Preview: Safinová - Petrovová

19. 9. 2008, 18:15
Previews 5
Dinara Safinová se poosmé z posledních devíti turnajů dostala mezi nejlepší čtyři. Pokud chce posedmé do finále, musí si poradit s krajankou Naďou Petrovovou, kterou ani na pět pokusů zatím nedokázala porazit. V Tokiu však poprvé nastoupí v roli papírové favorikty. Uspěje?
Profily hráčů
Dinara Safinová - Naďa Petrovová

Dinara Safinová začala letošní sezonu jako světová patnáctka. První tři měsice na hardu se trápila. Zlom nastal ve 3. kole antukového turnaje v Berlíně, když dokázala porazit Justine Heninovou, která následně ukončila kariéru. Dvaadvacetiletá Ruska se cenným skalpem nastartovala ke skvělé jizdě.

V Berlíně získala titul, když porazila i Serenu Williamsovou nebo krajanku Dementěvovou. Že zapracovala na psychice, dokázala na French Open. V osmifinále proti Šarapovové a ve čtvrtfinále s Dementěvovou utekla z několika mečbolů a postoupila poprvé v kariéře do grandslamového semifinále. A v něm smetla i další krajanku Kuzněcovovou. Nestačila až ve finále na Ivanovičovou, která tak získala premiérový granslamový titul a druhý den se stala světovou jedničkou.

V generálce na Wimbledon si Safinová zahrála finále v Hertogenboschi. V Londýně vypadla překvapivě ve 3. kole po třísetovém boji s Peerovou. Od té chvíle však Ruska pokračuje ve famózním tažení. Získala titul v Los Angeles a v Montrealu, když ji nezastavila ani Jankovičová nebo Kuzněcovová. Na olympiádě v Pekigu nestačila až ve finále na krajanku Dementěvovou, na US Open podlehla v semifinále pozdější světové jedničce Sereně Williamsové.

Safinová tak za posledních 18 týdnů odehrála 8 turnajů: třikrát získala titul, třikrát ve finále prohrála a na US Open vypadla až v semifinále. Skvělou formu potvrzuje i v Tokiu. Na úvod si poradila se Slovenkou Cibulkovou a ve čtvrtfinále i přes drobnější zaváhání (v zápase udělala 15 dvojchyb a druhou sadu ztratila v tie-breaku) přešla přes Estonku Kanepiovou.

Chce-li se Safinová v pondělí stát třetí hráčkou světa, musí turnaj v japonské metropoli vyhrát. Nejdříve však musí myslet na to, jak porazit o 4 roky starší krajanku Petrovovou. Pokaždé, když proti ní nastoupila, tak prohrála. V Tokiu však půjde poprvé na kurt z pozice výše nasazené hráčky. A se skvělou formou v zádech.

Naďa Petrovová s úvodem letošní sezony rozhodně spokojená být nemohla. V žebříčku se propadla až na chvost třetí světové desítky. Zlom nastal až na trávě v Eastbourne, kde si zahrála finále. Na následném Wimbledonu vypadla až ve čtvrtfinále po boji s Dementěvovou. V létě získala titul na rychlém povrchu v Cincinnati.

Před týdnem si zahrála semifinále na Bali, což dokázala zopakovati v Tokiu. Porazila dvě hráčky první světové desítky - Anu Ivanovičovou 6-1 1-6 6-2 a Agnieszku Radwaňskou 6-3 6-0. S blížícím koncem sezony se tak dostala do slušné formy.

Resumé: Safinová je rozjetá, ale výrazně špatná vzájemná bilance se nesmí brát na lehkou váhu. Na soupeřku nemusí umět zahrát nebo z ní už může mít i strach. Ovšem poprvé nastoupí jako žebříčkově výše postavená hráčka, a tak je s kursem 1.70 mírnou favoritkou. Věříte-li i v šestou výhru Petrovové, vsaďte si na ni s kursem 2.02.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Safinka vyhrála a je už NUMERO TRE !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nějak tuhle divnou tenistku nechápu. Stav utkání se teď často vyvíjí podobně (včetně nevýrazných konečných výsledků), ať hraje s někým z top ten nebo s někým o hodně níž. V prvním případě to je letos na pochvalu, málokdo umí proti nejlepším tak zabrat. U těch druhých případů se její velké problémy ovšem chápou jen těžko. A nejde vůbec o výjimky, každý turnaj je nějak zbabraný, prohraná podání, chyby, dvojchyby.
Reagovat
smazaný uživatel
Pane Zabloudil, tohle už není legrace. Určitě vůbec nečtete názory čtenářů vašich článků. Nebo tento web nemá ani osobu, která textům provádí korektury a čte komentáře.
Jinak byste dávno věděl, že jsem vás na úplně stejný nesmysl upozornil již 14.8. u článku
http://www.tenisportal.cz/zpravy/preview-jankovicova-safinova/
30.8. jsem reagoval na jinou (a o dost menší) chybu u článku
http://www.tenisportal.cz/zpravy/preview-radwanska-cibulkova/ - a jeho autor omyl rychle opravil, na rozdíl od vás.
Slušně vás prosím, jděte už s tím Římem někam. Letos tam NEHRÁLA, tudíž ani nevyhrála. Vše se stalo v Berlíně.
A propos, na French Open ty mečboly byly dva, v obou utkáních jeden. Ne tedy několik.
Reagovat
LubosZabloudil
Děkuji za upozornění. Svoji chybu jsem již napravil - Berlín jsem omylem zaměnil za Řím.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá, ještě ale opravte ten chybný Řím na začátku 2. odstavce. Je to pořád popis stejného turnaje v Berlíně.
Viz http://www.sonyericssonwtatour.com/3/global/Pdfs/events/2008/berlin_draws.pdf
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist