Preview: Muži v Estorilu

14. 4. 2008, 12:07
Previews 1
Mnout ruce si mohou pořadatelé turnaje v Estorilu, kteří už nyní mají na víkendové semifinále a finále vyprodané lístky. Důvod je zřejmý: do Portugalska totiž zavítal nejlepší hráč světa Roger Federer.
Estoril

Zatímco loni si Roger Federer před antukovým turnajem Masters v Monte Carlu dal několikatýdenní pauzu, letos se rozhodl připravit se na menším turnaji v Portugalsku. A není to u něj jediná změna. Světová jednička, která je po rozchodu s Tonym Rochem bez trenéra, do Estorilu zavítala se španělským koučem Josém Higuerasem. Ten už spolupracoval například s Carlosem Moyou, vítězem French Open nebo ortodoxním antukářem Sergim Bruguerou. Posledně jmenovaný svůj vůbec první titul v kariéře získal v roce 1991 právě v Estorilu. Federer si menší cíl než vítězství dát nemůže. Jeho první překážkou bude Belgičan Olivier Rochus, který Švýcara ještě nikdy neporazil.

Na opačném konci turnajového pavouka je druhý nasazený, Rus Nikolaj Davyděnko. O jeho formě se mohli čeští diváci přesvědčit o víkendu. Davyděnko, který z Miami přicestoval do Moskvy teprve ve středu, sice vynechal páteční daviscupové dvouhry, v sobotu byl ale ve čtyřhře zřejmě nejlepším hráčem na kurtu a včera uhrál rozhodující bod proti Tomáši Berdychovi - byť se štěstím. Utkání s Berdychem stálo Davyděnka hodně sil, v pátém setu prý říkal kapitánovi ruského týmu Tarpiščevovi, že už nemůže běhat. Jeho fyzičku v prvním kole prověří nevyzpytatelný Rakušan Melzer, kterého Rus už třikrát porazil.

Zřejmě nejlepší los z nasazených hráčů má Chorvat Ivo Karlovič. Navzdory pověsti hráče těžícího ze svého vynikajícího podání nehraje Karlovič špatně ani na pomalejších površích. Antuku sice chorvatský tenista přímo nevyhledává, před dvěma lety na ní ale dokázal porazit Davyděnka nebo Tommyho Haase a loni v Houstonu na ní potom vyhrál svůj první turnaj. Před Estorilem měl Karlovič dlouhou pauzu, v Miami totiž vypadl hned ve svém prvním utkání. O tom, jak dobře se na antuku připravil, se bude moci přesvědčit v zápase proti domácímu Rui Machadovi, který dostal od organizátorů divokou kartu.

Roger Federer není jediným tenistou, který začal spolupracovat s novým trenérem. Fin Jarkko Nieminen se po Australian Open dostal do velké krize, na šesti turnajích v řadě vypadl v prvním kole. Pětadvacátý hráč světa proto začne spolupracovat s Joakimem Nyströmem, trenérem švédského daviscupového týmu. Jeho prvním soupeřem je v Estorilu stejně starý Němec Denis Gremelmayr, kterého Nieminen v dosud jediném vzájemném souboji porazil.

O podíl na celkové dotaci 370.000 dolarů bojují v Portugalsku také dva Češi. Ivo Minář se naposledy velmi slušně prezentoval v Miami, kde se do hlavního turnaje musel probojovat z kvalifikace, aby si pak v prvních dvou kolech poradil s Olivierem Rochusem a favorizovaným Argentincem Chelou. Nad jeho síly byl až domácí Andy Roddick, ale výsledkem 6-7 4-6 si Minář určitě ostudu neudělal. V Estorilu ho v prvním kole čeká Martin Vassallo Arguello z Argentiny. Ten je sice na antuce jako doma, letos ale stále hledá formu a ani na nedávných challengerech v Itálii ji nenašel.

O moc lépe se nevede ani Jiřímu Vaňkovi. Po mizerném začátku roku sice došel na challengeru v marockém Meknesu do finále, v Barlettě a Neapoli ale poté vypadl pokaždé ve druhém kole. Naštěstí pro něj ho čeká soupeř, který se také trápí. Němec Philipp Petzschner si na přelomu ledna a února vedl slušně v Heilbronnu a Bělehradu, za posledních několik týdnů ale vystřídal několik povrchů a na žádném z nich zrovna nezářil. V hale v Besanconu se s místním challengerem rozloučil ve třetím kole, na koberci ve Wolfsburgu vypadl hned v prvním zápase, na hardu v Miami vypadl v prvním kole kvalifikace a na challengeru v Neapoli před dvěma týdny skončil ve druhém kole na raketě Marcose Daniela. Vaňka už letos Petzschner porazil, ale to bylo na rychlém povrchu. Na své oblíbené antuce je papírovým favoritem český tenista.

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
mno ten jo je to kkt az neco vyhraje tak mi dejte vedet
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist