Preview: Turnaj ATP 250 v Londýně

8. 6. 2009, 11:51
Previews 9
Sotva skončil Roland Garros, naplno se rozjiždí příprava na Wimbledon. Tenisté mají pouhých 14 dní, aby si na změnu povrchu zvykli. Prvním turnajem je tradiční podnik v londýnském Queen's Clubu. Hlavní hvězdou bude domácí Andy Murray, který se pokusí stát prvním domácím tenistou, jenž turnaj vyhraje.

Turnaj změnil po třiceti letech sponzora. V letech 1979 - 2008 nesl název Stella Artois Championships a hlavní barvou byla červená. Letos však bude kolem zelených travnatých dvorců vládnout barva modrá, díky novému sponzoru - firmě Aegon.

Hlavní hvězdou turnaje měla být světová jednička Rafael Nadal. Španělský tenista se měl představit v roli obhájce titulu, nicméně kvůli problémům s koleny do Londýna nepřiletěl a léčí se doma na Mallorce. Podle strýce Toniho teď může maximálně trénovat údery z místa. "Poslední měsíce mám problémy s koleny, to není žádné tajemství. Potřebuji se dát dohromady a připravit se na Wimbledon," oznámil Nadal.

Fakta:
Londýn (Velká Británie)
Queen's Club
AEGON Championships 2009
ATP World Tour 250
08. - 14. 06. 2009
povrch: tráva
dotace: 750.000 eur
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Turnaj v Londýně bude muset vynechat také zraněný Kei Nišikori, místo kterého na divokou kartu nastoupí Kypřan Marcos Baghdatis.

Otevřela se tak větší šance pro Andyho Murrayho. Britský tenista loni nenastoupil ke čtvrtfinálovému souboji, letos by se však mohl stát prvním domácím tenistou, který by v Queen's Clubu dokázal triumfovat. Poslední naděje Tim Henman hrál pouze třikrát ve finále. Murray má jako nejvýše nasazený volný los, ve druhém kole narazí na lepšího z dvojice Seppi - Ginepri.

Poslední vítězové:
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Andy Roddick (USA)
2006 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2005 ... Andy Roddick (USA)
2004 ... Andy Roddick (USA)
2003 ... Andy Roddick (USA)
2002 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2001 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2000 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
1999 ... Pete Sampras (USA)

Vážného konkurenta bude mít v druhé polovině pavouka v Andym Roddickovi. Šestadvacetiletý Američan turnaj již čtyřikrát vyhrál, což se v minulosti podařilo jen Beckerovi, McEnroeovi a Hewittovi. Po neoblíbené části antukové sezony nyní prahne po úspěchu a před Wimbledonem se bude chtít dostat do co nejlepší formy. V úvodu si ji prověří proti vítězi duelu Leonardo Mayer a Kristof Vliegen.

Turnajovou trojkou bude Gilles Simon. Od čtyřiadvacetiletého Francouze se ale příliš nečeká, na trávě zatím vyhrál maximálně dva zápasy v řadě a současně se potýká s poklesem formy. První zápas proti Dimitrovovi nebo Navarrovi by ještě zvládnout měl, ve 3. koloe by už ale mohl narazit na Južného nebo Baghdatise.

ATP Londýn (World Tour 250):
vítěz ... 250 b. (84.300 dolarů)
finále ... 150 b. (48.000 dolarů)
semifinále ... 90 b. (27.700 dolarů)
čtvrtfinále ... 45 b. (16.300 dolarů)
3. kolo ... 20 b. (9.500 dolarů)
2. kolo ... 5 b. (5.775 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (3.515 dolarů)

I přes problémy s koleny se v Queen's Clubu objeví čerstvý čtvrtfinalista French Open Gael Monfils. Francouz věří, že se na Wimbledon stihne dát do pořádku, a tak se od něj na AEGON Championships nedá čekat stoprocentní nasazení, které by ho o nadcházející grandslam mohlo připravit.

Do role černého koně bychom mohli pasovat Chorvata Marina Čiliče. Osmifinalista loňského Wimbledonu může už v druhém kole hrát s předloňským finalistou Mahutem, který je však aktuálně až 146. hráčem světa. V dalším utkání by se pro změnu mohl střetnout s finalistou z roku 2005 Karlovičem. A ve čtvrtfinále již s Roddickem.

Jediným českým zástupcem bude Ivo Minář. Od pětadvacetiletého tenisty se však zázraky nečekají: dosud na trávě odehrál 9 zápasů v hlavní soutěži a vyhrát dokázal jen dva. Nicméně úvodní kolo s Denisem Istominem není nepřekonatelným. S o dva roky mladším uzbeckým soupeřem letos vyhrál oba souboje na antuce a Istomin navíc na trávě odehrál jen tři zápasy v Davis Cupu.

Tento týden se hraje také na trávě v německém Halle, kde bude hlavním favoritem pětinásobný vítěz Roger Federer. Letos se mu však může do cesty postaví Srb Novak Djokovič. Z Čechů se na půdě západních sousedů představí Tomáš Berdych a Jan Hernych, které už v 1. kole čeká vzájemný souboj.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bude hrát fedex na trávě nebo ne doufám že jo pak zas stáhl náskok na nadala o 250 bodů?
Reagovat
Martinac
A Fedex odpočívá?? Mno, jen ať odpočívá, chlapec zlatý.:):)
Reagovat
dabelsobul
Ne, hraje v německém Halle, tam se predstavi i Djokovic nebo Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak! Míří do Halle obhajovat titul z loňska! ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tipnem si, Fedi sa v Halle ospravedlni !
Reagovat
smazaný uživatel
Roger nejspíš přijede a bude se bavit tenisem na trávě, který on tak dobře umí. Vzhledem k tomu, že nevynechal tento turnaj loni po "výprasku" ve finále FO od Rafy, asi nevynechá ani letos a bude se snažit stáhnout Nadalův náskok v žebříčku ATP a s blížícím se Wimbledonem trošku na špici "přitopit".
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, tak pán Daniel nám to pěkně shrnul:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, pekne to zhrnul a mozno bude mat pravdu. Ale svoj tip este neodvolam. Pockam do stredy.
Reagovat
smazaný uživatel
Titulka vo svajciarskych novinach. Manazer Godsick : Federerova úcast v Halle neista !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist