Preview: Söderling - Nadal

6. 6. 2010, 13:31
Previews 43
37-1. Zatímco soupeře Rafaela Nadala musí strašit první číslo, které znamená počet jeho výher na French Open, samotný Španěl určitě jen tak nedostane z hlavy tu jedinou prohru, která ukončila jeho suverenitu na Roland Garros. Historii už nevrátí a porážku umazat nemůže, může se ale pomstít soupeři, který mu ji loni uštědřil. A to rovnou ve finále turnaje, které dnes se Švédem Robinem Söderlingem sehraje.
Profily hráčů
Robin Söderling - Rafael Nadal

Mužský tenis je v posledních pěti letech především příběhem dvou mužů. Roger Federer a Rafael Nadal si mezi sebe rozdělili 18 z posledních 20 grandslamových titulů a jejich soupeření patří k těm nejzajímavějším v historii bílého sportu. I ty menší příběhy současnosti ale dělají tenis tak zajímavým.

Rivalita mezi Nadalem a Robinem Söderlingem začala shodou okolností právě v Paříži. Psal se rok 2006 a pro famózního Španěla, který tu sezonu zakončil s bilancí 24-0 na antuce, byl Švéd jen jednou - hned tou první - z překážek na jeho cestě za titulem z Roland Garros.

Když Söderling s Nadalem o rok později znovu prohrál, tentokrát ve Wimbledonu a v pěti setech, a loni na konci dubna v Římě proti možná nejlepšímu antukáři všech dob uhrál jediný game, jen ti nejodvážnější si o měsíc později uměli představit, že by na French Open mohl Švéd Nadala výrazně potrápit. Nebo dokonce porazit.

Jenže se stalo. Zřejmě nejpřekvapivější výsledek celé sezony se zrodil v osmifinále, ve kterém Söderling poslal obhájce čtyř titulů v řadě domů.

Na kurt se potom Nadal dlouho nevrátil, kvůli bolestivým zánětům v kolenou si dal od tenisu pauzu na deset týdnů. A jak Španěl, který v té době navíc nebyl v dobré psychické pohodě kvůli rozchodu svých rodičů, připomněl, tehdejší Nadal není ten samý, který dnes nastoupí v boji o svůj celkově už pátý titul z Roland Garros.

O tom ovšem Söderling odmítá diskutovat.

"Z té výhry i z toho, co jsem tu dokázal, jsem měl obrovskou radost. A pořád ji mám," řekl Söderling po svém vítězství nad Tomášem Berdychem. "Určitě to není jediný hráč, který má nějaké problémy se svým tělem. Řekl bych, že čas od času je máme všichni. Nezáleží na tom, jestli ten, koho jsem porazi, byl zraněný, nebo ne," dodal sedmý hráč světa, který si dvěma výhrami nad Nadalem - té druhé se dočkal na Turnaji mistrů - zvedl před jakýmkoliv dalším utkáním s Nadalem sebevědomí.

"Vždycky je dobré, když jste soupeře už předtím porazili," říká Söderling. "Vím, že ho můžu porazit. Už jsem to dokázal."

Švéd si je ale také určitě vědom toho, že bude muset předvést výjimečný tenis, pokud chce nejtěžšího ze soupeřů porazit. Nadalovy výsledky na antuce se vrátily do starých kolejí - kam přijede, tam vyhrává. Zvítězil v Monte Carlu, zvítězil v Římě a zvítězil i v Madridu. Na kontě letošních porážek mu svítí nula a v Paříži ještě neztratil set. Přestože hned po první výhře 6-2 6-2 6-2 nad domácí nadějí Giannim Minou dával najevo nespokojenost se svou hrou. Španělovy standardy jsou prostě jiné.

Stejně tak se ale na pozoru musí mít Nadal. Ne nadarmo se Švédovi, který na okruhu ATP platí spíše za osamělého vlka, přezdívá Zabiják obrů. Nedokázal to jen loni dvěma porážkami Španěla. Söderling, který v Paříži až do čtvrtfinále neměl s nikým vážnější problémy, mezi nejlepšími osmi narazil na Rogera Federera a dokázal z hlavy dostat strašidelnou bilanci 0-12 na okruhu ATP. Možná ne na začátku zápasu, ale v jeho průběhu už bylo zřejmé, že ani Švýcar není nad jeho síly, a i jeho nejúspěšnější soupeř se Švédem padl.

Ke smutku českých fanoušků Söderlinga nezastavil ani Tomáš Berdych v semifinále, byť k tomu měl ze všech jeho soupeřů nejblíž. Švéd znovu prokázal obrovskou fyzickou a psychickou sílu, když dokázal otočit stav 1:2 na sety a v páté sadě byl lepším hráčem než česká jednička a po roce se tak znovu probil do finále.

V něm může konečně vybojovat svůj premiérový grandslamový titul a první triumf z French Open od roku 1988 pro Švédsko, které na svého vítěze z Paříže čeká od roku 1988, kdy se z cenné trofeje radoval Mats Wilander.

Nadalova motivace ale není o nic menší. Pokud zvítězí, bude to na Roland Garros už popáté a přiblíží se tak rekordu Björna Borga, a v příštím žebříčku ATP předstihne Rogera Federera a znovu se stane světovou jedničkou.

Komentáře

43
Přidat komentář
Mercury
Zasloužené vítězství, gratuluju Rafovi k návratu na nejen antukový trůn, ale i na místo světové jedničky, určitě si to momentálně zaslouží. Wimbledon slibuje zajímavou podívanou a už ted se těším! Jinak finále bylo velice slabé a jednostranné, ale mám obavy, že Rafa by podobně zametl i s Berdychem či Federerem.

p.s. prosím slabomyslného Barneyho aby nereagoval a onanoval v koutku bez mé pomoci
Reagovat
smazaný uživatel
JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Reagovat
majjkaa
To co ten Sodrling tam stvara? Finalovy zapas slaby jak caj. Mam pocit ze Berdych by tam uhral 100x viac...
Reagovat
smazaný uživatel
nebreč a mazej si chystat obklady na čelo :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
To samé co vloni ve finále, vrací se ke svému standardu. V průběhu tutnaje excelentní výkon s Rogerem a ve finále poloviční hráč. Jenom si to Rafa s Rogerem letos prohodili, jinak, jak přes kopírák..
Reagovat
smazaný uživatel
Som si istý ze Berdych by nehral o nic lepsie. Rafa hra dneska fakt dobre plus Berdych finale s Nadalom na RG nervozny by bol jak hovado...
Reagovat
majjkaa
ved toho berdycha som dala len ako prehnane prirovnanie, lebo sodrling dnes vobec nepodal svoj vykon, no to je jeho vec. Oooo rafa neplac to bude dobre :) congratlutation......
Reagovat
tito
Tak nám taktika vyšla :)
Reagovat
smazaný uživatel
Soderling už je ve švédsku, naprosto to nezvládá po celý zápas. Škoda Tomáše, myslím , že by se finálového zápasu zhostil o něco lépe. Každopádně Nadal nemá na antuce momentálně konkurenta, titul mu bude slušet, pokud Robin neudělá zázrak.
Reagovat
smazaný uživatel
Nutno dodat, že nám v posledních gamech Robin intenzivně pomohl, ale to se taky počítá ;).
Reagovat
smazaný uživatel
Koťáku, ty údajné kotrmelce si pamatuju, ale bavit se tím můžou jen moulové jako ty. A příště laskavě mé texty předváděj v originální podobě. Chybí tam spousta háčků a čárek. Když už nejsi schopný v roce 2010 psát s diakritikou a ostatní musí po tobě tu zprzněnou cestinu luštit.
P.S. Užij si Wimbledon na vynikajícím placeném programu Nova reklama sport.
Reagovat
skott
to mi udelal Notepad, myslis, ze to snad pretukavam, jouzo?:)
To vis, kdyz jen tupe bez premysleni oponujes, tak se nediv, ze si vzdycky takhle nabehnes a jsi potom za blba.
P.S. Wimbledon si letos uziju nazivo, chystam se i na kvaldu do Roehamptonu, tak dik za prani;)
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsi svoje snažení korunoval, blázne. Šlo mi právě o to pochybné kopírování. Asi ti notepad moc dobře nefunguje.
Reagovat
skott
a jak jinak bych to asi mel udelat nez najit clanek, hodit do notepadu a pak sem, lolku?Ze mi to samo za tu chvilicku zmeni diakritiku nemuzu, mozna spatne funguje nebo to neumim, no a co...
Reagovat
carolyn
ty už si zapoměl, že Brož si zvyknul na přerotované míče Nadala přeci v době kdy Rafa vůbec nehrál? :-)
Reagovat
skott
nj, malem bych zapomel takovou legendarni vetu a zduvodneni:)) ale nejak povazlive nam utichlo Brozatko...
Reagovat
carolyn
Tak jestli zrovna v tu dobu na BBC nadávali jeho nějaký zápas, když nám Rafa pro zranění zrovna nemohl hrát :-D a v tom se najednou do něj Brož zakoukal :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem kto vyhra viac prajem Robinovi ale ak Robin vyhraje dostane sa pred Murrayho cim sa moze stat ze Rafa bude hrat ako 2. nasadeny s Murraym uz vo QF na Wimbledone ak neuprednostnia Murayho a daju mu vyssie nasadenie kedze Wimbledon je tym znamym. Proste Ak Soderling vyhraje a stane sa 4kou a Nadal mooze dostat teoreticky Murayho uz v QF Wimbledonu alebo Roddicka a vyleti tak mozno nebude po Wimbledonoe furt 1ka ak Roger obhaji a to som si bol isty ze Jednicka po Wimbledoone bude no pojdem pocitat este tie body po dnesnom zapase:D
Reagovat
smazaný uživatel
ak ak ak.. omg... plky o ničem
Reagovat
smazaný uživatel
Ať vyhraje ten lepší!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem na pochybách, rozhodně přeju Robinovi, ale zase chci, aby byl jednička radši Nadal než Federer. Jedničkou bude ael tak či tak po Wimbledonu pravděpodobně, takže za cenu toho, že by vyhrál Robin a pak byl Rafa jedničkou, oželím i ten Federerův rekord, ať si ho užije, zaslouží si ho.
Reagovat
smazaný uživatel
Víš co? Pusť radši toho astmatika k vodě a začni fandit Rafovi. Jenom se po Djokérových dalších a dalších prohrách zbytečně rozčiluješ a nervuješ. Jediný, kdo může aspoň trochu stáhnout ušklebencovi náskok na těch 16 GS, je Rafan.
Reagovat
smazaný uživatel
hh, tak taak .)))
Reagovat
skott
perly z pera pana Broze...

To asi byl zážitek, tenis na netu :D :D Zadkorejpala dávali na BBC od 4:45, na me dost pozde. Zrovna ted beží Kuznecova - Li. Svetlana dostává slušnej záhul.
11.08.08 15:30Od: Brož

Jedna vec takovým týpkum jako mario nevadí. Mne ale jo. Roger hraje v normálním triku. Nevyholený Nadal podobný jedinci z kmene apacu spíš budí odpor. Podvázané šlachy mu na eleganci rovnež nepridají.
14.08.08 12:54Od: Brož

a dasli perla a nazarovy kotrmelec pana Broze (o tri mesice pozdeji)

Re: skott
Proboha proc? Byl v bílém. Me jednou prekvapil Stich, výrazný cerný pruh na triku nemá ve W co delat. Kvuli chybejícím rukávum? Vzpomen, jak se nekdy nestydate dokážou oblíknout ženský. Nevadí mi to, jen se tomu divím.
Souhlasím, snad se Nadal vrátí k puvodnímu oblecení.
02.01.09 20:40Od: Broz

Tak zas nezapomen na Vamos Rafa a pogratulovat Francesce Schiavone, te ¨italske oblude¨, jak si ji donedavna tituloval Brozi:)))
Reagovat
smazaný uživatel
Chudáčku Koťáku, vytáhni z archivu ještě další perly a hezky si ulev. Tvoji oblíbenci toho v poslední době moc neuhráli, tak aspoň nějaká radost.
Reagovat
skott
Neboj nebudu.Jen plnim, co jsem ti kdysi slibil, kdyz jsi se mi vysmival, ze nemam pamet a podobne veci jsi nerekl.Miluju totiz rejpali a vseznalky jako jsi ty, kteri pouze ze zasady oponuji a pak si sami nepamatuji vlastni vyroky:-)
P.S. uplne nejlepsi je ta reakce Barneyho, ktery zrovna ¨nevyholeneho Apace¨ zminoval jako jeden z posmesku na Rafu, kvuli kteremu se na tenisportal zaregistroval a pritom ten hlupacek ani nevi, ze jsi to napsal ty a prikyvuje ti...:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
čus elegoši, jak se těšíš za zítřejší žebříček, losere? :DDD
Reagovat
Mercury
Jsou to komedianti oba dva.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych se hlavně na cokoliv těšil až po zápase. Hraje to ve druhým setu ZASE KRÁTKÝ, SAKRA !!!! V prvním to nedělal! ;((
Moje nervy..
Reagovat
skott
jj, Barney a Broz nebo-li blby a blbejsi...mimochodem Barney se zas pachti se vzkazama a jeste mu nedoslo, ze v odeslanych muze videt, ze mu je ani neotviram, LOL:-))
Reagovat
smazaný uživatel
áá další loser z řad fanatických elegošů, stejná otázka i pro tebe, jak se těšíš na zítřejší žebříček?
Reagovat
carolyn
Hahaha skott a prej elegánovec :-D tak to je perla.
skott který je fanatik do ženskýho tenisu - označen za elegouna. :-D
Reagovat
Mercury
tomu se už člověk může jenom smát, ten kluk je patologický případ :)
Reagovat
smazaný uživatel
komu si myslíš, že fandí, když hrají Rafa vs elego, ty telátko? Máš jeden pokus :DDDD
Reagovat
carolyn
jak vím tak nikomu, jemu je to v celku jedno. Ale komu ty tady nadáváš?
Reagovat
smazaný uživatel
he he he Karolíno :-D Koťák opravdu nesnáší jen 3 tenisty, Nadala, Djokoviče a Ivanovič.
Reagovat
carolyn
a tebe
Reagovat
carolyn
A ty myslíš, že když nesnáší Rafana, že je automaticky fanda rogera? to je teda opravdu argument, trochu málo,né? Bože jak ubohé
Reagovat
skott
dik, carolyn...to bylo trefne, Broz je u me jasna jednicka;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal - Soderling >>> http://sportstream24.com/watch_online_1
Reagovat
smazaný uživatel
Rafo, všichni věříme. Antipaťák Soderling musí být ponížen!
Reagovat
smazaný uživatel
Nemusí být ponížen, proč? Stačí čestně poražen ;).
Reagovat
smazaný uživatel
skor by som bol za ponizenie wamosss rafa urobit dalsi GS a zvysok sezony si uz uzijeme lebo sezona bude povazovana uz za uspesnu ale ak sa k titulu RG pridaju aj dalsie budeme radi,rafovi by to strasne pomohlo ako surne po roku potreboval titul z Mcarla tak teraz potrebuje GS titul z RG aby z neho definitivne opadol tlak a bude mozno po zvysok sezony dominovat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist