna 2010:
Pennettaová - Kvitová 7-6(3) 6-2
Esa: 3:2. Dvojchyby: 5:5. Vítězné míče: 21:22. Využité brejkboly: 4/5 - 2/5. Nevynucené chyby: 21:29. Celkem získané míče: 69:59. Čas: 1:24 hod.

Erraniová - Hradecká 6-4 6-2
Esa: 0:2. Dvojchyby: 0:4. Vítězné míče: 20:25. Využité brejkboly: 5/10 - 2/3. Nevynucené chyby: 13:30. Celkem získané míče: 67:49. Čas: 1:18 hod.

Erraniová/Schiavoneová - Hradecká/Peschkeová 6-2 6-4
Esa: 1:2. Dvojchyby: 2:3. Vítězné míče: 36:27. Využité brejkboly: 4/9 - 1/9. Nevynucené chyby: 13:20. Celkem získané míče: 73:55. Čas: 1:19 hod.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
BooOoo
tak ta čtyřhra .. to mně docela pobavilo ... :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Chybi vyrazna osobnost - tahoun. Děvčata vždy jednou zahraji skvěle a pak mizerie. Nepochybně maji na vic, ale nedokaži konzistentně či aspon častečně si udržet vykonnost.. Tipoval jsem to na 4:1 pro Italky, nakonec ani ta čtyřhra nic.. Škoda,ale nevidim zatim žadne šanse ani do budoucna, pokud by Německo nezazdila ta Petkovičova, tak ani v semi nejsme. Musi se ale ocenit, že ani jednou to nebylo odflaknute a byl patrna snaha. Snad přiště to bude lepši.
Reagovat
skott
Ja bych naopak rekl, ze nas tym ma budoucnost velkou.Kdyz si vsude ted ctu nazory po prohre s Italkama, tak mi to trochu pripada, jako bysme sestoupili nekam do euroafricky zony, pritom holky dva roky po sobe patri mezi ctyri nejlepsi tymy sveta.Co by za to jini dali, treba Srbky s dvema ex-svetovyma jednickama nebo Francouzky relativne jeste nedavno pravidelne finalistky a vitezky, strachujici se o ucast ve svetove skupine...
Vsechny hracky krome Kvety jsou porad mlade a kdyz se podivame zrovna na Italky, ty taky zraly jako vino nez zacly sbirat ve Fed Cupu uspechy.Vubec bych nedelal vedu z toho, ze holky s nima neuhraly ani zapas, loni podobny vyprask od Pennety a spol. obdrzely i Rusky se silnejsim vyberem.
Chtelo by to jenom stabilizovat role, aby pokazde nebyla odpovednost na nekom jinem.Tahounem muze byt Petra, ta uz nekolikrat ukazala, ze ji pozice jednicky nevadi a unese tlak prvni hracky, druhe misto asi Safarova, hlavne doma na taraflexu je jasna volba.Chyba byla jenom nepovolani Ivety, na antuce u nas lepsi tenistka neni.No a v deblu je jistota Kveta Peschke.Nevidim duvod proc by do tri let nemohly nase tenistky FC vyhrat, siroky tym ani talent nechybi...
Reagovat
smazaný uživatel
tak ja si nemyslim ze by ivety dokazala vyhrat nad jednou z italek mozna kdyby zacinala safarova s pennettou tak by to mohlo byt jinak myslim ze by ji lucka porazila ptz flavia nehrala nic extra...potencial u nasich hracek je veliky ale v podstate vsecky jsou strasne labilnia zatim nedokazou si udrzet stabilni vykony tak doufejme ze postupem casu se to zlepsi a muzeme ten fed cup vyhrat. ale je pravda ze bychom meli byt radi za to kde sme a ze se nemosime nekde placat treba takove rumunky ktere maji hracky o trochu lepe postavene v zebricku nez my se placaji v euroafricke zone...
Reagovat
smazaný uživatel
Semifinále je naše maximum, možná spíš zázrak... Když vezmeme umístění holek na žebříčku WTA tak není co řešit..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist