Preview: Turnaj ATP v Indian Wells

12. 3. 2009, 07:00
Aktuality 6
Dnes v Indian Wells začíná také soutěž mužů. První turnaj z kategorii ATP World Tour 1000 - dříve známý jako Masters - je již tradičně štědře dotován a velmi silně obsazen. Z první světové třicítky chybí pouze Španěl Almagro. Poprvé od Australian Open se na kurtech objeví trojnásobný vítěz podniku Roger Federer.

Téměř dva měsíce ho fanoušci neměli možnost na kurtech vidět. Po neúspěšném finále na Australian Open se Roger Federer odhlásil z turnaje v Dubaji, aby doléčil bolavá záda, která ho trápila už na konci loňské sezony. K jedné zásadní změně u sedmadvacetiletého Švýcara v posledních dnech přeci jen došlo - domluvil se na spolupráci s trenérem Darrenem Cahillem. Druhý hráč světa v Indian Wells v letech 2004 - 2006 triumfoval, loni a předloni však překvapivě nestačil na Fishe v semifinále, respektive Caňase už v úvodním kole. Letos odstartuje zápasem proti vítězi duelu Bolelli - Gicquel.

Fakta:
ATP Indian Wells (USA - Kalifornie)
BNP Paribas Open
ATP World Tour 1000
12. - 22. 03. 2009
povrch: tvrdý povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

V cestě do semifinále by ho letos mohl pozlobit snad jen Fernando Verdasco. Španěl, který se v úvodu sezony dostal do skvělé formy a na Australian Open díky famózním výkonům dokonce klepal na brány finále. Stejně jako Federer ale i on po turnajích v Austrálii nikde nehrál. Na vině bylo zranění nohy. A tak můžeme jen spekulovat, zda mu forma vydržela. Jako první pětadvacetiletého Španěla prověří Srb Tipsarevič nebo Bellucci z Brazílie. Verdasco ovšem v Kalifornii nikdy nepřešel přes brány třetího kola.

Nejvíce pozornosti se bude samozřejmě upínat ke světové jedničce Rafaelu Nadalovi. Ten v lednu získal první grandslamový titul na rychlém povrchu a upevnil si svou pozici v čele žebříčku. Narozdíl od některých soupeřů se objevil na halovém klání v Rotterdamu, kde svedl tři třísetové bitvy a nakonec ve finále prohrál s Andym Murraym. Na výkonu se ale podepsalo zranění kolena, kvůli kterému také chyběl v Dubaji. O víkendu už ale pomohl kvalitními výkony španělskému týmu k postupu do čtvrtfinále Davisova poháru. Šampion z roku 2007 zahájí pouť letošním ročníkem BNP Paribas Open proti Andersonovi nebo kvalifikantovi Berrerovi.

Poslední vítězové:
2008 ... Novak Djokovič (Srb.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Roger Federer (Švýc.)

Loňský titul bude obhajovat Novak Djokovič. Jednadvacetiletý Srb se letos marně hledá. Problém viděl ve změně značky raket, ale to určitě nepoznamenalo jeho slabší sebedůvěru. Chytnout se mohl triumfem v Dubaji, kde využil odhlášení šesti favoritů. Výkony ale znovu nenadchl a naposledy v Davis Cupu na španělské antuce neuhrál ani set proti Ferrerovi a Nadalovi. Více by ho ve 4. kole mohl prověřit snad až Radek Štěpánek.

Zůstaňme ale ještě chvíli u favoritů. Andy Murray letos vyhrál patnáct ze 16 zápasů a k tomu přidal triumf na hvězdně obsazené exhibici v Abú Zabí. V Dubaji nedohrál, poněvadž před čtvrtfinálovým soubojem odstoupil kvůli viróze. Následně se omluvil britskému daviscupovému týmu a teď už by měl být připraven bojovat o titul v Indian Wells. Ve druhém kole narazí na vítěze střetnutí Montanes - Serra.

ATP Dauhá (World Tour 1000):
vítěz ... 1000 b. (605.500 dolarů)
finále ... 600 b. (295.500 dolarů)
semifinále ... 360 b. (148.100 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (75.500 dolarů)
osmifinále ... 90 b. (39.800 dolarů)
3. kolo ... 45 b. (21.300 dolarů)
2. kolo ... 25 b. (11.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (7.050 dolarů)

Zapomenout nesmíme na Andyho Roddicka. Také on vstoupil do nové sezony kvalitními výkony a spolupráce s koučem Stefankim mu prospívá. Američanova letošní bilance: jeden titul, jedno prohrané finále a dvě účasti v semifinále. A také dvě hladké výhry v Davis Cupu. Koelerrer nebo Zverev se mají ve druhém kole na co těšit.

Po zranění paty se na kurty vrací Nikolaj Davyděko, který přišel i o úvodní grandslam sezony. Odehrál už turnaj v Rotterdamu, potíže prý ovšem přetrvávaly a prohrál už ve druhém kole s Benneteauem.

V hlavní soutěži jsou jen tři zástupci českého tenisu, jelikož Lukáš Dlouhý v kvalifikaci neuspěl. Jan Hernych se v devětadvaceti letech dostal do dobré formy, ale už v úvodním kole ho čeká nesnadný soupeř: bývalá světová jednička Lleyton Hewitt, který se po operaci kyčle snaží prodrat zpět mezi elitu.

Mnohem větší naděje se vkládají do Radka Štěpánka. Třicetiletý rodák z Karviné letos získal už dva tituly, v San Jose navíc prohrál až ve finále s Roddickem. Prohry si připsal už jen v Melbourne s Verdaskem a o uplynulém víkendu neměl v Davis Cupu šanci proti Tsongovi. Výhrou nad Simonem však poslal český tým do čtvrtfinále. V Indian Wells bude chtít překonat sám sebe, protože ze sedmi startů zde vyhrál jen jeden zápas. Letošní cesta pavoukem by mohla vypadat následovně: Querrey nebo Caňas, Wawrinka, Djokovič a ve čtvrtfinále Roddick...

Tomáš Berdych sice tak oslnivou formou neoplývá, když prohrál dvakrát v prvním kole s Dimitrovem a Južným, ale v Davis Cupu proti Simonovi dokázal nejen sám sobě, že má na to porážet hráče první světové desítky. Do turnaje vstoupí jako nasazený až ve druhém kole zřejmě znovu proti Rusu Južnému. Los k němu byl nemilosrdný i v dalších kolech: ve třetím může potkat Nalbandiana, s nímž by se mohl potkat i v červenci ve čtvrtfinále Davisova poháru a už v osmifinále by ho asi čekal duel se světovou jedničkou Nadalem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
GO ND ! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick a Hewitt 4ewer !
Reagovat
Mercury
GO ROGER!
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím..RF!
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím tě, ten ani nemá trenéra:))
Reagovat
smazaný uživatel
Roger goooo! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist