Radwaňská v San Diegu po roce do finále, vyzve Zvonarevovou

7. 8. 2011, 11:04
Aktuality 2
WTA CARLSBAD - Agnieszka Radwaňská si po roce zahraje ve finále. Znovu se dočkala na betonu v San Diegu, znovu bude o titul bojovat proti Rusce - čeká ji světová trojka Zvonarevová.
Agnieszka Radwaňská

Agnieszka Radwaňská teprve podruhé za poslední dva roky postoupila do finále, pokaždé se tak stalo v San Diegu. Loni v boji o pátý titul neuspěla proti Světlaně Kuzněcovové, letos bude mít šanci na reparát proti jiné Rusce Zvonarevové. Naposledy se z triumfu radovala před třemi lety, kdy vyhrála turnaje v Pattaye (hard), Istanbulu (antuka) a Eastbourne (tráva).

Letos v Carlsbadu - městě v San Diegu - zvládla už dvě těžké zkoušky, v nichž musela obracet z 0-2 na sety. V pátek se vzpamatovala z 'kanáru' od Hantuchové, včera otočila zápas proti nemocné Andree Petkovicové.

"Už v prvním setu jsem měla nějaké šance. A když jsem ho prohrála, už jsem neměla co ztratit, takže jsem byla uvolněnější. Andrea hrála dobře, bylo to semifinále, a tak jsem bojovala až do posledního míčku. Postupně jsem hrála agresivněji a bez chyb, cítila jsem se opravdu dobře. Ona (Petkovicová) se ve třetím setu znovu skvěle zvedla, ale naštěstí jsem zahrála pár skvělých úderů a zápas ukončila," komentovala Radwaňská.

Německá tenistka, jež si postupem do semifinále zajistila premiérový posun do Top 10, vyhrála první set 6-4, pak ale její údery začaly postrádat razanci a šťávu neměl ani její pohyb. Během druhé sady dokonce z kurtu utekla do šatny, neboť jak později přiznala, měla střevní potíže. Radwaňská získala deset gamů v řadě a i když o jeden brejk přišla, vítězství 4-6 6-0 6-4 si již uniknout nenechala.

"Nejsem zvyklá takhle utíkat z kurtu, ale nechtěla jsem to (pozvracet se) udělat před celým publikem a být pak v televizi 25 let. Je to neslušné, tak jsem se rozhodla raději utéct z kurtu," vysvětlovala svůj úprk Petkovicová. "Když jsem se vrátila, cítila jsem se už mnohem lépe, ale ztratila jsem hodně sil." 

"Snědla jsem něco špatného k obědu. Nejdříve jsem myslela, že je to nedostatek energie, tak jsem si vzala banán a myslela si, že to bude lepší. Ale ve skutečnosti to bylo mnohem horší," litovala třiadvacetiletá Němka, jež s o rok a půl mladší Radwaňskou prohrála i třetí vzájemný duel.

Někteří tenisté situaci nezvládli tak elegantně jako Petkovicová. Loni v září na US Open při zápase s Radkem Štěpánkem zvracel v rohu kurtu francouzský tenista Julien Benneteau. Na stejném grandslamu v roce 1996 to podobně nevydržel Pete Sampras ve čtvrtfinále s Alexem Corretjou. A když si ulevil, zápas a nakonec i celý turnaj dotáhl k vítězství.

Radwaňská bude chtít ukončit tříleté čekání na titul proti Věře Zvonarevové, se kterou ale ve dvou zápasech neuhrála ani set. "Věra je teď elitní hráčkou, hraje skvělý tenis. Když proti takové soupeřce hrajete, musíte hrát na 100 procent a soustředit se od první výměny. Budu hrát míček po míčku," plánuje Polka.

Zvonarevová po triumfu v Baku a obratu - 5-7 6-4 6-4 - s Anou Ivanovičovou vyhrála už deváté utkání v řadě. Semifinále se Srbkou přitom rozehrála lépe, v prvním setu ale vedení 5-3 neudržela. Pak už ale dominovala na servisu, který v druhé sadě neztratila ani jednou a ve třetím dějství o něm přišla až za stavu 5-2, kdy ale měla v kapse ještě jeden brejk. Zápas už napodruhé dokázala ukončit.

"Prohrát první set není nic špatného, stále jste v zápase. A když jste v zápase, máte stále šanci vývoj otočit. Až když si podáte ruce, je po zápase," komentovala světová trojka svůj obrat. "Když se podívám zpět na výsledky, tak je to hezký vstup do sezony na rychlých kurtech. Ale mám ještě spoustu turnajů před sebou, uvidíme, jak se bude dařit dál. Užívám si teď na kurtu i mimo něj, každý den tvrdě trénuju. Doufám, že ještě můžu hrát lépe," řekla šestadvacetiletá Ruska.

V celkově 29. finále bude Zvonarevová usilovat o 13. titul, letos ve finále ještě neprohrála, triumfovala v Dauhá a Baku. Radwaňská má ve finále bilanci 4-2.

- WTA PREMIER CARLSBAD -
(USA / Kalifornie / San Diego, tv. povrch, 721.000 dolarů)
sobotní výsledky (06. 08. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Zvonarevová (1-Rus.) - Ivanovičová (5-Srb.) 5-7 6-4 6-4
A. Radwaňská (3-Pol.) - Petkovicová (2-Něm.) 4-6 6-0 6-4

Čtyřhra - semifinále:
Kopsová-Jonesová/Spearsová (USA) - Hradecká/Duševinová (ČR/Rus.) 7-6(5) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Jestrab
Dobrý den,

opravte si tam drobnou chybku ve větě:

"Letos v Carlsbadu - městě v San Diegu - zvládla už dvě těžké zkoušky, v nichž musela obracet z 0-2 na sety."
Reagovat
smazaný uživatel
No, ono dost divně zní i to "v Carlsbadu - městě v San Diegu". :-)) Myslím si, že pojmově vyloučeno, aby jedno město bylo součástí jiného města; buď je to "pouhá" (sou)část města, anebo samostatná územní jednotka - město / obec. ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist