Preview: Turnaj ATP Masters 1000 v Montrealu

10. 8. 2009, 17:00
Previews 18
Turnaj kategorie Masters 1000 se tradičně pyšní hvězdným obsazením a nejinak je tomu v Montrealu. V Kanadě se sejde kompletní první světová desítka včetně novopečeného otce Federera a po zranění se vracejícího Nadala.

Po dvouměsíční pauze kvůli potížím s koleny se představí bývalá světová jednička a obhájce loňského triumfu Rafael Nadal. Španělský tenista nehrál soutěžní zápas od konce května, kdy překvapivě vypadl ve čtvrtém kole Roland Garros, a návrat je jeho fanoušky velice očekávanou událostí.

Sám ale říká: Vyhrát v Montrealu? To bude skoro nemožné. Zatím se totiž necítí být zcela připravený. To ostatně prověří už druhé kolo, ve kterém zřejmě narazí na nepříjemného krajana Davida Ferrera. Ten ale musí zvládnout první kolo se Srbem Troickým. Pokud půjde vše podle plánů, na prvního silnějšího soupeře v podobě Juana Martina Del Potra, čerstvého vítěze z LA, narazí Nadal ve čtvrtfinále.

Fakta:
Montreal (Kanada)
Rogers Cup
ATP Masters 1000
10. - 16. 08. 2009
povrch: tv. povrch
dotace: 3.000.000 dolarů
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Federer (1-Švýc.), Nadal (2-Šp.), Murray (3-Brit.), Djokovič (4-Srb.), Roddick (5-USA), Del Potro (6-Arg.), Tsonga (7-Fr.), Davyděnko (8-Rus.).

Vůbec poprvé se ale španělský tenista objeví ve čtyřhře. Po boku jednačtyřicetiletého krajana Francisca Roiga - držitele devíti deblových titulů - nastoupí už dnes proti Srbům Djokovičovi a Vemičovi.

V Kanadě startuje také první hráč žebříčku Roger Federer. Švýcar se vrací po měsíční pauze a do Montrealu přicestuje s celou rodinou, kterou již přes dva týdny tvoří vedle manželky Mirky i dvojčata Charlene Riva a Myla Rose. "Děti byly deset dnů v nemocnici a vše je v pořádku. Teď jedeme jako velká rodina na velkou cestu," řekl v rozhovoru pro New York Times patnáctinásobný grandslamový vítěz.

Federer Rogers Cup v letech 2004 a 2006 vyhrál, to se ale hrálo v Torontu, kde se turnaj koná každý sudý rok. Před rokem však vypadl už v prvním kole se Simonem. V Montrealu hrál naposledy finále, v němž podlehl ve třech setech Djokovičovi.

Poslední vítězové:
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Novak Djokovič (Srb.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Roger Federer (Švýc.)
2003 ... Andy Roddick (USA)
2002 ... Guillermo Caňas (Arg.)
2001 ... Andrej Pavel (Rum.)
2000 ... Marat Safin (Rus.)
1999 ... Thomas Johansson (Švéd.)

Nyní ho čeká první start od wimbledonského triumfu a v úvodu změří síly s Kunicynem nebo Niemeyerem.

Třetí nasazený Andy Murray hrál dvakrát semifinále v Torontu, jeho jediný start v Montrealu ale skončil už ve druhém kole. V něm letos narazí na Francouze Chardyho nebo Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu. Dvaadvacetiletý Brit hrál naposledy semifinále ve Wimbledonu.

Poslední montrealský šampion Novak Djokovič se v prvním zápase utká s jedním z domácích tenistů Peter Polansky a Bruno Agostinelli, kteří hrají na divokou kartu. Pak by na Srba mohl čekat Isner nebo Čilič. Ve čtvrtfinále je nejreálnějším soupeřem Andy Roddick.

ATP Montreal (Masters 1000):
vítěz ... 1000 b. (443.500 dolarů)
finále ... 600 b. (222.000 dolarů)
semifinále ... 360 b. (113.725 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (59.200 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (31.000 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (16.250 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (8.500 dolarů)

Z českých tenistů jsou v pavouku šestnáctý nasazený Štěpánek, o příčku horší Berdych a kvalifikací prošel Hernych.

Radek Štěpánek, který laboruje s bolavým kolenem, se utká s "Lucky Loserem" Andrejem Goljubovem z Kazachstánu. Pak by mohl narazit na Kiefera, nebo Wawrinku a ve třetím kole na Federera.

Chytit formu se pokusí Tomáš Berdych, jemuž se v Montrealu ještě přes druhé kolo přejít nepodařilo. Na úvod ho čeká Němec Kohlschreiber, pokud vyhraje, střetne se s lepším z dvojice Hanesku - Melzer.

Na Jana Hernych čeká Francouz Julien Benneteau, který rovněž prošel kvalifikací. Na vítěze čeká souboj se světovou šestkou Del Potrem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
já bych viděla vítěze spíš ve Feďovi, než v Nadalovi, ptž si myslím, RAfa tam dlouho nebude.. ale všechno se může změnit.. u tenisu nikdy nevíte, co se stance.. Doufám, že se dýl zdrží v Montrealu i čeští tenisté..Budu držet palce!
Reagovat
smazaný uživatel
ale mate tam spatne bodovani turnaje
Reagovat
smazaný uživatel
Citim Novakove vitezstvi
Reagovat
smazaný uživatel
ty vieš jak mi spravit náladu :))
Reagovat
smazaný uživatel
to jsem rad,rad zvedam lidem naladu, taky to vidis na triumf? nebo si to ma schivat az na us open? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Radši nech nič neschováva, lebo zas budem na nervy :D Pripadá mi ako keby som ho nevidela hrať ale pol roka, a to len mesiac ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
jo asi tak nejak, uz se na jeho prvni zapas
Reagovat
smazaný uživatel
ban pro tebe, proc jako po normalnim komentari me titulujes hnup? jenom proto, ze fandim nekomu jinemu? ze nemam rad guffyho?
Reagovat
smazaný uživatel
andy murray musis v montrealu ukazat ze ti to furt na tvrdem povrchu porad jde
Reagovat
majjkaa
Juuuj tesime sa strasne....konecne bude co pozriet v telke :)
Reagovat
a.magerova
Tak se na vás chlapci moc těším.
Rafovi bych i vítězství přála, nebo Novakovi nebo Andymu R., Rogerovi stačí až na US Open :-))
Reagovat
a.magerova
Jo a nesmím zapomenout na naše. Takže Ráďo a Tome držím pěsti !!!
Reagovat
smazaný uživatel
To ja bych priala Toronto a Cincinnati Rogerovi, Rafa by mohol dat US :)
Reagovat
smazaný uživatel
jj, Tomášek by mohl neco zahrát, na betonu mu to jde!
Reagovat
a.magerova
US Open by Roger vyhrál pošesté v řadě, což zatím nikdo nemá (Connors a Sampras mají po pěti a né v řadě). Proto teď né až pak :-))
Reagovat
smazaný uživatel
OK, tak to menim na Montreal, Cincinnati a US Roger :)
Sorry, pomylila som sa s tym Torontom.
Reagovat
a.magerova
Rafa, Novak, Roger - tak bych to podělila, aby zas byli pěkně světová trojice :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist