Safinová triumfovala i v Tokiu. V žebříčku poskočí už na 3. místo

21. 9. 2008, 09:47
Aktuality 26
WTA TOKIO - Ruská tenistka Dinara Safinová pokračuje ve skvělých výkonech. V dnešním finále na turnaji v Tokiu porazila svou krajanku Světlanu Kuzněcovovou přesvědčivě 6-1 6-3 a ve svém sedmém letošním finále získala už čtvrtý titul. V novém vydání žebříčku se posune na třetí místo.
Dinara Safinová

Dinara Safinová letošní sezonu nezačala nejlépe. Z úvodních 21 duelů vyhrála jen jednáct a asi málokdo čekal, k jakému tažení se nastartuje na antuce v Berlíně.

V Německu získala svůj první letošní titul, když porazila Heninovou, Serenu Williamsovou nebo Dementěvovou. Za poslední čtyři měsíce odehrála devět turnajů a na sedmi se dostala minimálně do finále. Pouze ve Wimbledonu vypadla už ve 3. kole s Peerovou a na US Open se Serenou Williamsovou. Připsala si i premiérovou finálovou účast na grandslamu (French Open).

A dnes už počtvrté v této sezoně triufovala. Na Toray Pan Pacific Open v Tokiu si nejdříve poradila se Slovenkou Cibulkovou a ve třech setech s Estonkou Kanpiovou. V semifinále čekala dvaadvacetiletou Rusku neoblíbená soupeřka - krajanka Naďa Petrovová, se kterou všech pět vzájemných zápasů prohrála. Safinová se však na historii neohlížela a v semifinálovém zápase ztratila jen jednu hru.

Ve finále proti Světlaně Kuzněcovové hrála agresivní tenis, při kterém zahrála 29 vítězných úderů. Po hodině a osmnácti minutách se mohla radovat z hladké výhry 6-1 6-3. "Dnes jsem podala v Tokiu nejlepší výkon," vyzdvihla Safinová svou hru ve finále. Kuzněcovová sice bojovala o každý míč stejně jako při vítězném fedcupovém finále minulý týden ve Španělsku, na Safinovou to ale tentokrát nestačilo.

Za vítězství na podniku s dotací 1.340.000 dolarů si Safinová polepší o 196.900 dolarů a do žebříčku připíše 430 bodů a posune se už na třetí místo. "Je to krásné v žebříčku stoupat stále výš. A doufám, že se můžu ještě zlepšit," dodala Ruska, která se v touze stát se světovou jedničkou vzdala fedcupového finále, v němž Rusky nakonec triumfovaly.

WTA TOKIO (Japonsko, tvrdý povrch, 1.340.000 dolarů) - finálové výsledky:

Dvouhra - finále:
Safinová (4-Rus.) - Kuzněcovová (5-Rus.) 6-1 6-3

Čtyřhra - finále:
Kingová/Petrovová (USA/Rus.) - Raymondová/Stosurová (2-USA/Austr.) 6-1 6-4

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
V každém případě si tohle finále dnes ve 23 vychutnám v TV ze záznamu !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Výhra až tak hladká nebyla. Většina gemů v 1. setu měla těsný výsledek, ve 2. setu za stavu 4-3 měla Kuzna brejkboly na 4-4. Ani poslední hra nemusela být poslední, Kuzna měla tři možnosti aby snížila na 5-4.
Reagovat
smazaný uživatel
skvěle !
Reagovat
smazaný uživatel
Safinka vyhrála a k NUMERO DUE chybí jenom 100 bodů !!!
Reagovat
skott
Nadherny vysledek pro Dinarku, ted uz jen aby zacala vyhravat i grandslamy!!jenom chudak Sveta, ta uz ma tech prohranych finale az moc, i kdyz i pro ni je to dobry vysledek.
Reagovat
smazaný uživatel
Když ty grandslamy jsou ale nejtěžší, musí se vyhrát 7x v řadě a největší soupeři hrajou naplno. S černoškami bude problém i příště. Navíc tady jsou nešťastný úvodní kola, kdy Dinara proti papírově slabším hraje neuvěřitelně blbě (Bacsinszky byla jeden míč od mečbolu).
Reagovat
skott
Kazdy vitezstvi na takovemhle turnaji by ji melo dodat poradnou davku sebevedomi, verim, ze ted uz tyhle problemy odpadnou.Hlavni je, ze 'krizovky' proti horsim souperkam zvlada.Ani Williamsky se obcas temhle vypadkum nevyhnou, ale na GS jsou vetsinou suverenni a to je oddeluje od ostatnich.Jen by si mela Dinara od nich vzit priklad a nejezdit uplne na kazdy turnaj.Ted se snad odhlasila z Pekingu a dela dobre!
Reagovat
smazaný uživatel
Ty problémy neodpadnou, labilita nezmizí s jedním vyhraným turnajem. Získání jisté psychické síly je běh na dlouhou trať a někomu se to nepovede nikdy. Úspěch Safinové na tomto kraťoučkém turnaji bych nijak nepřeceňoval, nicméně musím uznat, že poslední dva zápasy zvládla velmi dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš, doteď jsem si myslel, že Peking ani neměla v plánu. Za týden je Stuttgart, za dva týdny Moskva. Měla by s tím objížděním všeho možného rychle skončit. Tohle úplná špička nemá zapotřebí, může se to vymstít. Nakonec bych viděl už jenom 1 turnaj - buď Zurich nebo Linz (pokud uspěje v Moskvě, tak Zurich určitě vynechat).
Reagovat
smazaný uživatel
stuttgart a moskva budou hodne dulezite turnaje.......pro tu prvni 5 urcite!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nepofatu beru jako seriózního diskutéra, proto by potěšilo, kdyby vysvětlil, proč tahle hráčka je tak problémová při utkáních s těmi od #40 nebo 50. A na ty nejlepší dosti umí. Má to nějakou logiku?
Kraťoučký turnaj :-))) Jenže výborně obsazený. Ten kraťoučký v listopadu má ještě větší koncentraci hráček z top ten.
Reagovat
skott
Nerikam, ze zmizi s jednim turnajem nadobro, ale zlepseni je tam urcite podstatne!Problem je, ze tehle nalepky se zbavuje tezko a i tady na diskuzi zrejme nektere presvedci jedine, kdyz vyhraje GS bez ztraty setu...Jinak o co je ted horsi v psychice nez napr.Ivanovic?Vyhrala za 4mesice to same co ona za celou karieru.A o ni se to netvrdi.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o nálepku, problémy s outsidery jsou skutečné, já prostě nechápu, jak může někdo v takové formě neustále prohrávat svoje podání. V pozici returnující má přitom problémů relativně málo (a tam ztrátu gemů dohání). A Ivanovič během kariéry vyhrála přece jenom o něco víc. Jen aby nás ještě nepříjemně nepřekvapila, obratů v tenise bývá dost.
Reagovat
skott
Samozrejme, ty problemy se slabsima hrackama mela, ja jen rikam, ze je to stejne jako treba ve fotbale.O C.Ronaldovi se taky zaclo rikat, ze je to simulant ( jakoze opravdu byl ), ale ted ma problemy se tohoto oznaceni zbavit a i kdyby uz nikdy zadnej faul neprihral, pro spoustu lidi uz proste simulant zustane.Tak to proste ve sportu je..P.S. Ana nevyhrala o nic vic nez Dinara, jen to vzajemne finale FO!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale mezi tenisovými odborníky se pořád hraje na ty GS výhry a GS finále. Moc to nechápu, ale budiž. Ivanovič má 1 výhru + 2 finále. Safina má jen 1 finále - a to je víc jak o rok starší !!!
Dále na http://www.sonyericssonwtatour.com/2/players/ máš (v mil. USD):
Ivanovič - Career prize money 5,728 a letošní prize money 2,563
Safina - Career prize money 5,061 a letošní prize money 2,145
V každém případě to bude ještě zajímavé. A překvapuje mě, že se teď zajímám o ženský tenis víc než o mužský, když přitom ten rozdíl v úrovni hry je tak zřetelný. Naprosto nesouměřitelný kategorie.
Reagovat
smazaný uživatel
PS: Pozoruješ ten rozdíl v úrovni těchto komentářů oproti nesmyslům, co plácají u jiných článků "fanoušci" Federera a Nadala? Už se zase na ně těším.
Reagovat
smazaný uživatel
Stačilo vyhrát čtyři zápasy a trofej byla její. Hráčku z první desítky potkala jen ve finále. Proto kraťoučký turnaj, který až tak hráčky neprověří.
Jinak bych řekl, že Dinara se zatím necítí nejlíp v pozici jasné favoritky. Nedělá jí dobře pocit, že se od ní čeká hladké vítězství. Občas stačí aby v takovém utkání měla krátkou šňůru slabších okamžiků a dolehne na ní tlak. Rozhodí se a pak je náchylnější k chybám..nejvíc se to projeví na servisu. Skutečně špičková hráčka se pozná i tak, že o třídu horší soupeřky taky rozdílem třídy poráží..aspoň v drtivé většině případů. Tohle Safinové ještě chybí.
Reagovat
skott
prekrucujes ma slova priteli: tvrdil sem, ze Dinara vyhrala za 4mesice to same, co Ivanovic krom finale Parize.Tudiz plati, ze maji stejny pocet vitezstvi turnaju nejvyssi kategorie, plus je tam vitezstvi Los Angeles, coz je de facto ta sama obtiznost.Rozdil mezi nimi je tedy pouze FO, kde mohla vyhrat jen jedna.Nevim, jak odbornici hodnoti postup do finale, ja bych ho pominul.Porazene si nikdo nepamatuje.Ten rozdil v komentarich je holt asi o tom, ze vetsinou nikdo zajimavou diskuzi nezacne.Ja osobne sleduju zenskej i muzskej tenis zhruba stejne.Rozdil v kvalite je velkej, mezi zenskejma je urcite min hracek, ktere stoji za to pravidelne sledovat, presto ho mam o neco radsi:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ať překrucuju. Jen jsem na to šel z jiné strany, ale je tam vše správně.
Na diskuze mám jiný názor. Škoda, že jsi s těmi zajímavými nezačal ty. Já jsem to během US Open zkoušel. Viděl bys, že se to rychle zvrtne a jen se nadává nebo hloupě fandí.
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu demagogie. Pokud má turnaj 64 účastníků (obvyklý počet), je potřeba JEN o 1 výhru navíc. A jen 4 zápasy tady hrála proto, že se konečně dostala mezi nejlíp nasazené, co nemusejí hrát 1. kolo.
Za vysvětlení děkuju, tak to bude. Nicméně musím upozornit, že se Dinara v poslední době umí vyhrabat z kritických situací v zápase, v těch chvílích hraje velmi úspěšně. I to je známka špičkového hráče. Nešpičkoví se obvykle položí.
Reagovat
smazaný uživatel
Demagogie? To snad né.. :-). Já jen nepřeceňuju turnaje, kde jsou vysoko postavené hráčky nasazené rovnou do osmifinále.
A co se týká Dinary a hrabání se z krizových situací v zápasech.. jj, to ona umí. Už to tu psal skott, že nejdůležitější je, že ty krizové zápasy nakonec vyhráva. S tím samozřejmě souhlasím.
Reagovat
skott
co se tyka krizovych situaci, tak moc hezky obrat denska predvedla Bel Medina proti Wozniacki, to se casto nevidi, ale ona je na to snad specialistka.
Reagovat
smazaný uživatel
Samo nasazení nic neřeší, když se "osmifinále" prohraje, viz Ana. Co z toho měla, je vidět na novém rankingu.
Dotace je hodně vysoká, to láká nejlepší hráče, ať se přihlásí sem a ne někam jinam. Když jich hraje 32, výhodu nehrát 1. kolo mají jen nejlepší 4. To není přehnané. Když se turnaj hraje v hale, tak ani těch 64 hrát nemůže, na to je potřeba víc kurtů.
Ještě k tomu "neprověření" (přehlédl jsem to). Kdo může za to, že Čakvetadze a Ivanovič nemají formu??? Jinak by ještě před tím finále byla prověřena dvěma top hráčkami!
Reagovat
smazaný uživatel
pokud takhle pojede dál tak ji brzo uvidime jako cislo 1......letos hraje vazne skvele!!Zacatek roku ji sice moc nevysel!Skvele zacala hrat v berline tam se proste chytla a od ty doby je vazne skvela!!Sice ji moc nefandim alle moc gratuluju
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda toho, že v semifinále na US Open tak foukalo. Zrovna když šlo o hodně. Pro závěr sezóny mohla mít mnohem lepší pozici, Serena ostatním dost utekla.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Dinaře !! Letos má neskutečnou formu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist