Preview: Nadal - Gonzalez

16. 8. 2008, 18:55
Previews 21
Rafael Nadal už letos s děním ve světovém tenisu hýbal hodně. Vyhrál sedm turnajů, z toho dva grandslamy a tři podniky série Masters. Ukončil Federerovu vládu ve Wimbledonu a švýcarského fenoména sesadil i z prvního místa v žebříčku. Nyní má možnost získat i zlatou olympijskou medaili.
Profily hráčů
Nadal Rafael

O tom, že španělský držitel třiceti titulů ATP vládne na antuce, ví tenisový svět už dávno. Letos vyhrál na červené drti ve Francii grandslam počtvrté za sebou, ale poprvé tam své soupeře doslova drtil. Nejlepším příkladem je jeho finálová výhra nad stále ještě prvním hráčem světa Rogerem Federerem, jemuž tam před dvěma měsíci povolil pouhé 4 gamy a nakonec ho zesměšnil kanárem.

To dává mimojiné jasný důkaz pro tvrzení, že se dvaadvacetiletý Nadal pořád zlepšuje. Je stále silnější, hraje čím dál víc agresivněji, výrazně se zlepšil na servisu a málokdy ho uvidíte běhat tři metry za základní čárou, jak tomu bývalo dříve. Tento vývoj ve hře stále velmi mladého Španěla se logicky projevuje i při zápasech mimo antuku.

Nadal hrál v minulých letech dvakrát ve finále Wimbledonu. Probojoval se tam i letos, ale tentokrát to dokázal. V nezapomenutelném zápase ukončil roky trvající Federerovu wimbledonskou i travnatou nadvládu a získal svou druhou trofej z tohoto povrchu. Tu první vyzvedl krátce před startem londýnského grandslamu v Queen's Clubu.

Nadal hrál v té chvíli v nejlepší formě svého života a jeho sebevědomí na kurtu se posunulo k maximální možné hodnotě. I díky tomu dokázal okamžitě vyhrát svůj první letošní titul na tvrdém povrchu, když nenašel přemožitele ani na turnaji série Masters v Torontu. Celou minulou sezonu i na počátku té aktuální měl přitom na 'hardu' obrovské problémy zásadněji uspět. To je další důkaz výjimečnosti Nadalova roku 2008 a potvrzení jeho celkového zlepšení.

Na olympijském turnaji v Pekingu si rodák z Mallorky podle předpokladů poradil s Italem Staracem, Australanem Hewittem, Rusem Andrejevem, Rakušanem Melzerem a naposledy v semifinále po vyrovnané bitvě i s čerstvým bronzovým medailistou Novakem Djokovičem ze Srbska. Nadal se radoval z výhry 6:4, 1:6 a 6:4, ale dramatičnost situace dobře dokumentuje stav 3:3 ze třetího setu, kdy španělský favorit při svém servisu prohrával už 0:30. V tu chvíli se ale projevila jeho silná mentální odolnost a i díky ní se kvalifikoval do zápasu o zlato proti Fernandu Gonzalezovi.

Chilského tenistu by přitom Nadal rozhodně neměl podcenit, má s ním totiž vyrovnanou bilanci vzájemných zápasů - 3:3. V minulých dvou letech sice vyhrála tři ze čtyř odehraných duelů nastupující světová jednička, Gonzalez se ale radoval v obou soubojích hraných na tvrdém povrchu, navíc vyhrál i ten poslední - minulý rok ve čtvrtfinále Australian Open porazil Španěla hladce 6:2, 6:4, 6:3.

V současnosti patnáctý hráč světa je velmi talentovaným tenistou. Světová pětka z ledna 2007 se podobně jako její finálový soupeř nejlépe cítí na antuce. Stejně jako Nadal ale každý rok hraje i hodně zápasů na 'hardu' s dobrou úspěšností. Držitel deseti turnajových trofejí není na olympiádě žádným nováčkem. Na minulých hrách v Aténách dokonce vybojoval bronzovou medaili.

Finálová účast v Pekingu je pro osmadvacetiletého Chilana potvrzením povedené sezony. Gonzalez letos získal první titul už na začátku února v domácím prostředí Vina del Mar, kde kvůli soupeřovým zdravotním problémům do závěrečného zápasu ani nemusel nastoupit. O tři měsíce později ovládl v Mnichově další antukový turnaj. Na žádném dalším podniku mimo antuku ale nehrál ani čtvrtfinále a z tohoto pohledu je jeho současný čínský úspěch překvapivý.

V olympijské soutěži chilský hráč postupně hladce vyřadil domácího Suna, Chorvata Čiliče, Belgičana Oliviera Rochuse a Paula-Henriho Mathieuho z Francie. Opravdovým problémům musel čelit až v semifinále proti Jamesi Blakeovi. Amerického soupeře udolal až 11:9 ve třetím setu a vedle fyzické kondice mohla utržit zásah i jeho psychika - Gonzalez totiž v osmnácté hře rozhodující sady nepřiznal, že se ho dotkl úder z rakety Blakea, který nakonec skončil v autu, čímž pochopitelně sklidil mnoho negativních reakcí.

Bookmakeři bwin se tentokrát příliš rozmýšlet nemuseli. Jednoznačně favorizují Nadala, na jehož zlatou výhru nabízejí nizoučký kurs 1,1. Jistě se najdou i fandové Gonzaleze, těm je k dispozici kurs podstatně zajímavější - 5,8.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gonza nevyhraje.....Rafa porazi ho
Reagovat
smazaný uživatel
1.set 6:3 !!!VAMOS RAFA !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa dnes nemá chybu!!! VAMOS
Reagovat
smazaný uživatel
Gonzo Rafikovi ty jeho uzlicky stestí roztrili!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Cha , cha , cha .....
Reagovat
smazaný uživatel
ja to teda nevidim tak lehke pro nadala......jestli pude gonzalesovi ten je smrtici forhend:D:D tak ho muze pekne potrapit!!!!a jak nekdo rika ze nevi co tam dela tak se koukni jak hraje........ma formu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Gonzalez vyhraje je zkusenejsi :D
Reagovat
smazaný uživatel
jako pokus o vtip dobrý no... i když.
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando prohraje,i za ten podvod,co udělal!VAMOS RAFA!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
no na vítezství to určitě stačit nebude, to by bylo docela vtipný, kdyby gonzales vyšoupnul Nadala :-)) - vlastně nevim, co tam Fernando dělá a jak se tam vůbec dostal :-( no co se da dělat , i takové jsou cesty nevyzpitatelné :-)) VAMONOS RAFA!! ( i kdyz stejne nikdy nebudes jako Roger, ale si mladý a tak: mládí vpřed!!!) ( škoda že se toho nedočkal nebožtík strejda Franta - dej mu pán bůh dobrý nebe)
Reagovat
smazaný uživatel
zitra fernando dostane klepec.......vamos rafa vamos espana
Reagovat
smazaný uživatel
Teč Fernanda byla stoprocentní!Už se nemohu dořkat finále!VAMOS RAFA!GOLD MEDAL!
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, už ti někdo řekl, že za čárkou, tečkou, otazníkem a vykřičníkem musí být vždy mezera? Kdybys četl články pozorněji, tak bys to i viděl.
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS RAFA !!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi ale taky kus debila!
Reagovat
smazaný uživatel
jestli bude hrát Gonzáles jako proti Blakovi,tak by ho mohl solidně potrápit,i když na vítězství to určitě stačit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
jestli bude podvadet jako proti Blakovi tak by mohl i vyhrat :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
ze podvadel nevim jen aby to nebyla blakova vymluva protoze nevyuzil mecboly
Reagovat
smazaný uživatel
Opakovanej záběr mluví dost jasně si myslím ... k teči došlo.
Reagovat
smazaný uživatel
no od toho tam je hlavně rozhodčí vy kundy zrzavý ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim čemu se divíte, dit jsou to jen přiblblí španělé, jak nejsem rasista a nevyznám se v tom tak na mě působěj jako cikáni oba dva :D... A mimojiné jestli ví že to udělal a nepřizná to ani tak by tu medaili ani neměl dostat, kdo necení olympijskou myšlenku tak to ani nemá tam hrát ;)... U mě hodně klesnul a proto budu fandit Rafovi spíš, ale popravdě řečeno to bude jeden z prvních zápasů pro kterej tu bednu ani nezapnu :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist