Sabalenková ve Wuhanu stále neprohrála, vítězku posledních dvou ročníků čeká Gauffová

11. 10., 11:51
Aktuality 10
WTA WUHAN - Aryna Sabalenková (26) byla v osmifinále kousek od porážky, ale ve čtvrtfinále přehrála jasně 6:2, 6:2 v životní formě hrající Magdalenu Frechovou (26) a vyhrála na tisícovce ve Wuhanu i svůj 15. kariérní zápas. Šampionka posledních dvou ročníků 2018-19 se v semifinále střetne v souboji největších favoritek s devět utkání neporaženou Coco Gauffovou (20), která si poradila 6:0, 6:4 s další polskou zástupkyní Magdou Linetteovou (32).
Aryna Sabalenková vyhrála ve Wuhanu všech 15 zápasů (© WANG ZHAO / AFP)

Sabalenková – Frechová 6:2, 6:2

Aryna Sabalenková dorazila do oblíbeného Wuhanu po čtvrtfinálové porážce s Karolínou Muchovou v Pekingu a dál hájí svou neporazitelnost na této čínské tisícovce. Zatímco v osmifinále s Julií Putincevovou byla potenciálně jeden míček od vyřazení, ve čtvrtfinále s Magdalenou Frechovou dominovala.

Proti finalistce nedávného Livesport Prague Open, která před pár týdny poprvé triumfovala na okruhu WTA a ve Wuhanu slavila první skalp TOP 10, měla až do stavu 6:2, 3:0 jednoznačně navrch. Pak si ale vybrala slabší chvilku a málem o náskok dvou brejků přišla. Oba brejkboly v šesté hře však zlikvidovala a znovu nastolila dominanci.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Běloruska obhájila titul na lednovém Australian Open, avšak na další triumf čekala až do srpna. Po prvenství na tisícovce v Cincinnati ovládla US Open a získala svůj třetí grandslamový titul. Na konci roku by se mohla vrátit na post světové jedničky, v živém hodnocení letošní sezony má náskok zhruba 200 bodů na Igu Šwiatekovou.

Ve Wuhanu vyhrála všech 15 dosavadních zápasů. Šampionka posledních dvou ročníků je se dvěma triumfy spolu s Petrou Kvitovou nejúspěšnější hráčkou tohoto podniku, který se do kalendáře vrátil po dlouhých pěti letech.

Semifinále by se dalo označit za předčasné finále. Sabalenková se v něm totiž v souboji dvou největších favoritek turnaje střetne s rozjetou Coco Gauffovou. S Američankou se letos potkala zatím jen v semifinále na Australian Open a může srovnat vzájemnou bilanci na 4:4.

 

Gauffová – Linetteová 6:0, 6:4

Coco Gauffová protáhla svoji vítěznou sérii v Číně na devět zápasů. Vítězka tisícovky v Pekingu pokračuje v dobré formě i na stejně prestižním turnaji ve Wuhanu a cestou mezi kvarteto nejlepších neztratila ani set. Ve čtvrtfinále přehrála jasně 6:0, 6:4 Polku Magdu Linetteovou.

Američanka jasně dominovala v prvním setu, když využila tři ze čtyř brejkbolů a sama všechny čtyři šance soupeřky odvrátila. Ve druhém dějství stačil Gauffové jediný brejk, který si připsala v sedmém gamu. První tři mečboly na returnu za stavu 5:3 ještě nevyužila, následně ale utkání dopodávala.

Stala se tak třetí hráčkou po Sabalenkové a Šwiatekové, která dosáhla na metu 50 výher v letošním roce. Polskou hráčku porazila i ve druhém vzájemném utkání, tentokrát ale o poznání snadněji. Před třemi lety na US Open proti ní musela otáčet zápas prvního kola.

Gauffová během loňské US Open Series poprvé kralovala na podnicích WTA 500, tisícovkách i grandslamech, ovšem v letošním roce se jí tato část sezony vůbec nepovedla. Rozhodla se tak změnit trenéra a po angažování Matta Dalyho se jí na turnajích v Číně daří. "Nechci prozrazovat příliš mnoho z toho, co se děje, ale ano, děláme změny v mojí hře. Hraji tak od turnaje v Pekingu," nastínila důvody úspěchu Američanka.

 

Qinwen Zheng – Paoliniová 6:2, 3:6, 6:3

Úřadující finalistka Australian Open a olympijská šampionka Qinwen Zheng zvládla i třetí vzájemný souboj s Jasmine Paoliniovou. Kolegyni z TOP 10, která hrála finále na dvou letošních grandslamech, porazila ve čtvrtfinále domácí tisícovky ve Wuhanu 6:2, 3:6, 6:3.

Její semifinálovou soupeřkou bude krajanka Xinyu Wang. Wuhan Open tak bude mít poprvé v historii domácí finalistku.

Wang zdolala ve svém prvním čtvrtfinále na akcích větších než WTA 250 po téměř tříhodinové bitvě 4:6, 7:5, 7:6 Jekatěrinu Alexandrovovou. V utkání odvrátila dva mečboly a returnovala na setrvání v zápase. Číňanka tak navázala na skalp světové trojky Jessicy Pegulaové a s Ruskou vyhrála druhý ze tří vzájemných soubojů.


Výsledky turnaje WTA 1000 ve Wuhanu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

10
Přidat komentář
paddy
Šafářová (tenisový hobík) komentuje současné míče smile

"Kdybych já měla teď trénovat ty kvanta hodin co ty holky, tak půjdu asi rovnou na operaci." smile

https://www.youtube.com/shorts/RoUFvxf4afg
============
vsadím se, že za tím bude i snaha šetřit materiál smile
není kaučuk jako kaučuk

známe špekáčky bez masa, šidí se čokoláda, trička jsou stále tenčí
firmy se snaží maximalizovat zisk, což snadnější přes snižovaní nákladů než růst prodejů
Reagovat
paddy
Zheng se s vysokou pravděpodobností stane poslední postupující na TM smile
a pokud vyhraje snadné SF, tak na 100 %
Reagovat
com
bejt na dalsich mistech za Zheng, jeste bych flintu do zita nehazel..
Ze na TM nastoupi Rybakina/Swiatek neni urcite 100% jisty - cekam, ze minimalne jedna se tam neukaze smile
Reagovat
paddy
dvě za ní pojednou tak jako tak, aspoň jako alternate

kvůli penězům Swiatek určitě přijede, o to strach nemám smile
loni hrála World Tennis League a brzy bude známo, kdo přijede letos, věřím, že si arabský drobák nenechá ujít
důvod je jasný, protože je hodně unavená smile

=======
a zítra má prý Sabalenka ukázat návod, jak porazit frocka smile
Reagovat
tommr
jj zdá se že Navarro z boje o TM odpadla ...
Reagovat
paddy
kdo by čekal, že obě Masters zůstanou bez výhry
tím ze sebe jen udělala Krejčíkovou smile
Reagovat
tommr
na Krejčíkovou nikdo nemá. Ta letos na tisícovkách nevyhrála ani jeden zápas ...
Reagovat
zfloyd
nejzajímavější byla dneska koncovka WangxAlexandrová číňanka vedla v tajbrejku 5:1 ale pak najednou prohrávala 5:6 a nakonec to dala 8:6
Reagovat
tommr
Alexandrova je taky pěkná labilka. To je nejspíš daný tím že žije a trénuje v Česku a nakazila se od našich hráček ...
Reagovat
Nola
ja si pamatam zapas na USO, ked Amazonku prehravala a ta robila chyby ako na beziacom pase, jednou loptickou sa uplne zmenil zapas..... skor by som zhodnotila, ze niektore hracky nedokazu udrzat nastaveny level, aj ked maju navrch, tak sa im hra casom rozpadne, to nie je o labilite, ale skor o kondicke asi
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist