Preview: Muži v Miami

26. 3. 2008, 15:15
Previews 7
Podobně jako v Indian Wells, i na dalším z turnajů série Masters se sešla prakticky kompletní tenisová elita. Z padesátky nejlepších hráčů chybí jen dva.
Miami

I přes takto silné obsazení se většina pozornosti soustředí především na dva hráče. Roger Federer stále čeká na první letošní titul. Po Melbourne a Dubaji neuspěl ani v Indian Wells, kde doplatil na životní formu Mardyho Fishe. "Hrál moc, moc dobře, proto možná ani nejsem tak nespokojený. Můžu mu jen poblahopřát," okomentoval své selhání Švýcar, který podle svých slov semifinále považuje za úspěch. V Miami má v prvním kole obligátní volný los a ve druhém narazí na lepšího z dvojice Isner-Monfils.

Tím druhým ostře sledovaným je pochopitelně Novak Djokovič. Ještě před rokem se za možného nástupce Rogera Federera na tenisovém trůnu všeobecně považoval Rafael Nadal, měřeno letošními úspěchy by jím ale měl být spíše srbský tenista. Ten v Indian Wells smetl celkovým skóre 12-5 právě Nadala a ve finále si poradil i s Federerovým přemožitelem Fishem. I on bude mít delší čas na odpočinek a do třetího kola se pokusí dostat buď přes Jihoafričana Andersona nebo Augustina Calleriho. Zaváhat by neměl - obhajuje tu totiž body za celkové vítězství z loňska.

Federer není jediným tenisovým velikánem, který letos stále čeká na titul. Rafael Nadal se z triumfu radoval naposledy - jak jinak - na antuce ve Stuttgartu. Španěl je sice univerzální tenista, který se už naučil hrát i na trávě, ovšem některé letošní prohry na tvrdém povrchu - například 0-6 1-6 od Južného v Čennaí nebo 2-6 3-6 2-6 od Tsongy na Australian Open - jsou varující. V Miami ovšem může Nadal hrát ve větším klidu: zatímco v Indian Wells obhajoval loňské vítězství, zde v minulém roce vypadl už ve čtvrtfinále. I on má samozřejmě v prvním kole volno a ve druhém ho čeká lepší z dvojice Becker-Roitman.

Možná je to tím, že se světová špička vyrovnává, ale Federer s Nadalem nejsou jediní hráči světové desítky, kteří letos vypadávají nezvykle brzy. Zatímco loni měl Španěl David Ferrer touto dobou už jeden titul v kapse, v Bastadu pak přidal další, v Tokiu třetí a na konci sezony řádil na Turnaji mistrů, jeho letošním maximem je čtvrtfinále na Australian Open. V Indian Wells nezvládil tie-breakový zápas třetího s Korejcem Leem, v posledních letech se mu ale - s jedinou výjimkou - v Miami vedlo lépe než na předchozím turnaji Masters. Pokud si chce zopakovat dvojnásobné semifinále z let 2005 a 2006, musí nejprve ve druhém kole porazit někoho z dvojice Kunicyn-Johansson.

Ferrer letos nedokázal potvrdit formu z konce loňského roku, zato Argentinci Davidu Nalbandianovi se to zatím daří nadmíru. Hráč číslo sedm žebříčku ATP v minulé sezoně porazil na jednom turnaji tři nejlepší hráče světa a o dva týdny později si vychutnal Federera znovu a Nadala deklasoval dokonce 6-4 6-0. Po porážce od Juana Carlose Ferrera na Australian Open se vrátil do Jižní Ameriky a návrat to byl úspěšný: v Davis Cupu pomohl své zemi porazit Velkou Británii, domácí fanoušky potěšil titulem z Buenos Aires a jeho vítěznou sérii ukončil až ve finále turnaje v Acapulku Španěl Almagro. Ani v Indian Wells nezanechal špatný dojem - se senzací turnaje Fishem prohrál ve čtvrtfinále 6-7 ve třetím setu. Také on má postup do druhého kola jistý, pak se mu do cesty postaví buď Belgičan Malisse nebo Španěl Hernandez.

Ve hře o co největší krajíc z více než tříapůlmilionové dotace jsou také tři Češi. Papírově největší šance by měl mít Tomáš Berdych, jenže ten se v posledních týdnech trápí. Ještě v únoru přejel v Davis Cupu Belgičana Vliegena, v Rotterdamu, Dubaji ani v Indian Wells potom ale nepřešel přes druhé kolo. V Miami se mu navíc nijak zvlášť nedaří, jeho maximem je tu třetí kolo. Letos má díky svému nasazení jistotu druhého, v něm ho ale může čekat nebezpečný Sam Querrey, který se utká s Argentincem Berlocquem.

O něco lépe je na tom letos Radek Štěpánek, kterému americké turnaje zatím evidentně svědčí. Po vítězství v Davis Cupu uhrál finále v San Jose a o týden později v Memphisu skončil jen o kolo dříve. S Indian Wells se potom rozloučil po omluvitelné prohře s Davidem Nalbandianem, který zvítězil - nepříliš často vídaným - výsledkem 7-6 0-6 7-6. Ve druhém kole může Štěpánek narazit na loučícího se Gustava Kuertena, pokud si tedy Brazilec poradí se Sebastienem Grosjeanem.

Jediným Čechem, který si zahraje v prvním kole, je Ivo Minář. Ten už se stačil v Miami aklimatizovat: do hlavní soutěže se totiž musel probojovat z kvalifikace, v níž bez ztráty setu porazil mladého Litevce Berankise a Chilana Capdevilla. Jeho dalším soupeřem je Belgičan Olivier Rochus.

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
vsadim boty na djokera :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja osobne verím Federerovi. Je to gigant a nepáči sa mi ako včetci do neho navážajú: Môj názor je, že Federer bude svetová jednotka dovtedy, dokiaľ bude hrať. A preto verím že turnaj v Miami dovedie do viťazného konca.
Reagovat
smazaný uživatel
Já věřím,že se konečně probudí David Ferrer a dostane se alespoň do semifinále. Přece není možné,aby hrál pořád takovou tužku:-).Jinak jsem hodně zvědav na souboj Djokovič - Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že letošní forma Novaka Djokoviče je famoozní a tak by nebylo překvapením, kdyby vyhrál i turnaj Miami. Hodně se samozřejmě čeká od Federera, od něhož věršina lidí čeká konečně vítězství. Pro mě je ovšem favorit Andy Roddick, který letos má střídavě oblačnou formu, kdy dokáže porazit kohokoli, což dokázal na turnaji v Dubaji, ale taky ovšem prohrát s kymkoli, viz. Indian Wells a Australian open..,ale i přesto věřím němu, protože hraje před domácíma fandama v USA. Jen těžko bude někdo konkurovat tímhle třem hráčům, protože se hraje na tvrdém povrchu a tam je Nadal 50% a ostatní nemají tak dobrou formu.
Reagovat
dabelsobul
Souhlas, Roddickovi jsem věřil v Indian Wells, ale Haas dost překvapil postupem až do čtvrtfinále. Celkového vítěze si však netroufnu tipovat, ale jeden z trojice Federer, Djokovič a Roddick to na 90% bude :)
Reagovat
smazaný uživatel
píšeš jak totální debil
Reagovat
smazaný uživatel
To seš možná ty!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist