Preview: První den Turnaje mistryň

4. 11. 2008, 09:20
Previews 9
Dnes v 15:00 hodin odstartuje v katarském Dauhá poslední podnik seriálu WTA této sezony - Turnaj mistryň. První den se představí hned šest z osmi účastnic. V ruském souboji Kuzněcovová vyzve Zvonarevovou, po nich nastoupí dvě Srbky Jankovičová s Ivanovičovou a program zakončí duel Červené skupiny Venus Williamsové s Ruskou Safinovou.
Jelena Jankovičová

Světlana Kuzněcovová (Rus.) - Vera Zvonarevová (Rus.) ... 15:00 hodin
Dva roky utekly od posledního duelu Kuzněcovové se Zvonarevovou. Dnes už však načnou druhou desítku vzájemných zápasů. Dosud je úspěšnější třiadvacetiletá Kuzněcovová, jež svou o rok starší krajanku porazila celkem sedmkrát.

Světlana Kuzněcovová je na tom lépe i z jiných pohledů. V žebříčku byla už na druhém místě, na Turnaj mistryň se probojovala již počtvrté. Nikdy však nedokázala postoupit ze skupiny. Po sezoně, kdy sice hrála pětkrát ve finále, ale nezískala ani jeden titul, se od ní ani letos velké výsledky očekávat nedají.

V Dauhá rozhodně nehraje poprvé. Pravidelně se v Kataru zúčastňuje podniku WTA a už dvakrát hrála finále, pokaždé neúspěšně. Naposledy se před cestou do Kataru představila na halovém turnaji v Moskvě, kde vš čtvrtfinále nestačila na Safinovou.

O první vítězný zápas na prestižním podniku dotovaném částkou přesahující 4 miliony dolarů bude usilovat Vera Zvonarevová. V roce 2004 se už Turnaje mistryň zúčastnila, ve třech zápasech však nevyhrála ani set. Shodou okolností se střetla i s Kuzněcovovou.

Letos by do Dauhá neletěla, jelikož ji patří v žebříčku devátá příčka, ale už předem věděla, že i z této pozice si účast zajistí díky zranění krajanky Šarapovové. Letenku do Kataru si zajisté zasloužila: v této sezoně postoupila celkem sedmkrát do finále, získala dva tituly.

Tento duel výraznou favoritku nemá. Tenistky se dobře znají a o dnešním výsledku tak mohou rozhodovat maličkosti. Tipovat si, kdo vyhraje, je myslím sázkou do loterie.

Jelena Jankovičová (Srb.) - Ana Ivanovičová (Srb.) ... 16:30 hodin
Souboj dvou Srbek. Souboj současné světové jedničky s bývalou. I tak by se dal nazvat druhý dnešní duel Bílé skupiny.

Tenistky, ač pochází z jedné země, se nikdy příliš nekamarádily. A nic zadarmo si nedávají ani na kurtu. Zatím se střetly sedmkrát a hned šestkrát se z vítězství radovala za dva dny jednadvacetiletá Ivanovičová. Až na první utkání to však byl vyrovnané bitvy. Tu poslední předvedly v semifinále French Open, kde Ana Ivanovičová nakonec získala svůj první grandslamový titul.

Vyhrála i semifinále v Indian Wells, kde nakonec rovněž triumfovala. Třetí letošní trofeje dosáhla v Linci, což pro ní byla generálka na Dauhá. Po již zmíněném úspěchu na Roland Garros se na několik týdnů stala světovou jedničkou, nicméně zranění zápěstí ji srazilo k zemi a bělehradská rodačka se těžko zvedala na nohy.

Přišla o účast na olympiádě, šokovala vyřazením z US Open po prohře s Coinovou. Až v Rakousku se začala cítit lépe a rozpoložení potvrdila i na kurtu. Loni při premiérové účasti na Turnaji mistryň svůj úvodní duel nezvládla, když podlehla Šarapovové, nakonec však do semifinále, v němž následně nestačila na Heninovou, postoupila.

To její letošní první soupeřka při premiéře na prestižním podniku úspěchy neslavila - prohrála totiž všechny své zápasy. Jelena Jankovičová s touto sezonou ale může být spokojena. I když stále čeká na svůj první grandslamový titul, i díky finálové účasti na US Open se stala nadvakrát světovou jedničkou.

A v Dauhá může hrát v klidu, na v rcholu žebříčku s jistotou i přezimuje. Jankovičová na podzim vyhrála tři turnaje v řadě a dostala se do skvělé formy. Až v Linci prohrála už v 1. kole s Pennettaovou, na jejím výkonu se však hodně projevila únava z posledních týdnů. Před odletem do Kataru už ale síly načerpala a dnes bude chtít po pěti neúspěšných pokusech podruhé porazit svou krajanku Ivanovičovou. A zároveň poprvé vyhrát zápas na Turnaji mistryň.

V lepší formě je Jankovičová, ale na Ivanovičovou zahrát neumí. I proto je starší ze soupeřek bookmakery favorizovány jen mírně.

Venus Williamsová (USA) - Dinara Safinová (Rus.) ... 18:00 hodin
Boje v Červené skupiny (Maroon Group) otevře duel osmadvacetileté Američanky Venus Williamsové s o šest let mladší Ruskou Dinarou Safinovou.

Starší ze sestereského dua Venus se Turnaje mistryň zúčastní potřetí. Předchozí dva starty proměnila v postup do semifinále. Williamsová letos ve Wimbledonu získala svůj již sedmý grandslamový titul. Od triumfu si však další vítězství, celkově již osmatřicáté, připsala v říjnu na halovém turnaji v Curychu. O 14 dní dříve hrála ve Stuttgartu, kde v jediném vzájemném duelu porazila svou dnešní soupeřku, semifinále.

Dinara Safinová zažívá skvělou sezonu. Z 15. pozice se i díky čtyřem titulům a finále na Roland Garros stala světovou dvojkou. Na halových turnajích ve Stuttgartu a Moskvě si finále nezahrála, a tak je určitě rádá, že se v Dauhá hraje pod širým nebem. V těchto podmínkách totiž během léta vyhrála 24 ze 26 zápasů.

Ovšem dvě porážky přišli od soupeřek, které potká ve skupině Turnaje mistryň (Dementěvovou a Serenu Williamsovou). Navíc v hale prohrála i s Venus, s níž ji čeká vůbec první zápas na prestižním klání.

Ruská tenistka dnes bude prahnout po odvětě a dobrém vstupu do turnaje. Favoritkou je však zkušenější Američanka, která si už Turnaj mistryň zahrála a Safinovou letos porazila.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
jak to ze to nkde nedavaji kurnik, takovy match, a ja musim susit oko !!! kua!!!
Reagovat
smazaný uživatel
a nevíte kde se dá sledovat na netu turnaj mistryň??? díky díky
Reagovat
smazaný uživatel
Zkus tohle ..... http://www.channelsurfing.net/
Reagovat
smazaný uživatel
Díky mooc je to fakt super...moc díkky:)
Reagovat
smazaný uživatel
akde? ja sem to tam nenašel.
Reagovat
smazaný uživatel
nevíte kde bych sehnal lístky na Samprase? nejaký lepší, nebo případně kdybyste měl někdo na prodej, tak dejte vědět. Díky moc.
Reagovat
carolyn
Normálně je koupíš na portálech sazky
Reagovat
smazaný uživatel
tam jsou prave uz jen za 390 - coz nejsou uz tak dobry fleky :-(
Reagovat
skott
Pro Veru urcite hovori aktualni forma, ale vypadky Svety v halove casti sezony mne nijak neprekvapuji.Mohlo by to byt na tri sety se stastnejsim koncem pro Veru imo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist