Roddick: Nadal je podceňovaný

27. 3. 2009, 11:19
Aktuality 44
Od Rogera Federera ho ve světovém žebříčku dělí přes 4000 bodů. Vyhrál dva ze tří posledních grandslamových titulů a minulý týden získal už 13. titul z podniku Masters. Je vůbec možné Rafaela Nadala podceňovat? Podle Andyho Roddicka ano. Lidé nevidí, jaký se z něj stal komplexní hráč, tvrdí Američan.
Rafael Nadal a Andy Roddick

Rafael Nadal už dávno není jen králem antuky, na níž se díky fantastické hře od zadní čáry už nyní stal jedním z nejlepších hráčů všech dob. Loni ovládl i Wimbledon a letos dobyl i Melbourne. Podle Roddicka jeho hra od základní čáry maskuje, jak moc se zlepšil v ostatních herních činnostech.

"Zapracoval i na dalších věcech, o kterých se moc nemluví. Mluví se o tom, jak rychle běhá a jak je silný, ale hraje dobře taky voleje. Umí returnovat, jak jsme si mohli všimnout loni ve Wimbledonu," říká šestý hráč světa, který se v Miami připravuje na svůj první zápas. "Mluví se o tom, jak se drží vzadu, ale on to dokáže během zápasu měnit. Myslím, že se dost neoceňuje to, jaký se z něj stal komplexní hráč. Jako by se lidi drželi toho, jak hrál před pěti lety," dodává Roddick.

Byť začal s profesionálním tenisem o tři roky později než Roger Federer, má Nadal na svém kontě už rovněž trofeje ze tří grandslamových turnajů. Minulý týden pak do své sbírky přidal 13. titul z turnaje Masters, když ve finále nedal šanci Andymu Murraymu, se kterým předtím třikrát prohrál. Podle Brita není dobrý nápad snažit se proti Nadalovi hrát každý míč jako vítězný.

"Je příliš konzistentní a opravdu rychlý. A má bezpochyby jeden z nejtěžších forhendů, které kdy kdo měl. Je jednoduché si myslet, že musím hrát pořád neuvěřitelně dobře, ale tak to není. Musíte si vybírat ty správné údery a pak hrát agresivně. Potom máte šanci," tvrdí Murray. "Samozřejmě je to pořádně složité, protože když jste unaveni ve vypjatých situacích, víte, že vám žádné body nedaruje. Tehdy musíte být psychicky silní, zvlášť ve vypjatých momentech důležitých zápasů."

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prosim prosim poradte kde sa da sledovat live miami zapasy...na atdhnet to nie je. Prosim kto vie poradte mi....
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně to někdo řekl nahlas,naprosto s tím souhlasím jak pořád každý tvrdí že je jenom nejlepší vraceč nic víc(hlavně na tomto foru)takoví but jeho zapasy nesledují nebo se to bojí přiznat,na nadlaově hře se mi líbí právě to,že hraje trochu monotonně například pořád do backhandu soupeře, ale právě ti si na to potom zvyknou a když je rozhodující moment ,tak už tam sami běží a rafa zahraje na druhou stranu.Jednoduše geniální:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak byl jsi rychlejší než já.Navíc on to do toho beckhandu hraje tim jeho liftovanym forehandem tak že ty balónky lítaj strašně rychle a neuvěřitelně to odskakuje takže se nedá skoro vůbec útočit.Podceňovanej je proto že od základní čáry je jeden z nejlepších všech dob proto tak "zaostávají" ty jiné schopnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
majkl: Většina lidí, co píše sem pod články dokáže uznat kvality Nadala a i to, že se stal univerzálním hráčem. Nechápu co pořád meleš o tom, že toto forum je k Nadalovi nepřátelské.. A zameť si před vlastním prahem, vzpomínám si jak si tu Fedexe nazýval hňupem a podobně.
Reagovat
smazaný uživatel
ano nepofata vacsina co pise pod clanky uzna aj kvality rafy ale to co predvadzaju niektori kokotikovia v diskusii ked maju na tipovane tak to je ubohe a to ma majkl pravdu tam sa do rafu navazaju skoro vseci, pod clanky je pravda ze sa vacsinou vyjadruju uz aj starsi ako 15 ale v diskusii sama luza co sa trasie o 30korun a od starchu ze prehraju vreckove si vybyjaju zlost hlavne na rafovi ritohrabec apodobne ko...
Reagovat
smazaný uživatel
napofata:hnupem sem ho nenazval:-) než mě obviníš tak mi to dokaž a pokud sis všimnul tak sem nikoho nejmenoval ,ale většina příspěvku je trochu nepřátelských i když poslední dobou už to dokážou uznat
Reagovat
smazaný uživatel
Normálně si zpětně příspěvky nedohledávám, ale když chceš důkaz :-)..a nebyl to hňup, ale ňouma..takže když chceš respekt pro Rafu, tak respektuj Rogera, jinak se chováš stejně, jako ti, co Nadalovi nadávají..:-).

30.01.09 20:46Od: majkl
GO GO se říka pro toho ňoumu rogera:-D
pro nadala je to VAMOS RAFA :-D ale jedno:-D
[ Reagovat ]
Reagovat
smazaný uživatel
no sem říkal že to nebyl hnup:-D:-D toho ňoumu si pamatuju, kolik to to zabralo času?:-Dňouma mu říkam kvůli tem ponožkám:-D a nepříde mi to ani nijak drsné ale nevadí:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Překvapivě to zabralo jen pár minut :-), dýl bych tomu ani nevěnoval :-D. Joo, ňouma je vcelku neškodnej.
Reagovat
smazaný uživatel
hňupa bych si nedovolil:-) to bych napsal leda tady někomu na tomhle foru:-D
Reagovat
smazaný uživatel
no jestli si někdo dovolí oslovit nejlepšího hráče historie jako ňoumu, tak je to docela troufalost a takový člověk není asi moc soudný... ale jak se říká, pro ňoumu je každý ňouma, hmm?
Reagovat
smazaný uživatel
no to je s foresta gumpa:-)a ňouma se neříka za chování:-P jo a není zatím nejlepší pořád sampras?
Reagovat
smazaný uživatel
ňouma se neříká za chování? tomu nerozumím. sampras je nejlepší co se tyče GS jinak se to těžko posuzuje...
Reagovat
smazaný uživatel
ja nevím težko říct, ale prostě to neberu jako nadávku ještě sem to nikomu neřek proto, že bych mu chtěl nadávat,njn posuzuje se to hodně těžko:-)
Reagovat
smazaný uživatel
zabudate na jedno, ze hraje lavou rukou a pise pravou. Preco ho asi "strycko" preorientoval na lavaka. Lebo vacsina hraje pravou rukou. Nemozem si pomoct, ale pre mna je hekajuci tenisovy tutanchamon. Ja jeho hru skutocne podcenujem, je to behanie z lava do prava a zufaly krik. Neesteticke, pre mna nepozeratelne. Taky tenis nemozem a nemusim. Naviac nepatri medzi prilis rozhladenych a vzdelanych tenistov, donedavna este nevedel poriadne po anglicky. Argumentoval tym,ze je hrdy na svoj jazyk. No hrdy byt moze, ale bez anglictiny si moze piskat na Mallorce. Teraz si robi reklamu s Ivanovicou. Na mutenie hlavy je idealny.
Laska, priatelstvo, ucta sa nedaju ani vyhrat ani kupit. Moze vyhrat co chce aj oci mu mozu z jamok vyskocit, ale mentalne je velmi pozadu. Ten pan vo mne nebudi doveru ani ako clovek ani ako sportovec.
Reagovat
smazaný uživatel
hekající tutanchámon:-D lol sem málem spadnul ze židle:-Dto že člověk neumí anglicky neznamená ,že je debil a aspon se člověk zasměje co z něho vypadne za blbosti na tiskovkách:-D
Reagovat
smazaný uživatel
slovo debil nepadlo. Len, že nepatri medzi rozhladenych....
Reagovat
smazaný uživatel
Nj takhle mluví zaujatý fanoušek na to se nedá a ani nemá cenu nic říkat.
Reagovat
D.A.N
Secaa: Nemyslím, že je to zaujatosti prostě se mu tak Rafa jeví hraje způsobem takzvaně účelově.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to bych pochopil,ale on nemluví jen o hře :)
Reagovat
smazaný uživatel
K té inteligenci, celá naše tenisová rodina obdivuje hru Federera, navzdory tomu, že je to (jak říká i moje babička na jeho adresu) blbec, ale mimořádně talentovaný tenista !!!. Stačí si projít jeho rozhovory na tiskovách za poslední cca rok : např. na RG před finálem - " objevil jsem konečně slabiny Nadala na antuce... ", před Wimbledonem- " Wimbledon mohu vyhrávat ještě i 10 let...", v červenci, kdy vypadával brzo z turnajů Masters " soustředím se hlavně na Peking ...", před letošní sezónou prohlásil - " Mým jediným opravdovým soupeřem je Rafa, doufám, že spolu sehrajeme spoustu finálových utkání atd... atd... On je nepokorný a trpí přebujelým egem, nemá dostatečnou úctu k soupeřům, vím, že je svým způsobem jednička a jeho styl je dokonalý, ale chytrý rozhodně není. To, že hovoří anglicky a francouzsky je pouze z toho důvodu, že asi v 15 letech odjel do švýcarského tenisového střediska v kantonu, kde se mluví francouzsky a vzhledem k tomu, že měl za trenéry později cizince, tak pro něj angličtina taky nebyla takový problém, rozmluvil se. Nadal má kolem sebe pouze Španěly a v šatnách prý drží taky španělskou partu společně s tenistama z Jižní Ameriky. Anglicky už mluví a španělština je nejrozšířenější jazyk na světě, tak co.

S Anou nechodí, možné je vhodné v těchto případech použít svojí vrozené inteligence a jazykových schopností a shlédnout reportáž na internetu v originále. Zjistil by si, že se jednalo o promo akci.

To, že mu nefandíš je v pořádku, to, že mluvíš o jeho hře jako o nekoukatelné - svedčí pouze o tvém povrchním vnímání tenisu, to je také v pořádku. Ovšem tvoje slova : Na mutenie hlavy je idealny. Laska, priatelstvo, ucta sa nedaju ani vyhrat ani kupit - to už je jenom zlo, zášť a zapšklost, nic víc. ( mimochodem, je nejoblíbenější tenista na okruhu, říkají to všichni od vypletačů raket, lékařů po rozhodčí atd )

Tolik reakce na jeden jedovatý slovenský plivanec
Reagovat
smazaný uživatel
No to je hlavní důvod proč nemusím federera,kvůli tomu jeho egu a namyšlenosti.Ono tech jeho výlevů jak je skvělý bylo myslím více:-D ale každý je jiný a at si fandí komu chce.
Reagovat
smazaný uživatel
Pane olfess, nezlob se na mě, ale tvůj příspěvěk je tak z 80% snůžka blábolů, aspoň dle mého názoru. Abych mluvil tvou terminologií, tak je to takový "český plivanec".

"On je nepokorný a trpí přebujelým egem, nemá dostatečnou úctu k soupeřům, vím, že je svým způsobem jednička a jeho styl je dokonalý, ale chytrý rozhodně není"

Tos jistě zjistil na tvých cestách po turnajích ATP, když si se na Federera vyptával soupeřů. :-) Proč tedy sám Nadal mluví o Rogerovi tak dobře? Kolikrát si s Federerem komunikoval, že víš, že není chytrý? :-D Musím říct, že na soudy tohoto typu jsem opravdu alergický. Nebo soudíš jen podle prohlášení na tiskovkách, kde si vybral ty, které se ti hodí do krámu? :-).

"To, že mu nefandíš je v pořádku, to, že mluvíš o jeho hře jako o nekoukatelné - svedčí pouze o tvém povrchním vnímání tenisu, to je také v pořádku."

Mně se také Federerova hra líbí o dost víc, mám rád lehkost, teď už vím, že tenis jen povrchně vnímám, dobrá :-).

To, že 99% hráčů z první pětistovky umí anglicky líp, než Nadal řešit nebudu, aspoň je na tiskovkách sranda :-).

Celkově vzato si to asi psal v noci po příchodu z hospody..a jestli ne, tak je o to horší :-D.
Reagovat
smazaný uživatel
On pouze Reagoval na příspěvek abudabi.Ten je podle tebe v pořádku?Myslim že oba dva autoři teěch příspěvků si klidně můžou podat ruce.
Reagovat
smazaný uživatel
Já abudabiho příspěvěk nijak neobhajuju, ale reakce Olfesse je podobného typu. Když někdo hází špínu na Nadala a druhý reaguje tak, že nahází špínu na Federera, tak je to z mého pohledu velmi povrchní komunikace :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Jn tak to potom ok.Koneckonců jsem psal že by si mohli oba podat ruce.
Reagovat
smazaný uživatel
podme pit jeb.. na to.....ale nie teraz vazne olfess roger sa tak musi chovat a ak sledujes tenis dlhsie tak roger sa tak zacal vyjadrovat asi tak pred rokom a pol pred tym bol az moc skromny popri tom co dokazal a bolo mu to vycitane ze nevie povedat na rovinu ze ma dosah byt naj vseckych cias a ze nema konkurenciu teraz sa tak zacal trosku vyjadrovat mozno mu to bolo poradene nejakymi manazermi atdd nemoze predsa prist na tlacovku a povedat ze nama narafu sancu ze nama slabinu ze takmer isto prehra to by bola co za reklama na zapas divaci chcu pocut od rogera ze vie ako na rafu a ze bude bojovat
Reagovat
smazaný uživatel
:-D:-D tak to by byla komická situace:-D umíš si to představit živě?:-D Roger by na tiskovce řekl že na nadala nemá ,že to balí protože to nemá smysl:-D,po něm by přišel vysmátý nadal, protože by půlce toho co roger řekl nerozuměl :-D a až by mu to vysvětlil, tak by řekl s jeho přízvukem to jeho-roger is the best:-D:-D bych se válel smíchy asi týden:-D pozn. neberte to jako urážku ani jednoho,je to jenom joke:-)
Reagovat
smazaný uživatel
PRISPEVEK NEBYL URCENY VAM, ALE DOBRA..
Pane olfess, nezlob se na mě, ale tvůj příspěvěk je tak z 80% snůžka blábolů, aspoň dle mého názoru.DLE VASEHO NAZORU, URCITE ANO .. .)) Abych mluvil tvou terminologií, tak je to takový "český plivanec".MUZE BYT

"On je nepokorný a trpí přebujelým egem, nemá dostatečnou úctu k soupeřům, vím, že je svým způsobem jednička a jeho styl je dokonalý, ale chytrý rozhodně není"

Tos jistě zjistil na tvých cestách po turnajích ATP, když si se na Federera vyptával soupeřů. :-) NE NENI POTREBA, CLOVEK OPACNYCH KVALIT SE TAKTO NEVYJADRUJE. Proč tedy sám Nadal mluví o Rogerovi tak dobře? TO NECHAM NADALOVI Kolikrát si s Federerem komunikoval, že víš, že není chytrý? :-D Musím říct, že na soudy tohoto typu jsem opravdu alergický.MOZNA JE TO DANE ZIVOTNIMI ZKUSENOSTMI, PROSTE TO, JAK SE CLOVEK VYJADRUJE O MNOHEM NAPOVI... Nebo soudíš jen podle prohlášení na tiskovkách, kde si vybral ty, které se ti hodí do krámu? :-). ME SE NEHODI DO KRAMU NIC, FEDERERA MAME CELA RODINA RADI, AT UZ JE JAKYKOLIV. TO UZ BYLO UVEDENO. TATO VYJADRENI JSOU TAKE SOUCASTI JEHO OSOBNOSTI, NESOUDIM, KONSTATUJI A REAGUJI NA PRISPEVEK ABUDABI.

"To, že mu nefandíš je v pořádku, to, že mluvíš o jeho hře jako o nekoukatelné - svedčí pouze o tvém povrchním vnímání tenisu, to je také v pořádku."

Mně se také Federerova hra líbí o dost víc ME TAKÉ, mám rád lehkost, teď už vím, že tenis jen povrchně vnímám POKUD JE PRO TEBE JINÝ STYL NEKOUKATELNÝ, TAK ANO. STACI POUZE LEPE CIST, ZATIM REAGUJES, JAK NATLAKOVANA PUMPICKA, dobrá :-). DOBRA

To, že 99% hráčů z první pětistovky umí anglicky líp, než Nadal řešit nebudu, aspoň je na tiskovkách sranda :-). TO JE PRAVDA

Celkově vzato si to asi psal v noci po příchodu z hospody..a jestli ne, tak je o to horší :-D. NE, JAKO BYVALY TENISTA, KTERY SE TIM MÁLEM ZIVIL (BOHUZEL ZDRAVI) SE V HOSPODE NENALEJVAM, TEDY JE TO ASI O TO HORSI :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, z tvého pohledu jsou reakce povrchní ažaž. Ty text jenom prolítneš, pořádně ho nepřečteš a reaguješ na to, co tě první praští přes čumec bez ohledu na kontext celé reakce. Z tebou se vlastně ani diskutovat nedá, máš to i v normálním životě, viď? :)))
Reagovat
smazaný uživatel
ale no tak, žásť atd.... to snad nie. V podstate mi je lahostajny. Ozval som sa na nazor niektorych diskuterov na jeho hru. To bolo vsetko. Jednoducho posobi na mna velmi jednoducho. Aj s tym jeho tenisom, vsimni si kolko ma na sebe obvazov, preto ho volam tenisovy tutanchamom. Na rukach, na nohach a to jeho zavijanie je skutotocne hrozne. Sediet na jeho zapase tak si zapcham poriadne usi. Ale to sa nemoze stat, ani zadarmo.
Reagovat
smazaný uživatel
Si netrafil, zasadne neponocujem a do hospody, slovensky do krcmy nechodim. To nie je pre mna. Pripustam zaujatost co sa tyka Feda ako tenistu. Ak vsak niekto niekoho presvedcit, ze je arogatny a nafukany.... tak do hospody chodi on. Videl som vsetky jeho zapasy s Nadalom, mozem tu opisovat cele hodiny co kto povedal... takze pani ked argumenty tak pravdive. Mimochodom Federer je uz siesty rok po sebe najoblubenejsi u fanusikov a piaty rok po sebe u hracov ATP, je cena za vystupovanie alebo FAIR PLAY ak chces. A este by som Vas rad dal do obrazu, sam Nadal mu chcel dat cenu Princa z Asturie. Nadal vdaci Fedovi za vela, trenoval s nim v zaciatkoch a podla mojho nazoru si ho prilis pustil k telu. To robit nemal.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě něco chytrého tam máš co bys nám mohl říct?Já jestli se mám těšit dál nebo už je to všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
si srandista, pacis sa mi!!!!!! Uz nie, uz bolo k tejto teme dost. Ale predsa, som zaujaty fanusik Feda. Fanuskovia Sparty, alebo Slavie su predsa tiez zaujati a ti diskutuju na mieste rukami a ustami, nie takto jemne, ako my tu. Aj na Slovensku mame takych exotov: Preto fandim tenisu. Kazdy ma svoju polovicu a co uhra, to ma. Ludkovia si sedkaju a tlieskaju.
To som chcel len k tej zaujatosti. Ak fandis, si jednoducho zaujaty. Len tolko som chcel. Uz mozes padat do smutku.
Reagovat
smazaný uživatel
Sranda musí bejt!!!Neříkam že jsi špatný člově jen máš oproti mě jiný názor (já jsem taky zaujatý a nepošpiňuju tu Federera,né kvůli tomu že by byl dokonal ale proto že nechci) tvoje příspěvky mě baví :D kdyžtak ještě neco přihoď.
Reagovat
smazaný uživatel
olfess: Bohužel nic nového jsem z tvého dlouhého příspěvku nedozvěděl. Takže z mé strany platí to, co jsem napsal dopoledne. :-). Informace, že má celá tvá rodina ráda Federera, či o tom, žes byl tenista mě skutečně nezajímají.

K druhému tvému příspěvku.. ano, reagoval jsem na bláboly, které mě nejvíc praštily přes čumec, tak to bývá, že člověk má touhu reagovat hlavně na to, s čím nesouhlasí. Jestli se mnou dá nebo nedá diskutovat..ať tady či v normálním životě já neposoudím. Od toho seš tu ty :-), stejně tak, jako soudíš tenisty podle jejich některých vyjářeních na tiskovkách, které si ještě trochu upravíš a samozřejmě vytrhneš z kontextu. Ale jistě jsou tvé soudy správné..i co se mě týká..je to přece dané tvými životními zkušenostmi :-D.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, je to přesně tak !!!

Zajdi si s tím už někam :))))))
Reagovat
smazaný uživatel
olfess: Zvážím to :-) a ještě mě prosím pouč, kde si zjistil, že španělština je nejrozšířenější jazyk..
Reagovat
smazaný uživatel
no musim vam povedat,inac by som nezaspal, ze mi je s vami veselo... Secea,Nepofata, Olfess.
Reagovat
smazaný uživatel
abudabi: jsem rád že i se mnou je ti veselo, byť jsem na tebe vůbec nereagoval :-D.
Reagovat
smazaný uživatel
olfess: Zvážím to :-) a ještě mě prosím pouč, kde si zjistil, že španělština je nejrozšířenější jazyk..

Ano, tak pokud pominu Asii - tedy Čínu, Indii(málokdo se bude učit mandarinštnu (man. je první a jazyk indie hindí nebo jak se to jmenuje je druhý), tak to nejlepší co můžeš udělat, aby si se domluvil s co největším počtem rodilých mluvčích na světě je naučit se španělsky. Angličtina je na čtvrtém místě a na pátem arabština, jak je to dál nevim.
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týká rodilých mluvčích, tak je španělština na třetím místě, ale pokud jde o součet rodilých a dalších, tak je na čtvrtém za angličtinou. Já se jen divil, že člověk s takovými životními zkušenostmi napíše nepřesnou informaci :-).
Reagovat
smazaný uživatel
A ono to dorozumívání po světě není až tak o počtu rodilých mluvčích. Když vezmu Evropu, tak základní znalosti angličtiny má několikanásobně víc lidí, než by tomu bylo u španělštiny. A pokud jde o rodilé mluvčí, když vynechám Jižní Ameriku, tak toho moc nezbyde. Nicméně to už na toto fórum nepatří.
Reagovat
smazaný uživatel
no nie je to sranda, od forehandu, volejov až po svetove jazyky. Musim konstatovat, ze tato diskusia načala povodny problem ozaj do "hlbky"
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist