Reprízu loňského finále v Basileji tentokrát ovládl Federer

7. 11. 2010, 17:05
Aktuality 26
ATP BASILEJ - Roger Federer si po dvou letech podmanil rodnou Basilej. Loni ho o čtvrtý titul v řadě připravil Novak Djokovič, v dnešním finále mu však porážku oplatil a získal celkově již 65. titul.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer v rodné Basileji v letech 2006 až 2008 nenašel jediného přemožitele. Až loni ve finále po 19 zápasech prohrál, když mu čtvrtý titul v řadě vyfoukl Novak Djokovič.

Od té doby se střetli již třikrát a Srb dokázal cenný skalp zopakovat ještě v semifinále US Open. Aktuálně druhý a třetí hráč světa v Basileji i letos potvrdili role favoritů a znovu na sebe narazili ve finále.

Domácím fanouškům tentokrát udělal radost Federer, který po necelých dvou hodinách zvítězil 6-4 3-6 6-1 a z jubilejního 40. ročníku získal již čtvrtou trofej pro šampiona.

Nejvíce titulů v open éře:
Connors (USA) ... 109 titulů
Lendl (USA) ... 94
McEnroe (USA) ... 77
Federer (Švýc.) ... 65
Sampras (USA) ... 64
Borg (Švéd.) ... 63

Stejný počet vítězství má i v této sezoně a celkově si připsal 65. titul. Tím se v této statistice odpoutal od Peta Samprase, jehož loni připravil i o rekord v počtu grandslamů. Od roku 1968 vyhráli více turnajů jen Jimmy Connors (109), Ivan Lendl (94) a John McEnroe (77).

Devětadvacetiletý Federer, šestnáctinásobný grandslamový vítěz a bývalá světová jednička, byl v dnešním utkání horší jen ve druhém setu, rozhodující třetí vyhrál jednoznačně 6-1. Zápas Federer zakončil čistou hrou a se srbským dravcem si vylepšil vzájemnou bilanci na 12-6.

"Je to čím dál tím víc mimořádnější vyhrát zase doma," prohlásil Federer, jemuž v hledišti fandili rodiče, manželka Mirka i roční dvojčata Myla a Charlene. "Prožil jsem tady báječný týden a už se těším na příští rok," vzkázal do osmitisícového publika. 

Djokovič i Federer se nyní přesunou do Paříže, kde je čeká turnaj série Masters, a pak Turnaj mistrů v Londýně. Pak ještě bude srbský tenista bojovat o Davis Cup. "Musím se na dnešní zápas dívat pozitivně. Hrát proti takovým rivalům jako jsou Roger nebo Rafa mě nutí se pořád zlepšovat," konstatoval Djokovič.

- ATP 500 BASILEJ (Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.755.000 eur) -
nedělní výsledky (07. 11. 2010)

Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Djokovič (2-Srb.) 6-4 3-6 6-1

Čtyřhra - finále:

B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Nestor/Zimonjič (2-Kan./Srb.) 6-3 3-6 10-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
Congrats Roger! :) a male fedexky aky country štyl nahodili hhh
Reagovat
a.magerova
Co mi uteklo?!
Něco do mého "modního okénka"?!
Reagovat
steve79
No v paříži to bude těžké. Přece jenom už odehrál dost zápasů bez odpočinku. Fedex ted ale válí, poslední dva turnaje a dvě trefoje. Doufám, že takhle bude hrát dál, protože hraje výbornhě.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
a.magerova
Dík Brody. Doufám, že Roger toho ještě postupně vyhraje dost ať máme možnost sledovat, jak holky rostou :-))
Reagovat
nagini6
Gratulacia. :) Pod Roger este dva turnaje tento rok :).
Reagovat
smazaný uživatel
V Parizi by mel dominovat, v Londyne to bude tezsi, zalezi jak na tom bude zdravotne a herne Rafael. Kazdopadne je pravdepodobne, ze se zopakuje opet finale Federer - Djokovic. Gratuluji i bratrum Murray k premierovemu spolecnemu titulu, dobra prace!
Reagovat
smazaný uživatel
Velká Gratulace. Fedex se neskutečně zlepšil. Od Toronta je to furt lepší a lepší.. nádhera!
Reagovat
a.magerova
Taky moc gratuluji vítězi !!!
Reagovat
UnrealTom
Fantazie a teďko hurá do Paříže, s titulama ze Stockholmu a z Basileje to půjde velmi dobře comon Roger!!!
Reagovat
Matti
Se srbským dravcem si vylepšil bilanci na 12-6, jsem zvědav, kdy si vylepší bilanci s Rafaelem :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Roger je práve v plnej sile, nemá problém sa dostať do finále aby sa mohol stretnúť s Rafánkom, avšak to by sa musel Nadal zúčastniť nejakého turnaja.
Reagovat
smazaný uživatel
To aby přehrával Djokera na to určitě má, ale s Rafou to tak nevidím, pokud bude Rafan zdraví, tak na něj hlavně na antuce nikdo mít nebude, rozhodně ne ve 3 seťácích. Feda může Nadala určitě porazit na betoně nebo trávě, ale bude to mít čím dál těžší. Nadal neskutečně zlepšil servis a pořád na sobě tvrdě pracuje. Myslím, že bude muset Fedex ještě nějaký GS přidat, pokud nechce být překonán. Každopádně se nemůžu dočkat příští sezony, Feda toho od Indian Wells do Wimbledonu moc neobhajuje, určo by mohl hodně bodů pozbírat, jen aby mu drželo zdraví.
Reagovat
smazaný uživatel
Aby bol Nadal porazený na antuke, treba aby sa najprv dali dokopy hráči typu Davydenko, Del Potro alebo Soderling, ktorí majú spolu s dvojicou Federer a Djokovič najväčšie šance Rafánka ohroziť.
Reagovat
Matti
namátkou co třeba French open, Wimbledon, Us Open, těch se letos Rafanek zúčastnil a kde zůstak Rogerek :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jako uz tradicne po kazdem triumfu Rogera si aspon jeden Nadalovec ( dnes je to Matti) neodpusti hloupe rypani.
Reagovat
Matti
promiň, ale věta....se srbským dravcem si vylepšil bilanci....to si nešlo odpustit, ale jsem rád, že to vidíš stejně :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Netrap ho, uz tak ma za sebou tezky vikend :D Nejdriv se dozvedel, ze jeho Rafanek nebude startovat v Parizi a dnes mu triumfoval nepritel c.1. :DD
Reagovat
BooOoo
všimli jste si toho, že nedávno ve Vídni .... Haider-Maurer byl v kvalifikaci, kde neuspěl, ale dostal se až do finále ... a teď ve Valencii, kde v kvalifikaci startoval Granollers, ale neuspěl, se dostal do finále ... domácí outsideři, kteří neprošli kvalifikací se dostanou do finále ... zajímavé
Reagovat
smazaný uživatel
Pre oboch dobry turnaj. Roger hral dneska skvele a Djoker ho potrapil, cakal som ze vyhra Roger 2:0. V Parizi by mohli hrat spolu finale, teda Djokovic s jeho formou na harde by mal postupit a Roger by v SF konecne mal dat Murrayho, 2x s nim prehral teraz na Masters na harde v Toronte a v Sanghaji pricom vzdy vo finale hral slabsie ako predtym cize ak by hrali spolu SF verim ze sa nezosype a porazi Murrayho. Skoda ze Nadal sa nezucastni bolo by dobre keby si 1z nich aspon zahral s Rafom nech vidime sance vsetkych 3 pred WTF v Londyne.
Reagovat
smazaný uživatel
Pekný zápas, všetka česť aj Djokovi, radosť pozerať. Fed k 40. výročiu turnaja dal rodákom pekný darček a tie medaile pre zberačov loptičiek - pre nich nezabudnuteľný zážitok. Fede sa ťapne po vrecku a zorganizuje pre nich pizza party, tradíciu ktorú vymyslel. Ďetúrence určite dnes v noci nebudú spať, od radosti.
Reagovat
smazaný uživatel
skoda, dzoko si to zasluzil, federer je aj s nadalom stale dokola vytaz, uz ma to nebavi a dzoko je moj naj tenista!!!! nevadi sak dufam ze v parizi to bude lepsie a uz naozaj obhajis titul :D
Reagovat
smazaný uživatel
Teoreticky by se Roger s Novakem mohli znovu utkat za tyden ve finale v Parizi, protoze Roger je nasazena jednicka a Novak dvojka a tudiz jsou kazdy na opacne strane pavouka. Pokud by k tomuto stretnuti doslo, Novak by zrejme neobhajil :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taký je tenis. To "stále dookola" niečo stojí. Tvrdá práca a talent. Ináč Djoko je šikovný tenista, bez debaty, ale víťaz môže byť len jeden. Preto mám tenis rád, žiadne remízy. "Každý chviľku, ťahá pilku".
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborne, Rogere. Jsem rád, ze jsi dalsi svuj start na turnaji pretavil ve vitezstvi. GO ROGER GO!!!!
Reagovat
majjkaa
Fantazia :)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist