Preview: Turnaj ATP 500 v Rotterdamu

9. 2. 2009, 10:50
Previews 1
Poprvé od zavedení rozdělení turnajů do nových kategorií se bude hrát podnik ATP World Tour 500. Na halovém klání v Rotterdamu bude největší hvězdou světová jednička Rafael Nadal. Ve druhém kole může na Španěla narazit jediný český zástupce Tomáš Berdych.

Ředitel turnaje Richard Krajiček získal pro tradiční halový turnaj v Rotterdamu znovu na prestiži, když byl povýšen na vyšší úroveň. Zároveň se zvýšila dotae, která letos dosahuje téměř 1,5 milionu eur.

Nejen na prize money ale také na vysoké bodové ohodnocení se nechal zlákat Rafael Nadal. Světová jednička se představí poprvé od triumfu na Australian Open a bude mít možnost zvýšit svůj náskok v čele světového žebříčku. Loni si totiž rodák z Mallorky pobyt v Holandsku příliš neužil, když už ve druhém kole nestačil na Itala Seppiho. Na úvod letošního ročníku ho čeká jiný Ital - Simone Bolelli.

Fakta:
Rotterdam (Holandsko)
ABN AMRO World Tennis
ATP World Tour 500
09. - 15.02.2009
povrch: tvrdý povrch - hala
dotace: 1.445.000 eur
draw: 32 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Pokud Nadal překvapivě neprohraje, dá se předpokládat, že už ve druhém kole narazí na jediného českého tenistu v soutěži singlistů Tomáše Berdycha. Třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí se v prvním kole utká s teprve sedmnáctiletým Bulharem Grigorem Dimitrovem, jehož čeká druhý zápas v hlavní soutěži na okruhu ATP. Dosud zaznamenal pouze skalp Jiřího Vaňka v kvalifikaci na loňský turnaj v Basileji.

Berdycha v Rotterdamu čeká také obhajoba loňského triumfu ve čtyřhře. Oproti loňsku však bude místo Tursunova hrát po boku Rakušana Melzera. V úvodním kole je čeká švédsko-české duo Aspelin/Vízner.

Poslední vítězové:
2008 ... Michael Llodra (Fr.)
2007 ... Michael Južnyj (Rus.)
2006 ... Radek Štěpánek (ČR)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Lleyton Hewitt (Austr.)

Lákadlem bud pro diváky také účast světové čtyřky Andy Murrayho. Jednadvacetiletý Skot letos vyhrál hvězdnou exhibici v Abú Zabí a triumfu se dočkal i v Dauhá. Získal už skalpy Federera, Roddicka i Nadala. Prohrál až ve čtvrtfinále Australian Open s Verdaskem. I Murray podobně jako Nadal vypadl na loňském ročníku záhy, když v 1. kole nestačil na domácího Haase. Zvýšená prestiž turnaje však slibuje vyšší stupeň nasazení od favoritů a překvapivé výsledky by nemusely být tak časté. Hned v 1. kole se však britský tenista utká s dvojnásobným finalistou podniku ABN AMRO World Tennis Ivanem Ljubičičem, kterému má na okruhu ATP stále co oplácet.

ATP Rotterdam (World Tour 500):
vítěz ... 500 b. (310.000 eur)
finále ... 300 b. (155.000 eur)
semifinále ... 180 b. (70.000 eur)
čtvrtfinále ... 90 b. (22.700 eur)
2. kolo ... 45 b. (11.130 eur)
1. kolo ... 0 b. (5.900 eur)

Poprvé od zranění paty se na kurtech objeví ruský tenista Nikolaj Davyděnko. Na svém oblíbeném podniku se objeví už šestý rok v řadě, ale los nebyl k pravidelnému účastníkovi příliš přívětivý. V boji o postup do druhého kola mu přidělil nepříjemného soupeře Igora Andrejeva. S o dva roky mladším krajanem svedl vždy tuhé bitvy.

Na zaváhání hvězd budou čekat také další nasazení tenisté: turnajová čtyřka Gilles Simon zahájí duelem proti Němci Kohlschreiberovi, Francouz Gael Monfils se střetne kvalifikantem Bohlim, další z francouzské armády Jo-Wilfried Tsonga se na triumf z Johannesburgu pokusí navázat v duelu s domácím Huta Galungem nebo Robin Söderling ze Švédska bude chtít potvrdit oblíbenost halových zápasů proti Koroljovovi. Šestého nasazeného Davida Ferrera čeká Rakušan Melzer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Skvěle obsazený turnaj. Cítím konečně Davidův úspěch.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist