Preview: Turnaj mistrů v Šanghaji

8. 11. 2008, 22:31
Previews 23
Bez nejlepšího hráče světa odstartuje v Šanghaji v neděli ráno středoevropského času Turnaj mistrů, vyvrcholení mužské tenisové sezony. Za neúčasti Rafaela Nadala je největším favoritem Roger Federer. Ten bude usilovat už o pátý titul na tomto prestižním a štědře dotovaném podniku.
Turnaj mistrů (© masters-cup.com)

I když se v této sezoně propadl na druhé místo světového žebříčku, bude Roger Federer v Šanghaji nasazenou jedničkou. Nový tenisový král Rafael Nadal totiž nepřijel kvůli zranění kolena, které ohrožuje i jeho start ve finále Davis Cupu, které se za dva týdny odehraje v Argentině.

Ani Federer nebyl v posledních týdnech v optimální kondici. Švýcar, který už na začátku roku prodělal momonukleózu, odstoupil před týdnem na turnaji Masters v Paříži kvůli zranění zad. Do Šanghaje dorazil, ovšem jak prohlásil, ještě není stoprocentně fit; stále prý bere léky proti bolesti a netrénuje naplno. "Nezkouším to nadoraz, protože chci dát zádům co nejvíc času na zotavení. V pondělí uvidíme, jak bude. Zatím ale můžu podávat bez bolesti, hraju bez bolesti, a to je určitě dobré znamení."

Červená skupina:
2. Roger Federer
4. Andy Murray
6. Andy Roddick
9. Gilles Simon

Pokud bude Švýcar zdravý, bude moci navázat na své předešlé výsledky na tomto podniku. A že je na co navazovat: v posledních pěti letech neuspěl jen jednou - v roce 2005 v Šanghaji triumfoval David Nalbandian, který ve finále porazil Federera v tie-breaku pátého setu. Všechny ostatní tituly patřily Švýcarovi.

"Na posledním turnaji sezony bývám velmi úspěšný," prohlásil minulý měsíc Federer po svém vítězství v Basileji. "Ukázal jsem, že mi ještě zbývá energie a to, že se hraje v hale na tvrdém povrchu, mi taky hraje do karet. Je to taky naposledy, co se to koná jako Turnaj mistrů, tak doufám, že si povedu dobře."

Zlatá skupina:
3. Novak Djokovič
5. Nikolaj Davyděnko
7. Jo-Wilfried Tsonga
8. Juan Martin del Potro

Letos má Federer možnost vyrovnat pět triumfů Peta Samprase a Ivana Lendla. Překazit se mu to bude snažit sedm soupeřů, kteří do Šanghaje dorazili s různou formu. A s různými zkušenostmi z tohoto turnaje.

Červená skupina uvidí opakování finále US Open
Čtyři hráči jsou na Turnaji mistrů úplnými nováčky - a dva z nich má Federer ve své Červené skupině. Francouz Gilles Simon v Šanghaji vůbec neměl hrát, v Paříži, kde se rozhodovalo o posledních účastnících šanghajského podniku, totiž v osmifinále podlehl Andymu Roddickovi. Naštěstí pro něj se odhlásil Nadal a Simon jako náhradník do Číny přeci jen vyrazil. Účast na závěrečném podniku sezony je pro Francouze oceněním ohromného vzestupu, který letos zaznamenal. V žebříčku ATP od začátku roku poskočil o 21 míst, hlavně ale začal hrát vyrovnané zápasy s nejlepšími tenisty světa - v letošní sezoně ostatně dokázal porazit Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Djokoviče, vedoucí trojici žebříčku ATP.

Druhým nováčkem v Červené skupině je Andy Murray, kterého je možné v současné době považovat za největšího favorita Turnaje mistrů hned po Federerovi. Murray možná v žebříčku bodově ztrácí na vedoucí trojici, výsledky a předváděnou hrou v posledních měsících za ní ale nijak nezaostává. Britský tenista od konce minulé sezony vsadil na tvrdou fyzickou přípravu, která se konečně začala projevovat a která hodně pomohla i jeho psychice - čehož si všimli například i Björn Borg a John McEnroe. Od olympiády tak Murray prohrál jen dva zápasy - finále na US Open s Rogerem Federerem a v Paříži s Davidem Nalbandianem. "Od Wimbledonu jsem hrál nejlepší tenis v životě a snad v tom budu pokračovat," řekl jednadvacetiletý Skot, který minulý měsíc v Madridu Federerovi porážku z US Open oplatil.

Jediným Švýcarovým soupeřem ve skupině, který už má zkušenosti z Turnaje mistrů, je Andy Roddick. Ani jeho nezastihl konec sezony v úplně špatné formě - tedy pokud se dá soudit z jednoho turnaje. Od porážky s Tomášem Berdychem totiž Američan nijak nezazářil v Madridu ani v Lyonu, v Paříži ovšem porazil Španěla Lopeze a svého nadcházejícího soupeře Simona a s pozdějším vítězem turnaje Tsongou prohrál až v tie-breaku třetího setu.

Do Šanghaje letěl i Štěpánek

Favoritem druhé - Zlaté - skupiny by měl být podle postavení na žebříčku ATP Novak Djokovič. Vítěz Australian Open se v závěru sezony ale spíše trápí. Srbský tenista na posledních dvou turnajích neprošel ani do čtvrtfinále a vyhrál jen dva z posledních čtyř zápasů, přičemž v obou případech jeho soupeři vzdali kvůli zranění.

Turnaj mistrů - přehled vítězů:
2007 Šanghaj Roger Federer
2006 Šanghaj Roger Federer
2005 Šanghaj David Nalbandian
2004 Houston Roger Federer
2003 Houston Roger Federer
2002 Šanghaj Lleyton Hewitt
2001 Sydney Lleyton Hewitt
2000 Lisabon Gustavo Kuerten
1999 Hannover Pete Sampras
1998 Hannover Alex Corretja
1997 Hannover Pete Sampras
1996 Hannover Pete Sampras
1995 Frankfurt Boris Becke
1994 Frankfurt Pete Sampras
1993 Frankfurt Michael Stich
1992 Frankfurt Boris Becker
1991 Frankfurt Pete Sampras
1990 Frankfurt Andre Agassi
1989 New York Stefan Edberg
1988 New York Boris Becker
1987 New York Ivan Lendl
1986 New York Ivan Lendl
1985 New York Ivan Lendl

1984 New York John McEnroe
1983 New York John McEnroe
1982 New York Ivan Lendl
1981 New York Ivan Lendl

1980 New York Bjorn Borg
1979 New York Bjorn Borg
1978 New York John McEnroe
1977 New York Jimmy Connors
1976 Houston Manuel Orantes
1975 Stockholm Ilie Nastase
1974 Melbourne Guillermo Vilas
1973 Boston Ilie Nastase
1972 Barcelona Ilie Nastase
1971 Paříž Ilie Nastase
1970 Tokio Stan Smith

Toho by mohli využít jeho soupeři. Rus Nikolaj Davyděnko měl ovšem dlouhé měsíce problémy sám se sebou: od úspěchu ve Varšavě se trápil, na žádném z turnajů se nedostal přes čtvrtfinále. Podobně jako Roddick zabral až na generálce na Turnaj mistrů v Paříži - postup do semifinále mu sice ulehčila skreč Rafaela Nadala, předtím ale smetl Berdycha dvakrát 6-1 a potom v semifinále hodně potrápil Nalbandiana.

Otázkou zůstává, jestli jeho forma bude stačit na mladší soupeře, kteří patří k objevům letošní sezony. Jo-Wilfried Tsonga si účast v Šanghaji zajistil přesto, že od konce května až do srpna kvůli odoperovanému menisku nehrál. Vynechal French Open, Wimbledon i olympiádu, zatímco ovšem uprostřed roku body sbírat nemohl, na začátku sezony a na jejím konci si vedl bravurně: v lednu vešel do širšího povědomí, když se na Australian Open dostal do finále, v září triumfoval v Bangkoku a před týdnem dokonal svou pařížskou pouť, během níž porazil mimo jiné Novaka Djokoviče a Andyho Roddicka, finálovým vítězstvím nad Davidem Nalbandianem. "Je to pro mě konec skvělé sezony. Hrál jsem opravdu dobře a třešinkou na dortu je, že pojedu do Šanghaje," řekl Tsonga po utkání, které mu zajistilo účast v Šanghaji.

Jeho třetím soupeřem ve skupině - vedle Djokoviče a Davyděnka - bude Argentinec Juan-Martin del Potro. Velká škoda pro něj, že se Turnaj mistrů nehraje o prázdninách. Tehdy byl totiž k neporažení: Del Potro vyhrál čtyři turnaje za sebou a měl sérii 23 vítězných zápasů, kterou ukončil až ve čtvrtfinále US Open Murray. Podobně jako Federer, ani on ale není úplně v pořádku. Do Śanghaje dorazil s bolavým palcem, který by mohl jeho účinkování na závěrečném podniku sezony zkomplikovat.

Stejně jako loni, ani letos není Turnaj mistrů bez české účasti. A znovu díky Lukáši Dlouhému, který bude bojovat ve čtyřhře. Zatímco loni hrál s krajanem Pavlem Víznerem, tentokrát se kvalifikoval s Indem Leanderem Paesem. První zápas česko-indický pár čeká v pondělí, kdy se utká se švédsko-zimbabwskou dvojicí Björkman/Ullyett.

Dlouhý ale není jediným Čechem, který do Šanghaje odcestoval. Na poslední chvíli odletěl do Číny také Radek Štěpánek, jenž bude na Turnaji mistrů v roli prvního náhradníky. Štěpánek je sice až 25. hráčem žebříčku ATP Race, podle informací deníku MF Dnes ale patnáct tenistů, kteří měli možnost stát se po odhlášení Rafaela Nadala prvním náhradníkem, tuto nabídku odmítlo.

Vítěz Turnaje mistrů ve dvouhře získá minimálně 600.000 dolarů, ale může si přijít až na 1,3 milionu, pokud projde celou soutěží bez porážky. Podnik pro nejlepších osm hráčů sezony vyvrcholí finálovým duelem 16. listopadu. V Šanghaji se koná naposledy, od příštího roku bude v Londýně.

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
proč melete španělsky jakoby ste fandili nadalovi.. jo fotka krásná a roger vyhraje
Reagovat
carolyn
Já bych fandila Rogerovi i kdyby Rafa hrál
Reagovat
carolyn
Jen tak našli jsme společnou řeč, víš :-P
Reagovat
carolyn
Doufám že vyhraje Roger!
Reagovat
smazaný uživatel
Hola seňorita! ;-) Creo que Federer triunfe.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D asi špatně, tak oprava: Creo que Federer triufará.
Reagovat
carolyn
:-D Hola! koukám že Brož také používá španělské sloveso "IR" to by teda mohl ostatním vysvětlit co znamená :-P proč ho španělé používají právě takhle :-D
Reagovat
carolyn
Tú por aguí? Qué casualidad! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Sí, casualidad... :-D
Le deseo mucha suerte a Roger! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Teď se na to dívám a řekl bych, že to "Le" je tam zbytečný.. no asi jo :-). Radši se už nebudu pouštět do žádnejch španělskejch akcí :-D
Reagovat
carolyn
:-D :-d myslím ale že většina
Reagovat
smazaný uživatel
Jako že většina fandí Rogerovi, nebo je tam zbytečná většina slovíček? :-D
Reagovat
carolyn
:-D vamos Roger!
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos nerad používám.. To je taková už zažitá fráze a já chtěl napsat něco vznešenýho :-D
Reagovat
carolyn
No jasně, ale oni to rádi používají :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Musím říct, že na mě máš dobrej vliv. Dnes ráno mě napadlo, že bych se do Špániny zase po letech pustil.. :-D Díky tobě.
Reagovat
carolyn
Si děláš srandu,né??? Vždyt ještě umíš, to se chceš zase učit? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, abych tě mohl ohromit :-D Né, jen bych to chtěl trochu oživit, neumím už vůbec..je to už dávno od střední..
Reagovat
carolyn
Tak ta idioma je jednoduchá :-)) myslím že za 4 roky něco umět musíš a pak stačí jen s někým mluvit, nebo jet na chvilku do španělska, nebo mexika :-D
tengo que irme, buenostarde, adios
Reagovat
smazaný uživatel
Nojo vazba tener + que :-D úplně se mi to všechno vrací..
Už musíš jít? :-( Tak se měj, no.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
celkový vítěz!!!
Reagovat
smazaný uživatel
inac nadal na davis cup nastupi, hraje divadlo.davis cup priorita pred sanghajom
Reagovat
smazaný uživatel
super fotka.finale=federer-murray
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist