Říkají, že stárnu, a o to je těžší splnit si sen, řekla Na Li

5. 6. 2011, 08:47
Aktuality 3
Je vtipná, hraje ostře a v devětadvaceti letech je po včerejším triumfu na Roland Garros poprvé i grandslamovou vítězkou. Číňanka Na Li je navíc i první asijskou tenistkou, která vyhrála dvouhru na turnaji velké čtyřky.
Profily hráčů
Na Li

"Je to splněný sen," pronesla Na Li po vyhraném finále nad obhájkyní Franceskou Schiavoneovou z Itálie obvyklou frázi, ale z jejích úst zněla upřímně. "Někteří říkají, že stárnu a pro starší ženu není snadné naplnit své sny," usmála se Číňanka.

Když vyhrál Roland Garros v roce 1989 jako sedmnáctiletý Američan Michael Chang, syn čínských rodičů, způsobil v Číně pozdvižení. Na Li je národní hrdinkou. Její závěrečné kroky sledovaly miliony lidí. Ona díky tomu doufala, že se stane příkladem pro své nástupce. "Věřím, že čínský tenis bude ještě lepší," přála si.

Na jejím internetovém chatu stoupla popularita Na Li na dva miliony fanoušků. "Všem moc děkuji. Doufám, že jste si den dobře užili," vzkázala jim.

Přitom tenis vůbec neměla hrát. Rodiče chtěli, aby hrála badminton. "Dva roky mě do toho tlačili, ale nebavilo mě to," řekla Na Li, které zemřel otec, když jí bylo čtrnáct let. Jako malá byla obézní, proto musela co nejvíce sportovat. "Abych byla zdravá. A v tenisu jsem se našla, i když v Číně tehdy nebyl populární a nedal se sledovat v televizi. Tuhle hru miluji a bez ní bych vše ztratila," řekla Na Li, která vyrůstala ve městě Wu-chan, ležícím ve vnitrozemí východně od Šanghaje.

Na vrchol stoupala postupně. Na dva roky dokonce přerušila kariéru, vdala se za Ťiang Šan a studovala žurnalistiku. Pak se vrátila silnější a nebezpečnější.

V lednu ještě neuspěla ve finále Australian Open a pak se jí nedařilo. Našla odvahu a místo manžela angažovala na post trenéra Dána Michaela Mortensena. "Je normální, že hráči změní trenéra, a já potřebovala změnu, proto jsem trochu obměnila tým," vysvětlila Na Li. Evidentně udělala dobře, výsledek mluví za vše. 

Dojala se při vyhlašování, když viděla nad kurtem Philippea Chatriera čínskou vlajku a slyšela národní hymnu. "To bylo úžasné. Myslela jsem, že se něco takového děje jen na Asijských hrách a na olympiádě," řekla Na Li a dodala: "Přátelé mi poslali zprávy, že doma u televize plakali, když viděli vlajku. Každý Číňan musel být pyšný." 

Za čtrnáct dnů začne Wimbledon a devětadvacetiletá Na Li je po triumfu na antuce, kterou podle svých slov nemá moc v lásce, rázem favoritkou i na trávě. "Když se mi ve Wimbledonu nebude dařit, možná na mě zapomenou," smála se.

Přehled historických úspěchů čínského ženského tenisu:

Milníky v historii ženského čínského tenisu:

Srpen 2004 - Pár Tching Li a Tchien-tchien Sun získal zlato ve čtyřhře na olympijských hrách v Aténách.

Říjen 2004 - Na Li se díky triumfu na turnaji v Guangzhou stala první čínskou vítězkou na okruhu WTA.

Leden 2005 - Druhou čínskou vítězkou turnaje WTA a první na území Austrálie byla v Hobartu Jie Zheng.

Leden 2006 - Jie Zheng a Zi Yan ovládly čtyřhru na Australian Open a staly se prvními čínskými vítězkami grandslamového turnaje.

Květen 2006 - V Estorilu se do finále turnaje WTA poprvé v historii probojovaly dvě Číňanky, později vítězná Jie Zheng a Na Li; čtyřhru navíc vyhrály Tching Li a Tchien-tchien Sun.

Červen 2006 - Na Li ve Wimbledonu jako první čínská tenistka v historii postoupila do čtvrtfinále dvouhry na grandslamu.

Červenec 2006 - Čína se poprvé probojovala do Světové skupiny Fed Cupu.

Srpen 2006 - Na Li se stala první Číňankou v elitní dvacítce žebříčku WTA.

Červen 2008 - Jie Zheng ve Wimbledonu jako první čínská tenistka v historii postoupila do semifinále dvouhry na grandslamu.

Leden 2010 - Díky postupu Na Li a Jie Zheng do semifinále Australian Open měla Čína poprvé v historii dvě tenistky mezi posledními čtyřmi na grandslamovém turnaji.

Leden 2011 - Na Li postoupila na Australian Open jako první Číňanka do grandslamového finále dvouhry.

Leden 2011 - Na Li se jako první čínská hráčka dostala do první desítky světového žebříčku.

Červen 2011 - Na Li vyhrála French Open a jako první čínská tenistka získala grandslamový titul ve dvouhře a bude světovou čtyřkou

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gratulace, doufám, že ješte nejakej granslam ulovíš
Reagovat
smazaný uživatel
Sledoval jsem to finale v bangkoku a vsichni tu fandili Na LI.No samozrejme i ja,moc me libi asijatky a jejich kultura.Preju ji taky jeste nejaky uspech!
Reagovat
smazaný uživatel
Klobouk dolů, taky se snad do Bangkoku někdy podívám, musel to být zážitek, jinak jseš můj člověk, jsem na tom stejně:-) Už se těším na Wimbledon a doufám že Na Li zase uvidíme ve finále.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist