Preview: Turnaj mistrů

4. 11. 2012, 11:55
Previews 42
První ze dvou vrcholů sezony má před sebou tenista Tomáš Berdych. Na nadcházejícím Turnaji mistrů v Londýně se ocitl v těžké skupině A, přesto může navázat na loňský rok a znovu myslet na postup do semifinále. Obhájcem trofeje je Švýcar Roger Federer, ale na titul může pomýšlet každý z osmičky hráčů.
Trofej pro vítěze Turnaje mistrů

Berdych, kterého týden po Turnaji mistrů čeká v pražské O2 areně finále Davisova poháru proti Španělsku, hraje v pondělí s domácím Andym Murraym. Skupinu A doplňují první hráč světa Srb Novak Djokovič a Francouz Jo-Wilfried Tsonga.

Ve skupině B se představí obhájce Federer spolu se Španělem Davidem Ferrerem, Argentincem Juanem Martínem Del Potrem a Jankem Tipsarevičem ze Srbska. 

Berdych má za sebou vydařenou sezonu; vyhrál poprvé v jednom roce dva turnaje, hrál semifinále US Open a vyhrál už 59 zápasů, což je nejvíce v kariéře. "A jsem potřetí na Turnaji mistrů, což je samo o sobě skvělé," řekl Berdych na videu ve svém představení pro Londýn. "Sezona dobře začala, léto mohlo být lepší, skončilo jinak, než bych si přál, ale na podzim jsem zase hrál hodně solidně." 

Jedině letní část skutečně Berdychovi nevyšla. Ve Wimbledonu a následně i na olympijských hrách prohrál nečekaně hned v prvních kolech. Možná i díku tomu ale mohl potrénovat a od amerického léta opět patří k nejlepším na okruhu. 

Účastníci Turnaje mistrů 2012, chybí pouze David FerrerNa Turnaj mistrů se Berdych chtěl probojovat od malička. Inspirací mu byl mimo jiné i jeho předchůdce Jiří Novák. Toho sledoval před deseti lety na Turnaji mistrů v Šanghaji, jak poráží Američana Andre Agassiho. "Spěchal jsem k televizi po malém turnaji a přál jsem si, abych byl jednou ve stejné pozici," řekl Berdych. 

V Londýně může myslet vysoko, ale k největším favoritům patří trio Djokovič, Murray a Federer. Na podzim se však do skvělé formy dostali i Del Potro a Tsonga, Ferrer prožívá životní sezonu a ani Tipsarevič není jen do počtu. 

"Cítím se letos mnohem uvolněněji než v předchozích ročnících, protože mám v kapse grandslamový titul z US Open," řekl Murray, který letos pod vedením kouče Ivana Lendla vyhrál konečně grandslam a také zlato na olympiádě. 

Los Turnaje mistrů

Turnaj mistrů: Berdych má ve skupině znovu Djokoviče

Turnaj se hraje v londýnské O2 aréně. Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku a 1,76 milionu dolarů (přes 34 milionů korun).

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Berdych prohrál! :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě Tomášovi věřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Sakra Murray už byl na lopatkách. Ten return na breakballu za stavu 1-1 tam prostě měl padnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Andy udolej nesympatického Čecha, kterej se pak zase bude stěžovat, že...kdoví co si vymyslí..
Reagovat
Mayo
Andrej dúfam, že vyhrá 2-0 a večer Jo allez
Reagovat
Sonja
Dnes Tom a Nole...jedéém a idemooo!!:-))
Reagovat
Denis92
moj tip na finale Federer - Murray
Reagovat
smazaný uživatel
hoši já vás nechápu janowicz odehraje skvěle jeden turnaj a už tady někteří píšete že příští rok bude na turnaji mistrů xDDD příští rok za bude hrát velký prd
Reagovat
tommr
jj nějak se tady zapomíná, že třeba Tomáš Berdych vyhrál Paříž už ve dvaceti a pak se několik sezon plácal okolo dvacátýho místa a do první desítky se natrvalo propracoval až v 25 letech. Nezdá se mi, že by Janowicz byl o tolik talentovanější, aby to dokázal ze dne na den ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
protože Janowicz je opravdový talent. A já (a další asi 2 lidi) o jeho postupu do desítky psal hned po druhém kole. Že má budoucnost se ví už dávno, člověk to mohl vidět i v Prostějově, kdy s Florianem Mayerem v semifinále hráli opravdu krásný zápas. Jerzy má ideální tenisovou postavu moderního tenisty, velmi dobrou předvídavost, na 203 cm až famózní pohyb, skvělý servis i forehand, navíc cit v ruce jaký se u těchto vysokých hráčů vidí opravdu málokdy. Navíc třeba třetí kolo Wimbledonu přes kvalifikaci taky není k zahození. Obzvláště když tam měl na lopatě právě Mayera. A pak je tu samozřejmě to, že mu fandím.
Reagovat
Sonja
a jsme zase na místě:-)
Ještě jednou gratuluji, Nole!
A moc doufám, že v Londýně budeš v pohodě!
Reagovat
smazaný uživatel
za rok i s Jerzym? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
a Rosolem :-)
Reagovat
dappe
Podle mě bude Janowicz dobrej, nevím jestli už za rok na TM, ale jednou tam bude.
Reagovat
smazaný uživatel
dělám si srandu,on ten Rosol už je takové klišé pro náhodu, ale Jerzy je jiná třída, tomu přeju.
Reagovat
smazaný uživatel
Tipsa je asi hrozně zraněný, když musel vzdát necelé 2 gamy do konce, Tsonga je mimo, David unavený,Murray psychicky dole, Federer už nestačí..takže mi vychází trio DelPotro, Djoko či Tom.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray psychicky dole? :D
Reagovat
dappe
Federer může v klidu vyhrát. Co to znamená, že už nestačí?
Reagovat
Sonja
Asi má na mysli tu nelichotivou matchballovou bilanci.
Ale já s tim nesouhlasim!
Reagovat
smazaný uživatel
v poslední době mi v jeho hře chybí jiskra, nápady, jako by ho to už netěšilo. Asi mu chybí Rafa, bez něho je jaksi bez motivace.
Reagovat
dappe
To je pravda no, od USO hodně špatný, ale snad se připravil a nějaká motivace bude. Docela mu věřím...
Reagovat
smazaný uživatel
Federer zase určitě bude hrát dobře, je to hala, místo, kde 2x v řadě neprohrál ani jeden zápas, hraje tam výborně. Minimálně to semifinále dá v pohodě. Del Potro je pro mě favorit na postup ze skupiny, ale v případných zápasech s Djokovičem nebo Murraym podle mě nemá šanci.

A co se týká těch mečbolů, těch už má na kontě Andy dost a ví, jak se s tím vypořádat. Navíc v Londýně už s ním je zase Ivan, takež výkony porostou. Proti top hráčům se umí hecnout.
Reagovat
a.magerova
Tak dnes hodně štěstí a za normálních okolností bych byla Čech, ale proto NĚCO mezi námi :-)) doufám, že dnes budeš mít důvod k oslavě!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ooo, toho si cením. Já zase budu zítra přát štěstí tobě, i když s Janíčkem by to neměl být problém. Bohužel top celé nestihnu a radost mi to snad udělá. Zvláště po tom, co předtím jdu na pohřeb ředitele ze střední školy, který v 47 letech podlehl rakovině :-(
Reagovat
a.magerova
Njn život není peříčko... :-/
Reagovat
smazaný uživatel
To ne no. Ale tak snad uroním nějakou tu slzu, přijdu domů a zrovna to Andy doklepne :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer sa na obhajobu titulu velmi netvári moj tip Djokovič...
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer ma peknu priatelku
Reagovat
smazaný uživatel
Felicidades David!
Reagovat
Chrenda
Vamos David!!
Reagovat
a.magerova
A konečně jsi nám ukázal i "ženu za tvými zády" :-)))
Reagovat
Heather_Fedex
jsem moc rada, ze dokazal, proc je hrac c. 5. gratulace k zaslouzenemu 1. titulu z masters.
(roger bude mit se se spanelem co delat, uz loni hral david na tm slusne)
Reagovat
smazaný uživatel
Pre mňa velky favorit David Ferrer, bude velmi ťažké ho zastaviť
Reagovat
seshitec
Na vítězství to ale nebude, podle mě mu bude docházet štáva. Přeci jen náročný sousto si naložil v kuse Valencii, Paříž, London
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer nema sancu uhra len tipsa a koniec
Reagovat
seshitec
Ve skupině A bude hodně záležet na 1. zápasech a nejspíš může dojít i na počítání setů, takže výhra 2-0 bude hodně do plusu.
Nicméně na podzim má nejhorší formu Tsonga z týhle skupiny a i když mu to tam loni šlapalo, letos od něj čekám 3porážky
Reagovat
Chrenda
Vyhraje to Ferrer...to bude šok!!
Reagovat
Pe3k
Turnaj ještě ani nezačal a Federer už vede... :) To je přesně jeho styl!
Reagovat
smazaný uživatel
Come on andy! Doma jim to zase všem natřeš :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ty už přestaň šňupat.Už toho bylo dost.
Reagovat
smazaný uživatel
Rogi? Good Luck!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist