Preview: Semifinále olympijského turnaje žen

15. 8. 2008, 22:00
Previews 1
Olympijský tenisový turnaj žen dospěl do semifinále. Mezi posledními čtyřmi ženami čínského turnaje má své želízko v ohni i pořadatelská země. Na Liová ve čtvrtfinále překvapivě vyřadila Venus Williamsovou a od boje o zlato jí dělí překážka v podobě Rusky Dinary Safinové. Druhé semifinále nabídne ruský duel mezi Jelenou Dementěvovou a Věrou Zvonarevovou.
Li Na

Dinara Safinová - Na Liová
Šestadvacetiletá Liová je jedinou čínskou bojovnicí proti masivní ruské přesile. Pokud chce pro pořadatelskou zemi vybojovat zlatou medaili, musí porazit dvě ze tří zbývajících kvalitních ruských protivnic. Jako první se jí do cesty v semifinálovém zápase postaví jedna z nejúspěšnějších tenistek letošní sezony Dinara Safinová.

Sestře slavného Marata se do dubna příliš nedařilo, od té doby ale hrála pětkrát turnajová finále. A ne ledajaká. Na French Open a v Hertogenboschi jí to ještě nevyšlo, ale v Berlíně, Los Angeles a Montrealu už nad hlavu trofej pro vítězku vyzvedla. Dva naposledy zmíněné turnaje navíc těsně předcházely startu na olympiádě a hrály se na stejném povrchu, takže z tohoto hlediska se dá Safinová považovat za hráčku v mimořádné formě a snad i favoritku na zisk titulu.

Dvaadvacetiletá Ruska, která nemá problémy s hrou na rychlém povrchu, si v Pekingu ve dvou setech poradila s trojicí outsiderů Santangelová, Martinezová, Zhengová, než jí ve čtvrtfinále úřadující světová jednička Jelena Jankovičová donutila hrát i sadu třetí. Šestá hráčka světa ale uspěla a před bojem o finále by se tak měla bát hlavně negativní zápasové bilance proti Liové. Té totiž hladce podlehla v obou vzájemných střetnutích.

Úspěch dvaačtyřicáté hráčky světa z Číny není náhodný. Její horší postavení v žebříčku je způsobeno hlavně nižší frekvencí turnajových účastí a neúměrnou orientací pouze na tvrdý povrch. Mimo 'hard' je držitelku dvou titulů WTA velmi těžké spatřit. Na olympijském turnaji pro ní však tento fakt jistě neznamená nevýhodu. Ba naopak.

V Pekingu si domácí naděje poradila vedle Venus Williamsové i s favorizovanou Světlanou Kuzněcovovou, set jí v průběhu olympiády dokázala vzít jen Estonka Kanepiová v osmifinále. Letos startovala v relativně malém počtu turnajů, přesto dokázala vyhrát hned první podnik sezony v australském Gold Coastu a zaznamenat semifinále v belgických Antverpách a katarském Doha. Před olympijskými hrami téměř dva měsíce nehrála soutěžní zápas.

Bookmakeři bwin pochopitelně více favorizují Safinovou a na její výhru nabízejí kurs 1,4. Aktuální forma Liové a její nadvláda ve vzájemných zápasech ale mohou někoho přesvědčit k sázce na postup čínské hráčky do finále v kursu 2,73.

Jelena Dementěvová - Věra Zvonarevová
Druhé semifinále ženského olympijského turnaje nabídne ryze ruský souboj. Věra Zvonarevová v něm vyzve Jelenu Dementěvovou. Od roku 2004 se hráčky střetly čtyřikrát, Zvonarevová se radovala jenom jednou. Tím se začíná rýsovat favoritka zápasu. Dementěvová navíc vyhrála oba vzájemné duely na tvrdém povrchu, jakkoli by 'hard' neměl být výhodou pro žádnou z těchto tenistek, vyhrála o tři tituly WTA víc a v žebříčku stojí o čtyři pozice nad soupeřkou.

V letošní sezoně si ale vedly dobře obě tenistky, každá vyhrála jeden turnaj a zaznamenala i nejednu finálovou účast navíc. Třiadvacetiletá Zvonarevová vyhrála podnik v Praze, do finále v australském Hobartu nenastoupila a boj o titul nezvládla v Doha a Charlestonu. Majitelka šesti titulů před olympiádou v ideální formě nebyla, tady si ale poradila se silným triem Peerová, Schiavoneová, Bammerová a ve čtyřech zápasech v Pekingu zatím přišla o jediný set.

O tři roky starší Dementěvová letos triumfovala na velmi silně obsazeném podniku v Dubaji a během čtrnácti dnů se neúspěšně snažila ve finále antukových turnajů v Berlíně a Istanbulu. Za vynikající úspěch se dá považovat i její semifinálová účast z Wimbledonu. Na olympijském turnaji si bez ztráty setu poradila s krajankou Katerinou Bondarenkovou, Švédkou Arvidssonovou a nebezpečnou Wozniackou z Dánska. Její největší vítězství v Číně pak přišlo ve čtvrtfinálovém zápase proti Sereně Williamsové.

Olympiáda je pro sedmou hráčku světa Dementěvovou výjimečným podnikem. "Byla to velmi vzrušující chvíle. Tohle je pro mě nejdůležitější turnaj této sezony," komentovala pocity po proměněném mečbolu proti americké favoritce.

Bookmakeři bwin se při rozhodování o favoritce zápasu přiklánějí na stranu zkušenější Dementěvové, na jejíž výhru nabízejí kurs 1,37. Úspěch Zvonarevové je k dostání v kursu 2,83.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zlatou pro Safinu poprosim:)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist