Preview: Semifinále olympijského turnaje mužů

15. 8. 2008, 01:00
Previews 31
Olympijský turnaj v Pekingu zná složení semifinálových dvojic. Překvapivý přemožitel Rogera Federera Američan James Blake vyzve Fernanda Gonzaleze z Chile, který jako jediný z bojovníků o zlato z Číny startoval i na předchozích hrách v Aténách. V dalším zápase pak Novak Djokovič zkusí po necelých čtrnácti dnech opět porazit Rafaela Nadala.
Blake James

Fernando Gonzalez - James Blake
Nejenže Fernando Gonzalez jako jediný z dnešních semifinalistů startoval i před čtyřmi lety v Aténách, on tam dokonce vybojoval bronzovou medaili. I v případě prohry s Blakem bude mít možnost v Číně úspěch zopakovat. Pokud ale chce olympijský výsledek vylepšit, bude muset amerického soupeře zdolat. To nemusí být vůbec snadné. James Blake se totiž ve čtvrtfinále postaral o největší senzaci turnaje, když ve dvou setech vyřadil stále ještě úřadující světovou jedničku Rogera Federera.

Sedmý hráč světa po zápase zářil nadšením. "Věřil jsem si. Prohrál jsem s ním osmkrát, devětkrát, desetkrát, padesátkrát, už ani nevím kolikrát, ale měl jsem pocit, že dneska to může být můj den." Chválou na adresu svého přemožitele nešetřil ani Federer. "Dneska hrál velmi dobře. Nastoupil jsem proti němu několikrát, ale takhle dobře jsem ho ještě hrát neviděl. Mám z něho radost a věřím, že takhle může dojít až ke zlatu."

V předchozích kolech si v Pekingu osmadvacetiletý Američan poradil s Australanem Guccionem, Slovákem Hrbatým, který mu jako jediný dokázal vzít set, a Gillesem Simonem z Francie. Pro neúspěšného finalistu z únorového Delray Beach a dubnového Houstonu by mohl být výhodou tvrdý povrch, na němž dosahuje nejlepších výsledků, proti Fernandu Gonzalezovi se mu ale v posledních letech vůbec nedaří.

Blake chilského soupeře naposledy porazil před necelými pěti lety a od té doby mu pětkrát v řadě podlehl, paradoxně většinou právě na 'hardu'.

Fernando Gonzalez se letos stejně jako Blake dvakrát probojoval do finále turnaje ATP, na rozdíl od něho ale obě možnosti přetavil v zisk titulu. Vždy šlo o antukový turnaj, nejprve počátkem února v domácím prostředí Vina del Mar nemusel k finálovému zápasu ani nastoupit, o tři měsíce později triumfoval v Mnichově.

V Číně zatím osmadvacetiletý Chilan neztratil jediný set. Na jeho raketě postupně skončil domácí Sun, Chorvat Čilič, Belgičan Olivier Rochus a naposledy Paul-Henri Mathieu z Francie.

Mnoho bookmakerů s rozhodováním o favoritovi zápasu váhá. Ti z bwin ale o něco více 'sází' na aktuální formu a lepší schopnost hrát na trvrdém povrchu Jamese Blakea a na jeho výhru nabízejí kurs 1,65. Pozitivní bilance vzájemných zápasů včetně 'hardu' ale dává smysl i sázkám na Fernanda Gonzaleze v kursu 2,1.

Rafael Nadal - Novak Djokovič
Složení druhé semifinálové dvojice je bez překvapení. Druhý i třetí nasazený hráč všechny své soupeře překonali a dnes se postaví proti sobě. Podobně jako před dvanácti dny v semifinále turnaje série Masters v Cincinnati. Tam Djokovič Nadala ve dvou setech porazil. Španěl si ale stěžoval na únavu a po zápase tvrdil, že neodevzdal stoprocentní výkon.

Nadal je samozřejmě favoritem zápasu. Je budoucí světovou jedničkou, vyhrál devět ze třinácti vzájemných zápasů. Bookmakeři bwin na jeho výhru nabízejí jen 1,38, zatímco na Djokoviče je k mání kurs 2,78.

Pro pětinásobného grandslamového vítěze to ale nemusí být vůbec snadný zápas. Na tvrdém povrchu se totiž tito hráči utkali pětkrát a čtyřikrát se radoval Djokovič. Navíc je tu ono necelých čtrnáct dní staré střetnutí, které také zvládl lépe Srb. Nadal si ale věří. "Hraju opravdu dobře," řekl po včerejší výhře nad Rakušanem Melzerem, jemuž v prním setu uštědřil kanára.

Španělský tenista měl v Pekingu největší problémy hned v prvním kole, tam mu Ital Starace dokázal sebrat jeden set. Od té doby ale proti Australanu Hewittovi, Rusu Andrejevovi a Jürgenu Melzerovi ztratil v průměru zhruba 4 gamy na zápas.

Jednadvacetiletý Djokovič také v olympijském turnaji prohrál pouze jeden set. Ve čtvrtfinále proti Francouzi Monfilsovi musel po úvodní ztracené sadě dokonce otáčet zápas, v němž se jeho soupeř držel do posledních chvil. V předchozích kolech si favorizovaný srbský tenista bez problémů poradil s triem Ginepri, Schuettler, Južnyj.

Letošní sezonu začal lépe Djokovič - radoval se z vítězství na Australian Open, triumfoval i na podnicích série Masters v Indian Wells a Římě. Od té doby ale třikrát v řadě narazil na umění svého dnešního soupeře. Během jednoho měsíce Rafaelu Nadalovi podlehl v Hamburgu, na French Open i v Londýně.

Nadalovu letošní sezonu nejspíš není nutné tenisovým fanouškům osvětlovat. V jejím úvodu se mu na tvrdých površích příliš nedařilo, zlom přišel se startem antukových turnajů. Dvaadvacetiletý tenista vyhrál v Monte Carlu, Barceloně, Hamburgu, totálně dominoval na French Open. Skvěle zládl i přechod na trávu. Poprvé v životě vyhrál travnatý turnaj - radoval se v Londýně. Následně sesadil Rogera Federera z wimbledonského trůnu a vystřídá ho i na postu světové jedničky. Španělský fenomén hned po londýnském grandslamu vyhrál i 'hardový' turnaj v Torontu a dnes má možnost udělat obří krok i k zisku zlaté olympijské medaile.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Blahopřeji Rogerovi,že spolu s Wawrinkou porazili Bryan,Bryan!
Reagovat
smazaný uživatel
doufam ze vyhrajou to finale......maj na to
Reagovat
smazaný uživatel
Přidávám se ke Gratulaci a přeju Rogerovi tu medaili.A dále se raduji z výhry NADAL!!! VAMOS.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to podle očekávání krásná bitva!
Reagovat
smazaný uživatel
1.set je doma!VAMOS RAFA!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hraje pouze jeden tenista na světě!Jmenuje se Rafael Nadal!NEJLEPŠÍ NA SVĚTĚ!Bezkonkurenčně!
VAMOS RAFA!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Začátek zápasu Rafa-Novak asi v 16 hodin!VAMOS RAFA!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
OLEADA!!!Což česky znamená štěstí ve hře!!!VAMOS RAFA!!!Dokaž to,co podle mne nikdo nikdy nedokázal,vyhrát Paříž,Wimbledon a OH v jednom roce!!!
Reagovat
smazaný uživatel
I přes nedávnou prohru v Cincinnati je současná Nadalova forma o moc lepší než ta Djokovičova. Nadal není světovou jedničkou bezdůvodně, s vyjímkou Cincinnati hrál až do včerejška fantastický tenis a jeho největší konkurenti vyjádřili obavy, že v této formě se zdá být neporazitelný. V Cincinnati Nadal přiznal, že byl unavený a nehrál maximum. Tady je to opět on, včera si svůj výkon pochvaloval. Djokovič ho sice na hardu skoro vždy porazil, ale včera se hodně nadřel proti Monfilsovi, jenž na hardu obecně právě nezáří. Srb si stejně jako Federer stěžuje na podmínky. I jeho ničí vedro a vlhko, známy jsou jeho dýchací problémy, navíc včera přiznal únavu. Podle mého názoru dnes na stoprocentního Nadala stačit nebude

Tenhle článek je opravdu krásně napsanej a doufám že se to potvrdí.Rafo POJĎ!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Smekám kloubouk před Secaem!Napsal to špičkově!Rafovi věříme oba!VAMOS RAFA!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Takže druhé SF začíná ve 14.30!Věřím,že to Rafa dokáže,Novak bude sice hrát na svém lepším povrchu než Rafa,ale rozhodne větší motivace a momentální forma,zápas může ovlivnit i jeden míček,tak jak to bylo v zápase Fernando-James!!!VAMOS RAFA!!!Bojuj za všechny tvé příznivce,bojuj za Espaňu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nic nového pod sluncem, Gonzalez nikdy nebyl fair hráč. Dobrej tenista, ale taky nesportovní tupec..
Reagovat
smazaný uživatel
Chudak Blake, takovej ZMRD ten Gonzales, kdyz ani neprizna ze to tecnul :-! :-! :-! Ted bych ho nejradsi vykastroval !
Reagovat
smazaný uživatel
Jeste jednou ZMRD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám že nejsem sám kdo tam ty teče viděl njn hold s charakterem se nic dělat nedá,ale hráč je to výbornej to se musí nechat.
Reagovat
smazaný uživatel
Hral pekne to jo, ale kdyby to priznal , tak Blake vyhraje! ZMRD!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Včera jsem předpověděl finále OH Fernando Gonzales-Rafael Nadal ,tak z 50% se mi už sen splnil,teď bude řada na mém nejoblíbenějším tenistovi všech dob-na Rafaelu Nadalovi!VAMOS RAFA!!!!!GOLD MEDAL!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kéžby.škoda že dnes není tak vlhko jako v předešlých dnech,podle mě by to byla výhoda pro Rafu,ale snad to i tak zvládne.RAFA VAMOS
Reagovat
smazaný uživatel
zase zachvat ? vem si prasek
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim kde vidíš záchval.Já ho ani v jednom příspěvku nevidím.Je vidět že tvůj nick je vševypovídající.LOLE
Reagovat
smazaný uživatel
ale ja vlastne zapomel ty vsechno vis promin, ale zapomel sem na to
Reagovat
smazaný uživatel
V pohodě.
Reagovat
smazaný uživatel
secca ty lolku a videl si nekde ten dotek ????? sak tak nebylo nic videt takze nemuzes soudit ani komentatori nevideli
Reagovat
smazaný uživatel
Já to viděl na mojí mega obrovské telivizi do bylo evidentní :)
Reagovat
smazaný uživatel
To ze to komentatori nevideli neznamena, ze to je normalni !!!!!!! Tec byla a videl jsem to ve vsech opakovanich !!!!!!§ Je to zmrd!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando u mě dnes klesl,škoda přál jsem to více Jamesovi hrál skvěle bohužel na herní projev se nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
James-Fernando to je vyrovnaný match,nyní 8:8 ve 3.setu!Nádherný tenis!
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak,teď už v ten postup Jamese nevěřím,asibudeš mít nakonec pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem tu teč mohl Fernando přiznat,škoda mno :(
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu,jak se jedná o hodně/nejde jen o peníze,ale i o slávu/,tak bohužel i sportovci se nechovají vždy féerově!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Néé tak možná jsem se nechal unés protože jsem to Jamesovi přál,ale podle mě tam ten dotek byl.Nicméně nebudu se tu s váma o tom dohadovat.Škoda
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist