Preview: Safinová - Cibulková

4. 6. 2009, 08:00
Previews 16
Dvacetiletá Slovenka Dominka Cibulková se v Paříži dočkala životního úspěchu. Poprvé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále, ve kterém dnes narazí na dosud suverénní světovou jedničku Dinaru Safinovou. Dokáže proti Rusce zopakovat výhru z letošního Hopmanova poháru?
Dinara Safinová - Dominika Cibulková

Z Dinary Safinové se stává šampionka, která by v Paříži mohla získat svůj první grandslamový titul. Loni padla ve finále s Ivanovičovou, letos v Melbourne zase nezvládla boj o triumf se Serenou Williamsovou. Na antuce odehrála 20 utkání a prohrála jen s Kuzněcovovou. Před Roland Garros vyhrála turnaje v Římě a Madridu

V úvodních čtyřech zápasech French Open předvedla Safinová druhý nejlepší výkon v historii turnaje, když celkem ztratila jen pět gamů. Lepší byla ve stejné fázi Roland Garros pouze Mary Piercová, která před patnácti lety ztratila během čtyř zápasů o game méně.

První krizový moment prožila ve čtvrtfinále, když jasně prohrála první set s Azarenkovou. Poté však navázala na své předchozí výkony a vyhrála 1-6 6-4 a 6-2. "Na začátku to šlo nějak moc rychle. Nic jsem s tím nemohla dělat. Bylo klíčové, že jsem ve druhé sadě odskočila. Victoria byla pro mě dobrým testem. Hrála ve skvělé formě. Kdyby nezačala chybovat, bylo by to hodně těžké," uvedla Safinová.

H2H Safinová - Cibulková 2-1:
2008 Montreal ... Safinová 6-2 6-1
(finále, tv. povrch)
2008 Tokio ... Safinová 6-3 6-4
(2. kolo, tv. povrch)
2009 Hopman Cup ... Cibulková 6-7 6-1 6-4 (finále, tv. povrch - hala)

Na tiskové konferenci si libovala, že se konečně naučila narozdíl od svého bratra ovládat. "Emoce byly Maratovou slabou stránkou. A totéž platilo pro mě. Je dobře, že jsem to dokázala změnit. Díky tomu jsem udělala tak velký skok," řekla třiadvacetiletá rodačka z Moskvy. V dramatickém čtvrtfinálovém dramatickém duelu dala průchod svému temperamentu jen jednou. Po pokaženém úderu hodila raketu na zem, dívala se na ni, jak poskakuje, vzala si novou - a to bylo všechno.

Nyní ji čeká Dominika Cibulková. Ruska ji sice dvakrát porazila, ale při posledním souboji na lednovém Hopmanově poháru s ní prohrála. "Ve čtvrtfinále to nebyla má obvyklá hra. Doufám, že pro semifinále to už bude lepší. Dominika hraje velmi dobře. Naposledy jsem s ní prohrála, tak jí mám co vracet," dodala Safinová.

Cibulková je příjemným překvapením turnaje. Rodačku z Piešťan přitom sužovaly před Paříží různé zdravotní problémy a během pěti měsíců si zahrála jen dvě čtvrtfinále. Kvůli potížím s třísly vynechala turnaje v Římě a Madridu, navíc nastydla a antibiotika dobrala čtyři dny před turnajem. "Naplno jsem před French Open hrála jen týden. Ještě se mi nestalo, že bych byla tak dlouho mimo tenis. Potřebuji hodně štěstí při losu," říkala před turnajem slovenským médiím. Přání se jí vyplnilo a dosud nehrála proti hráčce z dvacítky. "Ale jednoduché zápasy to nebyly," upozornila na duely s Bondarenkovou či Szavayovou.

Ve čtvrtfinále narazila na Šarapovovou, kterou smetla 6-0 6-2. Ruska sice je bývalou první hráčkou světa, ale kvůli zranění ramene klesla na 107. pozici a v Paříži hrála druhý turnaj po návratu. "Dominika dodržela taktiku od základní čáry a dařil se jí return. Podání moc nešlo, ale na Šarapovovou to stačilo," řekl kouč Vladimír Pláteník.

S pouhými 161 centimetry je Cibulková třetí nejmenší hráčkou na ženském okruhu. V mládí ji od tenisu zrazovali, že se kvůli výšce neprosadí, ale ona se o to víc motivovala a prosadila si své. "Kondičkou, bojovností a houževnatostí nahrazuji chybějící centimetry," uvedla.

Turnajová dvacítka se dosud na grandslamovém turnaji dostala nejdále do čtvrtého kola letos na Australian Open. Nyní je druhou Slovenkou, která je v semifinále grandslamové dvouhry. Před ní to v Melbourne jako první dokázala minulý leden Daniela Hantuchová.

Její trenér věří, že má šanci i na finále. Důvodem k optimismu je výhra Cibulkové nad Safinovou na letošním lednovém Hopmanově poháru. "Dinaru dobře známe, je momentálně největší profesionálkou na okruhu, ale pokusíme se jí znepříjemnit život," podotkl Pláteník. Loni Slovenka prohrála oba vzájemné duely, na antuce se potkají poprvé.

Může Cibulková zastavit rozjetou ruskou mašinu? Odpověď se začne rýsovat po 14. hodině na centrálním dvorci Philippa Chatriera. Slovenka nemá co ztratit, Safinová naopak může cítit tlak. Je teď největší favoritkou a má blízko premiérovému titulu z velkého turnaje.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Suhlasim. Oproti muzskemu je to 100:1.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemôžem si pomôcť, ale nedá sa na to pozerať. Medzi jednotlivými výmenami by Eurosport pokojne stihol reklamu.
Reagovat
smazaný uživatel
náhodou tam jsou moc pěkný výměny
Reagovat
smazaný uživatel
to že ju cibule porazila v hopman neznamena že ju dnes porazí hopman je něco jineho než turnaje na okruhu wta ani body do žebříčku za to nejsou je to jen týmová soutěž tomuhlec bych vubec ndaval váhu dneska dostane cbule 6:2 a 6:1
Reagovat
smazaný uživatel
Těžko říct, když bude mít Dinara horší den, tak to Cíba může klidně vyhrát. Dinara vždy jeden zápas na každém turnaji pokazí, Dominika naopak může zahrát životní zápas, uvidíme. Já myslím, že je to otevřené.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak budes mat pravdu a ja sa zmylim, tak ma to potesi. A Tebe poslem virtualne stanprlu slivovice !
Reagovat
smazaný uživatel
today 16:45: L´Équipe, tennis: Surprise at Roland Garros: The Small one destroyed the big one! Just Again!
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre som to prelozil. Prekvapenie RG. Mala destruovala jednu vysoku /velku/. Moze znova. ???
Reagovat
smazaný uživatel
no jako že dneska znova, to je psáno dnes v 16:45 :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Oki. No Cibulka, ju uz porazila na Hopman cupe. Bol to iny povrch aj turnaj. Jedine, ze by to Safina nezvladla mentalne a dolahol na nu tlak. Je c.1 a bez GS ! Z toho by mohla mat nervy kikiriki. Skor sa ale priklanam, ze sa bude sustredit a silou Cibulku zazenie do kuta.
Reagovat
smazaný uživatel
hmm, těžko ted soudit - já sem na pochybách. ane nevím komu přeji víc vítězství, tak ať dnes vyhraje ta lepší!! Cibulka tím jak běhá asi čtyři metry za basic lajnou by ji mohla uběhat, ale nevím jak to může ještě utlouct z té dálky a vydržet to celý match. No asi má natrénováno holka a záleží jestli bude dělat safy chyby, pokud nee, tak to budou asi nekonečný výměny. Každopádně já to dnes neuvidím, tak snad nejaký záznam. pádim.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmm,zaujimavy nazor. Uvidime !
Reagovat
smazaný uživatel
Cibulka, nic proti Tebe. Ale dnes koncis ! Za semi Ti vsak patri cest a trvala slava, hrala si nad ocakavanie.
Reagovat
smazaný uživatel
pravděpodobně ano, ale vsadil bych si to overem. Kurz 1,92 u Pinnacle na over 20 game je dost hratelný, 3 sety by být mohly...
Reagovat
smazaný uživatel
Mohli by byť 3 sety, vzhladom na mentalnu vybavu Safin. Ale nie som si isty. Skusit mozes.
Reagovat
smazaný uživatel
dneska hraju 2:1 na sety Safinu za kurs 3,7 :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist