Rusky proti Srbkám s Pavljučenkovovou a Kuzněcovovou

20. 4. 2012, 13:28
Aktuality 3
Z nominovaných Rusek žebříčkově nejvýše postavená Maria Kirilenková minimálně v sobotních dvouhrách semifinále Fed Cupu proti Srbsku šanci od Šamila Tarpiščeva nedostane. Kapitán dává důvěru svěřenkyním, kterým se letos nedaří. Anastasia Pavljučenkovová se v prvním utkání střetne s Jelenou Jankovičovou, Světlana Kuzněcovová pak s Anou Ivanovičovou.
Světlana Kuzněcovová a Anastasia Pavljučenkovová

Ruský stratég Šamil Tarpiščev nemohl počítat se zraněnými Marií Šarapovovou a Věrou Zvonarevovou, a proto povolal Marii Kirilenkovou, Anastasii Pavjučenkovou, Světlanu Kuzněcovovou a Jelenu Vesninovou. 

"Abych byla upřímná, nejsem úplně týmová hráčka. Nejraději hraju za sebe, reprezentovat zemi je náročné. Člověk se víc stresuje, protože se snaží za každou cenu uspět a nehraje úplně uvolněně," řekla 21. hráčka světa Kirilenková.

A možná i proto na ni nezbylo místo v sobotních dvouhrách, byť je aktuálně nejvýše postavenou hráčkou z kvarteta nominovaných Rusek, která má navíc nejlepší formu. Jenže minimum fedcupových zkušeností.

Program zápasu Rusko - Srbsko:
Moskva - Megasport Arena, antuka:

Sobota (13:00):
Pavljučenkovová - Jankovičová
Kuzněcovová - Ivanovičová

Neděle (12:00):
Pavljučenkovová - Ivanovičová
Kuzněcovová - Jankovičová
Kirilenková/Vesninová - Jovanovská/Kruničová

Šanci nastoupit v úvodní dvouhře dostala trochu překvapivě Anastasia Pavljučenkovová, jež letos z 11 zápasů jen tři vyhrála. Ve fedcupové dvouhře nastoupila dosud čtyřikrát, ale jen jednou za nerozhodnutého stavu (loni proti Francii za stavu 0-2 na zápasy porazila Cornetovou a zavelala k obratu, Rusko nakonec postoupilo do semifinále). Dvacetiletá Pavljučenkovová bude v sobotu bojovat o první bod proti Jeleně Jankovičové a pro její nominaci hrál zřejmě fakt, že Srbku ve všech třech vzájemných duelech - všech na rychlém povrchu - porazila.

Ve druhé dvouhře nastoupí zkušená Světlana Kuzněcovová, které se od semifinále v Brisbane rovněž příliš nedaří. Z posledních šesti turnajů odešla ze 6 zápasů jako vítězka a ze 6 jako poražená. Čekat ji bude Ana Ivanovičová, s níž má bilanci 2-6.

Rusky loni ve finále prohrály doma s českými tenistkami v rozhodující čtyřhře a přišly o dlouho trvající domácí neporazitelnost. "V každém koutě tady cítím velkou domácí podporu a věřím, že nám fanoušci pomohou vybojovat další finále, po kterém toužíme," řekla světová dvaadvacítka Pavljučenková. 

Hrát se bude na antuce ve Sportovním paláci. Na povrch si srbský tým během týdne hodně stěžoval a Tarpiščev přiznal, že se při jeho přípravě udělaly chyby, a proto nebyl ideální. "Jsou v něm díry a není dobrý, ale snaží se ho upravit, aby na zápas vyhovoval," řekl kapitán Dejan Vranes. "Na kurt se ale neohlížíme, Ivanovičová a Jankovičová jsou skvělé a cílem je uspět," prohlásil.

Srbky jsou v semifinále Fed Cupu poprvé
Předloni Srbové v čele s Novakem Djokovičem triumfovali v Davisově poháru a letos je touží napodobit ženy ve Fed Cupu. I proto se po roce v týmu znovu sešly bývalé světové jedničky Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová. 

"Jeden krok chybí od finále a třeba pak i od titulu, který bych jednou chtěla se svým jménem spojovat," řekla světová patnáctka Ivanovičová. "Už první semifinále je pro nás historické a finále by bylo nádherné," přidala osmnáctá hráčka světa Jankovičová.
Srbky s Ruskem jediný vzájemný zápas v roce 2010 na domácí půdě prohrály 2-3 a Ivanovičová nezvládla v Bělehradě obě dvouhry i rozhodující čtyřhru. "To už je dávno, čas pokročil," řekla. 

S Ivanovičovou a Jankovičovou jsou v týmu Bojana Jovanovská a Aleksandra Kruničová. V ruském výběru jsou kromě Kirilenkové ještě 11. deblistka světa Jelena Vesninová.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nastoupila za nerozhodnutého stavu rovněž v loňském moskevském finále. Porazila Lucku Šafářovou a srovnala tak na 2:2.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná je trochu překvapení, že v sobotu nenastoupí Makiri, ale celkově jsou všechny ruské hráčky hodně vyrovnané. Nevím, jestli uvidím zápas Any proti Světlaně, ale snad jo... Když si čtu o tom povrchu, tak si hlavně přeju, aby se žádná z holek nezranila. Není tomu tak dávno, co se na podobné antuce zranil Tomáš Berdych v Davis Cupu a myslím, že to bylo dokonce ve stejné hale.
Reagovat
pepin
Bude to tvrdý oříšek pro obě družstva. Jankovič je z formy a Kuzn. je takový fed. cup. bojovník. Tak uvidíme, jak se s tím Anna popere. Netroufnul bych si vůbec tipovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist