Roland Garros dělá semifinále Davis Cupu výjimečným

9. 9. 2014, 19:00
Aktuality 14
Nezapomenutelná atmosféra v pražské O2 areně, "zpívající" stadion v Buenos Aires, daleké Tokio, zajímavá kazašská Astana či výhrůžka v Moskvě. To je výčet vzpomínek českých tenistů z několika destinací, které v posledních letech projeli při své daviscupové jízdě. Nyní je ale čeká ten pravý tenisový chrám - centrkurt na Roland Garros.
Kurt Philippa Chatriera

Vítězové posledních dvou ročníků soutěže a už jedenáct zápasů neporažení svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila se od pátku utkají v semifinále s Francií na antuce v pařížském areálu Rolanda Garrose, tradičního dějiště antukového grandslamu. Hrát se navíc bude na hlavním kurtu Philippa Chatriera s kapacitou 15.000 míst.

"Myslím, že to je jedno z nejspeciálnějších míst. Hraje se tady Roland Garros, což podtrhuje kulisu a výjimečnost utkání. Bude to velký svátek tenisu," řekl pětatřicetiletý Štěpánek. "V cizině to je nejvýjimečnější místo," přidal Tomáš Berdych.

Roland Garros, kde se hraje French Open od roku 1928, bude dějištěm daviscupového utkání po 12 letech. Jen Berdych si na dvorci Philippa Chatriera zahrál při turnaji dvouhru, Štěpánek čtyřhru a ostatní budou mít tu možnost poprvé. "Je to svátek. Po cestě na kurt jsou v tunelu podpisy a fotky těch, kteří tady hráli. Je to kouzelné," popsal Lukáš Rosol a doufal, že dostane v utkání šanci hrát ostrý zápas.

Štěpánek si při příjezdu do areálu uvědomil, že se tady byl poprvé podívat před 29 lety. Tehdy přijel jako šestiletý s otcem a na centrkurt jim pomohl nakouknout jejich strýc. "Nebyla ani natažená síť. Já si to osobně nepamatuju, ale táta říkal, že jsem si tam celou dobu střílel motýla, takovou hračku na gumě, co jsme koupili u Eiffelovky. A když jsme odcházeli, tak jsem se prý otočil, ukázal véčko a řekl: 'Já se vrátím'," pronesl Štěpánek.

Kapitán Navrátil vzpomínal, že jako hráč jezdil do Paříže přes tisíc kilometrů autem. "Jednou žigulíkem na kvalifikaci," řekl sedmapadesátiletý Navrátil. Na slavném centrkurtu si zahrál čtyřhru a se Stanislavem Birnerem neuhráli ani set. "Je to krásné, je to chrám, ale naši kluci mají výhodu, že to tady znají," doplnil.

Při Davis Cupu nyní ve srovnání s grandslamovým mumrajem zažívají tenisté až nezvyklý pocit. Nemusejí se prodírat davy a prostředí si více vychutnávají.

"Dvakrát jsem tady šel do posilovny, vedli mě tam naprosto jinou cestou než při turnaji. Chtěl jsem jít zkratkou, co máme, ale nebylo to potřeba," vyprávěl Berdych. Poprvé si Roland Garros celé prohlédl. "Při grandslamu se vyhýbáme tisícům lidí a teď se tady promenádujeme jak na dálnici. Je to příjemné," usmál se Štěpánek.

Zatímco Roland Garros dělá Davis Cup výjimečným, nejlepší atmosféru zažili Štěpánek a spol. v Praze. Předloni při vítězném finále v O2 areně oslavovalo titul 17 tisíc lidí. "To je nezapomenutelné a těžko se to bude opakovat," řekl Štěpánek. Za neuvěřitelnou označil atmosféru v Argentině. "Lidi neustále zpívali a poprvé jsem cítil, že atmosféra dělá člověka menšího a začíná to na něj padat," řekl.

V Paraguyai tenisté podle Štěpánka moc nevycházeli a jen jezdili z hotelu na kurty a zpět, nepříjemnou zkušenost má ale z Moskvy z roku 2008. "Při rozběhání před zápasem se Safinem, který měl být rozhodující, mě zastavil nějaký člověk a řekl, ať si dám bacha, jestli vyhraju, že si mě najde. Přišel jsem do šatny a byl z toho trošku rozhozený, ale bohužel si Berďa podvrkl kotník a už mě ten člověk nemusel hledat."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak v Havířově bydlí dvojník Granollerse :DDD
Reagovat
VlS
pár Rafovinek

https://m.youtube.com/watch?v=X_sQLBg3BwE
Reagovat
VlS
do Toma a dávat fedexe za vzor

https://m.youtube.com/watch?v=t-pjB2i9azg
Reagovat
a.magerova
Kup si něco na sebe, třeba.... košili kterou má Radek....

https://pbs.twimg.com/media/BxHYDa6IQAAQ_Rc.jpg
Reagovat
VlS
By mě byla malá, na to vem jed ;-)
Reagovat
a.magerova
Tak Tomovu bundu, ta vypadá, že má vůli ;-)
Reagovat
babolat.cz
hrůza. fuj. manekýn. raději ho vidím v tenisovém.
Reagovat
MartinPa
Tom tam vypadá spíš jako místní fanynka s iksatýma nohama :-)
Reagovat
darek.vrana
Tak jsem zvědavý, jak to nakonec Navrátil poskládá. Pokud tam dá Rosola, tak asi v pátek, a to je zrovna blbý. Podle mě má Rosol šanci porazit Monfilse a Štěpánek naopak Tsongu. Na Monfilse platí jedině tvrdá nátlaková hra, Štěpánkovi bych v těch parádičkách moc nevěřil, protože Monfils mu bude všechno dobíhat. A naopak Tsongu by na antuce mohl rozebrat. Jenže to asi bude naopak, v pátek Rosol-Tsonga a v neděli případně Štěpánek-Monfils.
Reagovat
babolat.cz
já myslím, že je to fuk. Máme asi takovou naději na výhru jako naše ženské proti Itálii ve Fed Cupu vloni.
Reagovat
darek.vrana
No, tam to taky bylo o fous. Já bych nás nepodceňoval. Debl je 50:50, možná lehce pro nás, Berdych na oba celkem umí, min. jeden bod udělá, a jedno překvápko se zrodit může. Taky můžem klidně vyhrát 4:1. Bude to naprosto otevřené.
Reagovat
Mayo
oléé...DC sa bude hrať na kurte Rafaela Nadala (: ešte aby postúpil ten správny mančaft
Reagovat
babolat.cz
po US tenisu bum prásk zase stará dobrá antuka, kde se neničí nohy a může se naplno ukázat umění tenisu. Nemohu se dočkat, až se Gael s Radkem nebudou bát skákat u sítě rybičky...
Reagovat
smazaný uživatel
Jako kdyby se je na hardu skákat báli (aneb Radkova odřenina z Japonska) ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist