Preview: Safinová - V. Williamsová

3. 10. 2008, 08:51
Previews 1
Čtvrtfinálový souboj jedné z nejúspěšnějších tenistek tohoto roku Dinary Safinové z Ruska s bývalou světovou jedničkou a letošní wimbledonskou vítězkou Američankou Venus Williamsovou dnes nabízí halový turnaj ve Stuttgartu. Přestože se obě hráčky v profesionálním tenisu pohybují už mnoho let, zápas proti sobě ještě nikdy nehrály.
Profily hráčů
Safina Dinara

Safinová letos hrála na sedmi turnajích ve finále a vytěžila z toho čtyři tituly. Z tohoto pohledu je nejlepší tenistkou letošní sezony. Venus Williamsová v tomto roce hrála finále jediné, ale v něm získala wimbledonský titul. Je těžké říct, co znamená víc a zda by spolu dnešní soupeřky měnily.

Dinara Safinová letos zažívá pohádkový rok. Ještě v dubnu měla na svém kontě jen dvě čtvrtfinále a jistě by nevěřila, že na podzim bude bojovat o pozici světové jedničky. Počínaje květnem totiž 22letá Ruska nastartovala sérii fantastických výsledků.

Vše začalo triumfem na antukovém turnaji v Berlíně, po němž následovaly finálové účasti na French Open a v Hertogenboschi. Další dva tituly si moskevská rodačka připsala na amerických turnajích v Los Angeles a Montrealu. Z následných olympijských her si přivezla stříbrnou medaili a na US Open si zahrála semifinále. Naposledy vyzvedla nad hlavu trofej pro vítězku před 14 dny v Tokiu.

Během pěti měsíců tedy 7 finálových účastí a 4 tituly. Taková série se samozřejmě musela projevit v postavení na žebříčku. Devítinásobná vítězka WTA aktuálně stojí na 3. místě a po odchodu Justin Heninové je definitivně jednou z adeptek na pozici světové jedničky.

Tento týden si ve Stuttgartu v úvodním zápase poradila 6:1, 7:6 s Bulharkou Pironkovou.

O 6 let starší Venus Williamsová je mimořádně nadaná tenistka, ale v posledních letech jakoby přišla o motivaci prát se každý druhý týden o titul na jiném konci světa. Svým způsobem je to pochopitelné, protože slavná Američanka toho v tenisu už dokázala opravdu hodně.

Nejaktivnější a nejúspěšnější byla zhruba kolem roku 2000. 59násobná finalistka v té době získala nejvíc ze svých 37 titulů a v roce 2002 se stala světovou jedničkou.

Zdá se, že v posledních letech se americká tenistka soustředí hlavně na grandslamy. Výrazně totiž ubyl počet trofejí z 'menších' turnajů, zatímco na grandslamech to tak špatné není. Lépe řečeno ve Wimbledonu - tam se Williamsová radovala od roku 2005 třikrát.

Poslední přírůstek do sbírky nejcennějších trofejí přidala hráčka, která vstoupila mezi profesionálky ve 14 letech, letos, když se v Londýně radovala z 5. wimbledonského a celkově 7. grandslamového titulu.

Tím pro ni ale výčet letošních úspěchů téměř končí. Vedle semifinále z indického Bengalúru zbývá řádka šesti čtvrtfinálových účastí, což je na tenistku jejích kvalit málo. 

Turnaj ve Stuttgartu je pro ni první štací po měsíc staré prohře se sestrou Serenou na US Open. V Německu si zatím vede velmi dobře - domácí Groenefeldové a Rusce Katerině Bondarenkové povolila v součtu jen 9 her. Proti své dnešní soupeřce doposud nikdy nehrála.

Bookmakeři bwin se nebojí podceňovat Safinovou a na její výhru nabízejí kurs 2,46. Za odpovídající považují favorizovat Williamsovou s kursem 1,48.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kurs neodpovídá realitě. Dobrá šance jak se napakovat. Sestry se mimo GS málokdy dokážou naplno soustředit. Safina proti slabým soupeřkám předvádí nedobré výkony, ale v utkáních s hráčkami z top ten jde její kvalita hry velmi často nahoru.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist