Preview: Turnaj mužů v Indian Wells

13. 3. 2010, 19:36
Previews 7
Poprvé od Australian Open se na kurtech v oficiálním turnaji objeví nejúspěšnější tenisté současnosti Roger Federer a Rafael Nadal. Oba v Indian Wells už dokázali minimálně dvakrát triumfovat a také letos jsou hlavními adepty na titul. Byť byl Švýcar nemocný a Španěl léčil zraněné koleno.

Roger Federer v lednu získal už 16. grandslamový titul, když počtvrté ovládl Melbourne. Další plány mu narušila nemoc, když se musel léčit zánět plic. Na turnaj do Indian Wells ale přiletěl dobře připravený a pokusí se jako první hráč vyhrát zdejší podnik počtvrté. Dosud se se třemi tituly dělí o pomyslné první místo s Michaelem Changem.

Osmadvacetiletý Švýcar sice v Kalifornii získal v letech 2004-2006 tři tituly v řadě, od toho posledního však ani jednou nehrál ve finále. Poslední dva ročníky pro něj skončily v semifinále.

"Dneska jsem byl v Indian Wells zpátky na kurtu. Cítil jsem se skvěle, protože to byly moje první údery po dvou a půl týdnech," oznámil před týdnem Federer svým fanouškům na Facebooku. Na rozehřátí ho v prvním zápase čeká Rumun Hanescu, se kterým ve čtyřech vzájemných soubojích neztratil ani set.

Titul bude obhajovat dvojnásobný šampion Rafael Nadal. Také třiadvacetiletý rodák z Mallorky od Australian Open nehrál. Z Melbourne Parku odcestoval se špatnou náladou, když nedohrál čtvrtfinále s Murrayem a další týdny rehabilitoval s kolenem.

Fakta:
Indian Wells (USA - Kalifornie)
BNP Paribas Open
ATP Masters 1000
10. - 21. 03. 2010
povrch: tv. povrch
dotace: 3.645.000 dolarů
draw: 96 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Federer (1-Švýc.), Djokovič (2-Srb.), Nadal (3-Šp.), Murray (4-Brit.), Davyděnko (5-Rus.), Söderling (6-Švéd.), Roddick (7-USA), Čilič (8-Chorv.).

Už tři týdny ale trénuje a bolesti už prý nemá. "Pracovali jsme na tom, abych se dostal do formy, se kterou jsem přiletěl do Austrálie. Cítím se silný a kolena mě nebolí," řekl Nadal.

Formu si bude moct ověřit proti o deset let staršímu Němci Raineru Schüttlerovi, kterého od prohry v prvním vzájemném zápase čtyřikrát porazil. Ovšem Schüttler je již rozehraný z kvalifikace a sebevědomí si zvedl výhrou v prvním kole.

"Mým hlavním cílem, tedy tím momentálním, je hrát dobře na amerických turnajích. V Indian Wells obhajuji 1.000 bodů. Ale nejdůležitější je hrát dobře," poznamenal Nadal.

Minimálně do čtvrtfinále by nedávná světová jednička postoupit měla. První těžký test by ho mohl potkat v podobě Nikolaje Davyděnka, se kterým poslední tři souboje prohrál.

Poslední vítězové:
2009 ... Rafael Nadal (Šp.)
2008 ... Novak Djokovič (Srb.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Roger Federer (Švýc.)
2003 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2002 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2001 ... André Agassi (USA)
2000 ... Alex Corretja (Šp.)

Ani ruský tenista ale neměl v posledních dnech příliš času na přípravu. Před ncelými třemi týdny si poranil zápěstí, kvůli kterému nehrál Davis Cup.

Jaké to je získat sošku pro vítěze v podobě kosatky ví i druhý nasazený Novak Djokovič. Dvaadvacetiletý Srb sice na posledním turnaji v Dubaji obhájil titul a před týdnem pomohl Srbům k premiérovému postupu do čtvrtfinále Davisova poháru, herní pohoda z něj ovšem nesrší.

Djokovič v zápasech, které nakonec dokázal vyhrát, působil nesoustředěně, rozladěně, často se rozčiloval a kazil spoustu jednoduchých úderů.

Hned v úvodu ho navíc prověří rozehraný Mardy Fish, který se do Indian Wells rád vrací. "Poslední dva roky tady jsou pro mě výjimečnou vzpomínkou, loni jsem tu vyhrál čtyřhru s Andym Roddickem," připomněl Američan.

"Už jsme spolu hráli třikrát nebo čtyřikrát a byly to ohromné zápasy," řekl Fish. "Naposledy mě ve Wimbledonu porazil bez ztráty setu, jinak byly vyrovnané zápasy."

ATP Masters 1000 Indian Wells:
vítěz ... 1000 b. (605.500 dolarů)
finále ... 600 b. (295.500 dolarů)
semifinále ... 360 b. (148.100 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (75.500 dolarů)
4. kolo ... 90 b. (39.800 dolarů)
3. kolo ... 45 b. (21.300 dolarů)
2. kolo ... 25 b. (11.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (7.050 dolarů)

I Andy Murray hrál naposledy v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech však skončil už ve druhém kole na raketě Tipsareviče. V Kalifornii ho čeká cesta za obhájením loňského finále a vydá se na ní duelem proti Andreasi Seppimu z Itálie.

V soutěži nechybí také oba čeští daviscupoví reprezentanti. Tomáš Berdych do turnaje vstoupí dnes duelem s Francouzem Florentem Serrou. V případě úspěchu by se mohl utkat s Verdaskem. V osmifinále může čekat neoblíbený Davyděnko.

Radek Štěpánek by měl nedělní souboj s Izraelcem Dudim Selou zvládnout a o osmifinále si tak zahrát s Robredem, nebo Stachovským. Pak by mohlo dojít na střetnutí s Federerem.

Jednatřicetiletý Štěpánek z posledních tří turnajů vyhrál jen jeden zápas a navíc prodělal virózu, nicméně sebevědomí si zvedl úspěšným Davis Cupem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Mercury
http://www.youtube.com/watch?v=SMHzOg0huDM

hezké :) Roger dal opet vzpomenout na svuj magicky uder ze semifinale US OPEN a ten Rafuv total stop ball byl nejlepší tečkou ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co, kdo vyhraje :) ?
Reagovat
Mercury
Roger.
Reagovat
majjkaa
kludne sa to moze "prihodit" :)
Reagovat
a.magerova
Jo jo přála bych NÁM TO !!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s Vámi :)
Reagovat
steve79
Fedex hraje zítra od jedný ráno. Doufám že to budou vysílat na Nova sport.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist