Safinová: Cibulkovou chápu, sama jsem si tím prošla

4. 8. 2008, 16:48
Aktuality 0
Ačkoliv v Montrealu vypadla už ve čtvrtfinále, mluví se v těchto dnech v souvislosti s ženským tenisem hlavně o budoucí světové jedničce Jeleně Jankovičové. Stejnou pozornost by si ale zasloužila také vítězka turnaje, v posledních týdnech nejlepší hráčka na okruhu WTA Dinara Safinová.
Dinara Safinová

Turnaj v Montrealu nabídl divákům mnoho atraktivních jmen, z nichž většina brzy odpadla. Světová jednička Ana Ivanovičová se poroučela už v osmifinále, její krajanka Jankovičová o kolo později a zraněná Maria Šarapovová po prvním zápase ke druhému vůbec nenastoupila. Pro titul si tak dokráčela tenistka, která neprohrála od začátku prázdnin - Dinara Safinová.

Sestra bývalé mužské světové jedničky Marata Safina si díky druhému úspěchu v řadě ve světovém žebříčku polepšila na 7. příčku a asi jen málokdo pochybuje o tom, že si tak vysoké umístění zaslouží. Zatímco její květnové vítězství v Berlíně, kde porazila i Justine Heninovou, bylo možná trochu překvapivé, její forma z posledních měsíců ji na severoamerických turnajích pasovala mezi největší favoritky. A co je hlavní, svou roli dokáže Safinová potvrzovat.

Jako by si na úspěch ale pořád nezvykla, ještě dlouho po finálovém zápase v Montrealu na ní bylo vidět, jak moc pro ní titul znamená a jak je šťastná, že už to má za sebou. "Myslím, že lidé, kteří mě hodně dobře znají - třeba můj trenér nebo kondiční trenér - mi na očích vidí, že už v nich nezbyly žádné emoce," svěřila se po výhře nad Dominikou Cibulkovou rozechvělým hlasem Safinová. "Ani pozitivní, ani negativní, jsou úplně prázdné."

Zatímco v dřívějších letech po úspěchu v jednom týdnu těžko hledala motivaci v tom dalším, letos je to jinak. Poté, co s titulem z Los Angeles v kapse přelétla do Montrealu a měla jen den a půl na odpočinek, našla prý v Kanadě znovu energii. "Když jsem tu vyhrála první zápas, řekla jsem si 'OK, teď už jsem na tom aspoň o něco líp než předtím'. Potom jsem prostě šla od zápasu k zápasu a snažila se hrát lépe," řekla Ruska. "Dnes jsem si řekla 'Dobře, dej do toho všechno, ale hlavně zůstaň klidná a neukazuj emoce, protože tě jinak zničí.' A taky jsem to tak udělala."

O tři roky mladší Dominika Cibulková na podobně povedenou sezonu ještě čeká, vítězství nad čtyřmi soupeřkami ze světové dvacítky během jednoho týdne ale slovenské tenistce určitě přidají na sebevědomí - tím spíš, že se díky nim sama poprvé v kariéře do top 20 dostala. V nedělním finále už ale byla Safinová i nad její síly. "Bylo to moje první velké finále a byla jsem pěkně nervózní," řekla po utkání Cibulková. "V každém kole jsem porazila lepší soupeřku než jsem já. Byla to výborná zkušenost, v dalším finále už třeba budu uvolněnější a nebudu se tak bát."

Právě rozdíl ve zkušenostech byl v neděli tím zřejmě největším mezi oběma soupeřkami. Sama Safinová poraženou finalistku dobře chápe. "Byla to pro ni nová zkušenost, protože tu přešla přes hráčky, které předtím nikdy neporazila. Není jednoduché porazit Dementěvovou, pak jít v dalším zápase proti Petrovové a pak porazit Jankovičovou. Myslím, že si s tím ještě neumí poradit. Řekla bych, že něčím podobným jsem si prošla před pár měsíci. Proto se s tím teď vyrovnávám lépe," tvrdí ruská tenistka.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist