Sabalenková si připsala druhý bod do skupiny, Sakkariová jí pak pomohla do semifinále

4. 11. 2022, 23:44
Aktuality 12
TURNAJ MISTRYŇ - Aryna Sabalenková na Turnaji mistryň v texaském Fort Worth porazila 6-3 7-5 domácí Jessicu Pegulaovou a ziskem druhého bodu se přiblížila k postupu do semifinále. O pár hodin později ji do něho poslala Maria Sakkariová, jež přehrála Ons Džabúrovou a ani ve třetím vystoupení neztratila set.
Aryna Sabalenková (© j48tennis.net)

Čtyřiadvacetiletá Aryna Sabalenková sebrala hned v úvodu světové trojce Jessice Pegulaové podání a stejný počin zopakovala i v sedmé hře. O čtyři roky starší Američanka sice odvrátila za stavu 2-5 čtyři setboly a snížila, vzápětí ale opět neudržela servis a o první sadu definitivně přišla. Rodačka z Buffala v ní udělala 12 nevynucených chyb.

Také ve druhém setu měla Sabalenková vývoj ve svých rukou. Přestože přišla o vedení 2-0, díky dalšímu brejku servírovala za stavu 5-3 na vítězství. Při podání ale udělala tři dvojchyby a Pegulaová dostala šanci na pokračování. Američanka přesto duel do tie-breaku nedotáhla. Ve 12. hře znovu přišla o servis a Sabalenková se mohla spokojeně usmát. Rodačka z Minsku si připsala desáté vítězství proti hráčce z první pětky v kariéře. V duelu si pomohla také pěti esy.

Sabalenková hraje na Turnaji mistryň podruhé a poprvé postoupila do semifinále. Jistotu jí dal až průběh posledního duelu ve skupině mezi Mariou Sakkariovou a Ons Džabúrovou. Řecká tenistka s již jistým postupem v zádech porazila tuniskou soupeřku 6-2 6-3 a vyřadila jí ze soutěže, zatímco Sabalenkové pomohla k postupu.

"Věřím si. Na kurtu jsem teď nebojácná a užívám si to tu," řekla po utkání Sakkariová. "Není žádným tajemstvím, jak hraju. Byla jen otázka času, než se mi začne zase dařit. Jsem ráda, že to přišlo právě tady," doplnila rodačka z Atén.

Sakkariová startuje na Turnaji mistryň podruhé a opět nechybí v semifinále. Loňské maximum se pokusí překonat proti vítězce duelu mezi Darjou Kasatkinovou a Caroline Garciaovou.

Postup do semifinále slaví ve čtyřhře Desirae Krawczyková a Demi Schuursová. Americko-nizozemský pár porazil čínské duo Yi-Fan Xu a Zhaoxuan Yang 7-6 6-3 a připojil se ve skupině Rosie Casalsové k již postupující Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové.

Krawczyková se Schuursovou vyhrály ve čtyřhře přímou bitvu o druhé postupové místo za hodinu a šestatřicet minut. V prvním setu sice dlouho proti Yi-Fan Xu a Zhaoxuan Yang ztrácely, za stavu 4-5 však zvládly prolomit servis soupeřek, načež ve zkrácené hře uspěly jasně 7-2.

Ve druhé sadě ztratily oba páry sedm úvodních servisů. Krawczykové se Schuursovou se podařilo udržet v osmé hře podání, což rozhodlo. Později při servisu soupeřek znovu uspěly a mohly slavit postup.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková prošly skupinou bez ztráty setu. S již jistým postupem do semifinále v zádech smetly 6-2 6-1 domácí dvojici Cori Gauffová a Jessica Pegulaová.

"Snažíme se hrát každý zápas naplno. Víme, jak je těžké se na tenhle turnaj dostat, takže si to tu společně užíváme. Jsem ráda, jak jsme se dnes prezentovaly," řekla Krejčíková. "Proti Gauffové a Pegulaové jsme ještě ve čtyřhře nehrály, takže to bylo zrádné. Obě jsou to vynikající singlistky a bylo nám jasné, že to nebude snadné," doplnila rodačka z Brna.

Šestadvacetileté tenistky mohou v soutěži navázat na letošní triumfy z Australian Open, Wimbledonu a US Open. TItul z Turnaje mistryň mohou obhájit jako sedmý pár v historii. "Znamenalo by to pro nás hodně, ale je to stále ještě daleko. Budeme se soustředit na každý zápas, abychom ze sebe vydaly to nejlepší, a snad zase tu krásnou trofej pozvedneme," dodala Siniaková.

Krejčíková se Siniakovou nechybí na Turnaji mistryň počtvrté v řadě a potřetí si zahrají semifinále. Při premiéře v sezoně 2018 prohrály až ve finále, o rok později vypadly ve skupině a loni triumfovaly. V roce 2020 se soutěž nekonala kvůli koronavirovým opatřením.

• TURNAJ MISTRYŇ 2022 •
Fort Worth (USA / Texas), tv. povrch / hala, 5.000.000 dolarů
páteční výsledky (04. 11. 2022)
• Dvouhra - skupina Nancy Richeyové •
Sakkariová (5-Řec.) - Džabúrová (2-Tun.) 6-2 6-3
Sabalenková (7) - Pegulaová (3-USA) 6-3 7-5
Pořadí ve dvouhře
• Čtyřhra - skupina Rosie Casalsové •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Pegulaová/Gauffová (3-USA) 6-2 6-1
Krawczyková/Schuursová (8-USA./Niz.) - Yi-Fan Xu/Zhaoxuan Yang (6-Čína) 7-6(2) 6-3
Pořadí ve čtyřhře
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
paddy
Reagovat
tommr
KrejSi dneska podaly velmi dobrej výkon a Američanky doslova smetly! Je potěšující že zápas nevypustily i když už měly jistej postup do semifinále a že jejich výkony mají vzestupnou tendenci ... smile
Američanky utrpěly osmou porážku z osmi zápasů na TM a nepochybuju o tom že Gauff prohraje i ten devátej zítra se Swiatekovou ...
Reagovat
vergus
ČokoPegy proti nim vypadaly jako amatérky z ITF, to je fakt smile
Reagovat
mamina
Tak dnes Katka s Bárou tzv. suchou nohou. Gratulka a ať jim ta pohoda vydrží.
Reagovat
mamina
Tak dnes Katka s Barvou tzv. suchou nohou. Gratulka a ať jim ta pohoda vydrží.
Reagovat
asgard33
a máme ve skupině jasno.Úkol splněn,sláva Amazonkám.
Reagovat
tommr
výsledky Američanek na "domácím" TM jsou zatím katastrofální. Všech 7 dosavadních zápasů prohrály a ve zbývajících dvou jsou jasný outsiderky ...
S ohledem na to že s Američankama svedeme bitvu o postup ze skupiny BJK Cupu to je pro nás současně dobrá i špatná zpráva. Dobrá zpráva je to že se Američanky nezdají být v dobré formě. Špatná zpráva je to že na TM skončí dřív než naše hráčky a budou mít tudíž víc času na přesun do Skotska ...
Reagovat
paddy
Reagovat
Jan
Ale špatná forma by to mohla jistit. Říkal jsem si předtím, že na BJKC naše proti Američankám nemají šanci, teď svítá jistá naděje.
Reagovat
tommr
jj ta skupina pro nás zpočátku vypadala úplně nehratelná. Jenže Polkám odřekla Swiatek a Američankám se přestalo dařit. Takže určitá naděje pro naše holky tady přece jen je ...
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist