Rosol nepřekvapil, Berdych nezklamal. Česko hraje v Ženevě 1:1

1. 2. 2013, 14:49
Aktuality 57
Podle papírových předpokladů dopadly dnešní dvouhry v Ženevě, kde čeští tenisté bojují o postup do druhého kola Davis Cupu. Poté, co Lukáš Rosol nestačil na favorizovaného Stanislase Wawrinku, vybojoval Tomáš Berdych první český bod po výhře 6-3 6-2 6-7 a 6-1 nad Henrim Laaksonenem. Do zítřejší čtyřhry tak svěřenci kapitána Navrátila půjdou za stavu 1:1 na zápasy.
Tomáš Berdych

Nový ročník Davis Cupu odstartoval v barvách obhájců titulu Lukáš Rosol, pro kterého to bylo první utkání ve slavné soutěži za nerozhodnutého stavu. Singlový náhradník za Radka Štěpánka nezačal vůbec špatně: v úvodních gamech držel s favorizovaným Stanislasem Wawrinkou krok a poté, co v šesté hře trefil tři esa po sobě a odvrátil brejkbol, šel dokonce do vedení 4-3. Od té chvíle se ale začal projevovat rozdíl mezi někdejším tenistou elitní světové desítky a 73. hráčem světa. Wawrinka si ihned vzal podání zpátky, při dalším Rosolově servisu udeřil znovu a první set tak vyhrál 6-4.

"On si to s novými míči uhrál. Padlo mu to tam, já byl malinko pasivní. Možná jsem udělal jednu chybu a to mě stálo game. On se vrátil do zápasu a pak to s ním bylo těžké," řekl Rosol po utkání na tiskové konferenci.

Od stavu 4-3 v úvodní sadě ztratil Rosol šest gamů v řadě a jeho jediným světlým momentem v té době byl prohoz a lá Roger Federer po úderu zády k síti mezi nohama. Jinak český tenista nedokázal čelit přesné přesné a razantní hře sebejistého Wawrinky. Jednoznačný zápas sedmadvacetiletý Rosol prohrál za 101 minut.

Lukáš Rosol"Když potřeboval, tak zahrál, a v tom je rozdíl mezi top hráči a tím, proč jsem sedmdesátý. Pracuji na tom, ale zahrát v důležitých momentech se nedá natrénovat. On byl v tomhle silnější," přiznal Rosol. "Celkově jsem nenašel klíč, jak vyhrát," dodal.

Desky nejsou dobře položené, kritizuje Berdych povrch
Za stavu 1:0 pro domácí tenisty bylo na české jedničce Tomáši Berdychovi, aby zařídil týmu kapitána Navrátila první bod. A to se mu povedlo, byť na cestě za ním ztratil set.

Od světové šestky se v utkání s Henrim Laaksonenem, až 289. v žebříčku ATP, čekala povinná výhra a český hráč roli favorita v prvních dvou sadách plnil. Složitý moment řešil jen při podání na zisk úvodního setu, ale brejkbol finského rodáka odvrátil. Druhému setu i před zraky daviscupového vítěze z roku 1980 Tomáše Šmída v hledišti dominoval. "První dva sety jsem mu nic extra nepovolil," řekl Berdych.

Na začátku třetí sady ale český tenista nevyužil tři brejkboly, dvacetiletý soupeř vycítil šanci a ve zkrácené hře Berdycha přehrál. "Výborně podával, zahrál jeden set nad své poměry a pomohlo mu publikum," řekl Berdych, který už zbytek zápasu ovládl. Rychle znovu získal kontrolu, v úvodu čtvrté sady uhrál dvanáct míčů ze třinácti a uklidnil se. Zápas ukončil při druhém mečbolu za dvě hodiny a 35 minut.

"Povedl se mu jeden set, mně tři a výsledek je takový, jaký jsme chtěli. Máme bod, můžeme za to být rádi. Určitě toho ztraceného setu nelituju. Měl jsem určitě nějaké šance na to, abych to nedopustil do čtvrtého setu. Tady se žádné dlouhé výměny nehrají, nebylo to nic náročného," okomentoval Berdych zápas. "Určitě bych našel lepší výkony, ale na to se historie neptá. Jsem rád, že se mi to podařilo zvládnout."

Po utkání si Tomáš Berdych stěžoval na nekvalitní kurt a velké výběhy za základní čarou. "Takže to opticky zkresluje a člověk má jiné prostorové vidění. Ale hlavně ty desky nejsou dobře položené. Na jedné balon krásně vyskočí nahoru, na druhé zůstane sedět. Je to hodně nepravidelné. Jestli to byl jejich záměr, tak se jim povedl," řekl český tenista.

Toho v sobotu čeká 40. daviscupový zápas. Do sobotní čtyřhry sice kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil při losování dvojici Jiří Veselý a Ivo Minář, ale od 13:30 na kurtu nastoupí Berdych s Rosolem. Proti nim by se na domácí straně měli objevit Wawrinka s Markem Chiudinellim.

Výsledky - 1. kolo Světové skupiny Davis Cupu (tvrdý povrch):
Švýcarsko - ČR 1:1 po pátečních dvouhrách

Wawrinka - Rosol 6:4, 6:3, 6:4
Statistiky:
Esa: 10-11
Dvojchyby: 3-2
Úspěšnost prvního podání: 56-67 %
Brejkboly: 4/9-1/3
Vítězné údery: 41-35
Nevynucené chyby: 26-26
Vyhrané výměny: 91-74

Laaksonen - Berdych 3:6, 2:6, 7:6 (7:5), 1:6
Statistiky:
Esa:
7-14
Dvojchyby: 4-3
Úspěšnost prvního podání: 60-58 %
Brejkboly: 0/1-5/9
Vítězné údery: 44-50
Nevynucené chyby: 46-23
Vyhrané výměny: 88-128
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
nouma
Mě osobně Tomáš zklamal. Tomášovi přeji úspěch jen v DC ale to co včera předvedl bylo do nebe volající. Pokud Rosol neuhrál ani set neměl ho uhrát ani Laaksonen, ale to by nebyl Tomáš aby se nechal potupit hráčem o 280 míst v žebříčku horším. Jasně nikdo se nedívá na to jak ale hlavně že je bod. Rosol pro mě osobně hrál lépe ale čelil velmi dobře připravenému Wawrinkovi, který po AO je ve skvělé formě. Ale jinak kluci díky a dnes sem zvědavej na 4 hru.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych moc zápasů s žebříčkově horšíma tenistama neprohrává, většinou si splní tu povinnost bez problémů, tak nechápu, tvůj komentář "to by nebyl Tomáš".....
Reagovat
tommr
Tomáš určitě nezklamal. To že pustil ve třetím setu dobře hrajícímu Laaksonenovi jeden set nehraje vůbec žádnou roli ... :)
Reagovat
Nancy_z
To je legrační kritizovat Tomáše za to, že vyhraje... počítá se bod a ne krása zápasu :-) A Tomáš hrál, co potřeboval, víc předvádět ani nemusel...
Reagovat
smazaný uživatel
Davis Cup by sa mohol hrať len raz za dva roky..Získal by tak na prestíži..Španielska zostava je snáď vtip, to je čistý bojkot tohto ročníka..Federer si DC tiež manažuje ako sa mu zachce a Djokovič to minulý rok taktiež dobrovoľne vypustil..

Som si istý, že mat DC raz za dva roky, tak ospravedlneniek máme minimum..
Reagovat
Fandina
Jednou za dva roky by to narušilo rytmus i co se týká turnajů a počítání žebříčku. V podstatě je to jedno, jestli se tam někteří zůčastňují nebo ne. Kdo chce hrát hraje, kdo ne nehraje. Je to trochu jiný typ turnaje místem doma - hosté, volbou povrchu, míčků a sčítáním kolektivů. Nač se ochuzovat o tento zvláštní turnaj :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Všetko sa dá, ak sa chce. Nevidím dôvod sa znepokojovať rebríčkom, to je to najmenej.

Uznávam, kto chce hrať hrá, kto nechce alebo je zranený tak nehrá. Len si myslím, že taký Almagro alebo aj Ferrer by to nebojkotovali, ak by vedeli, že o rok sa DC hrať nebude..Takto vlastne o nič neprichádzajú.
Reagovat
Fandina
Ale to je pořád dokola. Kdo chce bude bojkotovat kdo ne nebude a je to úplně jedno jestli letos nebo příští rok. A už vůbec nerozumím, proč by se mělo upravovat něco, aby se předešlo možnosti bojkotů. Hraje se pro ty, kdo hrát chtějí. Kam bychom dospěli takovými zvráceninami. O čem by to bylo proboha.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že pointu som dávno načrtol ;)
Reagovat
tommr
v tomhle souhlasím s Fandinou. Vynechávat každej druhej ročník DC jen proto, aby se zvýšila naděje, že ho v těch zbývajících ročnících nebudou vynechávat některý špičkový hráči je absolutní nesmysl ...
Reagovat
smazaný uživatel
To nie je o znizovaní sancí na omluvenky..To je iba nasledok..Prvoradadá je prestíž sutaze..Prečo majú MS vo futbale takú prestíž, ako majú?..Lebo su raz za styri roky..

Turnaje ktoré su kazdy rok strácajú čaro, lebo su prilis často..A s tým súvisí aj pokles kvality..
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě jak si psala k té atmosféře při finále DC. Tak to bylo za hranou, ale bylo už i hůř. Jak v nějaké talk show říkali Edberg a Becker. "Nebylo nic horšího než hrát DC v Jižní Americe v 80. letech. Na Beckera v Brazílii házeli mezi výměnami kostky ledu, Edberga prasátkovala v Santiagu většina publika včetně rozhodčího. :)
Reagovat
Heather_Fedex
jak mohly po tom vsem ty souteze byt povazovany za prestizni turnaje??!!
Reagovat
smazaný uživatel
proč by nemohli házet kostky ledu? Pro pána a co tak kostky ledu v nějakém drinku či limonádě?
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, zda hrál v Kanadě, ale jsou to jeho slova, tak předpokládám, že si nevymýšlel. Už si vzpomínám, kde sem to zaslechl. Říkal to v Ebenově pořadu Na plovárně, kde byl spolu s Edbergem.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=Y4Qh4l0lW-k Nicméně klobouk dolu za tuto výměnu
Reagovat
Fandina
Úžasná výměna. Stejně tak jako byl úžasný výkon Lukáše proti Rafovi. Toto taky zaujalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Haluz:-D
Reagovat
Heather_Fedex
panes ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Rada: Stačí, když se na DC nebudete dívat, pak jistě budete spokojenější a šťastnější! ! ! ! P.S. Vřele doporučuji.
Reagovat
smazaný uživatel
neboj se, sledování DC u mě nehrozí. Takže chci jiný recept na štěstí a spokojenost. :)
Reagovat
Fandina
Pokud tě nezajímá sledování DC, tak k čemu tolik energie tady co jsi věnoval tomuto tématu.
Reagovat
smazaný uživatel
Smím se zeptat, kdo Slovákům ukřivdil?
Reagovat
tito
To jsem také nepochopil. :-)
Reagovat
Nola
Nole dnes to bol výprask, len tak ďalej, bezchybný výkon, dobrý tréning na antukové turnaje
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, Nole hrál dobře, hlavně si hodně pomohl servisem...ale ta jejich antuka je hnus a radši bych byla, kdyby už na takových šmejdských kurtech netrénoval:-(:-D
Reagovat
Nola
dnes mi pripomínal servismana, esá z druhého podania.. belgičan si to na príjme viac-menej odchodil
Reagovat
smazaný uživatel
Srbija 2-0...tak snad to Zimonjič zítra doklepe, ať už se Nole na to oraniště nevrací:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Máš svatou pravdu. Davis cup je pro tenisty druhořadá nebo spíše až třetiřadá záležitost (za GS a OH), davis cup je životní jen pro hráče, kteří nikdy nedosáhli a ani nemají šanci na získání GS či OH (viz Koník). Strašně nesnáším to neustálé pískání, troubení, mezi výměnami. Z toho mám vždy koprovku. Fedex a Murray na to dlabe úplně, Rafa hraje jenom doma na antuce, jenom Nole je zapálený reprezentant, ale to je v té balkánské povaze. Takže kdyby se místo DC hrál kvalitně obsazený turnaj, je to mnohem lepší.
Reagovat
Fandina
A co by mělo za smysl nahrazovat DC jedném turnajem, když se DC hraje úplně jiným principem a body se sčítají kolektivně. DC je něco navíc, ne běžný turnaj jako ostatní.
Reagovat
Alois_Mlok
Kecy.
Reagovat
spaniel
Toho koníka sis mohl odpustit...a asi si myslel kopřivku, ne? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Koprovku:-D:-D
Reagovat
Heather_Fedex
souhlasim naprosto ve svem, take primo nenavidim neferove publikum, kt. se chova jak na fotbale nebo hokeji. k tenisu to proste nepatri
Reagovat
Fandina
Já nesouhlasím. Já chodím na DC a Fed ráda a kdykoli jsem byla, v Praze, v Ostravě, tak se o přestávkách povzbuzuje a tleská dobrým míčům a to oběma stranám. Hostům samozřejmě méně. Pokud to někdo nemá rád tu atmosféru, nikdo ho nenutí, aby na zápasy chodil. Co se týká jiných turnajů, i tam se povzbuzuje, tleská. Není pravda že tam se to nedělá a o DC a fedech ano. Všude se povzbuzuje a tleská.
Reagovat
Fandina
PS ... příští neděli se chystám do Ostravy na holky.
Reagovat
Heather_Fedex
a ja zase nesouhlasim s tebou. stacilo mi, kdyz jsem v tv sledovala par vymen finale lonskeho dc a publikum se chovalo jako dobytek. a ja vubec nepisu o tleskani a povzbudzovani jako takovem. vadi mi, ze se nekdo raduje, kdyz da souper do site 1. servis. nic takoveho se na grandslamech a masters nedeje. teda, mozna az na rg. ale to vetsinou stejne jen v tom pripade, ze hraje domaci hrac/hracka
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si mě asi nepochopila. Já nemám nic proti povzbuzování, nesnáším ten zvuk z těch trubek, které se na normálních stadionech neděje. Jinak atmosféru v Melbourne a New Yorku samozřejmě kvituju, i když fans v USA jsou za hranou. Koprovku nesnáším tak mi to asociovalo kopřivku :D
Spaniel: Co máš proti koníkovi?
Reagovat
Heather_Fedex
presne tak. a take ty bubny a rapkace....HRUUUUZA!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
A nepiš mi prosím nic o slušnosti k hráči. Tady nejsme na Zlatém kanárovi, abych tady psal pan Štěpánek. Je to trefná přezdívka, kterou každý pochopí.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně o tom píšu. Aj těm hráčům z toho už musí hrabat.
Reagovat
Fandina
Heather ... nepřeháněj. Stačí si dojít na nějaký DC a Fed a pak napiš. Takto nemá cenu se dohadovat. Fandí se a to jak domácí tak hosté a jestli pískají při chybě, tak zase jak domácí tak hosté. A až bude nějaká příležitost, tak si dojdi, dojeď i na nějaký turnaj. Také se tam povzbuzuje a fandí i to slyšíš v televizi. Trubky a další povzbiuzování na Fedu DC je jen v přestávkách a ne pořád ... úsměv
Reagovat
Heather_Fedex
fandino, ja v zadnem pripade neprehanim. a to co jsem videla a slysela, mi bohate staci
Reagovat
Fandina
heather podle mě přeháníš, ale to je tvoje věc ... úsměv
Reagovat
Heather_Fedex
podle mne ano a mas pravdu, je to moje vec ;))
Reagovat
Heather_Fedex
podle mne ne jsem chtela napsat
Reagovat
smazaný uživatel
Berďa i přes klopýtnutí s přehledem, ale ten debl je velmi otevřený,jsem mírný pesimista. Na těch týmových soutěžích (FC, DC), se však stále více projevuje, že jou pro aktéry spíše druhořadá věc.
Reagovat
Madrileno
Rosol je legenda a ma do konce zivota o cem vypravet. Myslim tim to vitezstvi nad Rafou, kdyby jste to uz dlouho neslyseli. Tohle se musi opakovat 10x denne a neustale, protoze je to nejvetsi udalsot Rosolova zivota. Jinak je Rosol, slusne receno, kopyto :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co tam ten Berdych dělá, že si nechal vzít set?
Jinak Troicki vyrovnal z 0-2 na 2-2:-D...tak aspoň to nebude úplná ostuda...
Reagovat
petrulinka
Já se nestačím divit, co to Tomáš v tom třetím setu tvořil. Proboha vždyť hráče, který je na hranici čtvrté stovky by snad měl smáznout z kurtu raz dva.
Reagovat
smazaný uživatel
Viktor to nakonec vyhrál:-D:-D...se z něj zbláznim, hrál celej zápas strašně, nebejt tolika chyb Goffina...
Jinak ale David zas potvrdil, že na antuce umí, dneska Vika úplně ničil krásnými kraťasy...těším se na zápas s Nolem.
Reagovat
smazaný uživatel
To by měl:-D...ale tak 4.set už byl (podle výsledku) zas pohodička;-)
Reagovat
Fandina
Tom ve čtvrtém už pohodově ... tak srovnáno na 1:1 ... výborně
Reagovat
smazaný uživatel
Rosol byl, je a vždy bude tragéd, ale jak kdosi již napsal, u piva o vítězství nad Nadalem bude ještě dlouho vyprávět.
Reagovat
Heather_Fedex
ale prosim te, dnes to zadna katastrofa nebyla, v kazdem setu lukas prohral o jediny break no boooze
Reagovat
J.M.
No, kvalita se jasně ukázala. Lukáš má velké problémy se základními údery, vůbec udržet míč ve hře, v delších výměnách nemá šanci, z neobvyklejších pozic jako třeba nízkých Standových slajsů je nešikovný až bezradný (o to víc zaujal ten prohoz z úderu mezi nohama), navíc jeho pohyb nesnese kritéria současného špičkového tenisu. Zopakovat wimbledonské překvapení se mu mohlo podařit jen na rychlejším povrchu, kde by měl šanci Stana rozstřílet esy a přímými údery, ale Švýcaři nasadili superpomalý povrch, kde to létá ještě daleko pomaleji než na Australian Open, a dobře udělali.
Reagovat
Fandina
Bohužel si švýcaři zvolili dobře ... ale já nemyslím, že Lukáš byl tak nešikovný a neschopný jak ho popisuješ. Na Stana neměl, ale žádná katastrofa. Třeba statistiky s ním měl vyrovnané.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist