Preview: Favority US Open jsou Djokovič a Serena

29. 8. 2011, 08:00
Previews 8
O víkendu se New Yorkem prohnal hurikán Irene, během následujících 14 dní však město ožije světovým tenisem. Na kurtech ve Flushing Meadows začíná poslední grandslam sezony US Open a favority na vítězství jsou Srb Novak Djokovič a Američanka Serena Williamsová. Kdo dál může myslet na úspěch?
Kdo získá trofej pro vítěze US Open?

Mezi muži není o favoritovi pochyb. Srb Novak Djokovič letos prohrál jen dva zápasy z 59 a mimo jiné zvedl poháry pro šampiona na Australian Open a ve Wimbledonu. Jeho šance nesnižuje ani fakt, že nedohrál finále v Cincinnati kvůli bolavému ramenu. "Jednou to přijít muselo, když hraji tolik zápasů. Do US Open budu fit," uvedl Djokovič a pět dni před startem turnaje dodal: "Už jsem zcela v pořádku."

V New Yorku si může s předstihem zajistit první místo na světě i na konci sezony. "Já jsem o pozici jedničky nepřišel, Novak si ji vzal a zaslouží si to," řekl při losu Španěl Rafael Nadal, obhájce titulu na US Open, který loni titulem zkompletoval svoji sbírku grandslamových titulů. "Vím, že tady zase můžu hrát skvěle," řekl Nadal, který před rokem porazil ve finále právě Djokoviče po bezchybném výkonu.

McEnroe tipuje za vítěze Andyho Murraye. Brit se blýskl výhrou v Cincinnati, ale ve finále mu Djokovič vzdal. Dávno předtím vypadli Nadal i šestnáctinásobný grandslamový šampion Roger Federer ze Švýcarska. "Ani jeden z nich neukázal, co opravdu umí. Nesmíte je odepisovat, budou silní," upozornil Murray.

"Murraye je ale nejhladovější po velkém titulu. Jako jediný ještě žádný nemá a tohle je jeho šance ukázat, že to dokáže," řekl McEnroe v televizi ESPN. Nevynechal ale ani třicátníka Federera, který čeká na další velký titul od ledna 2010, kdy vyhrál Australian Open. "Ještě nějaký major určitě vyhraje, kondici na to má," míní McEnroe.

Švýcar letos vyhrál pouze úvodní turnaj sezony v Dauhá, ve finále byl pak již jen v Dubaji a na French Open. V přípravě na US Open, ze kterého má 5 trofejí z let 2004 až 2008, prohrál v Montrealu už ve 3. kole s Tsongou a v Cincinnati ve čtvrtfinále s Berdychem. "Je mi 30, ale nic se nezměnilo. Stále jsem hladový po vítězstvích. Změnilo se pouze číslo, jsem připraven bojovat dál," uvedl Federer, který se může v semifinále utkat s Djokovičem.

Fakta:
US OPEN (USA - New York)
Flushing Meadows
Grandslam
29. 08. - 11. 09. 2011
povrch: tv. povrch
draw: 128 hráčů / 128 hráček
oficiální webová stránka
single draw men (pdf)
single draw women (pdf)

Tomáš Berdych loni po finále Wimbledonu skončil na US Open hned v prvním kole. V letošní sezoně hraje prostějovský tenista na vysoké úrovni a čeká na velký výsledek. "Sezonu mám solidní, Hraju vysoký standard, jak jsem si předsevzal, ale chtělo by to jeden pořádný výsledek. Doufám, že přijde," řekl Berdych v Cincinnati.

Tam porazil Federera a postupem do semifinále naznačil, že by se mohl dočkat třeba v New Yorku. Sice pak vzdal kvůli zraněnému ramenu, ale to by ho podobně jako Djokoviče nemuselo ve Flushing Meadows omezovat. "Věřím, že to bude do prvního zápasu v pořádku," uvedl pětadvacetiletý hráč, který zahájí stejně jako loni na neúspěšném US Open a letoa na Roland Garros proti Francouzi. 230. hráč světa Romain Jouan bude velkým outsiderem, to však byl v Paříži Robert také. Pokud půjde vše podle plánu, vyzve Berdych ve čtvrtfinále Djokoviče.

Namslaní jsou po prázdninách také fanoušci Radka Štěpánka. Ten se ve 32 letech přiblížil Top 20 poté, co si vyhrál silně obsazený turnaj ve Washingtonu a v Cincinnati prohrál až ve 3. kole s Djokovičem. Rodák z Karviné v New Yorku začne proti nebezpečnému Němci Kohlschreiberovi, kterého však porazil pětkrát z šesti vzájemných duelů.

Poprvé bez nutnosti startovat v kvalifikaci se na grandslamovém turnaji představí Lukáš Rosol. Na letošním French Open dosáhl na 3. kolo, v New Yorku však bude na méně oblíbeném povrchu hned v úvodu čelit talentovanému Vaskovi Pospisilovi, který je rozehraný z kvalifikace.

Poslední vítězové:
2010 ... Rafael Nadal (Šp.)
2009 ... Juan Martin Del Potro (Arg.)
2008 ... Roger Federer (Švýc.)
2007 ... Roger Federer (Švýc.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Roger Federer (Švýc.)
2003 ... Andy Roddick (USA)
2002 ... Pete Sampras (USA)
2001 ... Lleton Hewitt (Austr.)
2000 ... Marat Safin (Rus.)
1999 ... Andre Agassi (USA)

Jak se bude dařit Kvitové?
Především Petra Kvitová udržuje v pozornosti české tenisové fanoušky v ženské části soutěže. Pátá nasazená Kvitová patří mezi úzký okruh favoritek na titul. "Jsem v pohodě a doufám, že tady předvedu to nejlepší," řekla Kvitová před turnajem na svém Facebooku, byť se jí po Wimbledonu příliš nedařilo - v Torontu i Cincinnati vypadla ve druhém zápase s Petkovicovou.

Nejvíce šancí by měla mít Ruska Maria Šarapovová, kterou česká tenistka zdolala ve finále v Londýně a tentokrát by s ní mohla hrát již čtvrtfinále.

Jednadvacetiletá Kvitová začne s rumunskou tenistkou Alexandrou Dulgheruovou. "Vždycky se dívám jen na první zápas, ten je nejdůležitější. Dál se nemá cenu dívat, co když třeba potom prohrajete. Je to takový můj rituál a snažím se podle toho řídit," prohlásila svěřenkyně kouče Davida Kotyzy, která byla na dvorcích ve Flushing Meadows nejdál ve čtvrtém kole v roce 2009.

Životní formu má Petra Cetkovská, jež se po náročném týdnu v New Havenu pokusí najít dostatek sil na další důležité zápasy. Na úvod ji čeká Ruska Rodinová, pak může vyzvat Ivanovičovou, kterou už porazila na letošním Wimbledonu.

Poslední vítězky:
2010 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2009 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2008 ... Serena Williamsová (USA)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Světlana Kuzněcovová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Venus Williamsová (USA)
2000 ... Venus Williamsová (USA)
1999 ... Serena Williamsová (USA)

Z českých tenistek se představí ještě Lucie Šafářová, jež může ve 3. kole narazit na Kvitovou, dále Klára Zakopalová, Lucie Hradecká, Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Velkou favoritkou je zase Serena Williamsová, která si při poslední návštěvě US Open v roce 2009 utrhla ostudu. Uzdravená Američanka bude útočit jako osmadvacátá nasazená a již ve třetím kole může její razantní hru odnést turnajová čtyřka Běloruska Viktoria Azarenková. "Chudinka, chudinka a chudinka," komentoval los bývalý americký tenista John McEnroe. "Serena půjde na titul," předpověděl.

Trůn vítězky US Open je volný, neboť chybí zraněná vítězka posledních dvou ročníků Belgičanka Kim Clijstersová. Jen málokdo věří, že by na něj mohla usednout světová jednička Caroline Wozniacká z Dánka, které se na grandslamech nedaří a dosud nevyhrála ani jeden. V posledních týdnech se jí nedařilo, v sobotu však dokázala počtvrté v řadě vyhrát turnaj v New Havenu.

Naopak šance se opět dávají čínské vítězce French Open Na Li či další ruské tenistce Věře Zvonarevové.

Program by měl nakonec začít bez velkých komplikací podle plánu. New York sice o víkendu zasáhl hurikán Irene, vážné škody v areálu Flushing Meadows ale nenapáchal. Pořadatelé proto věří, že se začne hrát podle plánu už od 11:00 hodin (17:00 SELČ). Pouze na centrálním dvorci a kurtu číslo 17 pravděpodobně začne program se zpožděním. I proto byl úvodní zápas Kvitové přesunut z kurtu Arthura Ashe na Lousie Armstronga.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mou největší obavou je, že by to letos mohl vyhrát Murray (jestli teda ve finále nepotká Federera, čemuž spíš nevěřím). :DD
Reagovat
Buldozer88
tohle bude prekvapeni, tipuju titul pro Rogera, kdyz ve finale porazi Andyho Roddicka.))
Reagovat
Vojtiik
ta rvni cast se prispevku se mi libi.. ale andy by asi neprezil kdyby ho zase ve finale zastavil Rogi:)
Reagovat
dorons
Roger to vyhraje...
Reagovat
a.magerova
Ať TO nezakřiknem :-))
Reagovat
Frantz
Jasny,jako letos vsechno :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Minulý rok Rogera spousta lidí zatracovalo a ještě se dokázal vybičovat ke skvělým výkonům... a já říkám, že je to už jedno co vyhraje.. mám radost z jeho hry a ještě mě může příjemně překvapit :)
Reagovat
smazaný uživatel
jak jinak:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist