Safinová: Věděla jsem, že takový den přijde

29. 1. 2009, 15:42
Rozhovory 18
Dinara Safinová sice turnajem v Melbourne neprocházela úplně suverénně, ale v pravý moment se proti zatím nejtěžší soupeřce vytasila se svými největšími zbraněmi. Konečně jsem hrála, jak umím, řekla ruská tenistka po svém vítězství nad krajankou Zvonarevovou.
Dinara Safinová (© australianopen.com)

Co bylo klíčem k dnešnímu vítězství? V čem jste byla lepší?
No, myslím, že jsem hrála agresivněji než v předchozích zápasech. Řekla bych, že jsem víc chodila do úderů než ona a dařilo se mi víc využívat šance, které jsem měla.

Byl to ideální zápas před finále?
Ten první set byl... perfektní, řekla bych. Ve druhém setu jsem měla šance ji vzít podání, vedla jsem třeba 30:15, to jsem měla být důraznější. Odehrála jsem ale hodně dobrý game za stavu 5-6, když podávala, a pak taky solidní tie-break.

Jakou zásluhu na tom má Justine Heninová? Od té doby, co jste ji loni porazila (Safinová byla poslední tenistkou, která Belgičanku porazila, pozn.), se z vás stala úplně jiná hráčka...
Nevím. Neporazila jsem jenom Justine, celý ten turnaj v Berlíně mě změnil. Po něm jsem jiná hráčka, ale nevím, jestli to bylo Justine nebo ostatními soupeřkami, které jsem tam porazila.

Vítězství nad ní vám ale možná dalo sebedůvěru, která vám předtím chyběla.
Vážně nevím. Před turnajem jsem tehdy koukala na pavouka a řekla si, že moc chci hrát proti Justine. Nevím proč, ale tenkrát jsem věřila, že ji můžu porazit. Když jsem vyhrála, bylo to snad poprvé, co jsem porazila světovou jedničku. Pak jsem vyhrála nad dalšími skvělými hráčkami a to mi dalo tolik sebedůvěry, že teď vím, že můžu porazit ne jednu, ale třeba tři nebo čtyři špičkové tenistky za sebou.

Na tom samém turnaji jste porazila i Serenu. Myslíte, že vám to pomůže ve finále?
Víte co, tam se hrálo na antuce. Tady je to úplně jiné. Nevím, jestli budeme hrát se zataženou střechou nebo ne. Uvidíme, jak to bude vypadat v sobotu. Ale nehrála jsem s ní jen v Berlíně, ještě dvakrát předtím. Doufám, že tehdejší chyby nebudu opakovat.

Myslíte, že na US Open a Turnaji mistryň, kde jste s ní potom ještě hrála, jste jen nebyla fyzicky nebo psychicky připravená?
Těžko říct, protože na US Open a pak na Turnaji mistryň jsem vůbec nebyla připravená hrát. Byla jsem úplně mrtvá, už jsem v sobě neměla energii. A pak na US Open jsem přijela po dvou vyhraných turnajích v řadě a hrála jsem finále v Pekingu, to mi sebralo hodně sil. Když jsem tam přiletěla, nebyla jsem prostě připravená hrát. Teď je to jiné, je začátek sezony a je to jiný turnaj.

Ve všech dosavadních zápasech jste byla výše nasazená než soupeřka a zřejmě i favoritkou. Bude to teď lehčí, když ve finále narazíte na výše nasazenou soupeřku?
Beru to jen jako další zápas. K dnešku můžu říct jen to, že jsem bojovala se soupeřkou a ne se sebou.

Serena prohrála před dnešním zápasem poslední tři utkání s Dementěvovou. Vy jste předtím prohrála třikrát v řadě se Zvonarevovou. Jak si vysvětlujete, že se tu všechno změnilo? Má to nějaký důvod, nebo je to jen náhoda?
Myslím, že je to náhoda. Ano, loni jsem se Zvonarevovou třikrát prohrála, ale tohle je nový rok. Dneska jsem se cítila na kurtu v pohodě.

Co by pro vás znamenalo vyhrát první grandslamový titul?
No, bylo by to úžasné, vyhrát stejnou trofej jako můj bratr. Splnil by se mi tím sen.

Sobotní noc je ještě daleko. Co do té doby budete dělat?
Nic moc. Teď je sedm hodin, musím ještě mluvit s novináři. Asi se pak vrátím na hotel a podívám se na nějaký film. Zítra budu trénovat a budu se snažit co nejvíc odpočívat.

Kdybyste si mohla vybrat, radši byste hrála pod širým nebem, nebo se zataženou střechou? Hraje to u vás roli?
Pod střechou, není ani možné někam vyjít.

Ale bude se to hrát v sobotu večer.
V sobotu večer? Aha...

Mění to něco na hře? Světlana (Kuzněcovová) například řekla, že hrát pod střechou byla velká výhoda pro Serenu kvůli jejímu servisu.
No, bylo to pro ni jiné, protože zápas začaly hrát pod otevřenou střechou a až pak ji zatáhli. To je pak těžké se přizpůsobit. Někomu se to podaří rychleji, někomu pomalu.

V čem byste se měla zlepšit oproti dnešku - pokud vůbec - abyste v sobotu vyhrála?
To nevím. Porazila jsem hráčku, která ke konci minulého roku a na začátku tohohle hrála velmi solidně. Všechny zápasy až do semifinále vyhrála s přehledem a já ji dneska porazila. Řekla bych, že to byl skvělý zápas.

Teď samozřejmě předbíhám, ale když Marat vyhrál svůj první grandslam, zapil to studenou vodkou. Čím byste výhru zapila vy?
Já nepiju alkohol, nejčastěji piju čistou vodu.

A kdybyste vyhrála?
Moc nepiju. Nanejvýš tak skleničku vína.

Když váš bratr vyhrál tady a na US Open, byla z toho velká oslava v domě vašich rodičů. Co vy? Oslavili byste to stejně, nebo míň, protože už jsou zvyklí na vítězství díky vašemu bratrovi? A řekla byste, že víc čekají od něj, nebo od vás?
To nevím. Bratr je taky v Moskvě, takže nejspíš povečeříme spolu a užijeme si ten den. Já pak budu muset brzy odjet, protože mě čeká další turnaj v Dubaji.

Když si vzpomenete, jak jste na sebe byla rozzlobená po zápase s Cornetovou, věřila byste, že dojdete až do finále?
Ano, protože jsem věděla, že nevyužívám potenciál, který mám. Nehrála jsem agresivně a spíš čekala na jejich chyby a nevyužívala všechny své údery. Věděla jsem, že takový den jako ten dnešní musí přijít. Konečně jsem se do toho dostala a hrála, jak umím.

pva, TenisPortal.cz, australianopen.com

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
heyyy,dufam,verim a drzim palce nech to vyhra.VIVA LA SAFINA!
Reagovat
skott
Taky jsem to vedel a nikdy nepochyboval:-)A v sobotu si vem, co ti pravem nalezi!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Praktický stříbrný talíř :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Aspoň jednou bys mohl fandit našim barvám, ne? Nebo si aspoň odpusť tyto komentáře.
Reagovat
smazaný uživatel
To nejde, je to silnější než já :-D Go Serena go!
Reagovat
skott
nepofato na A4 a tesnopisem:-)
Reagovat
carolyn
Vy jste komici :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To musí být nějaká úchylka, nejsi amík a fandíš ošklivý prdelatý kozatý afroameričance, abych se vyjádřil korektně :)
Naši slovanští příbuzní ti nevoní?
Reagovat
smazaný uživatel
Když si sysel vzal čelenž při mečbolu, tak trochu hodně pochybovat musel i optimista skott. Kolik asi centimetrů scházelo k tomu, aby se míč čáry dotknul?
Reagovat
carolyn
Brozi tok v tobě se vyznat...jedna ti přijde kozatá a druhá by podle tebe měla mít prsa větší....
Reagovat
smazaný uživatel
Najednou bych měl fandit podle národnosti či původu? :-D Dyť ty seš toho odpůrce přece..
Reagovat
skott
Ja ji verim vzdy az do posledniho micku.Kdyz te bavi zenskej tenis, tak ti ani nic jinyho nezbyva:)Tvoje neustale syckovani, me nechava klidnym.
Reagovat
carolyn
Nepofato nehádej se tady a už jdi :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Jen tě kontroluju, zda už ležíš :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Carolyn, jsi slepá? Jedna má prsa menší než její brácha, kdežto Sereně zase setrvačnost těles značné hmotnosti působí problémy při dobíhání míčů. To není vůbec spravedlivé!
Reagovat
smazaný uživatel
Brozi, já jsem už na to konečně přišel - admin musíš být ty sám, jinak to prostě není možné:)) Myslíš, že má Marat větší prsa než Dinara???:))
Reagovat
smazaný uživatel
Teď už opravdu žasnu. Co tam mám nepřijatelného? Nejsi náhodou ochránce menšin, které nás tak moc kulturně obohacují? S takovým elánem by se možná mělo uvažovat o nějaké práci v Bruselu. Buď rozumně diskutuj nebo si nás nevšímej nebo si jdi rovnou počíst na velké portály a pak uvidíš, co čecháčkové anonymně dokážou napsat.
Reagovat
smazaný uživatel
Dinarka to vyhraje... !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist