Preview: Turnaje WTA v Linci a Ósace - boje o Dauhá a Bali

12. 10. 2009, 14:30
Previews 9
Už jen dva týdny a WTA Tour 2009 bude mít před sebou pouhé dva turnaje pro nejlepší tenistky uplynulé sezony v Dauhá a na Bali. Zatímco na Turnaj mistryň do Kataru zbývá poslední volná letenka, na Bali se kvalifikovaly teprve dvě tenistky. V následujících dnech se konají podniky v japonské Ósace a rakouském Linci.
ilustrační foto

Tento týden se tenistky poperou o body a tituly na turnajích kategorie International v Ósace a Linci. Příští pondělí odstartují poslední turnaje sezony v Moskvě a Lucemburku. O Turnaj mistryň bojují Jelena Jankovičová, Agnieszka Radwaňská, Věra Zvonarevová, Flavia Pennettaová a Marion Bartoliová. Další tenistky mají šanci už pouze teoretickou.

Na Bali, kde se letos bude hrát poprvé turnaj pro žebříčkově nejlepší vítězky turnajů International, se kvalifikovaly zatím jen Wickmayerová a Medinaová. Do Indonésie poletí také tři hráčky z kvarteta Jankovičová, Pennettaová, Zvonarevová a Bartoliová, které neuspějí v boji o Turnaj mistryň. V případě, že osmé místo v Dauhá zabere Radwaňská, bude hrát na Bali celé kvarteto.

Dalšími adeptkami na zbylých pět, respektive čtyři místa jsou Maria Martinezová, Aravane Rezaiová, Magdalena Rybáriková, Melinda Czinková, Andrea Petkovicová, Šahar Peerová, Sybille Bammerová, Roberta Vinciová, Agnes Szavayová, Věra Duševinová nebo i Češka Petra Kvitová, jež v úvodu sezony vyhrála podnik v Hobartu. Poslední dvě místa obsadí pořadatelé udělením divokých karet.

Češky hrají jen v Linci
V japonské Ósace se žádná Češka nepředstaví. O šeky z celkové dotace 220.000 dolarů budou bojovat dvě hlavní hvězdy: Dánka Caroline Wozniacká a Marion Bartoliová z Francie, jež má stále teoretickou šanci na účast v Dauhá. Nasazenými hráčkami na premiérovém ročníku klání hraného na otevřených dvorcích s rychlým povrchem budou také Stosurová, Schiavoneová, Peerová, Wozniaková, Czinková a Švedovová.

V rakouském Linci se představí minimálně čtyři české tenistky. Poprvé od US Open se na turnaji WTA objeví Lucie Hradecká a Petra Kvitová. Hradeckou čeká duel s Rumunkou Olaruovou, Kvitová narazí na Němku Petkovicovou. Bojovat bude o letenku na Bali.

Další dvě Češky jsou nasazené. Lucie Šafářová se utká s domácí Patricií Mayrovou a Iveta Benešová zahájí proti jedné z kvalifikantek. Tou může být i Andrea Hlaváčková. Hlavními favoritkami halového turnaje jsou Flavia Pennettaová a Agnieszka Radwaňská, které bojují o Turnaj mistryň.

Pennettaová se po US Open potýká se ztrátou formy, která ji komplikuje závěrečný atak na Dauhá. Pokud neuspěje, má jistou účast alespoň na turnaji na Bali. První Italka, jež se dostala do první světové desítky, získala všech svých 8 titulů na otevřených kurtech. Vítězství v Linci by tak bylo jejím premiérovým halovým.

Radwaňská má v závěru sezony napilno. Před 14 dny si poprvé v tomto roce zahrála semifinále a narůst formy potvrdila v minulých dnech v Pekingu. V čínské metropoli prohrála až ve finále a razantně se vrátila do hry o Dauhá. Po náročném asijském turné však může v Rakousku postrádat dostatek sil.

Ósaka (fakta):
Ósaka (Japonsko)
HP Open 2009
WTA International
12. - 18. 10. 2009
povrch: tv. povrch
dotace: 220.000 dolarů
draw: 32 hráček
oficiální webová stránka
single draw
Linec (fakta):
Linec (Rakousko)
Generali Ladies Linz
WTA International
12. - 18. 10. 2009
povrch: tv. povrch / hala
dotace: 220.000 dolarů
draw: 32 hráček
oficiální webová stránka
single draw

 

Poslední vítězky (Linec):
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Daniela Hantuchová (SR)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Naďa Petrovová (Rus.)
2004 ... Amelie Mauresmová (Fr.)
2003 ... Ai Sugijamaová (Jap.)
2002 ... Justine Heninová (Belg.)
2001 ... Lindsay Davenportová (USA)
2000 ... Lindsay Davenportová (USA)
1999 ... Mary Piercová (Fr.)

 

WTA Ósaka a Linec (International):
vítězka ... 280 b. (37.000 dolarů)
finále ... 200 b. (19.000 dolarů)
semifinále ... 130 b. (10.200 dolarů)
čtvrtfinále ... 70 b. (5.340 dolarů)
2. kolo ... 30 b. (2.950 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (1.725 dolarů)




















.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
skott
Myslim, ze o ucast na Turnaji mistryn uz skutecne usiluji jen tri tenistky a to: Jankovic, Vera a Aga.Sance Pennetty a Bartoli jsou jiz v podstate jen teoreticke, obe na osmou pricku vyrazne ztraci a Marion je navic prihlasena pouze tento tyden v Osace.
Nejvetsi sanci tak ma pravdepodobne Vera, naopak pozici si finalovou prohrou v Pekingu ponekud zkomplikovala Agnieszka Radwanska, presto ji dobre vystoupeni v Linzi (alespon finale) muze vratit do hry.
Co se tyka ¨maleho Masters¨ na Bali, tam urcite nebude hrat Vinci ani Pennetta, obe jiz potvrdily ucast ve finale Fed Cupu a pokud se nekvalifikuje do Doha, je sporna i ucast Agnieszky.Ta zadny turnaj ¨international¨ letos zatim nevyhrala.Otazkou zustava, komu budou nabidnuty ¨wild cards¨.Moznosti je nekolik, po odmitnuti velkych jmen jako Kim nebo Marii, osobne na jednu tipuju Patty Schnyder jako obhajkyni vitezstvi z lonska, druhou mozna Daniela Hantuchova nebo nejaka mlada asijska nadeje...
Reagovat
smazaný uživatel
Je kuriozní, že už první rok se ta nejatraktivnější (Pennetta) nemůže nově vzniklého závěrečného turnaje v Bali zúčastnit kvůli střetu s finále FC.
Byli by blázni, pokud by účast darovali Schnyder. Ta už kvůli svému věku výrazně vyklízí horní místa žebříčku. Mnohem lepší volbou pro udělení WC by byla třeba Lisicki, která má tu smůlu, že vyhrála "jenom" turnaj vyšší kategorie Premier.
Reagovat
skott
Patty Schnyder vyhrala na Bali loni a jakkoli ji nemam v lasce, vitezka by mela mit vzdy moznost svuj titul obhajit!Pokud si Lisicki ucast zaslouzi, at to predvede v Lucemburku, v opacnem pripade je to v jeji soucasne forme vyhozena ¨wild card¨ oknem.Ale jak rikam, scenaru je nekolik, muzou si nechat jedno misto pro tenistku z regionu, stejne tak muzou cekat na to, kdo se nekvalifikuje do Doha...
Co me prijde vic kurioznejsi nez, ze koliduje Fed Cup a Bali,je to, ze Turnaj mistryn se oficialne nazyva Season-Ending Championships a presto se posledni zapas sezony odehraje az temer dva tydny po jeho skonceni.Podle me by se terminy obou akci meli prohodit, aby to melo alespon nejakou logiku.Ale co bych chtel..kdyz zruinovali celou letosni halovou sezonu, tohle je vlastne jen detail;)
Reagovat
smazaný uživatel
"Nepatrný" problém je v tom, že Bali 09 je úplně něco jiného než Bali 08. Takže bych o obhájkyni titulu nepsal. Ty podmínky pro účast jsou ale nastaveny nějak divně. Nezapočítají, kolik těch turnajů vyhrajou. Stačí jednou. Důležité je pak jen pořadí v žebříčku. Dále třeba pět prohraných finále je pro Bali k ničemu.
Stejně podivné bylo, když se psalo o obhajování vítězství z Pekingu 08. Letošní povinný turnaj za 4,5 milionu je někde úplně jinde než ten loňský béčkový za 600 tisíc, kde se účastnila jen část špičky WTA.
Název snad tak nevadí. Sezona vlastně nekončí ani po Bali a FC. Ty slabší dál hrajou turnaje ITF, jejichž výsledky se do žebříčku taky počítají.
Letošní změny kategorií jsou k lepšímu, těch 9 velkých turnajů je body a penězi výrazně výš než ostatní, akorát stejné slovo Premier pro všechny turnaje od 600 tisíc do 4,5 milionu je hloupost. Měli to odlišit a pojmenovat po vzoru ATP.
Reagovat
skott
Bali je prorad Bali, neni nahrazen jinym turnajem, to same Peking, dotace i kategorie (v tomto priapde dokonce i struktura) se muze menit, to je normalni, ale stale se jedna o tyz turnaj, tudiz vitezka ma pravo na obhajobu.Jina situace by nastala, kdyby byl napriklad zcela zrusen a jeho misto zaujal nejaky jiny.
Reagovat
skott
ITF a WTA jsou dve naprosto samostatne organizace.¨Season-Ending Championships¨ se vzathuje jen k WTA, proto se nad tim pozastavuju, ze Turnaj mistryn neni posledni akci v kalendari.
Reagovat
smazaný uživatel
Bali není už normální turnaj, podmínky pro účast jsou úplně jiné.
Ještě k tomu z 23:08. Neúspěšným kvalifikantkám do Doha ale moc WC karet nerozdaj. Jankovič, Zvonarevka, Pennetta i Bartoli turnaj International vyhrály a díky postavení na žebříčku mají účast automaticky. Zbývá Agnežka.
23:56 To jistě ano. Pro pořadí tenistek na konci sezony je snad ale rozhodující žebříček až z posledního týdne roku, kdy už WTA dávno nic nepořádá.
Reagovat
skott
Bali ma sice jine podminky ucasti, ale paklize ho loni Schnyder vyhrala, mela by mit sanci na vyhru znova, nevim jak jinak uz to napsat.
Cekat na to, kdo se nekvalifikuje znamena i moznost, ze ne vsechny musi mit zajem, viz.jmena co jsem uz psal plus Ivanovic.
Zebricek k 31.12. neresi nic podstatneho, zmeny se tykaji az druhe stovky a niz.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, sice mi není sympatická, ať tam ale hraje. Taková Clijsters třeba Lucemburk vyhraje, ale táhnout se do Bali už nebude chtít. Přitom by to byl tahák číslo jedna pro diváky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist