Preview: Williamsová - Benešová

1. 4. 2009, 15:07
Previews 1
Iveta Benešová dosáhla v pětadvaceti letech životního výsledku. V době, kdy je ve své nejlepší formě si zahraje čtvrtfinále prestižního podniku v Miami. Čeká na ni bývalá světová jednička a jedna z favoritek letošního ročníku Venus Williamsová.
Profily hráčů
Venus Williamsová - Iveta Benešová

Už 250 bodů si Iveta Benešová zajistila postupem do čtvrtfinále. Za jediný titul, který získala před pěti lety v Acapulku, získala o osmdesát devět méně. Už z toho je patrné, že se v Miami hraje turnaj velmi dobré kvality. Mezi tenisty je nazýván "pátým grandslamem". Na Floridě se tradičně schází kompletní tenisová špička a česká tenistka se zde letos dostala mezi osm nejlepších hráček.

Z grandslamů si dosud nepřipsala ještě žádnou účast alespoň ve čtvrtém kole, úspěchy sbírá jen na menších turnajích. Jako letos finále v Hobartu nebo semifinálové prohry v Acapulku a Monterrey. Takový vstup do sezony pětadvacetiletá rodačka z Mostu nepamatuje a poprvé v kariéře nakoukla do první světové třicítky. A také se stala žebříčkově nejlepší Češkou. Před čtrnácti dny v Kalifornii už podruhé v tomto roce podlehla krajance Kvitové a vypadla už ve 2. kole.

V Miami však svou tréninkovou partnerku pomstila, když hladce porazila Němku Lisickou. Následně smetla i Dulkovou a v osmifinále Medinaovou. "Proti Argentince Dulkové hrála výborně, v předcházejícím zápase proti Lisické solidně," řekl Pála, který Benešovou sledoval v rámci své studie hráček před Fed Cupem. V pondělí se Španělkou sice prohrála úvodní dva gamy, ale nakonec vyhrála snadno 6-4 6-1.

Proti hráčkám absolutní tenisové špičky však hrát neumí. Za nejcennější vítězství v kariéře může počítat ty z roku 2005, kdy porazila tehdy desátou hráčku Zvonarevovou nebo Jankovičovou, která v té době byla teprve na začátku svého vzestupu mezi elitu. Z hráček první světové dvacítky porazila už jen Italky Farinaovou a Schiavoneovou. Vlastně loni ještě Vaidišovou a Čakvetadzeovou, ale soupeřky byly v době střetnutí v hodně špatné formě.

Nyní Benešovou čeká Venus Williamsová, se kterou už také měla čest se na kurtu potkat. V obou případech ale uhrála pouhých pět gamů. A osmadvacetiletá Američanka je aktuální světovou šestkou a prahne po návratu na vrchol světového žebříčku. Před sezonou sebevědomě prohlašovala, že v současném ženském tenisu lepších hráček není.

I když to byla silná slova, daleko od reality nebyla. Sestra Serena je světovou jedničkou a Venus v závěru loňské sezony vyhrála turnaj v Curychu a Turnaj mistryň v Dauhá. Letos z osmnácti zápasů prohrála jen jednou, a to v utkání Australian Open se Španělkou Suarezovou, se kterou nevyužila vedení 5-2 v rozhodující sadě, ani mečbol.

Pak už ale následovaly triumfy v Dubaji a Acapulku. Turnaj v Indian Wells jako v letech předchozích bojkotovala plná sil se vydala dobýt Miami, kde třikrát triumfovala a dalších šest startů pro ni skončilo pouze na raketách krajanek nebo ruských tenistek.

Resumé: Venus Williamsová v Miami lehce neprohrává. Pouze Shaugnessyová byla relativně slabší soupeřkou, která na Venus na tomto klání vyzrála. A tomu je už šest let. Naopak Benešová proti hráčkám světové špičky vyhrávat neumí a kurs na její dnešní senzační vítězství je tak 9.94. Dokáže sympatická Češka šokovat a připsat si svůj nejcennější skalp? Tři týdny před semifinálovým duelem ve Fed Cupu proti týmu Spojených států, za který může nastoupit i Venus, by to byla dobrá zpráva i pro český výběr.

Zápas Williamsová - Benešová začíná na centrálním kurtu v Key Biscane hodinu po půlnoci SEČ.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
cmoro
65.8
Iveta to zvládne :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist